Israëliërs krijgen extra prik • 2342 positieve tests, gemiddelde stijging
- Welkom in het coronablog van zondag 29 augustus
- 26 keer zoveel besmettingen als jaar geleden in Engeland
- Australische deelstaat Victoria verlengt lockdown
- 2342 positieve tests, een gemiddelde stijging
FNV ontsteld over vaccinatieplicht Leaseplan
Vakbond FNV is ontsteld over de vaccinatieplicht die autoverhuurder Leaseplan personeelsleden oplegt. Leaseplan wil dat al het personeel weer op kantoor gaat werken, maar dat de mensen wel gevaccineerd zijn. Het bedrijf gaat de vaccinatiestatus niet controleren. "Werkgevers mogen geen misbruik van hun machtspositie maken door werknemers, direct of indirect, tot vaccinatie te dwingen", zegt vicevoorzitter Kitty Jong tegen het FD.
De FNV zegt dat werkgevers steeds meer de randen opzoeken. "Dat zien we nu bij Leaseplan gebeuren." Donderdag spreekt de vakbond daarom met minister Koolmees (Sociale Zaken). "Het vragen naar de vaccinatiestatus van werknemers door werkgevers baart ons zorgen. Dit geeft werknemers het gevoel van indirecte dwang en leidt tot een sociaal onveilige werkomgeving. Daar moet een helder en duidelijk antwoord van Den Haag op komen", zegt Jong volgens het FD.
Werkgevers mogen in Nederland over het algemeen geen vaccinatieplicht instellen, zei Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, eerder tegen de NOS. "De overheid kan het verplichten, maar de werkgever niet. Tenzij die zo'n specifiek doel heeft dat dat een inbreuk op het recht van lichamelijke integriteit rechtvaardigt." Als voorbeeld noemt hij daarbij een verzorgingstehuis waar niet met mondkapjes gewerkt kan worden, omdat patiënten daarvan in de war raken. Een werkgever mag zijn personeel niet vragen om zich te laten vaccineren en ook niet vragen om een vaccinatiebewijs. Een bedrijfsarts mag wel vragen of een werknemer is gevaccineerd, als daar een goede reden voor is. Bijvoorbeeld omdat een werknemer met kwetsbare mensen werkt, schrijft de overheid.
2342 positieve tests, gemiddelde stijging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2342 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 128 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2562 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 6 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting iets af. Er liggen nu 642 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 645), van wie 224 op de IC (gisteren ook 224), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het aantal coronapatënten in het ziekenhuis schommelt al enkele weken tussen de 600 en 700.
Israëliërs van 12 jaar en ouder krijgen extra prik
Israël breidt de vaccinatiecampagne voor een extra coronaprik uit naar de hele bevolking van 12 jaar en ouder. Eerder was dat iedereen van 30 jaar en ouder. Israëliërs met een extra prik hoeven na een buitenlandse reis niet langer in quarantaine bij thuiskomst, meldt het ministerie van Volksgezondheid.
Het aantal positieve tests in Israël steeg enige tijd explosief, maar een nieuwe golf zou mede dankzij de extra vaccinaties in de afgelopen dagen zijn ingetoomd, zeiden beleidsadviseurs afgelopen vrijdag. Vandaag liggen er nog wel 726 covid-patiënten in zorgwekkende toestand in het ziekenhuis: het hoogste aantal sinds begin maart.
Bredaas koor eist vaccinatiebewijs zangers
Een zangkoor uit Breda eist vanaf komende week een vaccinatiebewijs van al zijn leden. Dat laat de vereniging aan Omroep Brabant weten.
Het koor, dat uit angst voor boze reacties niet met naam genoemd wil worden, start komende week weer met repeteren. Reden om een vaccinatiebewijs te eisen is dat sommige leden hebben aangegeven niet gevaccineerd te zijn. Andere leden zouden om die reden niet meer willen komen zingen. Bovendien zijn 7 van de 25 leden ouder dan 80 jaar en behoren dus tot een risicogroep.
Het bestuur van het koor zegt tegen Omroep Brabant erg met de situatie in zijn maag te zitten. "We vinden het heel erg dat we enkele leden moeten buitensluiten omdat ze niet gevaccineerd zijn, maar wij moeten helaas een keus maken." Overigens is iemand met een negatieve coronatest van maximaal 24 uur oud ook welkom.
Omroep Brabant benaderde tientallen zangverenigingen in de provincie. De meeste maken vaccinatie wel bespreekbaar, maar verplichten niets. "We doen een moreel appèl op alle leden om zich te laten vaccineren", aldus een zangkoor in Goirle. Een vereniging in Schijndel stuurde alle leden een brief en roept niet-gevaccineerden op zich te laten testen voor elke repetitie. Dit wordt echter niet gecontroleerd. "We hopen dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt", aldus de vereniging.
Jemen ontvangt 151.000 Janssen-vaccins
Jemen heeft zo'n 151.000 Janssen-vaccins geleverd gekregen, als onderdeel van het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het is de bedoeling dat er in totaal 504.000 vaccins van Janssen naar Jemen worden verscheept. In maart kreeg het land in het Midden-Oosten al zo'n 360.000 doses van het AstraZeneca-vaccin.
In Jemen woedt al jaren een verwoestende oorlog, die door de Verenigde Naties de grootste humanitaire crisis van deze tijd wordt genoemd. Er wonen ruim 29 miljoen mensen, van wie tot nu slechts 1 procent is ingeënt tegen corona. De VN waarschuwde eerder deze maand voor een derde coronagolf in het land.
Volgens de officiële cijfers zijn er tot nu toe 7751 besmettingen geregistreerd en zijn 1450 Jemenieten overleden aan de gevolgen van corona. Het daadwerkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat er beperkt wordt getest. Volgens persbureau AP houden de Houthi-rebellen, die onder meer de hoofdstad Sanaa in handen hebben, informatie over besmettingsgevallen achter.
De WHO heeft het Covax-programma in het leven geroepen om landen gelijke toegang te geven tot coronavaccins. Het doel is om dit jaar 1,2 miljard doses aan 92 armere landen te leveren, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Vorige maand stond de teller op 138,3 miljoen geleverde Covax-doses.
GGD-teststraat Dronten dicht wegens naburige brand
De testlocatie van de GGD in Dronten blijft de hele dag dicht, vanwege een brand op het industrieterrein waar de locatie is gevestigd. Die brak vannacht uit en was vanmorgen vroeg even onder controle, maar de vlammen zijn tijdens het nablussen weer opgelaaid. Daardoor trekt er nog veel rook over het terrein.
Opnieuw vervuilde coronavaccins gevonden in Japan
Japan heeft opnieuw vervuilde coronavaccins van Moderna ontdekt, in de regio Okinawa. In injectiespuiten en een flesje met het vaccin werden zwarte en roze vlekjes aangetroffen, waarna de lokale autoriteiten besloten voorlopig te stoppen met het toedienen van het middel. Dat meldt de nationale nieuwszender NHK.
Het gaat om vaccins uit een andere productiefaciliteit dan de ruim 1,6 miljoen Moderna-vaccins die eerder deze week uit voorzorg werden teruggehaald, ook vanwege een onbekende substantie in sommige flesjes. Het is niet bekend om wat voor vervuilingen het gaat en of ze een gevaar opleveren voor de gezondheid. Daar wordt onderzoek naar gedaan.
De Japanse autoriteiten maakten gisteren bekend dat twee mannen zijn overleden nadat ze vaccins hadden gekregen van een vervuilde partij, maar het is nog onduidelijk of die sterfgevallen het gevolg zijn van de inentingen. Ook dit wordt nog onderzocht.
Ongeveer 44 procent van de Japanse bevolking is volledig ingeënt tegen covid-19. Het Aziatische land heeft sinds juli te maken met een toename van het aantal coronabesmettingen. Vanwege de vele infecties gelden in grote delen van Japan strenge maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan.
Engeland: 26 keer zoveel besmettingen als jaar geleden
Medio deze maand waren er in Engeland ongeveer 26 keer meer mensen besmet met het coronavirus dan een jaar eerder, zo heeft het landelijke Office for National Statistics bekendgemaakt. In de week eindigend op 20 augustus waren er zo'n 757.000 mensen besmet met covid-19, oftewel 1 op de 70 Engelsen.
Het aantal ziekenhuisopnames en doden ligt echter veel lager, wat volgens deskundigen het bewijs is dat de vaccinaties werken. "De laatste keer dat we dit soort besmettingscijfers zagen, was eind januari", zegt hoogleraar statistiek Kevin McConway tegen The Guardian. "Toen had je ongeveer 2300 dagelijkse ziekenhuisopnames en zo'n 1100 doden per dag. Nu zijn dat er nog maar 770 opnames per dag, en zo'n 80 doden."
Maar, zo waarschuwt microbioloog Simon Clarke in hetzelfde artikel, meer besmettingen leidt altijd ook tot meer ziekenhuisopnames, meer doden en dus ook meer druk op het nationale zorgsysteem. "Het einde van de zomervakantie en het begin van de herfst betekenen bovendien dat veel meer mensen elkaar de komende weken elkaar weer binnenshuis zullen treffen, en daardoor zal het aantal infecties alleen nog maar stijgen."
Engeland, met 55 miljoen inwoners het grootste land van het Verenigd Koninkrijk, liet op 19 juli vrijwel alle corona-maatregelen los, en zag tot voor kort nog geen zorgwekkende stijging in het aantal besmettingen en zieken als gevolg van die 'Freedom Day'.
Recordaantal besmettingen in New South Wales, Victoria verlengt lockdown
New South Wales, de grootste deelstaat van Australië, heeft een recordaantal van 1218 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is bijna 200 meer dan het vorige record, dat gisteren werd gevestigd. De besmettingen zijn lokaal opgelopen, want de deelstaat zit al wekenlang in lockdown sinds de delta-variant medio juni begon toe te slaan. Er liggen nu in New South Wales 813 mensen in het ziekenhuis, van wie 126 op de intensive care. New South Wales telt ruim 8 miljoen inwoners.
"Van iedereen die nu op de intensive care ligt, is er slechts één persoon volledig gevaccineerd", zei deelstaatpremier Berejiklian. "Dat is belangrijk om in het achterhoofd te houden." In de staat is nu zo'n 35 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd, ongeveer de helft van het aantal dat volgens de premier nodig is om de samenleving weer te kunnen heropenen.
De naastgelegen deelstaat Victoria meldde 92 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal in bijna een jaar. De deelstaat met zo'n 6,5 miljoen inwoners was van plan om komende donderdag de lockdown op te heffen, maar volgens premier Andrews komt dat moment te vroeg. "We hadden vandaag bijna 100 nieuwe gevallen, en van veel daarvan weten we niet hoe ze zijn opgelopen. Het is niet veilig om onze gemeenschap weer open te stellen ergens in de komende dagen." Hoeveel langer de lockdown duurt, is nog niet bekend.
Welkom
Welkom bij het coronablog van zondag 29 augustus. In dit blog praten we je vandaag bij over het laatste coronanieuws.