liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aanhoudingen bij Utrechts restaurant • Kabinet akkoord met gebruik polsbandjes in de horeca

liveblog gesloten

Demonstranten afgevoerd bij restaurant Waku Waku

De demonstranten die vanavond toch naar het Utrechtse restaurant Waku Waku zijn gekomen, zijn door de politie aangehouden en in bussen weggebracht naar Houten.

Demonstranten afgevoerd bij restaurant Waku Waku

95 miljoen extra voor coronabestrijding in ontwikkelingslanden

Het demissionaire kabinet heeft 95 miljoen euro extra uitgetrokken voor de bestrijding van het coronavirus in ontwikkelingslanden. Dat heeft demissionair minister van Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn vandaag gezegd tijdens een bijeenkomst in Genève. Daar sprak hij onder meer met de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Het bedrag komt bovenop de 147 miljoen euro die het kabinet eerder al voor internationale coronabestrijding had vrijgemaakt. Het geld wordt via een internationaal initiatief onder leiding van de WHO besteed. 75 miljoen gaat naar de ondersteuning van de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden, 20 miljoen is bedoeld voor de aanschaf van vaccins.

Begin augustus riep Ghebreyesus de ontwikkelde landen nog op om te wachten met het geven van een derde coronaprik, zodat de vaccins kunnen worden gebruikt in armere landen waar de vaccinatiegraad veelal nog laag is. De 20 miljoen die voor de aanschaf van vaccins is bedoeld, gaat naar Covax. Dat is het internationale programma dat erop gericht is dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins.

Ondernemers krijgen langer de tijd om belastingschulden af te lossen

Ondernemers die door de coronacrisis een belastingschuld hebben opgebouwd, krijgen meer ruimte om die uitgestelde belastingen te betalen. Het kabinet heeft aanvullende maatregelen bekendgemaakt om hen tegemoet te komen als ze er nu nog niet in slagen de fiscus terug te betalen.

Ondernemers moeten per 1 oktober weer aangifte doen, belasting betalen en een begin maken met het aflossen van de belastingschulden die tijdens corona zijn opgebouwd. Voor het inlossen van de schulden krijgen ze vijf jaar de tijd. Die betalingsregeling staat vanaf 1 oktober 2022 open. Als een ondernemer liquiditeitsproblemen heeft, kan de ondernemer later beginnen met aflossen. De schuld moet dan wel uiterlijk 1 oktober 2027 volledig zijn afgelost.

In totaal hebben 270.000 ondernemers alles bij elkaar een belastingschuld van 19,2 miljard euro opgebouwd in de afgelopen anderhalf jaar.

Alleen Chinese toeschouwers welkom bij Winterspelen

Bij de Olympische Winterspelen van 2022 zijn alleen toeschouwers van het Chinese vasteland welkom. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité naar buiten gebracht. Tickets voor de Spelen zullen alleen voor Chinezen te koop zijn.

De maatregel is onderdeel van het veiligheidsplan tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarin is ook bepaald dat sporters zonder volledige vaccinatie 21 dagen in quarantaine moeten.

Voor de atleten wordt bovendien een 'bubbel' gecreëerd, die zij niet mogen verlaten. De sporters zullen zich met speciale transportmiddelen verplaatsen van hotels naar trainings- en wedstrijdlocaties. Iedereen in de bubbel wordt dagelijks getest.

De Winterspelen 2022 vinden van 4 tot en met 20 februari plaats.

Politie houdt demonstranten aan bij Utrechts restaurant

De demonstranten die vanavond toch naar het Utrechtse restaurant Waku Waku zijn gekomen, zijn door de politie aangehouden en in bussen weggereden. Het gaat om enkele tientallen mensen, zegt een woordvoerder van de politie.

Met hun protest reageren de demonstranten op het besluit van burgemeester Dijksma van Utrecht om het restaurant te sluiten. De eigenaren van Waku Waku weigeren om gasten te controleren op een coronatoegangsbewijs.

Omdat het protest bij het restaurant gisteravond leidde tot onrust en verkeersproblemen, besloot de gemeente de demonstranten vandaag naar het Jaarbeursplein te verplaatsen. Maar het merendeel van hen koos er toch voor om voor het restaurant te blijven staan.

De politie vroeg hen eerst om toch naar het Jaarbeursplein te gaan. Toen de demonstranten weigerden te vertrekken, werden ze aangehouden. Ze worden met streekbussen naar het arrestantencomplex in Houten gebracht. Hoe lang zij daar worden vastgehouden en wat de verdere procedure is, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Kabinet akkoord met gebruik polsbandjes in de horeca

Gemeenten mogen polsbandjes uitgeven aan mensen die een geldig coronatoegangsbewijs hebben getoond. Dat schrijft demissionair minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie in een brief aan de burgemeesters. Zo wordt het voor horecaondernemers makkelijker om te zien of een bezoeker een geldige QR-code heeft, omdat zij niet meer iedereen apart hoeven te controleren. Ook kunnen lange rijen worden voorkomen, is het idee.

In een aantal gemeenten wordt al met dit systeem geëxperimenteerd. Zo konden mensen in Breda en Alkmaar afgelopen weekeinde een polsband of watervaste stempel krijgen na het laten scannen van hun QR-code. Ook Den Haag en Roosendaal voeren dit weekend de polsbandjes in.

Scannen aan de deur blijft de standaard, schrijft Grapperhaus in zijn brief. Maar het kabinet staat toe dat in duidelijk omschreven gebieden de controle op één centraal punt gedaan kan worden. Wel mag het polsbandje niet langer dan 24 uur geldig zijn. Ook moeten de gemeenten ervoor zorgen dat de polsbandjes niet makkelijk aan anderen doorgegeven kunnen worden.

Franse coronapas mogelijk nog tot zomer 2022 in gebruik

In Frankrijk wordt het coronatoegangsbewijs mogelijk nog tot volgende zomer gebruikt. Dat zegt een woordvoerder van de Franse regering. Nu is de pass sanitaire nog tot 15 november nodig voor een bezoek aan bijvoorbeeld de horeca, theaters en musea.

De regering van president Macron wil die einddatum oprekken naar medio volgend jaar. Er gaat een voorstel met die strekking naar het parlement, zegt de woordvoerder. Vanwege de aanpassing moet de noodtoestand in het land ook worden verlengd.

De pass sanitaire is onderdeel van een reeks aangescherpte coronamaatregelen die in augustus in Frankrijk zijn ingegaan, zoals de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel. De maatregelen leidden deze zomer tot grote protesten in het land.

Gemeente Utrecht verplaatst protest tegen restaurantsluiting naar Jaarbeursplein

Er mag niet meer gedemonstreerd worden voor het gesloten Utrechtse restaurant Waku Waku. Dat heeft de gemeente in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie besloten. De plek om te protesteren tegen de sluiting is verplaatst naar het Jaarbeursplein.

Volgens de gemeente heeft de demonstratie voor de deur van het restaurant een te grote impact op de omgeving. Zo zag het nabijgelegen café Kloek, dat het coronatoegangsbewijs wél controleert, zich dinsdag naar eigen zeggen "door alle commotie" genoodzaakt om de deuren gesloten te houden. Ook de verkeersveiligheid werd volgens de gemeente in gevaar gebracht.

Demonstranten die alsnog naar het restaurant komen, zullen door de politie gevraagd worden om naar het Jaarbeursplein te gaan.

1776 positieve tests, dalende trend zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1776 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 48 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1660 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 9 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 456 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 475), van wie 143 op de IC (gisteren: 154), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 6 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.

Utrechts café en gemeente staan morgen voor rechter om sluiting

De eigenaren van het gesloten Utrechtse café Waku Waku vechten morgen hun sluiting aan bij de rechtbank Midden-Nederland. De eigenaren van het restaurant weigerden bezoekers te controleren op een coronatoegangsbewijs. Het restaurant werd maandag vervolgens op last van de burgemeester gesloten. Daartegen hebben de eigenaren bezwaar gemaakt bij de gemeente. Ze willen nu dat de rechter bepaalt dat het restaurant open mag blijven tot de gemeente het bezwaarschrift behandelt.

De rechtbank zendt de zaak donderdag vanaf 10.00 uur uit via een livestream.

RIVM: Geen bewijs dat Q-koortspatiënten ernstiger ziek werden door coronavirus

Er zijn geen aanwijzingen dat mensen die eerder Q-koorts hadden, ernstiger ziek werden door het coronavirus. Dat meldt het RIVM na onderzoek.

Het instituut deed onderzoek naar de relatie tussen Q-koorts en het coronavirus omdat covid-19 aan het begin van de coronapandemie veel voorkwam in Oost-Brabant. In dat gebied kwam tussen 2007 en 2010 ook veel Q-koorts voor.

Ook bij patiënten die eerder Q-koorts hadden en die op de spoedeisende hulp terechtkwamen na een coronabesmetting, bleek uit onderzoek niet dat zij ernstiger ziek werden van COVID-19 dan andere patiënten.

In de eerste golf van de coronapandemie testten mensen die in het gebied woonden en Q-koorts hadden gehad vaker positief op corona. Dit kwam vooral doordat op dat moment met name mensen werden getest met onderliggende ziektes en aandoeningen, stelt het RIVM. "Vanaf juni 2020 kon iedereen zich met (milde) klachten laten testen. Daarna zagen we niet meer dat een positieve test vaker voorkwam bij mensen die eerder Q-koorts hadden."

Het RIVM meldt ook onderzoek te doen naar een mogelijk verband tussen de luchtkwaliteit en covid-19. De resultaten van dat onderzoek worden in 2023 verwacht.

Opnieuw demonstranten voor gesloten Utrechts restaurant

Opnieuw staat een groep demonstranten voor het Utrechtse restaurant Waku Waku. Het restaurant werd maandag op last van burgemeester Dijksma gesloten omdat de eigenaars weigerden het coronatoegangsbewijs van bezoekers te controleren.

Volgens persbureau ANP zeggen de demonstranten er sinds gisteren te staan en later te worden afgelost door andere actievoerders. Gisteravond stond een groep van honderden actievoerders voor het restaurant.

Niet-gevaccineerde profbasketballers in VS krijgen weer met strenge regels te maken

Ongevaccineerde basketballers die aan de Amerikaanse profcompetitie NBA meedoen staat opnieuw een lange waslijst aan restricties te wachten voor het komende basketbalseizoen. Dat meldt het Amerikaanse sportkanaal ESPN op basis van een memo die naar NBA-teams werd gestuurd.

Vaccinatie is niet verplicht voor spelers, maar in juli was 90 procent van de spelers al gevaccineerd. Gevaccineerde spelers, coaches en medewerkers hoeven het aankomende seizoen geen dagelijkse coronatest te ondergaan. Ongevaccineerde spelers moeten dat wel. Ook mogen zij niet in dezelfde ruimte eten als gevaccineerde spelers, moeten ze minstens 1,8 meter (6 feet) afstand houden van anderen en altijd een mondkapje dragen in het openbaar. Verder mogen zij onder meer hun hotel of huis niet verlaten, behalve voor essentiële activiteiten, zoals het naar school brengen van hun kinderen of boodschappen doen.

LeBron James, een van de grote sterren van de NBA, maakte dinsdag bekend dat hij zich had laten vaccineren. Eerder had hij zich sceptisch uitgelaten over het vaccinatiebeleid. Het basketbalseizoen begint officieel op 19 oktober.

Zorgen over internationale studenten die geen QR-code kunnen krijgen

Studentenbonden Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) maken zich zorgen over studenten van buiten de Europese Unie die geen QR-code kunnen krijgen, meldt Nu.nl. Een deel van hen komt uit landen waar zij geen QR-code met Digitaal Corona Certificaat-standaard (DCC) krijgen na vaccinatie. Deze standaard wordt gebruikt binnen de Europese Unie.

In de praktijk komt het er dan op neer dat deze studenten bijvoorbeeld geen kroegen binnen kunnen komen of naar toneelvoorstellingen kunnen gaan, tenzij zich maximaal 24 uur daarvoor hebben laten testen. Volgens de bonden lopen de studenten hierdoor onder meer contacten mis.

Tot en met juli deden ruim 15.000 studenten van buiten de EU een studieaanvraag, maar hoeveel van hen problemen ondervinden met het krijgen van een Europese QR-code is niet bekend.

Douwe Bob gaat band compenseren voor zijn boycot van coronatoegangsbewijs

Douwe Bob gaat zijn band en crew compenseren voor hun verlies aan inkomsten. Dat maakt hij bekend op zijn Facebook-pagina. De artiest weigert op te treden zolang toeschouwers een coronatoegangspas moeten laten zien. "Vind het heel erg dat ik word gezien als een narcistische klootzak", schrijft hij. "Ik compenseer de band en crew gewoon."

Douwe Bob is niet de enige artiest die niet wil optreden onder de huidige regels. Ook onder anderen Nielson, Jandino Asporaat, Fresku en Hans Teeuwen lieten weten zich niet in de regels te kunnen vinden. De Kunstenbond zei zich zorgen te maken dat steeds meer optredens worden afgezegd. De bond deed een oproep aan de artiesten: "Als je écht een statement wil maken, dan schrap je de optredens, maar betaal je wel gewoon de ondersteuning die je al had ingeschakeld."

Crowdfunding levert al 200.000 euro op voor gesloten Utrechts restaurant

Een crowdfunding van het gesloten Utrechtse restaurant Waku Waku heeft tot nu toe ruim 200.000 euro opgeleverd. Het restaurant werd maandag op last van burgemeester Dijksma gesloten omdat de eigenaars weigerden het coronatoegangsbewijs van gasten te checken. Een groep sympathisanten protesteerde de afgelopen twee dagen voor de deur van de zaak.

De eigenaars, die zeggen "financieel uitgekleed" te zijn, willen met de actie vooral "een signaal naar buiten toe afgeven". Zij willen hun klanten nog wel op een terras kunnen bedienen.

Door het protest dat gisteren werd gehouden, zag het naastgelegen restaurant Kloek zich genoodzaakt om gesloten te blijven. Dat restaurant controleert het coronatoegangsbewijs wel. "Door al deze commotie voor onze deur voelen wij ons hiertoe gedwongen", schrijft het restaurant op Facebook.

Kabinet reserveert 143 miljoen euro voor nieuwe coronaprikken

Het ministerie van Volksgezondheid houdt er rekening mee dat Nederlanders volgend jaar opnieuw twee keer een coronaprik moeten halen en reserveert daar 143 miljoen euro voor, staat in een toelichting op de begroting van 2022.

Het kabinet maakt dat vrij voor "het maximale scenario (gehele bevolking twee keer herprikken)". Of Nederlanders daadwerkelijk opnieuw ingeënt moeten worden, is nog niet zeker, benadrukt het ministerie.

Nederland biedt op dit moment nog geen 'boostervaccins' aan. Vanaf begin oktober kunnen vermoedelijk 200.000 tot 400.000 mensen met een ernstige afweerstoornis een extra prik halen. Bij hen werken de eerste twee vaccinaties mogelijk niet goed genoeg. Meerdere landen zijn al begonnen met het toedienen van 'boostershots'. In de Verenigde Staten haalden bijvoorbeeld meer dan 400.000 mensen die tot een kwetsbare groep behoren afgelopen weekend een derde vaccinatieprik met het Pfizer/BioNTech-vaccin. Ook in onder meer Duitsland en Frankrijk mogen mensen in een kwetsbare groep een extra coronaprik halen.

Welkom!

Welkom in het coronablog van woensdag 29 september. Het blog van gisteren lees je hier terug.