NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Meerderheid wil versoepeling regels na vakantie • R-getal daalt hard na flinke stijging

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 30 juli, met het laatste coronanieuws
 • Vlaamse minister: verplicht vaccineren geen taboe
 • R-getal daalt hard na flinke stijging
 • Japan verlengt noodtoestand Tokio
 • Moderna-vaccin nu ook voor kinderen van 12 jaar en ouder
Liveblog gesloten
 • Einde liveblog

  We sluiten dit blog weer voor vandaag. Morgenochtend kun je het laatste coronanieuws in een nieuw liveblog op onze site vinden.

 • Burgemeester probeerde van heel Terschelling Fieldlab te maken

  De burgemeester van Terschelling heeft geprobeerd van het hele eiland een Fieldlab te maken. Toeristen zouden dan een negatieve testuitslag moeten laten zien als ze het eiland willen bezoeken. "Dan kon bijvoorbeeld de horeca weer open en excursies weer gegeven worden", zegt Caroline van de Pol in Nieuwsuur. Het ministerie van Volksgezondheid zag echter geen heil in het plan.

  De burgemeester noemde de 538 Oranjedag in Breda als voorbeeld: bij dat Fieldlab-evenement zouden 10.000 bezoekers aanwezig zijn. "Dit soort bezoekersaantallen komen echt elk weekend naar de Waddeneilanden."

 • Gedupeerden van 'spooktestlocatie' in Goes krijgen vergoeding

  Mensen die voor niets naar een 'spooklocatie' in Goes zijn gegaan om zich te laten testen, krijgen een vergoeding van MCD Medical, het bedrijf achter de testlocatie. De gedupeerden maakten een testafspraak op het adres, maar bij aankomst bleek de locatie niet te bestaan. Alle gedupeerden krijgen een cadeaubon van 25 euro. Ook vervolgschade, zoals het missen van een vlucht, wordt vergoed, zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen Omroep Zeeland. Het zou gaan om honderden mensen.

  Het bedrijf zegt de ongeveer 125 testlocaties normaal gesproken zelf te bezoeken, om te controleren of alles oké is. Dat gebeurde in Goes niet: "Zeeland is natuurlijk wel erg ver weg", zegt de woordvoerder.

 • Walmart voert vaccinatieplicht in voor kantoorpersoneel

  De Amerikaanse supermarktketen Walmart voert vanaf oktober een vaccinatieplicht in voor het kantoorpersoneel. Het bedrijf treedt daarmee in de voetsporen van Google; dat techbedrijf gaat al zijn werknemers verplichten zich te laten vaccineren voor ze weer naar kantoor komen.

  De vaccinatieplicht geldt niet voor medewerkers van winkels en distributiecentra. Het bedrijf probeert hen wel over te halen met een beloning, die verdubbeld wordt naar 150 dollar (ongeveer 125 euro) per persoon. In regio's met veel besmettingen moeten winkelmedewerkers weer maskers dragen, ook als ze gevaccineerd zijn.

 • Nederlandse banken scoren goed in stresstest

  De Europese bankensector staat er ondanks de coronacrisis goed voor. Sterker nog, de buffers zijn groter dan drie jaar geleden. Dat meldt de Europese Bankenautoriteit op basis van een nieuwe stresstest.

  De Nederlandse grootbanken ING, Rabobank en ABN Amro voldoen allemaal ruim aan de eisen van de autoriteiten. Datzelfde geldt voor de Nederlandse Waterschapsbank (NWB), gemeentebank BNG Bank en de Volksbank, het moederbedrijf van SNS en ASN Bank.

  De resultaten van de stresstest zijn onder meer belangrijk voor versoepeling van de coronamaatregelen voor banken. In de coronacrisis mochten ze geen dividend uitbetalen of eigen aandelen inkopen, om te voorkomen dat ze te kleine buffers zouden krijgen. Vanaf september vervalt die regel. Toezichthouders kijken dan per bank of ze weer geld aan hun aandeelhouders mogen uitkeren.

 • Meerderheid Nederlanders wil soepelere maatregelen na vaccinatiecampagne

  Een meerderheid van de Nederlanders wil dat de coronamaatregelen versoepeld worden in september, als iedereen die dat wil een prik heeft gekregen. Dat blijkt uit een peiling van Nieuwsuur in samenwerking met onderzoeksbureau Ipsos over de maatregelen voor de langere termijn.

  De vraag wordt dan: hoe nu verder? "Wie gaan we beschermen, op welke manier en ten koste van wat?", vraagt epidemioloog Olaf Dekkers zich af.

  1/2 Nieuwsuur
  2/2 Nieuwsuur

  In een aantal landen hebben ze in tegenstelling tot Nederland al plannen gemaakt voor de langere termijn. Hoe zien die eruit in Engeland, Duitsland, Frankrijk en de VS?

 • Vlaamse minister: verplicht vaccineren geen taboe

  De Vlaamse minister van Volksgezondheid zegt dat het verplicht vaccineren van zorgpersoneel voor hem "geen taboe" is. "Verplicht vaccineren ligt op tafel, maar er moeten nog veel vragen beantwoord worden", zegt Wouter Beke volgens Vlaamse media.

  Of een verplichte vaccinatie echt nodig is, is echter niet zeker: volgens de minister is 92 procent van het Vlaamse zorgpersoneel inmiddels gevaccineerd, tegenover 83 procent twee weken geleden. Ook bij de rest van de bevolking gaat het vaccineren rap. Ongeveer 90 procent van de volwassenen heeft ten minste één prik gekregen, 60 procent is volledig gevaccineerd.

 • R-getal daalt hard na flinke stijging

  Het reproductiegetal is verder gedaald. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM een 'R' van 0,8; dat is per vandaag bijgesteld naar 0,7. Het reproductiegetal wordt altijd achteraf berekend: de waarde die vandaag bekend is gemaakt zegt iets over de verspreiding half juli.

  Een R-getal van 0,7 betekent dat 100 dragers van het coronavirus samen 70 anderen besmetten, en de verspreiding van het virus dus langzaam afneemt. Na de versoepelingen begin deze maand steeg het R-getal naar circa 3, wat betekent dat 100 mensen samen ongeveer 300 anderen besmetten, en het virus zich dus snel verspreidt.

  NOS
 • Studentenorkest gaat wekenlang in quarantaine om te kunnen optreden

  Wekenlang in quarantaine om te kunnen optreden: het Nederlands Studenten Orkest doet het. Ze repeteren, eten en slapen in het Figitheater in Zeist - alles om concerten door te laten gaan.

  "Ik dacht: ik ga er gewoon voor":

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Wekenlang in quarantaine om concerten te kunnen geven, dit orkest doet het
 • RIVM: 3463 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 3463 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1013 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4160 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 651 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 648), van wie 176 op de IC (gisteren: 177), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Kabinet: Moderna-vaccin nu ook voor kinderen van 12 jaar en ouder

  Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen nu ook gevaccineerd worden met Moderna. Het kabinet heeft het advies van de Gezondheidsraad van gisteren overgenomen. Het vaccin is werkzaam en veilig voor deze leeftijdsgroep, zo luidt het advies.

  Tot nu toe was alleen Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor 12- tot 18-jarigen. Moderna is net als dit vaccin gebaseerd op de zogenoemde mRNA-techniek. Dat betekent dat er in de prik een stukje genetische code zit, die het lichaam aanzet om eiwitten aan te maken die lijken op een eiwit van corona. Daardoor leert het afweersysteem het virus te bestrijden.

  Net als bij Pfizer/BioNTech kan na een Moderna-vaccinatie in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier of het hartzakje optreden. Dat is meestal niet ernstig, stelt de Gezondheidsraad.

 • Rechter fluit gemeente terug: restaurants Eindhoven mogen openblijven

  Twee restaurants in het centrum van Eindhoven mogen toch openblijven. De rechter in Den Bosch heeft een eerder besluit van burgemeester Jorritsma teruggedraaid. Jorritsma wilde de restaurants twee weken sluiten, omdat medewerkers en drankje dronken op het eigen terras nadat ze de zaak hadden schoongemaakt en afgesloten. Controleurs van de gemeente zagen dit als een overtreding van de coronaregels en de burgemeester ging daarin mee.

  Vorige week demonstreerden zo'n 150 Eindhovense horecaondernemers op het Stadhuisplein tegen de in hun ogen te strenge coronaregels van de gemeente. Ze hielden op het Stadhuisplein, pal voor het gemeentehuis, een "alternatieve naborrel". "Als wij niet op onze eigen grond mogen naborrelen, doen we dat bij Jorritsma voor de deur", zei een café-eigenaar aan Omroep Brabant.

 • Europese economie krabbelt op uit dubbele coronarecessie

  De Europese economie zit opnieuw in de plus, na twee korte recessies door de coronacrisis. In de eurolanden bedroeg de groei het afgelopen kwartaal 2 procent, in de EU als geheel 1,9 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar en het eerste van dit jaar was er sprake van een lichte krimp als gevolg van nieuwe lockdowns. Hoeveel specifiek de Nederlandse economie afgelopen kwartaal groeide wordt pas later bekend, op dinsdag 17 augustus.

 • Tsjechen krijgen twee dagen extra vakantie voor vaccinatie

  Overheidsmedewerkers in Tsjechië krijgen twee dagen extra vakantie als ze zich laten inenten tegen corona. Hiervoor heeft de Tsjechische regering toestemming gegeven. Deze regeling dient als extra stimulans voor mensen om een prik te laten zetten, zei de Tsjechische premier Andrej Babis vandaag.

  In het land van 10,7 miljoen inwoners zijn tot nu toe 4,74 miljoen mensen volledig gevaccineerd. "Ons doel is maximale vaccinatie om ons te beschermen tegen besmettingen uit het buitenland", zei Babis. "Dit is onze hoofdtaak: prikken, prikken, prikken."

 • Lange wachttijden voor een nieuw paspoort in de Verenigde Staten

  De regels voor het reizen naar het buitenland zijn versoepeld in de VS. Veel Amerikanen willen daarom hun paspoort verlengen. Dat betekent lang wachten, zoals hier in Los Angeles.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Amerikanen in de rij voor een paspoort