liveblog

'Duitse regering wil druk op niet-gevaccineerden gaan opvoeren'

liveblog gesloten

'Duitse regering wil druk op niet-gevaccineerden opvoeren'

De Duitse regering is van plan de druk op te voeren op burgers om zich te laten vaccineren, schrijven Duitse media. Zo wordt testen vanaf dit najaar niet meer gratis, en als het aantal besmettingen weer fors oploopt kan worden besloten dat een negatieve coronatest voortaan niet meer voldoende is om bijvoorbeeld de horeca te mogen bezoeken.

Een aantal kranten bericht over de plannen op basis van een uitgelekte brief van het ministerie van Volksgezondheid. Daarin zou staan dat het vanaf september verplicht wordt gesteld dat mensen gevaccineerd, hersteld van corona of getest zijn op covid-19 voor een bezoek aan bijvoorbeeld de horeca of kapper. Nu is dat per deelstaat nog verschillend.

Verder zou de plicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes voorlopig blijven gelden. Al deze maatregelen zijn bedoeld om te voorkomen dat er weer een nieuwe lockdown nodig is om een nieuwe uitbraakgolf te beteugelen.

Mocht de situatie alsnog uit de hand lopen, dan kan de overheid volgens het plan overgaan tot extra maatregelen. Zoals het dus niet meer accepteren van een negatieve coronatest voor bepaalde binnenactiviteiten. Alleen mensen die zijn gevaccineerd of kunnen aantonen dat ze zijn hersteld van covid-19 zouden daar dan nog aan kunnen deelnemen.

Eerder vandaag werd duidelijk dat New York een vaccinatiebewijs verplicht stelt voor iedereen die naar het theater, restaurant of sportschool wil gaan. Een negatief testresultaat is vanaf eind deze maand niet meer genoeg, maakte burgemeester vandaag bekend.

Testen op corona kan voortaan ook per mondspoeltest

De GGD regio Utrecht maakt sinds vandaag gebruik van een nieuwe methode om op corona te testen; de mondspoeltest. Het NOS Jeugdjournaal zocht met een paar kinderen uit hoe dat werkt:

Testen op corona door je mond te spoelen, zo werkt het

Vaccinatie en menstruatie: 'Iedereen heeft wel eens een verstoorde cyclus'

Bijwerkingencentrum Lareb heeft meer dan duizend meldingen binnengekregen over menstruatiestoornissen na een coronavaccinatie, op miljoenen gezette prikken. Dat bleek vandaag uit de tweewekelijkse 'bijwerkingenupdate' van het kenniscentrum. Zo werden sommige gevaccineerden niet ongesteld of was hun menstruatie heviger dan normaal.

"Eerst kijken we of er een patroon in zit", licht voorzitter Agnes Kant toe op NPO Radio 1. Volgens haar is dat wel lastig, omdat een ontregelde menstruatiecyclus vaker voorkomt. "Dat gebeurt ook zonder vaccinatie. Maar als je het opmerkt na je vaccinatie, ben je geneigd te denken: misschien komt het wel daardoor."

Burgemeester New York legt vaccinatieverplichting uit voor binnenactiviteiten

'Als je ongevaccineerd bent, kun je helaas met veel dingen niet meedoen'

Gevaccineerd en gezond? Dan nauwelijks kans op ziekenhuisopname

Wie volledig gevaccineerd is én geen andere aandoeningen heeft, loopt nauwelijks kans om met covid-19 in een ziekenhuis opgenomen te worden. Laat staan op een intensive care.

Het merendeel van de gevaccineerde patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis belanden, heeft onderliggend lijden zoals ernstig overgewicht, diabetes of hartaandoeningen. Daardoor liepen ze extra risico op ziekenhuisopname vergeleken met gezonde gevaccineerden. Bovendien waren de meeste gevaccineerde covid-patiënten in het ziekenhuis boven de 60.

Dat blijkt uit een nieuwe rondvraag door de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose.

Toegang tot restaurants of sportscholen in New York alleen met vaccinatie

In de Amerikaanse stad New York mogen straks alleen nog mensen met een vaccinatiebewijs restaurants of sportscholen in. Burgemeester Bill de Blasio gaat deze maatregel verplicht stellen voor iedereen die deelneemt aan binnenactiviteiten.

Volgens Amerikaanse media is New York de eerste stad in de VS die zo'n maatregel in gaat voeren. Het doel ervan is mensen aan te sporen zich te laten vaccineren, vooral met het oog op de besmettelijkere deltavariant.

Behalve bezoekers moeten ook medewerkers een vaccinatiebewijs kunnen tonen. Het wordt volgens de burgemeester niet mogelijk een coronatest af te laten nemen als alternatief. De maatregel gaat eind deze maand in en vanaf halverwege september wordt er streng op gehandhaafd, melden de autoriteiten.

Portugal, België en Luxemburg ontvangen eerste geld EU-herstelfonds

De eerste landen hebben geld uit het herstelfonds van de Europese Commissie ontvangen. Portugal kreeg 2,2 miljard euro bijgeschreven, België 770 miljoen en Luxemburg 12,1 miljoen.

Ze krijgen het geld, dat deels uit subsidies en deels uit leningen bestaat, op basis van de plannen die ze hebben ingediend bij de commissie die de landen moeten helpen te herstellen van de coronacrisis. Tegelijk is het de bedoeling dat de projecten ervoor zorgen dat landen verduurzamen, digitaliseren en de maatschappij versterken.

Duitse politie vindt weinig sjoemelaars aan de grens

Bijna alle mensen die na het aanscherpen van de inreisregels Duitsland zijn binnengekomen, hebben hun testbewijzen en andere papieren op orde. Tot die conclusie komt de Duitse politie, die zondag en gisteren op grote schaal mensen controleerde. De controles vonden plaats aan de grens met verschillende buurlanden.

Agenten keken bij 155.000 mensen naar het vaccinatie- of negatieve testbewijs; bij 616 mensen ontbrak dat of klopte er iets niet. Dat is 0,4 procent van alle gecontroleerden. Van 68.000 mensen is het digitale inreisformulier gecheckt; in honderd gevallen was daarmee iets mis. Details over de mensen die in overtreding waren geeft de politie niet.

Sinds zondag moet iedereen van 12 jaar die naar Duitsland gaat een vaccinatie-, herstel- of negatief testbewijs kunnen tonen. Nederland wordt gezien als hoogrisicogebied. Dat betekent dat iedereen die niet volledig gevaccineerd is, tien dagen in quarantaine moet. De quarantaine kan na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve test.

'Israël verplicht quarantaine voor alle reizigers vanuit Nederland'

Vanaf 6 augustus moet iedereen die vanuit Nederland naar Israël reist verplicht minimaal zeven dagen in quarantaine. Dat geldt ook voor mensen die al volledig zijn gevaccineerd of recent zijn hersteld van covid-19, meldt de krant Haaretz.

De Israëlische autoriteiten voeren de maatregel in uit vrees voor verdere verspreiding van de besmettelijkere deltavariant. Reizigers moeten verplicht zeven dagen in zelfisolatie en twee coronatesten laten afnemen.

De quarantaineplicht gold al voor een reeks landen, daar worden nu inclusief Nederland nog eens negentien andere landen aan toegevoegd. Op de nieuwe lijst komen ook Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië, IJsland, Oekraïne, Tsjechië, de VS en een reeks Afrikaanse landen te staan.

RIVM: forse daling positieve coronatests, piek ziekenhuizen lijkt bereikt

De afgelopen week is het aantal positieve coronatests met 44 procent gedaald, meldt het RIVM. Ook in de ziekenhuizen lijkt volgens het instituut de piek in aantal opnames achter de rug, hoewel het aantal opnames volgens het LCPS steeg.

Afgelopen week meldde het RIVM iets meer dan 21.000 positieve coronatests, tegen ruim 37.000 bevestigde besmettingen vorige week.

Van de mensen met een positieve testuitslag van wie de vaccinatiestatus bekend was, was 11,5 procent volledig gevaccineerd. 42,3 procent van hen was deels gevaccineerd; 46,2 procent helemaal niet, of korter dan twee weken geleden.

Bezetting ziekenhuizen blijft gelijk

Er liggen nu 719 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er evenveel als gisteren. Daarvan liggen er 199 op de IC, twee meer dan de dag hiervoor, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Lareb onderzoekt mogelijke bijwerking menstruatiestoornis na vaccinatie

Tot en met 1 augustus zijn er bij bijwerkingencentrum Lareb 112.677 meldingen binnengekomen na een prik met een coronavaccin. De meldingen gaan over ongeveer 21,5 miljoen gegeven prikken. De voornaamste bijwerkingen blijven hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. Het bijwerkingencentrum geeft om de twee weken een overzicht van de meldingen van bijwerkingen na een coronavaccinatie.

Nu jongere leeftijdsgroepen ook (volledig) gevaccineerd zijn, komen er meer meldingen van menstruatiestoornissen na een vaccinatie binnen bij het centrum. Het gaat om meer dan 1000 meldingen van uiteenlopende klachten, zoals het uitblijven van de menstruatie, hevigere menstruatie, doorbraakbloedingen en menopauzebloedingen. Het is nog niet duidelijk of het gaat om bijwerkingen die worden veroorzaakt door een coronavaccin. De meldingen worden door het centrum onderzocht.

Van de zeldzame bijwerking van trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes, kreeg Lareb tot nu toe veertig meldingen binnen. Daarvan zijn 33 meldingen van mensen die het AstraZeneca-vaccin kregen en zeven meldingen kwamen binnen na een prik met het Janssen-vaccin. Bij 21 van deze meldingen kon het centrum vrijwel zeker vaststellen dat het om de zeldzame bijwerking ging.

Lange rijen bij coronateststraat in Florida vanwege stijging aantal besmettingen

Lange rijen bij coronateststraat in Florida vanwege stijging aantal besmettingen

IMF presenteert steunpakket van 650 miljard dollar

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) maakt een bedrag van 650 miljard dollar (ongeveer 550 miljard euro) vrij om landen met lage inkomens te helpen met oplopende schulden en financiële gevolgen van de pandemie. Het gaat om het grootste steunpakket sinds de oprichting van het fonds in 1944.

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva noemt het pakket "historisch" en "een prik in de arm voor de wereldwijde economie in tijden van een ongeëvenaarde crisis". "Het zal met name de kwetsbaarste landen helpen met de gevolgen van de covid-19-crisis", schrijft Georgieva. De laatste keer dat het IMF een soortgelijk steunpakket goedkeurde was in 2009, vanwege de economische crisis.

Grote hackaanval in Italiaanse provincie

In de Italiaanse provincie Lazio zijn IT-systemen om vaccinatie-afspraken te maken, gehackt. Gouverneur Zingaretti spreekt van de grootste hackaanval ooit in de Italiaanse geschiedenis. Inlichtingendiensten en experts op het gebied van cyberveiligheid doen onderzoek naar de hack.

Sinds zondag zijn de IT-systemen door de aanval buiten gebruik. Er wordt nu overgegaan op een papieren versie van het IT-systeem. Dat betekent dat alle afspraken handmatig moeten worden ingepland. Gouverneur Zingaretti zegt er alles aan te doen om te zorgen dat de vaccinatiecampagne geen vertraging oploopt.

Speculaties over dat er losgeld is geëist en dat de hack mogelijk onderdeel is van een internationale anti-vaccinatiecampagne, noemt de gouverneur onwaar. Wel maakte hij bekend dat de aanval waarschijnlijk is gedaan vanuit het buitenland.

De Italiaanse gouverneur Zingaretti tijdens een persconferentie over de hack

Japan maakt namen overtreders coronamaatregelen openbaar

De Japanse autoriteiten hebben gedreigd de namen van mensen die zich niet aan bepaalde coronamaatregelen houden, bekend te maken. Om de dreiging kracht bij te zetten, werden alvast drie namen van reizigers bekendgemaakt die zich niet hadden gehouden aan de quarantaineplicht.

Het Japanse ministerie van Volksgezondheid zei dat de drie overtreders duidelijk contact met de autoriteiten wilden vermijden, nadat ze waren teruggekeerd uit het buitenland. Op sociale media wordt gespeculeerd over de identiteit van de overtreders, en over waar ze wonen of werken.

Reizigers die in Japan arriveren, moeten verplicht twee weken in quarantaine. Gedurende de quarantaine moeten ze een app gebruiken waarmee hun locatie kan worden gevolgd. Ook moeten ze verslag uitbrengen bij de autoriteiten over hun gezondheidstoestand. De verplichte quarantaine geldt voor zowel toeristen als voor Japanse staatsburgers.

Alle inwoners van Wuhan worden getest

De autoriteiten van Wuhan willen alle 11 miljoen inwoners testen op het coronavirus, werd bekendgemaakt in een persconferentie. De aankondiging volgt op het nieuws dat er voor het eerst in meer dan een jaar tijd lokale coronabesmettingen zijn vastgesteld in de Chinese miljoenenstad. De stad staat bekend als de plek waar de coronapandemie anderhalf jaar geleden uitbrak.

Maandag werden in Wuhan zeven nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Bij drie van de gevallen gaat het om een lokaal opgelopen besmetting. Het gaat om het eerste cluster sinds de Chinese autoriteiten het virus meer dan een jaar geleden onder controle wisten te krijgen door middel van een strenge lockdown.

In heel China zijn 90 nieuwe besmettingen gemeld. "Voor China is dat een hoog aantal, omdat ze naar nul gevallen van covid-19 willen. Ze voeren een zerotolerancebeleid, net zoals Australië en Nieuw-Zeeland", zegt correspondent Garrie van Pinxteren. "Ze moeten eigenlijk ook wel zo streng blijven, omdat er geen groepsimmuniteit is en de Chinese coronavaccins in mindere mate beschermen tegen de deltavariant van het virus. Als die strenge regels nu zouden worden losgelaten zou het virus als een brand door heel China slaan."

Verviervoudiging luchtvaartpassagiers in tweede kwartaal, maar veel minder dan voor corona

3,9 miljoen passagiers vlogen van en naar Nederlandse luchthavens in het tweede kwartaal van dit jaar. Dat zijn ruim vier keer zoveel passagiers als een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het CBS. De luchtvaartsector viel vorig jaar bijna volledig stil door de coronacrisis en de ingestelde reisbeperkingen.

Nu is de luchtvaartsector bezig aan een voorzichtig herstel, maar in vergelijking met 2019 vervoerden luchtvaartmaatschappijen het tweede kwartaal alsnog bijna 18 miljoen passagiers minder. De populairste bestemming in het afgelopen kwartaal was Spanje, gevolgd door de Verenigde Staten.

Het vervoer van goederen door de lucht is wel volledig hersteld en zelfs hoger dan voor de coronacrisis. In het tweede kwartaal van dit jaar werd 456.000 ton aan goederen door de lucht vervoerd, een derde meer dan een jaar eerder. De meeste luchtvracht gaat al jaren van en naar China.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het corona-liveblog van dinsdag 3 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.