NOS NieuwsAangepast

Belastingdienst versoepelt aflossing belastingschuld ondernemers

Ondernemers die als gevolg van de coronapandemie een belastingschuld hebben opgebouwd, krijgen meer ruimte om die uitgestelde belastingen te betalen. In totaal hebben 270.000 ondernemers samen een belastingschuld van 19,2 miljard euro opgebouwd in de afgelopen anderhalf jaar.

Als ondernemers uitstel van belastingbetaling hebben aangevraagd, moeten zij per 1 oktober weer aangifte doen, op tijd belasting betalen en een begin maken met het aflossen van de belastingschulden. Dit als gevolg van het aflopen van de coronasteun.

Het was al bekend dat ondernemers vijf jaar de tijd krijgen om de belastingschuld terug te betalen die tijdens corona is opgebouwd. Die betalingsregeling staat vanaf 1 oktober volgend jaar open. De Belastingdienst wil "voorkomen dat levensvatbare bedrijven in de problemen komen" en versoepelt daarom de betalingsregeling.

Nieuwe belastingen

De belangrijkste versoepeling is dat de regeling ook open staat voor ondernemers die het niet lukt om in de periode tot oktober volgend jaar weer op tijd aangifte te doen en deze nieuwe belastingen op tijd te betalen. Eerst was het zo dat als de ondernemer deze nieuwe betalingen niet op tijd zou doen, deze zou worden uitgesloten van de betalingsregeling rond corona.

Hierdoor zou de belastingschuld uit de coronaperiode alsnog vóór oktober volgend jaar moeten zijn terugbetaald, maar door de versoepeling krijgen deze ondernemers hiervoor alsnog vijf jaar de tijd.

Uitstel

Voor de periode daarna kan nog meer uitstel van belastingbetaling worden aangevraagd. "Voor de ondernemers die dit echt nodig hebben is er in de eerste maanden na 1 oktober 2022 de mogelijkheid om tijdelijk uitstel aan te vragen als zij de belasting niet op tijd kunnen betalen", schrijft het ministerie van Financiën.

Wel laat het ministerie weten dat die regeling alleen onder strenge voorwaarden aan bedrijven kan worden gegeven.

Ondernemers van wie het verzoek om uitstel van betaling wordt afgewezen, kunnen in beroep gaan bij de algemeen directeur Belastingen. In de tussentijd houdt de ondernemer het recht op de betalingsregeling en vordert de Belastingdienst dus niet direct terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl