Israël zet vol in op derde prik na explosieve stijging besmettingen
Lang liep Israël voorop in de strijd tegen corona, maar de laatste maanden stijgt het aantal gevallen weer explosief. Waar gaat het mis?
Eind januari, toen we in ons land nog maar net waren begonnen met inenten, hadden in Israël al 3 miljoen van de 8,8 miljoen inwoners een eerste prik gehad. De hele wereld had de ogen gericht op de vaccinatiekampioen om te zien wat het effect zou zijn van de succesvolle prikcampagne.
Inmiddels loopt Israël niet meer zo voor op de rest van de wereld, maar zijn er al wel 5 miljoen mensen volledig gevaccineerd. In eerste instantie bleek die strategie succesvol: de besmettingscijfers daalden rap. Maar waar twee maanden geleden dagelijks nog maar 10 tot 12 mensen per dag besmet raakten, is dat nu opgelopen tot maar liefst 8000 per dag.
Juist het feit dat Israël begin dit jaar voorliep, speelt daarbij een rol, zegt correspondent Ankie Rechess in het NOS Radio 1 Journaal. Experts wijzen erop dat de effectiviteit van de twee Pfizer-inentingen na een half jaar afneemt. "Daardoor kunnen mensen die gevaccineerd zijn toch weer besmet raken", zegt Rechess. "Er gaan nu ook extra besmettelijke varianten van het virus rond. Het pluspunt is wel dat mensen die gevaccineerd zijn meestal minder ziek worden."
Feestdagen voor de deur
Met de oplossing voor de oplopende besmettingscijfers loopt het land opnieuw voorop: de booster-vaccinatie, ofwel een derde coronaprik die de effectiviteit weer verhoogt. Die booster was er al voor Israëliërs boven de 50, maar is nu ook beschikbaar voor inwoners boven de 40, en binnenkort voor iedereen boven de 12.
In een toespraak gisteravond hamerde de Israëlische premier Naftali Bennett op het belang van de booster. Hij riep iedereen op zich een derde keer te laten vaccineren.
Zelf liet Bennett zichzelf vandaag ook inenten met de booster:
Daarnaast riep de premier mensen op zich aan de basisregels te houden zodat een vierde lockdown voorkomen kan worden. Daar zit niemand op te wachten, zeker niet met een serie feestdagen voor de deur. "September is een feestmaand hier: Joods Nieuwjaar, het Loofhuttenfeest, Jom Kippoer, dat zijn allemaal familiefeesten. Met met een lockdown zou dat niet mogelijk zijn."
Mensen gaan daarom massaal de booster halen. Ruim een miljoen mensen heeft dat al gedaan en er staan soms rijen bij de vaccinatiepunten, die van 06.00 uur 's ochtends tot middernacht open zijn, zeven dagen per week.
Intussen is er een groep van ongeveer 1 miljoen mensen die nog helemaal niet is gevaccineerd. Eerder waren dat vooral leden van de orthodox-joodse gemeenschap, nu is dat niet meer zo. "De rabbijnen zijn overtuigd geraakt van het nut van de coronaprikken en die hebben gewoon opdracht gegeven aan de gelovigen om zich te laten inenten. Daar is gehoor aan gegeven. Alleen een klein deel ultra-orthodoxe joden doet dat nog steeds niet."
Derde prik al besteld
Het is nu vooral een deel van de Arabisch-Israëlische bevolking dat weinig geloof hecht aan het vaccin. Daarnaast zijn er jongeren die zich niet laten prikken. Onder die groepen wordt nu intensief campagne gevoerd, zegt Rechess. "Om de mensen er toch van te overtuigen dat het de enige oplossing is. Dat klopt ook als je kijkt naar de sterftecijfers: van de 105 mensen die de afgelopen tijd zijn overleden aan het virus waren er 103 niet of maar gedeeltelijk gevaccineerd. Dat liegt er niet om."