liveblog gesloten

Tot vrijdag!

Vrijdag zijn we weer terug met ons liveblog vol nieuwtjes en weetjes over het komende eredivisieweekend.

We sluiten af met bondscoach Louis van Gaal, die Oranje na een moeizaam begin in Oslo in zeer korte tijd helemaal op de rit lijkt te hebben gekregen.

Bedankt voor het volgen en graag tot vrijdag!

Van Gaal vermoeid na Oranjeweek: 'Zoveel intensieve gesprekken gevoerd, erg zwaar'

Op naar Letland en Gibraltar

Na deze prachtige voetbalavond staat Oranje er prima voor in de strijd om een plek op het WK in Qatar. De volgende duels zijn op 8 en 11 oktober tegen Letland en Gibraltar.

De komende twee speelronden in groep G van de WK-kwalificatie.

Jahanbakhsh aan basis van dikke nederlaag Advocaats Irak

Dick Advocaat heeft ook zijn tweede wedstrijd als bondscoach van Irak niet kunnen winnen. Iran was in Doha in de WK-kwalificatie te sterk, 0-3. Eerder zag de Haagse trainer zijn elftal een gelijkspel behalen tegen Zuid-Korea (0-0).

Alireza Jahanbakhsh zette Iran op voorsprong. De speler van Feyenoord scoorde al na 3 minuten. Mehdi Taremi maakte er halverwege de tweede helft 0-2 van. In de slotminuut scoorde ook Ali Gholizadeh nog.

De beladen ontmoeting werd gespeeld in Doha, de hoofdstad van Qatar

  • AFP
    Alireza Jahanbakhsh (tweede rechts) viert de 3-0 zege van Iran op aartsrivaal Irak.
  • AFP
    Dick Advocaat zag zijn Irak kansloos verliezen van Iran.

Kroatië en Rusland aan kop in groep H

Fjodor Smolov heeft de 1-0 gemaakt voor Rusland tegen Malta.

In groep H lijkt de strijd te gaan tussen Rusland en Kroatië. De Kroaten wonnen vanavond met 3-0 van buurland Slovenië. Bij Rusland maakte oud-Feyenoorder Fjodor Smolov weer eens een doelpunt. Hij opende de score in de 2-0 zege op Malta.

Slowakije - met Robert Bozenik - zit nog op het vinkentouw na de 2-0 zege van vanavond op Cyprus.

Stand in groep H

1. Kroatië 6-13 (8-1)
2. Rusland 6-13 (10-4)
3. Slowakije 6-9 (7-5)
4. Slovenië 6-7 (4-7)
5. Malta 6-4 (6-11)
6. Cyprus 6-4 (1-8)

Zonder Ronaldo profiteert Portugal van misstap Servië

Pepe begrijpt er even niets meer van in het duel met Azerbeidzjan.

Portugal, zonder de geschorste Cristiano Ronaldo, boekte een eenvoudige 3-0 zege op Azerbeidzjan. Behalve de winst kwam ook het puntverlies van concurrent Servië de Portugezen goed uit.

Servië kwam in Ierland niet verder dan 1-1. Sergej Milinkovic had de Serviërs in de twintigste minuut nog op voorsprong gezet, vlak voor tijd passeerde Nikola Milenkovic zijn eigen doelman, waardoor Servië in de poule nu twee punten toegeeft op Portugal.

Stand in groep A

1. Portugal 5-13 (11-4)
2. Servië 5-11 (12-7)
3. Luxemburg 4-6 (5-8)
4. Ierland 5-2 (5-8)
5. Azerbeidzjan 5-1 (3-9)

Griezmann bezorgt Fransen eindelijk weer een zege

Antoine Griezmann

Frankrijk heeft zich in de WK-kwalificatie hersteld van twee wedstrijden met puntenverlies. Antoine Griezmann bezorgde de wereldkampioen in Lyon een 2-0 zege op Finland.

Frankrijk was afgelopen week in twee duels blijven steken op 1-1, eerst tegen Bosnië en Herzegovina, daarna werd ook van Oekraïne niet gewonnen. Desondanks stonden de Fransen bovenaan in de groep.

De ploeg van bondscoach Didier Deschamps is in groep D ongeslagen en leidt met twaalf punten uit zes wedstrijden. Oekraïne staat tweede met vijf punten uit vijf duels.

Stand in groep D

1. Frankrijk 6-12 (8-3)
2. Oekraïne 5-5 (6-6)
3. Finland 4-5 (4-5)
4. Bosnië en Herzegovina 4-3 (5-6)
5. Kazachstan 5-3 (5-8)

En hier is die andere hattrick...: Noorwegen - Gibraltar 5-1

Haaland maakt er drie tegen Gilbraltar, dat Noorwegen op tegengoal trakteert

Genieten van de samenvatting!

Bekijk hier de samenvatting van Nederland-Turkije (6-1)

Uitblinker Klaassen: 'Zo'n begin zou ik elke wedstrijd willen'

"Zo'n begin zou ik elke wedstrijd wel willen", zei Davy Klaassen, misschien wel de man van de wedstrijd.

Logisch, want zijn 1-0 was van buitengewone schoonheid en ook de omhaal waarmee hij Memphis in staat stelde om de 2-0 te maken was van bijzondere klasse. "Het waren twee fantastische goals."

Klaassen over Turkse protesten bij 1-0: 'Misschien was de goal té mooi?'

Van Gaal: '6-1, ik had ervoor getekend'

Tijdens de wedstrijd werd zijn naam al luidkeels gescandeerd. En ook de gang van bondscoach Louis van Gaal richting de plek waar hij geïnterviewd zou worden, voelde als een ereronde. "Het was een gok", herhaalde Van Gaal de woorden die hij sprak bij zijn aanstelling. Daarmee doelde hij op de extreem korte voorbereidingstijd. "Dan win je met 6-1, nou ik had er vooraf voor getekend. Als de spelers de visie niet zouden accepteren, dan zou het heel moeilijk worden. Dat had ook gekund."

Net als Memphis wist Van Gaal toch nog een kritische noot te kraken: "Ik vind nog steeds dat we te onzorgvuldig waren. In balbezit kan het nog veel beter."

"Die eerste goal vanavond was hogeschool. Dat hebben we natuurlijk niet geoefend. Dit is gewoon een heel fijne, blije groep, die voor elkaar wil werken. Dan ontstaat zoiets", zei Van Gaal ook. "We worden alleen maar beter. Ik heb ook veel gewisseld, zodat andere spelers ook de visie kunnen ervaren en eigen maken. En als je dan kijkt hoe Guus Til dat doelpunt maakt. En heb je die pass tussendoor gezien van Teun Koopmeiners. Dat is goud hoor!"

Al met al keek Van Gaal zeer tevreden terug op de eerste week van zijn derde termijn. "Het doel is om het WK te halen. We hebben nu alles in eigen hand. Ik vind dat we een grote prestatie hebben geleverd."

Van Gaal euforisch na show tegen Turkije: 'Totale pressie, niet normaal'

Depay opvallend kritisch na galavoorstelling: 'Verloor eerste drie ballen'

"Ik ben blij met het resultaat, maar ik verwacht meer van mezelf", was Memphis Depay opvallend zelfkritisch na de galavoorstelling tegen de Turken. Memphis maakte een hattrick, maar sprak vooral over de dingen die fout gingen. "Ik verloor de eerste drie ballen, was slordig. Dat moet beter."

Vooral in de eerste helft was het smullen van de combinaties tussen Depay en Davy Klaassen. "Ik denk dat Klaassen de beste man op het veld was vanavond. Die eerste goal, daar geniet ik echt van."

Dat hij op de topscorerslijst van Oranje aller tijden met 32 goals nu naast Johan Cruijff en Abe Lenstra staat, maakt hem trots. "Dat zijn legendes, daar is niemand mee te vergelijken. Maar ik streef naar meer."

Memphis na hattrick en 6-1 zege: 'Ik verwacht meer van mezelf'

Denemarken kan de koffers vast pakken

De Denen vieren feest in de 5-0 zege op Israël.

In groep F lijkt Denemarken wel zeker van plaatsing voor het WK in Qatar. De halvefinalist van het afgelopen EK begon ongeslagen aan het duel met Israël, dat met tien punten eigenlijk de enige bedreiging vormde voor de Deense koppositie. Vormde...

Want de Denen wonnen in Kopenhagen met liefst 5-0 van Zahavi en co en hebben met nog vier duels te gaan een voorsprong van 7 punten op nummer twee Schotland, dat met 1-0won bij Oostenrijk. Poulsen, Kjaer, Skov Olsen, Delaney en Cornelius waren de doelpuntenmakers voor de Denen.

Stand in groep J

1. Denemarken 6-18 (22-0)
2. Schotland 6-11 (9-5)
3. Israël 6-10 (14-11)
4. Oostenrijk 6-7 (9-13)
5. Faeröer 6-4 (4-14)
6. Moldavië 6-1 (3-18)

Uitslagen en stand in groep G

Niet alleen Memphis Depay was vanavond goed voor een hattrick. Ook Erling Haaland maakte er drie tegen Gibraltar. De Noren winnen met 5-1 van Gibraltar en gaan met Oranje aan de leiding in groep G. Het doelsaldo van Oranje is wel een heel stuk beter.

Montenegro haakte af in de strijd om de WK-tickets na de 0-0 tegen Letland.

Stand en uitslagen WK-kwalificatiegroep G

Van Dijk: 'Enkelblessure valt mee, gelukkig'

"Ik denk dat dit een hele mooie avond was", zei aanvoerder Virgil van Dijk met gevoel voor understatement. "Je begint gewoon uitstekend en dat helpt enorm. Laten we hopen dat we dit kunnen doortrekken."

Na een vrijwel foutloze wedstrijd viel vlak voor het eindsignaal toch nog de 6-1. Erger, Van Dijk kreeg een harde schop op zijn enkel. "Het valt mee, gelukkig. Het was een bal die iets te zacht was en ik werd aardig geraakt op mijn enkel. En ik had natuurlijk al een gele kaart, dus ik wilde er ook niet te hard ingaan. Misschien onderschatten ze dat omdat ik groot ben. Als ik val, dan ziet het er sloom uit."

Van Dijk: 'Uitstekend begin helpt ook om de fans van Turkije stil te krijgen'

Hattrickheld

Memphis Depay mag de wedstrijdbal mee naar huis nemen na zijn eerste hattrick voor Oranje.

AFGELOPEN

Die late goal en de blessure van Van Dijk zijn toch een beetje een domper. Maar al met al was dit een ware galavoorstelling van Oranje. Het wint met 6-1 van Turkije!

Depay en Berghuis

90'+2 GOAL TURKIJE

Na de goal van Malen gaat het toch nog mis bij Oranje. Bijlow speelt Virgil van Dijk te kort aan, invaller Halil Dervisoglu zit ertussen met een harde tackle waarbij hij Van Dijk hard lijkt te raken. Het mag echter door en zo kan Ünder toch nog een pleistertje op de diepe Turkse wond plakken: 6-1.

Van Dijk gaat door, maar lijkt behoorlijk geraakt.

Nederland - Turkije 6-1

In blessuretijd maakt Ünder eretreffer voor Turkije (6-1)

90' GOAL ORANJE

Donyell Malen valt zeer gretig in en wordt in de 90ste minuut beloond. Hij maakt de 6-0 na een goede actie van debutant Devyne Rensch.

Nederland - Turkije 6-0

Vlak voor tijd maakt Malen het feest compleet: 6-0 tegen Turkije

Publiek scandeert: 'Louis van Gaal, Louis van Gaal...'

In de 85ste minuut klinkt luidkeels "Louis van Gaal, Louis van Gaal, Louis..." door het stadion in Amsterdam. De nieuwe bondscoach kan voorlopig niet meer stuk bij Oranje.

Turkse fans hebben genoeg gezien

Veel Turkse fans besluiten dat het tijd is om te vertrekken. Deze vernedering komt hard aan, ook bij bondscoach Senol Günes trouwens. De kritiek op hem was al niet mals en zal na vanavond zeker niet milder zijn geworden.

  • NOS
    Turkse supporters verlaten de Johan Cruijff Arena na de 5-0 van Guus Til.
  • NOS
    De Turkse bondscoach Senol Günes weet dat de kritiek op hem zal neerdalen.

80' GOAL ORANJE

Guus Til maakt zijn eerste doelpunt in Oranje! De invaller draait op de rand van de zestien om zijn as en fopt daarmee de Turkse defensie. Het staat 5-0! Echt waar: 5-0!

Nederland - Turkije 5-0

Til zet Oranje op 5-0 tegen Turkije met eerste interlandgoal

78' Bijlow weer sterk en geel Van Dijk

Het is mede door alle wissels een beetje rommelig deze tweede helft. Wie zich wel weer op een goede manier laat zien is doelman Justin Bijlow. Twee keer moest hij ingrijpen op een doorbraak van Cengiz Ünder en twee keer deed hij dat voortreffelijk. Beide keren stond Ünder trouwens buitenspel, zo bleek achteraf.

Virgil van Dijk komt ook op het wedstrijdformulier met een gele kaart na een harde tackle op Çalhanoglu. Het is zijn eerste deze cyclus en dus is er nog niets aan de hand. Twee gele kaarten leveren wel een schorsing op.

Nederland - Turkije 4-0

71' Debutant Rensch en Gravenberch in de ploeg

Een mooi moment voor Devyne Rensch. In de 71ste minuut maakt de 18-jarige Ajacied zijn debuut in Oranje. Hij komt erin voor Dumfries. Ook Ryan Gravenberch mag nog even meedoen voor uitblinker Klaassen.

Het is trouwens voor het eerst dat Louis van Gaal zijn vijf toegestane wissels gebruikt.

Devyne Rensch staat klaar voor zijn debuut in Oranje, bondscoach Louis van Gaal kijkt goedkeurend toe.

65' Turkije geeft zich over: Yilmaz naar de kant

Dit is misschien wel het grootste compliment voor de defensie van Oranje. Burak Yilmaz wordt naar de kant gehaald en verlaat onder luid gejoel het veld. Of dat tegen de spits of de bondscoach is, is niet helemaal duidelijk.

Zijn vervanger is in ieder geval Kerem Aktürkoglu van Galatasaray.

Nederland - Turkije 4-0

Burak Yilmaz wordt door bondscoach Senol Günes naar de kant gehaald tegen Oranje.

61' Malen en Til komen in de ploeg

Er klinkt applaus in de Johan Cruijff Arena voor Steven Bergwijn en Georginio Wijnaldum. Beiden kunnen terugkijken op een prima wedstrijd, ze worden afgelost door Donyell Malen en Guus Til.

Direct na de wissel zagen we trouwens een aardig schot van Steven Berghuis, die eerder ook al een vrije trap rakelings over het doel schoot. Ook Berghuis zit lekker in de wedstrijd, maar wie eigenlijk niet vanavond...?

Nederland - Turkije 4-0

Steven Bergwijn zit met enkel ingepakt met ijs op de bank bij Oranje.

59' Goal Noorwegen

Alexander Sørloth (oud-FC Groningen) heeft de Noren zojuist op 4-1 geschoten tegen Gibraltar.

Noorwegen - Gibraltar 4-1

57' Ook invaller Kabak op de bon

De Turken ogen steeds hulpelozer. Nu gaat ook invaller Ozan Kabak op de bon na een overtreding op Dumfries.

Nederland - Turkije 4-0

54' GOAL ORANJE

Daar is de hattrick van Memphis Depay en de 4-0 van Oranje tegen Turkije. Steven Bergwijn geeft een prima voorzet en Memphis hoeft alleen maar zijn hoofd tegen de bal te zetten.

Nederland - Turkije 4-0

Depay evenaart Cruijff met 33ste goal in Oranje (4-0 tegen Turkije)

50' Lekker schot van Blind

Nu is het gevaar weer aan de andere kant. Daley Blind haalt heerlijk uit van een meter of dertig, maar de bal zoeft een half metertje over de lat. Dat zou een beauty zijn geweest!

Nederland - Turkije 3-0

48' Even paniek voor het doel van Bijlow

De eerste kans van de tweede helft is voor het Turkse tiental. De Turken krijgen een vrije trap na een lichte overtreding van De Vrij op Yilmaz en die zorgt voor gevaar. Via een aantal Turkse hoofden kan Bijlow zijn vuist tegen de bal krijgen en wordt de bal weggewerkt.

Nederland - Turkije 3-0

TWEEDE HELFT - Koopmeiners voor Frenkie de Jong

Een opvallende wissel bij Oranje aan het begin van de tweede helft. Teun Koopmeiners komt in het veld voor Frenkie de Jong.

Ook de Turken hebben gewisseld: Kökçu en Karaman zijn naar de kant, Tufan en Kabak zijn de vervangers.

Nederland - Turkije 3-0

'Hogeschoolvoetbal en beste 45 minuten die wij hebben gezien'

Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart likken hun vingers af bij deze eerste helft van Oranje.

"Dit is hogeschoolvoetbal", aldus Van Hooijdonk. "Dit zijn de beste 45 minuten die wij samen hebben hebben gezien", vult Van der Vaart aan.

Van Hooijdonk: "Wij zitten naar elkaar te kijken en denken 'wow, wat gebeurt hier?!"

Oranje virtueel koploper in groep G

Het is rust in Amsterdam, Noorwegen en Montenegro.

Nederland gaat momenteel virtueel aan de leiding in groep G.

De virtuele stand in groep G

Oranje gaat rusten na beste eerste helft in jaren

Nederland speelt misschien wel de beste eerste helft in jaren en leidt bij rust met 3-0 tegen Turkije. Bovendien moeten de Turken met 10 man verder na de rode kaart van Söyünçü.

Nederland - Turkije 3-0

Davy Klaassen heeft Oranje binnen de minuut op 1-0 gezet tegen Turkije.

43' Goal Gibraltar

Geloof het of niet, maar Gibraltar heeft zojuist de 3-1 gemaakt tegen Noorwegen. Reece Styche, speler van de amateurs van Hednesford Town op het zevende niveau in Engeland, is de maker met een prachtig stiftje!

Noorwegen - Gibraltar 3-1

RODE KAART TURKIJE

Saglam Söyünçü had al een gele kaart en na het neerhalen van Memphis Depay gaat de verdediger van Leicester City voor de tweede keer op de bon. Turkije moet met tien man verder.

Nederland - Turkije 3-0

39' Goal Noorwegen

Intussen heeft Haaland de Noren ook op 3-0 gezet tegen Gibraltar. Bij deze stand komen beide landen met 13 punten aan kop van groep G en dus is het doelsaldo belangrijk. En dat is voorlopig flink in het voordeel van Oranje (+14 om +6).

Noorwegen - Gibraltar 3-0

37' GOAL ORANJE

De strafschop blijft staan! En Memphis zet Oranje op 3-0 met een panenka!

Nederland - Turkije 3-0

Oranje via 'Panenka' Depay op 3-0 tegen Turkije

36' Strafschop Oranje?

Weer is Klaassen ongrijpbaar en hij wordt gevloerd door Söyünçü. Arbiter Orsato wijst gedecideerd naar de stip, maar de VAR moet zijn fiat nog geven. Depay stond namelijk buitenspel...

27' Goal Noorwegen

Kristian Thorstvedt, maker van de 1-0 van de Noren tegen Gibraltar, staat ook aan de basis van de 2-0. Hij geeft een fijn steekpassje en dat is een kolfje naar de hand van Erling Haaland. Uiteraard.

Noorwegen - Gibraltar 2-0

31' Wijnaldum geel (en geschorst)

Nu gaat ook Georginio Wijnaldum in de fout tegen Hakan Çalhanoglu. De middenvelder krijgt geel en mist daardoor Letland-Nederland op 8 oktober.

Nederland - Turkije 2-0

28' Ook Yokuslu op de bon

Scheidsrechter Orsato had wat probelemen met de communicatieapparatuur, maar die heeft hij niet nodig om Yokuslu een gele kaart te geven. De controlerende middenvelder van Celta de Vigo haalt Dumfries onderuit en weet zelf meteen wat daarop volgt.

Nederland - Turkije 2-0

25' Eerste schot Turken

Na 25 minuten moet Justin Bijlow zo'n beetje voor het eerst in actie komen. Niet dat hij echt op de proef gesteld wordt, want het schot van Söyünçü van een meter of veertig is ongevaarlijk.

Vlak daarna laat Bijlow zien ook met de bal aan de voet het hoof koel te kunnen houden. Burka Yilmaz zet druk, maar hij combineert zich er makkelijk onderuit met hulp van De Vrij en Van Dijk.

Nederland - Turkije 2-0

22' Goal Noorwegen

Intussen heeft Noorwegen in eigen huis de ban gebroken tegen Gibraltar. Kristian Thorstvedt, middenvelder van Racing Genk, schiet een teruggetrokken voorzet tegen de touwen.

Noorwegen - Gibraltar 1-0

De 31ste van Memphis

Memphis Depay heeft de 2-0 gemaakt tegen Turkije, zijn 31ste voor Oranje.

16' GOAL ORANJE

En het is 2-0 en weer is het een prachtige goal! Memphis speelt in op Klaassen, die speelt de bal door met een omhaal en Memphis prikt zijn 31ste voor Oranje simpel in het doel.

Nederland overdondert de Turken in deze openingsfase.

Nederland - Turkije 2-0

Depay rondt combinatie met Klaassen prachtig af (2-0)

15' Zinderende openingsfase

De eerste tien minuten zijn in een zinderend tempo verlopen. Nederland zit na de droomstart prima in de wedstrijd en zet de Turken met de rug tegen de muur. Zojuist zagen we een prima actie van Bergwijn, maar zijn schot werd gekraakt door de Turkse defensie.

Orkun Kökçü heeft voorlopig nog niet een al te fijne wedstrijd tegen zijn geboorteland. Zojuist moest hij even behandeld worden aan een bloedneus en hij gaat ook als eerste op de bon nadat hij aan de noodrem moest trekken tegen Georginio Wijnaldum.

Orkun Kökçü wordt behandeld aan een bleodneus.

Vreugde op de bank

Vreugde op de bank van Oranje na de vroege 1-0 tegen Turkije.

1' GOAL ORANJE

Wat een droomstart voor Oranje! De bal wordt veroverd door druk te zetten op de Turkse verdediging. Berghuis geeft de bal vervolgens voor op Klaassen, die combineert met Depay en prikt de bal vervolgens via de paal in het doel. Het staat 1-0 voor Oranje!

Nederland - Turkije 1-0

Klaassen geeft Oranje bliksemstart tegen Turkije met goal binnen eerste minuut

AFTRAP - Oranje trapt af

Memphis heeft afgetrapt. Het duel tussen Nederland en Turkije is begonnen!

Jong Oranje start WK-kwalificatiecyclus met ruime zege

Met drie centrumspitsen en vijf debutanten is een nieuwe lichting van Jong Oranje met een simpele zege aan de EK-kwalificatie begonnen. In Deventer was het team van bondscoach Erwin van de Looi met 3-0 te sterk voor Jong Moldavië.

Daar zijn de spelers!

Achter de Italiaanse arbiter Daniele Orsato komen de spelers het veld op! Het is tijd voor de volksliederen!

De spelers van Nederland zingen mee met het Wilhelmus.

Van Marwijks VAE verspelen punten, Jahanbakhsh scoort tegen Advocaat

De Verenigde Arabische Emiraten, gecoacht door Bert van Marwijk, hebben voor de tweede keer op rij puntenverlies geleden in de Aziatische WK-kwalificatiegroep A. In Amman, in Jordanië, werd het 1-1 tegen Syrië. Afgelopen donderdag eindigde het duel met Libanon in 0-0.

Dick Advocaat speelt met Irak op dit moment in Qatar tegen aartsrivaal Iran. En daar staat het al 1-0 voor Iran dankzij een goal van Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh.

Van Gaal: 'Kökçü is verrassing in basis bij Turken'

Ook liet Van Gaal zich uit over de opstelling van de Turken "Het is verrassend dat Kökçü speelt. Wat dat betekent? Dat ze toch willen aanvallen, want ze hebben veel aanvallende spelers opgesteld. Maar ik denk het niet, ik denk dat ze zullen inzakken."

Van Gaal: 'Nu meer vertrouwen dan voor de vorige twee duels'

Bondscoach Louis van Gaal sprak voor de wedstrijd over zijn keuzes voor het duel met Turkije. "Dit is het moment supreme. En iedere speler wil zich laten zien op het moment supreme. Ik heb tegen de spelers gezegd: het is D-Day. Maar het is nog geen finale, want in deze groep kun je nog wat rechtzetten.

Matthijs de Ligt is niet gewend om gepasseerd te worden bij Oranje. "Maar dus niet bij deze bondscoach. En dat heeft te maken met de vorm van Stefan de Vrij. Hij begrijpt dat."

Ook Daley Blind en Steven Bergwijn beginnen in de basis bij Oranje. Daley Blind is een van de beste spelers die we hebben, vind ik. Bergwijn heeft de hardheid van de competitie, Malen heeft nog niet 90 minuten gespeeld. En Bergwijn heeft het ook wel laten zien.

"Ik heb hier meer vertrouwen in dan in die vorige twee duels", sloot Van Gaal af.

Van Gaal: 'Nu meer vertrouwen dan voor de vorige twee duels'

36.000 toeschouwers, waaronder heel veel Turkse fans

De Johan Cruijff Arena is voor tweederde gevuld.Dat betekent dat er 36.000 fans aanwezig zijn, waaronder heel veel in Nederland woonachtige Turkse supporters. En die zorgen voor een oorverdovend kabaal als de Turkse elf het veld betreden.

Een lekker voetbalsfeertje dus, vindt ook Rafael van der Vaart.

Ik kan je niet meer horen, maar dat is eigenlijk ook wel prima.

Rafael van der Vaart tegen presentator Tom Egbers

Schakel nu in op NPO 3 of kijk naar de livestream

Het is tijd voor de voorbeschouwing op Nederland-Turkije. Tom Egbers is in de Johan Cruijff Arena met Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk.

Schakel nu in op NPO 3 of kijk via de livestream op NOS.nl of de NOS-app.

Brobbey heeft toch zijn goal tegen Jong Moldavië

Tien minuten na rust maakt Brian Brobbey 3-0 voor Jong Oranje tegen Jong Moldavië. Een voorzet van Zirkzee wordt slecht verwerkt door een Moldavische verdediger. Brobbey hoeft de bal vervolgens slechts in het doel te lopen.

Jong Oranje - Jong Moldavië 3-0

Voor het vertrouwen: 2x Montenegro

Zowel Nederland als Turkije speelde de afgelopen week thuis tegen Montenegro. De Turken gaven op de valreep de zege uit handen, Oranje won overtuigend met 4-0.

Stand in groep G

Het lijkt al een eeuwigheid geleden dat Nederland onder bondscoach Frank de Boer werd afgedroogd in Istanbul. Sindsdien is Oranje in de achtervolging. Omdat Turkije onderweg ook steekjes liet vallen, kan Oranje met een zege vanavond de koppositie overnemen.

Al is dat natuurlijk ook afhankelijk van het resultaat van Noorwegen tegen Gibraltar.

Hoe ging het de vorige keer ook alweer?

Bekijk hier de samenvatting van Turkije - Nederland (4-2)

Jong Oranje de rust in met 2-0 voorsprong

Jong Oranje gaat in Deventer rusten met een comfortabele 2-0 voorsprong. Na een half uur schoot Joshua Zirkzee de 1-0 binnen. en vlak voor rust maakte Jurgen Ekkelenkamp ook 2-0 met een volley over de Moldavische doelman. En eigenlijk had het 3-0 moeten staan, want Brian Brobbey miste voor open doel.

Jong Oranje - Jong Moldavië 2-0

Opstelling Turkije

Ook de opstelling van Turkije is binnen.

En wie zien we daar op het middenveld? Feyenoorder Orkun Kökçü!

Verder is het vooral letten op Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoglu en natuurlijk aanvoerder Burak Yilmaz.

De opstelling van Turkije voor het WK-kwalificatieduel met Nederland.

Opstelling Oranje

De opstelling van Oranje voor het duel met Turkije is bekend! Zoals verwacht keren Virgil van Dijk en Daley Blind terug in de basis. De geblesseerde Cody Gakpo wordt voorin vervangen door Steven Bergwijn.

De opstelling van Oranje voor het WK-kwalificatieduel met Turkije.

Vooruitblikken met Tom Egbers, Memphis Depay en Senol Günes

'Oranje gaat een lastige wedstrijd tegemoet, want Turken hoeven niet te winnen'

20' Drie spitsen werkt nog niet

Het experiment van bondscoach Erwin van de Looi met drie echte centrumspitsen in de voorhoede functioneert nog niet helemaal, al begon Jong Oranje wel aardig aan de wedstrijd. Na 20 minuten is het nog 0-0 tussen Jong Oranje en Jong Moldavië.

Jong Oranje - Jong Moldavië 0-0

Portugal richting koppositie in groep A

Portugal staat inmiddels al op 2-0 tegen Azerbeidzjan, dankzij treffers van Bernardo Silva en André Silva. De Portugezen zetten daarmee een grote stap richting het WK. Met Servië - dat om 20.45 uur in Dublin aantreedt tegen het tegenvallende Ierland - strijdt Portugal om de eerste plek.

stand groep A

1. Servië 4-10 (11-6)
2. Portugal 4-10 (8-4)
3. Luxemburg 4-6 (5-8)
4. Ierland 4-1 (4-7)
5. Azerbeidzjan 4-1 (3-8)

Van de Looi: 'Ze kunnen alle drie doelpunten maken'

Bondscoach Erwin van de Looi heeft zojuist bij ESPN uitleg gegeven bij zijn keuze voor drie centrumspitsen. Brobbey zal daarbij vanaf rechts spelen, Zirkzee in het centrum en Boadu vanaf links. "Het is mooi als ze alle drie kunnen spelen, want ze kunnen alle drie doelpunten maken. Ik verwacht dat het lukt, anders had ik het niet gedaan."

De wedstrijd in Deventer tegen Jong Moldavië begint om 18.45 uur.

Portugal nog op 0-0 tegen Azerbeidzjan

De meeste kwalificatieduels in de Europa van vanavond beginnen om 20.45 uur. Alleen Portugal - zonder Ronaldo - is al begonnen aan het kwalificatieduel met Azerbeidzjan in Bakoe. Na 20 minuten is de tussenstand nog 0-0.

Ook VAE (Van Marwijk) en Irak (Advocaat) in actie

Niet alleen in Europa wordt gespeeld om een plek op het WK in Qatar. In de Aziatische kwalificatiecampagne zijn de Verenigde Arabische Emiraten (met bondscoach Bert van Marwijk) en Irak (met bondscoach Dick Advocaat) vanavond weer aan zet.

Van Marwijks elftal neemt het zometeen om 18.00 uur in Jordanië op tegen Syrië. Advocaat krijgt om 20.00 uur zijn vuurdoop in een van de meest beladen derby's ter wereld: Irak-Iran. Ook die wedstrijd is om veiligheidsredenen overigens buiten eigen landsgrenzen: het duel wordt gespeeld in Doha, Qatar.

Oranjevrouwen: Dijkstra in eerste selectie onder bondscoach Parsons

Mark Parsons, de nieuwe bondscoach van het Nederlands vrouwenelftal, heeft de 22-jarige Caitlin Dijkstra opgeroepen voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Tsjechië en IJsland. De verdedigster van FC Twente werd nog niet eerder voor Oranje geselecteerd.

De ontmoetingen met Tsjechië, vrijdag 17 september in Groningen, en IJsland, op 21 september in Reykjavik, zijn de eerste wedstrijden sinds de Spelen. Het is de aftrap van de kwalificatiecyclus voor het wereldkampioenschap in Australië en Nieuw-Zeeland in 2023.

Nederland maakt in groep C met verder nog Wit-Rusland en Cyprus uit wie zich plaatst voor het WK.

Bondscoach Konterman stuurt vijf spelers Oranje onder 19 naar huis

Bondscoach Bert Konterman van Oranje Onder 19 jaar heeft vijf voetballers uit zijn selectie naar huis gestuurd. Volgens de voetbalbond KNVB omdat ze het coronaprotocol zouden hebben overtreden. Het gaat om Mimeirhel Benita (Feyenoord), Ar'jany Martha, Naci Ünüvar, Rio Hillen (allen Ajax) en Xavi Simons (Paris Saint-Germain). Die vijf ontbraken daardoor maandagavond in de verloren oefeninterland in Katwijk tegen Italië Onder 19 (0-3).

Volgens De Telegraaf zouden twee van hen twee vrouwen op hun hotelkamer hebben ontvangen. De drie andere voetballers zouden bij die hotelkamer zijn gaan kijken.

Brobbey, Boadu én Zirkzee in basis Jong Oranje

Bondscoach Erwin van de Looi laat geen misverstand bestaan over zijn intenties tegen Jong Moldavië. In zijn eerste basisopstelling van de nieuwe cyclus heeft Van de Looi een plek gevonden voor drie echte spitsen: Brian Brobbey, Myron Boadu en Joshua Zirkzee spelen alle drie.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor Jong Oranje...met Sepp van den Berg

Sepp van den Berg

Bondscoach Erwin van de Looi heeft na de uitschakeling in de halve finales van het EK tegen Duitsland afscheid moeten nemen van de lichting Teun Koopmeiners, Dani de Wit, Justin Kluivert, Noa Lang en ga zo maar door.

Los van een paar bekende namen, zoals Myron Boadu en Sven Botman, zijn het toch vooral nieuwe gezichten in Zeist. Van de Looi heeft vijftien debutanten opgeroepen, waaronder Sepp van den Berg. We spraken met de verdediger, die op zijn zeventiende de overstap maakte van PEC Zwolle naar Liverpool en sindsdien spierballen heeft gekweekt in het Championship.

We spraken Van den Berg in aanloop naar het duel met Jong Moldavië. Lees verder.

Ook Jong Oranje in actie

Jong Oranje begint dinsdagavond om 18.45 uur aan de nieuwe EK-kwalificatiecyclus. In Deventer is Jong Moldavië de tegenstander. De andere tegenstanders in de groep zijn Zwitserland, Bulgarije, Wales en Gibraltar.

De groepswinnaar en de beste nummer twee plaatsen zich voor de eindronde. Het EK 2023 wordt gehouden in Georgië en Roemenië.

Nederland-Turkije bij de NOS

Het WK-kwalificatieduel tussen Nederland en Turkije begint dinsdagavond om 20.45 uur in Amsterdam. De live-uitzending op NPO 3, NOS.nl en in de NOS-app, met daarin een voorbeschouwing onder leiding van presentator Tom Egbers, begint om 20.00 uur.

De wedstrijd is daarnaast te volgen in een liveblog op NOS.nl en de NOS-app en in de uitzending van Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1.

Yildirim, Oranje en Turkije: 'Keuze veel moeilijker en gevoeliger dan mensen denken'

2005: Ugur Yildirim in zijn enige interland voor Oranje

Het is een trieste constatering, vindt ook de hoofdrolspeler zelf. Ugur Yildirim is vooralsnog de enige voetballer van Turkse origine die in Nederland werd opgeleid, de eredivisie haalde en in Oranje debuteerde.

Misschien zijn al die anderen simpelweg niet goed genoeg. Maar dat lijkt raar, nu Turkije de belangrijkste uitdager van Oranje is in de WK-kwalificatie.

KNVB onverbiddelijk: stadionverbod en boete voor selfie

Memphis Depay gaat op de foto met een jonge fan tijdens Nederland-Montenegro

De supporters die zaterdagavond tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Montenegro het veld op kwamen, krijgen allemaal een stadionverbod. In totaal renden zeker zestien fans het speelveld op.

Ook de 13-jarige Amin, die in de slotminuten op het veld een selfie met Memphis Depay ging maken, krijgt de straf. Zijn ouders kregen dinsdag in een telefonisch gesprek van de KNVB te horen dat hij, net als de andere veldbetreders, in principe vijf jaar lang niet in een stadion mag komen.

Malacia en Bijlow maken Feyenoord trots: 'We horen er weer bij'

Met doelman Justin Bijlow en linksback Tyrell Malacia leverde Feyenoord afgelopen week twee nieuwe internationals af. Dat was even geleden. De laatste debuterende Feyenoorder in Oranje was tot woensdag Rick Karsdorp in 2016.

Daarna bleef de aanwas uit Rotterdam beperkt. Bondscoach Louis van Gaal zocht na zijn aanstelling vers bloed en vond die mede bij Feyenoord. De 23-jarige Bijlow debuteerde tegen Noorwegen (1-1) en de 22-jarige Malacia tegen Montenegro (4-0). Met Guus Til stonden er tegen Montenegro in de tweede helft zelfs drie Feyenoorders in het veld.

Zaalvoetballers draaien warm: 'Aangetoond dat we met de wereldkampioen meekunnen'

Zaalvoetballers bieden wereldkampioen Argentinië uitstekend partij

De Nederlandse zaalvoetballers hebben het vizier al gericht op de EK in eigen land in januari en februari. Maandagavond oefenden ze tegen wereldtopper Argentinië. De wedstrijd ging met 3-1 verloren, maar toch was bondscoach Max Tjaden tevreden. "We hebben aangetoond dat we met de wereldkampioen meekunnen."

Vanavond staan beide landen nogmaals tegenover elkaar in Ede.

Vooruitblik: Memphis is 'als speler en mens gegroeid' en voelt zich nu comfortabel met Van Gaal

Louis van Gaal gunde hem zijn debuut in Oranje, nam hem mee naar het WK van 2014 én haalde hem naar Manchester United. Maar in Engeland bekoelde hun relatie ook, gebeurden er niet nader gespecificeerde "dingen" waarmee Memphis Depay het niet eens was.

Dus was Memphis nieuwsgierig welke Van Gaal hij bij Oranje zou aantreffen, zes jaar nadat hun wegen gescheiden werden door het ontslag van de huidige bondscoach in Manchester? "Nee, ik heb het op me af laten komen."

Memphis: 'Ik ben als speler en mens gegroeid, ik denk dat de trainer dat merkt'

Daley Blind terug in basiselftal Oranje

Op de persconferenties vooraf liet bondscoach Louis van Gaal al een beetje in zijn kaarten kijken. Linksback Daley Blind keert vanavond terug in de basisformatie na een schorsing. Ook Virgil van Dijk krijgt een basisplaats. De aanvoerder kreeg zaterdag nog rust tegen Montenegro.

Matthijs de Ligt of Stefan de Vrij moet voor hem wijken.

Stand in de groep van Oranje

Welkom!

Het Nederlands elftal wil vanavond (20.45 uur) tegen Turkije in de Johan Cruijff Arena een grote stap zetten richting deelname aan het WK van eind volgend jaar in Qatar. Alleen met een zege houdt Oranje de kans op rechtstreekse kwalificatie voor de mondiale eindronde in eigen hand.