In Londen worden gratis coronazelftesten uitgedeeld nu de maatregelen zijn versoepeld
NOS NieuwsAangepast

Twee weken na Freedom Day VK: onverwachte daling besmettingen, acties voor hogere vaccinatiegraad

  • Fleur Launspach

    NOS-correspondent Verenigd Koninkrijk

  • Fleur Launspach

    NOS-correspondent Verenigd Koninkrijk

De Britse regering is van plan om jongeren onder de dertig jaar vouchers en kortingsdeals aan te bieden, in een poging de vaccinatiegraad tussen 18 en 30 jaar te verhogen. Er zouden al gesprekken zijn met bedrijven zoals Uber, Deliveroo en Pizza Pilgrims.

Hoewel ruim twee derde van de volwassen populatie in het Verenigd Koninkrijk nu volledig gevaccineerd is, ligt de motivatie om een prik te halen onder jongeren een stuk lager. Minder dan 60 procent heeft pas een enkele vaccinatie gehad, en in sommige steden zoals Birmingham - de op een na grootste stad van het land - ligt dat percentage lager dan 40 procent.

Freedom Day

Premier Johnson kondigde al eerder aan dat hij in september nachtclubs en andere drukke evenementen wil verplichten om een coronapaspoort in te voeren: een maatregel waarmee hij vooral op jongeren druk probeert uit te oefenen om zich te laten vaccineren.

Ondertussen ziet het Verenigd Koninkrijk een onverwachte daling in het aantal coronabesmettingen, sinds de laatste restricties werden opgeheven op Freedom Day - vandaag precies twee weken geleden.

Emotionele taferelen op vliegveld Heathrow, waar mensen door de opheffing van de reisbeperkingen vandaag hun vrienden en familie na lange tijd weer in de armen konden sluiten:

Emotioneel weerzien op vliegveld na opheffen coronamaatregelen: 'Dit is onwerkelijk'

Vooraanstaande wetenschappers kijken met enige verbazing naar de daling. Er werd juist verwacht dat het loslaten van alle coronarestricties tot wel 100.000 nieuwe besmettingen per dag zou kunnen leiden. In plaats daarvan ligt het aantal dagelijkse besmettingen nu rond de 25.000, een kwart daarvan.

Waar de daling vandaan komt, durft eigenlijk niemand met zekerheid te zeggen, maar er doen verschillende theorieën de ronde. Zo wordt bijvoorbeeld het sluiten van de scholen tijdens de vakantieperiode genoemd als reden dat nu minder besmettingen zijn, alsook het einde van grote sportevenementen rondom het EK Voetbal. Hierdoor zou er ook minder consequent worden getest.

Erg voorzichtig

Daar komt bij dat veel Engelsen, volgens een recente peiling, erg voorzichtig blijven, hoewel ze sinds 19 juli niet meer wettelijk verplicht zijn zich aan coronaregels te houden.

Volgens een opiniepeiling van het politieke magazine Politico denkt ongeveer de helft van de bevolking dat Johnson de coronarestricties te vroeg heeft opgeheven. Meer dan 50 procent zegt dat ze voorlopig grote bijeenkomsten mijden en hun mondkapje liever in gesloten ruimtes blijven dragen. Overigens geldt de mondkapjesplicht in Schotland nog wel voor publieke ruimtes.

Waakzaamheid

Ondanks de dalende cijfers en het voorzichtige idee dat het misschien wel richting groepsimmuniteit gaat, hangt er een zweem van waakzaamheid over het land.

Want tot twee keer toe heeft een nieuwe mutatie roet in het eten gegooid: eerst de Britse variant (later alfavariant genoemd) rond Kerst, en daarna de deltavariant uit India, die inmiddels op veel plekken in de wereld dominant is geworden.

Hoe zit het ook alweer met die deltavariant? NOS op 3 legt het uit:

De dominante deltavariant, uitgelegd

De angst voor een nieuwe variant die door de vaccinatiebarrière heen kan breken, blijft groot. Vandaar dat de Britse overheid bezig is met eventuele 'boostervaccinaties' die al vanaf september aan 50-plussers aangeboden kunnen worden.

Immers, hoe hoger de vaccinatiegraad onder de gehele populatie van jong tot oud, hoe minder kans een mutatie heeft om zich te ontwikkelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl