liveblog
NOS NieuwsAangepast

Geen kort geding om festivals, maar muzikanten roeren zich • 'Alleen geprikt de VS in'

liveblog gesloten

Engelsen versoepelen reisregels

Reizigers uit Oostenrijk, Duitsland, Slowakije, Letland, Roemenië en Noorwegen hoeven niet meer in quarantaine als ze naar Engeland reizen, ook niet als ze ongevaccineerd zijn. De landen komen op de groene lijst te staan, heeft premier Boris Johnson bekendgemaakt. Wel moet iedereen voor vertrek en bij aankomst een negatieve coronatest kunnen tonen.

Ook voor Frankrijk geldt een versoepeling. In tegenstelling tot andere landen op de oranje lijst moesten volledig gevaccineerde Fransen na aankomst in quarantaine. Die verplichting verdwijnt. Voor Nederland, dat ook op de oranje lijst staat, was die verplichting er al niet meer. Niet-gevaccineerde reizigers moeten nog wel in quarantaine.

Met de maatregel willen de Britten het toerisme weer een boost geven, zegt minister van Transport Grant Shapps: "We voelen ons betrokken bij het op een veilige manier hervatten van internationale reizen, en maken gebruik van de vooruitgang die we hebben geboekt met ons succesvolle vaccinatieprogramma. Op die manier verbinden we wereldwijd families, vrienden en bedrijven."

Meer omzet, maar toch verlies voor Booking.com

Reisplatform Booking.com heeft in het tweede kwartaal van dit jaar 141 miljoen euro verlies gedraaid, blijkt uit de kwartaalcijfers van het bedrijf. De omzet steeg wel naar 1,85 miljard euro, het hoogste niveau sinds de start van de pandemie.

Het verlies van Booking.com heeft onder meer te maken met het terugbetalen van coronasteun. Eerder dit jaar was er veel ophef omdat Booking.com bonussen uitkeerde aan de top van het bedrijf, terwijl het ook steun ontving. Booking.com besloot daarop de 65 miljoen euro Nederlandse loonsteun terug te betalen. In andere landen betaalt het bedrijf ruim 50 miljoen euro aan steun terug.

In het afgelopen kwartaal werden er ruim 4,5 keer meer kamers geboekt via Booking.com dan een jaar eerder. Toen golden er veel reisbeperkingen. Die beperkingen zijn deels weer versoepeld, maar nog steeds heeft het bedrijf veel last van de coronapandemie. Ter vergelijking; in het tweede kwartaal van 2019 maakte het bedrijf een winst van 826 miljoen euro op een omzet van 3,3 miljard euro.

Noodkreet muziekbranche na verbieden festivals

Nu festivals ook de hele maand augustus de facto niet kunnen plaatsvinden, roeren muzikanten zich. Hoe kan het dat er wel duizenden in een voetbalstadion mogen terwijl er voor artiesten in de muziekwereld nauwelijks iets mogelijk is. Wordt er niet met twee maten gerekend, vragen ze zich af. Ook Jett Rebel kan de argumentatie maar moeilijk volgen. "Waarom lijkt het alsof niemand anders het erg vindt?"

Muzikanten boos: 'Lijkt of niemand het erg vindt dat we zo'n klap krijgen'

Buitenlanders straks alleen nog gevaccineerd welkom in de VS?

De Amerikaanse regering werkt aan plannen om het land te heropenen voor buitenlandse toeristen en bezoekers. Een van de opties is dat straks iedereen, op uitzonderingen na, moet zijn gevaccineerd om het land binnen te komen. Dat zegt een functionaris van het Witte Huis tegen persbureau Reuters.

Het zijn overigens geen plannen voor de korte termijn. Op dit moment stijgen de besmettingen in sommige staten nog fors, met Florida als een van de zwaarst getroffen staten. Ziekenhuizen zijn er zwaar belast.

President Biden geldt als een fervent voorstander van vaccineren. Recent sprak hij nog van een "pandemie van ongevaccineerden". Vaccinatie is geen politieke kwestie, benadrukte hij, maar een kwestie van "leven en dood".

Gisteren kondigde de burgemeester van New York aan dat ongevaccineerden vanaf eind augustus niet meer binnenkomen bij restaurants, theaters, cafés, sportscholen en andere binnenruimtes.

Zorgen om verspreiding deltavariant in Noord- en Zuid-Amerika

De deltavariant rukt steeds verder op in landen in Noord- en Zuid-Amerika. De pan-Amerikaanse gezondheidsdienst PAHO zegt zich grote zorgen te maken over de verspreiding van de variant die nu in zeker twintig landen in de regio is aangetroffen.

Volgens PAHO-directeur Carissa Etienne zouden landen in die twee werelddelen prioriteit moeten geven aan de bestrijding van de deltavariant. Dat zou moeten met mondmaskers en door sneller te vaccineren. "Het is verontrustend dat het aantal gevallen sneller toeneemt. We kunnen het ons niet veroorloven om niet waakzaam te zijn." Ongeveer 18 procent van de mensen in Zuid-Amerika en de Cariben zijn volledig gevaccineerd.

Eerdere varianten komen nog steeds meer voor in de twee werelddelen dan de deltavariant. Maar nu is ook in Peru, Argentinië, Chili en Ecuador een nieuwe variant ontdekt, de lambda-variant. Experts maken zich vooralsnog geen zorgen om deze nieuwe mutatie. "Op dit moment is er nog geen bewijs dat deze mutatie zich agressiever gedraagt, maar het zou wel kunnen zijn dat die een hogere verspreidingscapaciteit heeft", zegt PAHO-covidmanager Sylvain Aldighieri.

ID&T: situatie in cultuursector doet pijn

De situatie in de culturele sector en de besluitvorming van het kabinet hierover "blijft steken", zegt Rosanne Janmaat, operationeel directeur bij ID&T, tegen persbureau ANP. "De reisbranche mag steeds een stukje verder open en de culturele sector lijkt steeds een stukje verder dicht te gaan. Het is niet dat we het een andere branche niet gunnen, maar het steekt natuurlijk wel."

De organisator van grote festivals en feesten als Mysteryland, Defqon.1 Weekend Festival, Awakenings en Sensation besloot eerder vandaag samen met veertig andere eisers om het kort geding tegen de overheid niet door te zetten. De organisaties roepen de overheid wel nadrukkelijk op om de sector toe te staan vanaf september de deuren te openen.

WHO: geef tot eind september geen boostervaccins

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op om tot in ieder geval eind september geen boostervaccins toe te dienen. Die boosters, een derde prik, zouden de bescherming tegen corona en eventuele varianten op peil moeten houden.

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus hoopt met zijn oproep te bereiken dat er meer vaccins beschikbaar zijn voor armere landen. "Ik begrijp de zorgen van alle overheden om de deltavariant te bestrijden", zei hij. "Maar we kunnen niet accepteren dat landen die al de meeste beschikbare vaccins hebben gebruikt er nu nog meer gaan gebruiken."

Zo geeft Israël al een derde prik aan mensen met een zwak immuunsysteem. Maar ook landen als de VS, Duitsland en Hongarije hebben aangekondigd sommige groepen van een derde prik te voorzien. Nederland heeft nog geen besluit genomen over het gebruik van een booster.

Tedros roept iedereen met invloed, zoals atleten, investeerders, zakenlieden en religieuze leiders, op de oproep te steunen. De tijdelijke stop kan volgens hem bijdragen aan het doel om minstens 10 procent van de bevolking van elk land ingeënt te krijgen.

Geen groot verjaardagsfeest meer voor Obama

De Amerikaanse oud-president Obama gaat zijn 60ste verjaardag komend weekend niet meer groots vieren. Vanwege de golf aan besmettingen met de deltavariant in de VS zijn nu alleen familie en een klein aantal goede vrienden uitgenodigd.

Het was eerst de bedoeling om zijn verjaardag uitgebreid te vieren in zijn huis in Martha's Vineyard, een eiland in de staat Massachusetts. Honderden beroemdheden, politici en andere prominenten waren daarvoor uitgenodigd.

"Dit buitenevenement was maanden geleden al georganiseerd volgens de geldende maatregelen", zegt zijn woordvoerder. "Vanwege de verspreiding van de deltavariant hebben de Obama's besloten om het feest kleinschaliger te houden."

De Democraat Obama kreeg kritiek van enkele conservatieven over de grootte van het feest. "Als de gezondheidsdienst Obama niet aanraadt om het feest te annuleren, luister dan ook niet naar ze als ze je aanraden om je bedrijf te sluiten", twitterde een conservatieve activist maandag.

2836 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2836 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 606 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2905 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 40 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 7 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, hetzelfde gemiddelde als vorige week.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 155 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 113.

Voor het eerst sinds 13 juli minder coronapatiënten in ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 662 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren nog 719), van wie 192 op de IC (gisteren 199), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Het is voor het eerst sinds 13 juli dat de ziekenhuisbezetting is gedaald. Daarna liep de bezetting op tot 719 op maandag. Gisteren bleef de bezetting gelijk. Op de intensive care nam de bezetting ook af, maar dat gebeurde op 30 juli ook al.

Vanaf zondag boete van 95 euro voor reizigers vanuit België zonder coronabewijs

Reizigers die vanuit België naar Nederland reizen kunnen vanaf zondag bij de grens gecontroleerd worden op hun coronabewijs. Reizigers die tijdens een controle geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen een boete van 95 euro. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee.

Vanaf 8 augustus moeten reizigers vanaf 12 jaar die uit EU-landen met een geel reisadvies komen een coronabewijs bij zich hebben. Dit kan een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs zijn, al dan niet te tonen via de CoronaCheck-app.

Wanneer reizigers dit niet kunnen laten zien, zullen ze meteen beboet worden zonder waarschuwing, zegt de marechaussee. Voor de grenscontroles zet de marechaussee extra mensen in, mobiele teams zullen steekproefsgewijs te werk gaan. De controles vinden plaats op zowel snelwegen als provinciale wegen.

Aan de oostgrens worden reizigers niet gecontroleerd. Dit komt omdat de risicogebieden vooral in Zuid-Europa liggen. België, delen van Frankrijk, Spanje en delen van Portugal zijn geel op de coronakaart. "Als de situatie verandert, of als we informatie binnenkrijgen dat mensen omrijden via Duitsland, kunnen we ook mobiele teams inzetten aan de oostgrens", zegt een woordvoerder.

Wanneer reizigers een boete krijgen omdat ze geen coronabewijs bij zich hebben, krijgen ze het dringend advies om zich na aankomst in Nederland te laten testen.

Festivalorganisator ID&T ziet af van kort geding tegen besluit kabinet

Festivalorganisator ID&T ziet af van het kort geding dat het bedrijf en veertig mede-eisers wilden aanspannen tegen het kabinetsbesluit om tot 1 september eendaagse festivals met meer dan 750 bezoekers niet door te laten gaan. De organisaties waren van mening dat het besluit onrechtmatig was en onzorgvuldig was genomen, en wilden het daarom in een kort geding via de rechter ongeldig laten verklaren.

Het feit dat het kabinet de resultaten van de Fieldlab-testevenementen niet mee had gewogen, voerde het bedrijf aan als belangrijkste uitgangspunt. Inmiddels heeft het kabinet, samen met het OMT, een aanvullende motivatie gegeven. "Daarmee heeft het kabinet, op papier, haar eigen nalatigheid ongedaan gemaakt", schrijft ID&T in een persbericht.

Na gesprekken met hun advocaat is daarom besloten van het kort geding af te zien. De organisaties roepen de overheid wel nadrukkelijk op om de sector toe te staan vanaf september de deuren te openen.

Brits onderzoek: 50 procent minder kans op delta-besmetting na volledige vaccinatie

Mensen die volledig gevaccineerd zijn hebben 50 tot 60 procent minder kans om besmet te raken met de deltavariant van het coronavirus dan niet-gevaccineerde mensen. Dit blijkt uit een studie door het Imperial College in Londen, die hun resultaten vandaag hebben gepubliceerd.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die twee prikken hebben gehad minder kans hebben om covid-19 door te geven aan anderen. Hoewel ze dus wel besmet kunnen raken met het virus, dragen ze door de vaccinatie minder virusdeeltjes bij zich. De studie onderzocht de PCR-tests van 98.000 Britse vrijwilligers. Daaruit blijkt dat kinderen en jongeren in de leeftijd van 5 tot 24 jaar verantwoordelijk waren voor de helft van de besmettingen in Groot-Brittannië, terwijl ze maar ongeveer een kwart van de bevolking uitmaken.

Dit onderzoek richtte zich dus op gevaccineerden in het Verenigd Koninkrijk. Daar is in eerste instantie vooral met AstraZeneca gevaccineerd, terwijl in Nederland het vaccin van Pfizer/BioNTech het meest gebruikt is. Britten onder de 40 kregen vooral het de vaccins van Pfizer en Moderna.

Half juli meldde het RIVM dat het bij vier op de vijf positieve coronatests in Nederland gaat om de besmettelijkere deltavariant. De Braziliaanse gammavariant verdwijnt juist langzaam uit Nederland.

Gearresteerde migranten langs de Amerikaans-Mexicaanse grens krijgen vaccin

Gearresteerde migranten die illegaal de grens tussen Mexico en de VS wilden oversteken, krijgen een coronavaccinatie. Dat plan heeft de Amerikaanse president Biden bekendgemaakt, schrijft The Washington Post. Het aantal mensen dat de grens over wilde steken, is de afgelopen maand gestegen en het aantal besmettingen onder hen met de deltavariant noemt het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheidsdienst zorgwekkend.

Tot nu toe werden alleen illegale migranten die langere tijd in de gevangenis verbleven, gevaccineerd. Volgens het nieuwe plan moeten alle migranten die in afwachting zijn van de asielprocedure een prik krijgen. Migranten krijgen het Janssen-vaccin, omdat ze dan met een dosis beschermd zijn.

Migranten langs de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico

GGD's sluiten deel prikstraten en leggen de focus op maatwerk

Zeker 73 van de 143 GGD-vaccinatielocaties worden de komende tijd gesloten, blijkt uit een rondgang van het AD. Begin juni werden er nog 200.000 mensen per dag gevaccineerd, nu zijn dat er nog zo'n 100.000. Nu zoveel mensen zijn gevaccineerd, zijn de megalocaties niet meer nodig, laten de GGD's weten. Onder meer de megalocaties in de Jaarbeurs in Utrecht, Amersfoort en Houten gaan dicht.

Ruim 80 procent van de volwassen Nederlanders heeft minimaal één prik gehad, een meerderheid ook de tweede. De prikken die nu nog in de megalocaties worden gezet zijn vooral tweede prikken, en de verwachting is daarom ook dat het aantal vaccinaties per dag nog verder afneemt.

Dit betekent niet dat de vaccinatiecampagne ten einde is. Mensen die nog geen coronavaccinatie hebben gehad, kunnen in de toekomst terecht bij pop-upvaccinatielocaties en prikbussen. De GGD's gaan hiervoor gericht wijken in waar de vaccinatiegraad nog laag is.

CNV Onderwijs: 'Zorgen om hoestende, proestende en koortsige leerlingen in de klas'

Ruim 53 procent van de leraren en ondersteuners die op middelbare scholen werken ziet toch leerlingen met coronagerelateerde klachten in de klas verschijnen. Dat concludeert vakbond CNV Onderwijs op basis van onderzoek onder haar leden, meldt De Telegraaf. En dat is zorgelijk, zegt voorzitter Daniëlle Woestenberg. "Hoestende, proestende en koortsige leerlingen horen niet naar school te komen." Volgens de huidige coronaregels moeten mensen met klachten zoals hoesten, niezen of benauwdheid, thuisblijven en zich laten testen.

In andere onderwijstypes is de situatie vergelijkbaar. In het mbo ziet de helft van de leraren zieke kinderen, terwijl bij universiteiten 35 procent van het onderwijspersoneel studenten met klachten ziet. In het hbo gaat het om 28 procent en in het primair onderwijs om 42 procent.

Uit de peiling van de onderwijsbond komt verder naar voren dat er nog flink wat mogelijk is om de kans op coronabesmettingen in de klas te verminderen. Zo blijkt dat de ventilatie in een groot deel van de scholen nog steeds niet op orde is.

Extra toezicht in China op diepvriesvoedsel

In China wordt de controle op diepgevroren voedsel verscherpt, in een poging het stijgende aantal besmettingen terug te dringen. De autoriteiten vermoeden dat het mogelijk is om het virus op te lopen via voedselverpakkingen.

Steden als Zhengzhou en Haikou zullen de inspectie van geïmporteerd diepvriesvoedsel verscherpen om de overdracht van het coronavirus te voorkomen. In een restaurant in de stad Nantong werd bevroren varkens- en rundvlees uit het Verenigd Koninkrijk, Brazilië en Canada in beslag genomen, omdat de eigenaar geen desinfectiecertificaten kon overleggen.

In China wordt sinds het begin van de pandemie aangenomen dat het virus kan overleven op bevroren voedsel en verpakkingen, waardoor het land sommige besmettingen koppelt aan geïmporteerde producten. Gezondheidsinstituten als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Amerikaanse gezondheidsdienst (CDC) zeggen dat een dergelijke overdracht onwaarschijnlijk is.

Toch houdt China vast aan de drastische maatregelen. Eerder dit jaar veroorzaakten de massale tests en desinfectie van diepvriesproducten opstoppingen in havens en lange vertragingen bij de douane. Sommige supermarkten hebben aparte koelers voor geïmporteerde goederen.

In heel China werden gisteren 90 nieuwe besmettingen gemeld. "Voor China is dat een hoog aantal, omdat ze naar nul gevallen van covid-19 willen. Ze voeren een zerotolerancebeleid, net zoals Australië en Nieuw-Zeeland", zei correspondent Garrie van Pinxteren gisteren. "Ze moeten eigenlijk ook wel zo streng blijven, omdat er geen groepsimmuniteit is en de Chinese coronavaccins in mindere mate beschermen tegen de deltavariant van het virus. Als die strenge regels nu zouden worden losgelaten, zou het virus als een brand door heel China slaan."

Testen op corona kan voortaan ook per mondspoeltest

De GGD regio Utrecht maakt vanaf vandaag gebruik van een nieuwe methode om op corona te testen: de mondspoeltest. Het NOS Jeugdjournaal zocht met een paar kinderen uit hoe dat werkt:

Testen op corona door je mond te spoelen, zo werkt het

Welkom

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van woensdag 4 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.