Een coronatest
NOS NieuwsAangepast

RIVM: piek ziekenhuizen lijkt bereikt, forse daling positieve coronatests

De afgelopen week is het aantal positieve coronatests met 44 procent gedaald, meldt het RIVM. Ook in de ziekenhuizen lijkt volgens het instituut de piek in aantal opnames achter de rug, hoewel het aantal opnames volgens het LCPS steeg.

Afgelopen week meldde het RIVM iets meer dan 21.000 positieve coronatests, tegen ruim 37.000 bevestigde besmettingen vorige week. Vandaag meldde het RIVM 2263 positieve tests, 146 meer dan gisteren.

Van de mensen met een positieve testuitslag van wie de vaccinatiestatus bekend was, was 11,5 procent volledig gevaccineerd. 42,3 procent van hen was deels gevaccineerd; 46,2 procent helemaal niet, of korter dan twee weken geleden.

Van alle volwassen Nederlanders is inmiddels twee derde volledig gevaccineerd, meldt het RIVM. 85 procent van de volwassenen heeft minimaal één prik gehad. De verwachting is dat ergens in september iedereen is gevaccineerd die dat wil. Epidemioloog Susan van den Hof durft nog niet te voorspellen of daar dan de 'groepsimmuniteit' mee is bereikt die nodig is om alle maatregelen te schrappen. "Met de besmettelijkere deltavariant is dat nog niet eenvoudig te bepalen. Maar gevaccineerde mensen zijn in elk geval aanzienlijk beter beschermd tegen ernstige ziekte."

Ook waren van alle mensen die in een teststraat belandden, minder mensen positief. Dat was afgelopen week 12,4 procent van de geteste mensen, tegen 13,6 procent een week eerder.

Dat is nog steeds een relatief hoog percentage positieve tests. Volgens Van den Hof, hoofd van het Centrum Epidemiologie en Surveillance van Infectieziekten van het RIVM, kan dat te maken hebben met zelftests. "Mensen testen nu vaak thuis, met een positieve uitslag moeten ze naar een teststraat om dat te bevestigen."

Wel overleden er de afgelopen week weer meer mensen: 28, tegen 21 een week eerder. Dat is wel nog steeds een fractie van het aantal doden tijdens de grote coronagolven in de afgelopen anderhalf jaar.

Hoewel het RIVM een daling van het aantal nieuwe opnames signaleert, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding een lichte stijging. De NOS hanteert de LCPS-cijfers.

De afgelopen week meldde het LCPS 546 opnames buiten de intensive care, tegen 521 een week eerder. Op de intensive care werden 125 opnames geregistreerd, tegen 98 een week eerder.

Volgens het RIVM lijkt de piek in het aantal nieuwe opnames inmiddels bereikt. Dat betekent nog niet automatisch dat de bezetting ook daalt, daarbij gaat het om het aantal mensen dat in het ziekenhuis ligt. Uiteindelijk zou dat wel moeten gebeuren. "Het aantal positieve tests daalt al langer en de trend is dat de ziekenhuizen daar altijd achteraankomen", aldus Van den Hof.

Er liggen nu 719 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 719), van wie 199 op de IC (gisteren: 197), meldt het LCPS.

Het zogenoemde reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, blijft ruim onder de 1. Op 19 juli bedroeg de R 0,69, wat betekent dat 100 mensen die met corona zijn besmet samen 69 anderen besmetten.

Zolang de R onder de 1 blijft, neemt de verspreiding van het virus af. Na de versoepelingen een maand geleden steeg de R korte tijd naar 3, wat betekent dat 100 mensen samen 300 anderen besmetten, en het virus zich dus razendsnel verspreidt. Het R-getal is altijd van twee weken geleden, gegevens van korter geleden zijn niet betrouwbaar genoeg.

Het aantal positieve tests in de horeca daalde afgelopen week verder. Afgelopen week ging het om amper 4 procent van de positieve tests. Vlak na de versoepelingen van begin juli werd ruim een op de drie bevestigde besmettingen waarvan de bron bekend is veroorzaakt in de horeca.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl