liveblog
NOS NieuwsAangepast

Meerderheid wil versoepeling regels na vakantie • R-getal daalt hard na flinke stijging

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 30 juli, met het laatste coronanieuws
  • Vlaamse minister: verplicht vaccineren geen taboe
  • R-getal daalt hard na flinke stijging
  • Japan verlengt noodtoestand Tokio
  • Moderna-vaccin nu ook voor kinderen van 12 jaar en ouder
liveblog gesloten

Einde liveblog

We sluiten dit blog weer voor vandaag. Morgenochtend kun je het laatste coronanieuws in een nieuw liveblog op onze site vinden.

Burgemeester probeerde van heel Terschelling Fieldlab te maken

De burgemeester van Terschelling heeft geprobeerd van het hele eiland een Fieldlab te maken. Toeristen zouden dan een negatieve testuitslag moeten laten zien als ze het eiland willen bezoeken. "Dan kon bijvoorbeeld de horeca weer open en excursies weer gegeven worden", zegt Caroline van de Pol in Nieuwsuur. Het ministerie van Volksgezondheid zag echter geen heil in het plan.

De burgemeester noemde de 538 Oranjedag in Breda als voorbeeld: bij dat Fieldlab-evenement zouden 10.000 bezoekers aanwezig zijn. "Dit soort bezoekersaantallen komen echt elk weekend naar de Waddeneilanden."

Gedupeerden van 'spooktestlocatie' in Goes krijgen vergoeding

Mensen die voor niets naar een 'spooklocatie' in Goes zijn gegaan om zich te laten testen, krijgen een vergoeding van MCD Medical, het bedrijf achter de testlocatie. De gedupeerden maakten een testafspraak op het adres, maar bij aankomst bleek de locatie niet te bestaan. Alle gedupeerden krijgen een cadeaubon van 25 euro. Ook vervolgschade, zoals het missen van een vlucht, wordt vergoed, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Omroep Zeeland. Het zou gaan om honderden mensen.

Het bedrijf zegt de ongeveer 125 testlocaties normaal gesproken zelf te bezoeken, om te controleren of alles oké is. Dat gebeurde in Goes niet: "Zeeland is natuurlijk wel erg ver weg", zegt de woordvoerder.

Walmart voert vaccinatieplicht in voor kantoorpersoneel

De Amerikaanse supermarktketen Walmart voert vanaf oktober een vaccinatieplicht in voor het kantoorpersoneel. Het bedrijf treedt daarmee in de voetsporen van Google; dat techbedrijf gaat al zijn werknemers verplichten zich te laten vaccineren voor ze weer naar kantoor komen.

De vaccinatieplicht geldt niet voor medewerkers van winkels en distributiecentra. Het bedrijf probeert hen wel over te halen met een beloning, die verdubbeld wordt naar 150 dollar (ongeveer 125 euro) per persoon. In regio's met veel besmettingen moeten winkelmedewerkers weer maskers dragen, ook als ze gevaccineerd zijn.

Nederlandse banken scoren goed in stresstest

De Europese bankensector staat er ondanks de coronacrisis goed voor. Sterker nog, de buffers zijn groter dan drie jaar geleden. Dat meldt de Europese Bankenautoriteit op basis van een nieuwe stresstest.

De Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro voldoen allemaal ruim aan de eisen van de autoriteiten. Datzelfde geldt voor de Nederlandse Waterschapsbank (NWB), gemeentebank BNG Bank en de Volksbank, het moederbedrijf van SNS en ASN Bank.

De resultaten van de stresstest zijn onder meer belangrijk voor versoepeling van de coronamaatregelen voor banken. In de coronacrisis mochten ze geen dividend uitbetalen of eigen aandelen inkopen, om te voorkomen dat ze te kleine buffers zouden krijgen. Vanaf september vervalt die regel. Toezichthouders kijken dan per bank of ze weer geld aan hun aandeelhouders mogen uitkeren.

Meerderheid Nederlanders wil soepelere maatregelen na vaccinatiecampagne

Een meerderheid van de Nederlanders wil dat de coronamaatregelen versoepeld worden in september, als iedereen die dat wil een prik heeft gekregen. Dat blijkt uit een peiling van Nieuwsuur in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos over de maatregelen voor de langere termijn.

De vraag wordt dan: hoe nu verder? "Wie gaan we beschermen, op welke manier en ten koste van wat?", vraagt epidemioloog Olaf Dekkers zich af.

  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur

In een aantal landen hebben ze in tegenstelling tot Nederland al plannen gemaakt voor de langere termijn. Hoe zien die eruit in Engeland, Duitsland, Frankrijk en de VS?

Vlaamse minister: verplicht vaccineren geen taboe

De Vlaamse minister van Volksgezondheid zegt dat het verplicht vaccineren van zorgpersoneel voor hem "geen taboe" is. "Verplicht vaccineren ligt op tafel, maar er moeten nog veel vragen beantwoord worden", zegt Wouter Beke volgens Vlaamse media.

Of een verplichte vaccinatie echt nodig is, is echter niet zeker: volgens de minister is 92 procent van het Vlaamse zorgpersoneel inmiddels gevaccineerd, tegenover 83 procent twee weken geleden. Ook bij de rest van de bevolking gaat het vaccineren rap. Ongeveer 90 procent van de volwassenen heeft ten minste één prik gekregen, 60 procent is volledig gevaccineerd.

R-getal daalt hard na flinke stijging

Het reproductiegetal is verder gedaald. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM een 'R' van 0,8; dat is per vandaag bijgesteld naar 0,7. Het reproductiegetal wordt altijd achteraf berekend: de waarde die vandaag bekend is gemaakt zegt iets over de verspreiding half juli.

Een R-getal van 0,7 betekent dat 100 dragers van het coronavirus samen 70 anderen besmetten, en de verspreiding van het virus dus langzaam afneemt. Na de versoepelingen begin deze maand steeg het R-getal naar circa 3, wat betekent dat 100 mensen samen ongeveer 300 anderen besmetten, en het virus zich dus snel verspreidt.

Studentenorkest gaat wekenlang in quarantaine om te kunnen optreden

Wekenlang in quarantaine om te kunnen optreden: het Nederlands Studenten Orkest doet het. Ze repeteren, eten en slapen in het Figitheater in Zeist - alles om concerten door te laten gaan.

"Ik dacht: ik ga er gewoon voor":

Wekenlang in quarantaine om concerten te kunnen geven, dit orkest doet het

RIVM: 3463 nieuwe besmettingen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3463 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1013 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4160 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 651 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 648), van wie 176 op de IC (gisteren: 177), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Kabinet: Moderna-vaccin nu ook voor kinderen van 12 jaar en ouder

Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen nu ook gevaccineerd worden met Moderna. Het kabinet heeft het advies van de Gezondheidsraad van gisteren overgenomen. Het vaccin is werkzaam en veilig voor deze leeftijdsgroep, zo luidt het advies.

Tot nu toe was alleen Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor 12- tot 18-jarigen. Moderna is net als dit vaccin gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. Dat betekent dat er in de prik een stukje genetische code zit, die het lichaam aanzet om eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van corona. Daardoor leert het afweersysteem het virus te bestrijden.

Net als bij Pfizer/BioNTech kan na een Moderna-vaccinatie in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier of het hartzakje optreden. Dat is meestal niet ernstig, stelt de Gezondheidsraad.

Rechter fluit gemeente terug: restaurants Eindhoven mogen openblijven

Twee restaurants in het centrum van Eindhoven mogen toch openblijven. De rechter in Den Bosch heeft een eerder besluit van burgemeester Jorritsma teruggedraaid. Jorritsma wilde de restaurants twee weken sluiten, omdat medewerkers en drankje dronken op het eigen terras nadat ze de zaak hadden schoongemaakt en afgesloten. Controleurs van de gemeente zagen dit als een overtreding van de coronaregels en de burgemeester ging daarin mee.

Vorige week demonstreerden zo'n 150 Eindhovense horecaondernemers op het Stadhuisplein tegen de in hun ogen te strenge coronaregels van de gemeente. Ze hielden op het Stadhuisplein, pal voor het gemeentehuis, een "alternatieve naborrel". "Als wij niet op onze eigen grond mogen naborrelen, doen we dat bij Jorritsma voor de deur", zei een café-eigenaar aan Omroep Brabant.

Europese economie krabbelt op uit dubbele coronarecessie

De Europese economie zit opnieuw in de plus, na twee korte recessies door de coronacrisis. In de eurolanden bedroeg de groei het afgelopen kwartaal 2 procent, in de EU als geheel 1,9 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar was er sprake van een lichte krimp als gevolg van nieuwe lockdowns. Hoeveel specifiek de Nederlandse economie afgelopen kwartaal groeide wordt pas later bekend, op dinsdag 17 augustus.

Tsjechen krijgen twee dagen extra vakantie voor vaccinatie

Overheidsmedewerkers in Tsjechië krijgen twee dagen extra vakantie als ze zich laten inenten tegen corona. Hiervoor heeft de Tsjechische regering toestemming gegeven. Deze regeling dient als extra stimulans voor mensen om een prik te laten zetten, zei de Tsjechische premier Andrej Babis vandaag.

In het land van 10,7 miljoen inwoners zijn tot nu toe 4,74 miljoen mensen volledig gevaccineerd. "Ons doel is maximale vaccinatie om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland", zei Babis. "Dit is onze hoofdtaak: prikken, prikken, prikken."

Lange wachttijden voor een nieuw paspoort in de Verenigde Staten

De regels voor het reizen naar het buitenland zijn versoepeld in de VS. Veel Amerikanen willen daarom hun paspoort verlengen. Dat betekent lang wachten, zoals hier in Los Angeles.

Amerikanen in de rij voor een paspoort

Japan verlengt noodtoestand Tokio

Japan heeft vandaag de noodtoestand in Tokio verlengd en uitgebreid naar drie andere regio's in de omgeving van de Japanse hoofdstad. Aanleiding is de snelle stijging van het aantal besmettingen tijdens de Olympische Spelen.

Die regio's zijn Saitama, Chiba en Kanagawa. Daarnaast gaat de noodtoestand nu ook gelden voor Osaka. In Tokio en Okinawa is de noodtoestand langer van kracht. Die wordt daar nu verlengd tot in ieder geval 31 augustus.

Deze besluiten volgen op een record aan nieuwe coronabesmettingen in Tokio de afgelopen drie dagen. De landelijke besmettingscijfers in Japan kwamen voor het eerst sinds de corona-uitbraak uit boven de 10.000 infecties per dag.

Japan telde tot nu toe ruim 15.000 overleden coronapatiënten, relatief weinig voor een land met meer dan 126 miljoen inwoners. Tegelijkertijd is nog maar 28 procent van de Japanse bevolking volledig gevaccineerd. De Japanse premier Yoshihide Suga wil dat percentage voor eind augustus verhoogd hebben naar 40 procent.

Uber stelt vaccinatie verplicht voor personeel

Taxibedrijf Uber verplicht medewerkers in de Verenigde Staten om zich te laten vaccineren voor ze eind oktober weer naar kantoor mogen. In april werd nog aangekondigd dat de kantoren half september open zouden gaan. De vaccinatieverplichting van Uber volgt op die van Google, dat de verplichting eerst invoert in de Verenigde Staten en later in kantoren in andere landen, zodra daar voldoende vaccins beschikbaar zijn.

Ook Facebook wil personeel verplichten zich te laten vaccineren. De streamingdienst Netflix wil de verplichting laten gelden voor acteurs en personeel die werken op filmsets.

Lockdown rond Filipijnse hoofdstad Manilla

De agglomeratie rond de Filipijnse hoofdstad Manilla gaat in lockdown om de verspreiding van de deltavariant tegen te gaan. Dat heeft Filipijnse president Rodrigo Duterte vandaag aangekondigd. De lockdown gaat in op 6 augustus en duurt tot 20 augustus, voor een gebied met meer dan 13 miljoen inwoners. Mensen mogen alleen hun huis verlaten om noodzakelijke boodschappen te doen.

De economische schade door deze noodmaatregel wordt geschat op 4 miljard dollar.

De Filipijnen hebben op dit moment officieel 216 gevallen van de deltavariant geregistreerd. Volgens experts zijn dat er waarschijnlijk meer omdat tests die bepalen om welke variant het gaat, traag verlopen. Het land heeft tot nu toe ruim anderhalf miljoen coronabesmettingen geregistreerd. Meer dan 27.000 mensen zijn na een coronabesmetting overleden.

Van de 110 miljoen inwoners is nog maar 7 procent volledig gevaccineerd. President Duterte dreigde vorige maand met gevangenisstraffen voor mensen die zich niet laten vaccineren. Overigens is het weigeren van een prik niet strafbaar in het land.

Een inreisverbod voor reizigers uit 10 landen, waaronder India, Indonesië, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten, is verlengd tot 15 augustus.

Deltavariant zo besmettelijk als waterpokken: 'de oorlog is veranderd'

De deltavariant van het coronavirus is net zo besmettelijk als waterpokken en kan ernstigere klachten veroorzaken dan eerdere varianten. Dit melden The New York Times en de Washington Post, die een intern document van de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC hebben ingezien.

De CDC baseert zich op data uit nog niet gepubliceerd onderzoek naar verschillende uitbraken. Die zouden aantonen dat mensen die volledig gevaccineerd zijn en geïnfecteerd zijn met de deltavariant, het virus mogelijk net zo gemakkelijk kunnen overdragen als niet-gevaccineerde personen. Gevaccineerde mensen die besmet zijn met de variant, dragen een vergelijkbare hoeveelheid van het virus mee als mensen die besmet zijn met de variant en die niet gevaccineerd zijn.

De CDC schat dat er iedere week ongeveer 35.000 van de 162 miljoen gevaccineerde Amerikanen na een coronabesmetting ziekteverschijnselen ontwikkelen. Volgens het instituut kan de bevolking zich hierdoor zorgen gaan maken over de effectiviteit van vaccins.

In de boodschap van de gezondheidsdienst moet meer benadrukt worden dat vaccinatie wel de beste verdediging is.

Door de eigenschappen van de deltavariant besloot de CDC recentelijk om de richtlijnen terug te draaien voor het dragen van maskers door mensen die volledig gevaccineerd zijn. De gezondheidsdienst wil dat zij in gebieden met veel coronabesmettingen weer mondkapjes gaan dragen in publieke binnenruimten.

Air France-KLM lijdt verlies van 1,5 miljard euro, ziet lichtpunten

Air France-KLM heeft in het tweede kwartaal opnieuw een verlies geleden van 1,5 miljard euro. Ondanks versoepelingen van coronamaatregelen nemen nog altijd veel minder passagiers het vliegtuig dan voor de pandemie.

Toch ziet de maatschappij lichtpunten, want er zijn deze zomer meer boekingen nu Europeanen op vakantie gaan en gevaccineerde Amerikanen welkom zijn in de Europese Unie.

'Amper gebruikte Testen voor Toegang zijn lucratief'

De elf bedrijven die ingezet worden voor Testen voor Toegang verdienen samen een miljoen euro per dag, hoewel er nog amper getest wordt nu het kabinet nachthoreca en grote festivals weer verboden heeft. Uit een inventarisatie van de Volkskrant blijkt dat de bedrijven betaald worden voor de capaciteit die beschikbaar is, niet het aantal afgenomen testen. Dat betekent dat er evenveel wordt betaald voor de 68.000 toegangstesten van afgelopen week als voor de half miljoen van de eerste week van juli.

"We moeten de winkel openhouden, ook als er eventjes weinig klanten zijn", zegt Pier Eringa van Stichting Open Nederland, die de testen organiseert. Volgens hem kan deze opzet niet anders, zodat er straks voldoende capaciteit is. Hij noemt het zonde van het geld, maar "de brandweer betalen we ook niet per gebluste brand".

Israël biedt ouderen derde prik

Israël geeft zijn oudere burgers de kans een derde prik te halen. De Israëlische president Herzog is later vandaag de eerste persoon die zo'n booster krijgt, bedoeld om de deltavariant af te remmen. Kwetsbare mensen kwamen eerder al in aanmerking voor een derde prik.

Vanaf zondag kunnen alle personen boven de 60 een derde prik met het Pfizer-vaccin krijgen. Hoewel er nog niet veel onderzoek is gedaan naar zo'n extra prik, is het volgens Israël nodig om meer antilichamen te ontwikkelen. Het aantal besmettingen neemt namelijk weer toe door de deltavariant, hoewel 80 procent van de veertigplussers in het land is gevaccineerd.

Premier Bennett vergeleek een boostershot gisteravond met de griepprik en zei dat hij zijn oudere moeder zal aanraden van het aanbod gebruik te maken.

Skateboardster Jacobs op weg naar huis

De eerste Nederlandse olympiër die uitviel vanwege een coronabesmetting is weer op weg naar huis. Skateboarder Candy Jacobs verliet na tien dagen het quarantainehotel en werd met een busje naar het vliegveld gebracht.

Biden strenger voor ongevaccineerd overheidspersoneel

President Biden komt met strengere regels voor overheidsmedewerkers die niet gevaccineerd zijn: ze moeten afstand houden, een mondkapje dragen en wekelijks testen. Hij komt met de aanscherping omdat een flink deel van de Amerikanen nog altijd een prik weigert en het aantal besmettingen door de deltavariant weer groeit.

Japan wil noodtoestand aanscherpen

Het Japanse kabinet wil de coronamaatregelen aanscherpen om verspreiding van het virus tegen te gaan. De regering stelt voor de noodtoestand uit te roepen in vier nieuwe gebieden: drie regio's rond Tokio en bij de stad Osaka. Gisteren werden opnieuw meer besmettingen gemeld in Tokio dan de dag ervoor, 3865 tegen 3177.

In de Japanse hoofdstad Tokio en de stad Okinawa gold al de noodtoestand, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk is strengere regels in de horeca af te kondigen. Desondanks is het de regering niet gelukt de Olympische Spelen in het land coronavrij te houden. Afgelopen dag werden nog eens 27 gevallen gemeld die te herleiden zijn tot de Spelen. Onder de besmetten zijn drie atleten.

Meer asielzoekers door versoepelingen reisbeperkingen

De versoepelingen van internationale reisbeperkingen hebben in het tweede kwartaal van dit jaar tot meer asielzoekers en nareizigers geleid. Het CBS zegt dat 3355 mensen een eerste asielverzoek deden, een kwart meer dan het eerste kwartaal.

Vooral in juni, toen er internationaal weer meer gereisd mocht worden, steeg het aantal verzoeken. Wel blijft het aantal nog altijd achter bij de cijfers van 2019. Ongeveer een derde van de aanvragen kwam van Syriërs, daarnaast vroegen veel Turken en Afghanen asiel aan.

In vergelijking met het eerste kwartaal steeg het aantal mensen dat voor gezinshereniging naar Nederland kwam met 73 procent, tot 2580. Dat is zelfs hoger dan voor de coronacrisis, vanwege een inhaalslag onder asielzoekers met een verblijfsvergunning.