ANP
NOS Nieuws

Verenigingen vrezen tweedeling om vaccinaties: 'Heet hangijzer'

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    verslaggever

De zomervakanties zitten erop, overal gaat het verenigingsleven weer van start. Bijna alles mag weer, na de laatste versoepelingen. Toch worstelen verscheidene verenigingen met de coronamaatregelen, blijkt uit een rondgang van de NOS langs verenigingsbesturen, bonden, verenigingsjuristen en sportkoepels. Er zijn onder meer veel vragen over de omgang met niet-gevaccineerden. Bestuurders vrezen voor interne ruzies.

Bij de jeu-de-boulesvereniging Folâtre in Pijnacker weten de meeste leden wel van elkaar dat ze gevaccineerd zijn, maar niet van iedereen. Ernaar vragen doen ze niet, want het is een gevoelig onderwerp. Sommige leden willen liever niet met ongevaccineerden spelen.

Op de jeu-de-boulesvereniging is het een gevoelig onderwerp:

Sportclubs worstelen met omgang ongevaccineerden: 'Dat is een discussie nu'

"Dat is een heet hangijzer op dit moment", zegt voorzitter Hans-Willem van Gellekom. "Er is een discussie over gaande, en dat wordt nog veel erger als we straks binnen gaan spelen." Hij wil vooral onenigheid binnen de vereniging voorkomen. "Alle leden zijn ons even lief en door die verrekte corona zou je daar nu tweespalt over krijgen, en dat willen we niet."

Ook Anne Jochum de Vries van Sport Friesland, het regionale steunpunt voor sportverenigingen, krijgt vragen hierover. In het noorden zijn de vakanties al voorbij en wordt er volop gesport. "Het is prachtig dat het weer begint, maar het is ook een lastige situatie", zegt hij. "Mensen zitten er verschillend in. Iemand kan zonder angst bij een ander in de auto stappen naar een uitwedstrijd terwijl anderen daar problemen mee hebben omdat ze niet weten of iemand gevaccineerd is."

Ze kunnen ons aansteken, dan zijn wij onze vrijheid ook kwijt. En we hebben al zo lang binnen gezeten.

Jeu-de-boulesspeelster

Het zijn problemen waar de maatschappij mee worstelt, maar waar ook binnen de verenigingen aan bestuurstafels mee geworsteld wordt, zegt De Vries. "De scherpte van de discussie in het land zie je terug bij sportverenigingen." Ook hij vreest voor een tweedeling. "Als er geen goede balans is in een bestuur kunnen bestuurders tegenover elkaar komen te staan. Leden willen niet meer komen omdat ze geen duidelijkheid krijgen of iedereen gevaccineerd is, of vrijwilligers haken af omdat ze daarom hun werk niet kunnen doen."

Ook al beschermt het vaccin niet volledig tegen de deltavariant, toch zijn er leden van de jeu-de-boulesclub die het goed zouden vinden als ongevaccineerden geweigerd werden. "Ze kunnen ons aansteken, dan zijn wij onze vrijheid ook kwijt. En we hebben al zo lang binnen gezeten", zegt een oudere speelster. "Ik wil het risico niet lopen", zegt een andere.

Liever richtlijnen dan een discussie

Een vereniging zou zelf zo'n maatregel kunnen nemen, zegt Pablo van Klinken van verenigingen.nl, een juridische dienstverlener voor verenigingsbestuurders. "Verenigingen hebben heel veel vrijheid. Als het bestuur ongevaccineerden zou willen weigeren, of een QR-code verplicht wil stellen, en de leden stemmen daarmee in, dan mág dat."

Maar dat is precies de stap die de voorzitter van de jeu-de-boulesvereniging wil voorkomen. Hij heeft liever duidelijke richtlijnen van de overheid dan een interne discussie hierover binnen de vereniging. "We vragen aan de overheid: geef hier duidelijkheid over. Neem verantwoordelijkheid en schuif die niet af op besturen en vrijwilligers van verenigingen."

Advertentie via Ster.nl