Brobbey en Boadu ProShots

Met drie centrumspitsen en vijf debutanten is een nieuwe lichting van Jong Oranje met een simpele zege aan de EK-kwalificatie begonnen. In Deventer was het team van bondscoach Erwin van de Looi met 3-0 te sterk voor Jong Moldavië.

Het was voor het eerst na de verloren halve finale van het EK dat Jong Oranje weer in actie kwam. En voor het eerst in lange tijd voor het oog van zo'n 2.000 Oranjefans. Aan de hoge zangtonen in de Adelaarshorst te horen, waren er traditioneel vooral jeugdige supporters.

Zij zagen een grotendeels nieuw elftal. Vijf van de vijftien debutanten in de selectie kregen een basisplaats, net zoals de bekendere namen Sven Botman (tevens de nieuwe aanvoerder), Mitchel Bakker, Jurgen Ekkelenkamp, Myron Boadu, Joshua Zirkzee en Brian Brobbey.

Boadu, Zirkzee én Brobbey

Van de Looi heeft met deze lichting nogal wat te kiezen als het om centrumspitsen gaat. Tegen Moldavië maakte hij het zichzelf makkelijk door Boadu, Zirkzee en Brobbey maar gewoon alle drie in de basis te zetten.

Met de loopacties van Boadu, de slimme passjes van Zirkzee, die als aanvallende middenvelder speelde, en de kracht van Brobbey ging Nederland op doelpuntenjacht. De teller bleef, mede dankzij een enorme misser voor open doel van Brobbey, bij rust op twee staan.

Zirkezee in duel met de Moldaviër Serafirm Cojocari ProShots

Ondanks de kanonnen voorin werd de mooiste goal gemaakt door een middenvelder. Jurgen Ekkelenkamp schoot met de laatste actie voor rust de 2-0 via de grond over de doelman binnen. Daarvoor had Zirkzee zijn eerste goal voor Jong Oranje gemaakt.

Met die tussenstand werd het in de tweede helft nooit meer spannend. Brobbey, die deze zomer Ajax inruilde voor RB Leipzig, maakte de 3-0 en bewees daarmee zichzelf en het team een goede dienst na die verprutste kans van voor rust.

Na afloop keek Brobbey desgevraagd terug op zijn misser. Hij onderschepte een terugspeelbal en was de doelman al voorbij, maar schoot toen voorlangs. "Ik had beter moet kijken, was bang dat er iemand achter me zat en schoot daarom te snel."

Kwalificatie in oktober verder, ticket voor Parijs

Jong Oranje speelt in oktober weer in de EK-kwalificatie tegen achtereenvolgens Zwitserland en Wales. De andere tegenstanders in de groep zijn Bulgarije en Gibraltar. De groepswinnaar en de beste nummer twee plaatsen zich voor de eindronde.

Het EK 2023 wordt gehouden in Georgië en Roemenië. De beste vier landen van het EK plaatsen zich voor de Olympische Spelen van Parijs 2024.

STER reclame