Myron Boadu in het shirt van AS Monaco Pro Shots

"In Monaco is het iets warmer, maar ik heb Nederland wel gemist, hoor." Met een lach meldt Myron Boadu zich in Zeist bij Jong Oranje. Voor het eerst als speler van AS Monaco.

Na acht jaar Alkmaar nam hij een maand geleden afscheid van AZ, dat een kleine twintig miljoen euro kreeg van Monaco om de pijn te verzachten. Boadu tekende voor vijf jaar bij de topclub uit de Ligue 1.

Maar voordat de inkt daadwerkelijk het contract raakte, was Boadu al een paar dagen in Monaco. Op zijn Instagram postte hij een filmpje van achter de schermen van zijn transfer.

Daarin zie je Boadu samen met zijn moeder in het vliegtuig stappen, hij doorstaat de medische keuring en maakt kennis op de club, waar hij in de gym een praatje maakt met Cesc Fàbregas, oud-speler van Arsenal en FC Barcelona.

Fàbregas geruststellen

"Hij wist wie ik was en vroeg of ik naar Monaco zou komen, omdat hij dacht dat ik naar Nice zou gaan. Ik stelde hem gerust en zei dat ik gewoon naar Monaco zou komen", vertelt Boadu.

"Achteraf denk je misschien: wow, ik heb Fàbregas ontmoet, maar op zo'n moment is het gewoon je teamgenoot", zegt de 20-jarige Boadu over de Spaanse voetballer die twee keer Europees en één keer wereldkampioen werd.

In actie tegen Sjachtar Donetsk in de voorronde van de Champions League Pro Shots

Nice was nooit een serieuze optie voor Boadu. "Het verhaal van AS Monaco sprak me aan. Ik hoorde via Max (Huiberts, technisch directeur AZ, red.) dat ze geïnteresseerd waren en nog geen halfuur later belde mijn zaakwaarnemer dat Monaco geïnteresseerd was."

De snelle aanpak gaf Boadu vertrouwen. "Ze zien veel potentie in me. Ze vertelden dat ze nog een speler zoals ik misten. Dus het is nu aan mij om te laten zien dat ik dat echt ben."

Zware concurrentie

De 20-jarige centrumspits werd op een woensdag gepresenteerd en op vrijdag stond hij al in de basis, thuis tegen Nantes (1-1). Hij kreeg een grote kans, maar kreeg de bal vanuit een lastige hoek niet in het lege doel.

Met Wissam Ben Yedder, vorig seizoen goed voor twintig competitiegoals, en de ervaren Duitser Kevin Volland heeft Boadu zware concurrentie voorin bij Monaco.

"Daarom heb ik deze stap naar een topclub ook gemaakt. Ik wilde graag betere spelers om me heen en met hen de concurrentie aangaan. Ik denk niet zo van: zij zijn bij voorbaat beter. Ik ben daar om me meteen te laten zien."

Myron Boadu op het veld bij Monaco Pro Shots

Erwin van de Looi ziet als coach van Jong Oranje veel talenten naar het buitenland trekken. Sommigen hebben succes, anderen keren na een tijdje teleurgesteld terug in de eredivisie.

"Op deze leeftijd is speeltijd heel belangrijk", vindt Van de Looi. "Bij AZ was Myron gegarandeerd van zijn plek. Bij Monaco weet hij nu al dat het daar niet zo is. Aan de andere kant is het goed om uit je comfortzone te gaan."

Van de Looi, die door Boadu vooraf niet om advies is gevraagd, vervolgt: "Je moet jezelf redden. Niet alleen qua voetbal, ook qua leven. Kijk, Monaco is een uitstekende club en heeft laten zien dat het jongens kan ontwikkelen. Veel zal ook afhangen van Myron zelf."

Na Jong Oranje meldt Boadu zich weer in het zonnige Monaco, waar hij zijn hotelkamer inruilt voor zijn eigen appartement. "Het leven daar is mooi, maar ik ga voor het voetbal natuurlijk."

STER reclame