liveblog
NOS NieuwsAangepast

Festivals onderzoeken nieuwe regels voor testen • 39 militairen Curaçao positief

  • Welkom in het coronaliveblog van dinsdag 20 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Amerikaanse onderzoekers zeggen dat in India een paar miljoen mensen zijn overleden door een coronabesmetting.
  • Ziekenhuizen gaan 's avonds en in het weekend opereren om wachtlijsten weg te werken, meldt het AD.
  • 6823 nieuwe besmettingen, 91 procent niet (volledig) gevaccineerd
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is dicht. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Evenementenbranche en OMT doen onderzoek naar veilige manier om naar festival te gaan

Festivalorganisator ID&T gaat samen met andere organisatoren en Fieldlab onderzoeken hoe evenementen op korte termijn veilig georganiseerd kunnen worden. Dat heeft het bedrijf afgesproken met de overheid na een gesprek naar aanleiding van de rechtszaak die ID&T dreigde aan te spannen na de afgelasting van concerten en evenementen tot half augustus.

Het OMT gaat onderzoeken of een test die 24 uur voor het eind van het evenement moet worden afgenomen een oplossing kan zijn, in plaats van een test 40 uur voorafgaand aan een evenement. Verder moet iedereen zich laten testen voor aanvang van een evenement, ook gevaccineerde mensen. Vaccinatie alleen geeft dan dus geen recht meer op toegang.

De evenementenbranche onderzoekt hoe haalbaar deze manier van testen is. Als er vaker getest moet worden, moeten daar ook faciliteiten voor worden ingericht en het is de vraag of dat op korte termijn te realiseren is.

1 augustus moeten de onderzoeken zijn afgerond.

Corona-uitbraak bij Nike-fabriek Vietnam

Twee fabrieken in Vietnam hebben de productie van Nike sportschoenen gestaakt vanwege corona-uitbraken in de regio. In Vietnam wordt ongeveer de helft van alle schoenen van Nike gemaakt. Door de uitbraken wordt die productie nu ontregeld en kunnen er tekorten ontstaan.

Ook Adidas en Puma laten schoenen maken in het land dat gebukt gaat onder een nieuwe golf van uitbraken met het coronavirus. Er zijn nieuwe lockdownmaatregelen ingevoerd om de uitbraak tegen te gaan.

Nike zegt te zullen blijven werken met de partners in Vietnam en hen te steunen om de pandemie het hoofd te bieden. "De gezondheid en veiligheid van onze teamleden, net zoals die van onze toeleveranciers, blijft de grootste prioriteit", aldus Nike.

XL-testlocatie naast IJsselhallen in Zwolle

Naast de IJsselhallen in Zwolle wordt volgende maand een nieuwe XL-testlocatie in gebruik genomen voor Testen voor toegang, meldt RTV Oost. Per dag kunnen er 25.000 mensen die naar een festival of evenement willen terecht voor een coronatest.

De nieuwe testlocatie wordt gerund door het bedrijf Hestia uit Losser. Het was vorig jaar een van de eerste bedrijven die commerciële coronatesten aanboden. Ook in Amsterdam, Groningen en Alkmaar gaat Hestia nieuwe XL-testlocaties opzetten. Alle locaties worden 6 augustus in gebruik genomen. De capaciteit zal niet meteen tot het uiterste benut worden, want tot in elk geval 13 augustus worden er vanwege de coronamaatregelen geen festivals en evenementen gehouden.

39 militairen Curaçaose Compagnie in de West positief

39 militairen van de Nederlandse landmacht zijn op Curaçao positief getest op het coronavirus, meldt Defensie. Het gaat om militairen van de Compagnie in de West die militaire bijstand geven aan civiele autoriteiten.

De besmette militairen zitten in isolatie op marinebasis Parera. De rest van de Compagnie is in quarantaine gegaan om verdere verspreiding te voorkomen.

De roulerende compagnie van de landmacht wordt vaak ingezet voor militaire bijstand op het eiland. Bijvoorbeeld als er een orkaan is geweest of voor het handhaven van de openbare orde. Voor die taken zijn volgens Defensie nu andere militairen beschikbaar.

Franse minister: ongekende stijging coronabesmettingen

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 18.000 coronabesmettingen gemeld. Vorige week waren dat er nog 7000. Gezondheidsminister Olivier Veran spreekt van "een ongekende stijging" die volgens hem te wijten valt aan de opkomst van de veel besmettelijkere deltavariant.

Met zo veel nieuwe besmettingen op een dag is Frankrijk weer terug op het niveau van halverwege mei. Volgens Veran is een stijging zoals hij die nu ziet in het land, tijdens de hele coronacrisis nog niet voorgekomen. "Niet met de oorspronkelijke vorm, en niet met de Britse, Zuid-Afrikaanse of de Braziliaanse variant."

De minister benadrukt dat er maar "een wapen" is tegen het virus, namelijk vaccineren. "Het is niet meer de tijd om te twijfelen en te aarzelen, het is tijd voor collectieve immuniteit", zei Veran in het parlement. "Dat is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid en de enige manier om voor eens en altijd van het coronavirus af te komen."

Inmiddels zijn 30,8 miljoen Fransen volledig gevaccineerd, bijna de helft van de 67 miljoen inwoners. Tegen eind juli moeten 40 miljoen Fransen een eerste coronaprik hebben gekregen.

Premier Nedersaksen wil controle aan de grens

De premier van de Duitse deelstaat Nedersaksen, Stephan Weil, roept de bondsregering op om coronatests verplicht te stellen voor iedereen, dus ook gevaccineerden, die naar Duitsland reist en die ook aan de grens te controleren. Dat meldt RTV Drenthe. Drenthe is een van de provincies die grenzen aan Duitsland.

Weil wil op zijn minst steekproeven om langs de grens vast te stellen of Nederlandse reizigers een negatieve test bij zich hebben. Hij wil die maatregel zo snel mogelijk invoeren.

Costa Brava

De grootste stijging van het aantal coronabesmettingen in Nedersaksen is vastgesteld in het Graafschap Bentheim, vlak aan de grens met Nederland. De gezondheidsautoriteiten hebben vandaag laten weten dat in het graafschap ruim 29 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners over een week tijd zijn vastgesteld.

Volgens Weil lijkt de nabijheid van Nederland daar een rol in te spelen. Autoriteiten in Bentheim hebben dat overigens eerder al tegengesproken. De jongste stijging van het aantal besmettingen wijten ze aan een groepsreis die inwoners van de streek naar de Costa Brava hebben gemaakt.

EMA kijkt mee met testfase nieuw vaccin van Sanofi Pasteur

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam, gaat meekijken met de testfase van een coronavaccin van Sanofi Pasteur.

Het gaat om een zogeheten rolling review, de laatste stap voordat een bedrijf toelating tot de markt aanvraagt. EMA adviseert de Europese Commissie daarna over de toelating van het middel. Door de rolling review kan dat proces sneller verlopen.

Nederland heeft eerder alvast 11,7 miljoen doses van het Franse Sanofi-vaccin besteld. Die kunnen worden geleverd zodra het vaccin is goedgekeurd.

6823 nieuwe besmettingen, 91 procent niet (volledig) gevaccineerd

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6823 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2080 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 9962 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 35 procent meer dan de zeven dagen daarvoor. Maar een stuk minder dan de week daarvoor, toen het aantal coronabesmettingen met ruim 500 procent toenam.

De komende week moet duidelijk worden of die stabilisatie doorzet, meldt het RIVM. Van de positief getesten was 9 procent volledig gevaccineerd, meldt het RIVM. 14 procent was deels gevaccineerd en 77 procent niet.

5 patiënten overleden

Bij het RIVM werden 5 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, net als het daggemiddelde een week eerder.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 64 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 28.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 19,2 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 127.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,1 miljoen prikken gezet.

Celstraf voor daders brandstichting teststraat Urk

Een 21-jarige man uit Urk die in januari een GGD-teststraat in zijn woonplaats in brand stak, is veroordeeld tot een jaar cel. Daarvan is de helft voorwaardelijk.

Ook een 16-jarige jongen uit Emmeloord werd veroordeeld voor de brandstichting: hij kreeg 180 dagen jeugddetentie, waarvan 131 dagen voorwaardelijk, en een taakstraf van 120 uur.

De twee staken een mondkapje in brand en gooiden dat in een prullenbak bij de teststraat. Het tijdelijke gebouw op het haventerrein ging in vlammen op.

Bezetting in ziekenhuis opnieuw toegenomen

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 415 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 361), van wie 100 op de IC (gisteren: 84), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Virologen: 'Gevaccineerden moeten zich voorlopig ook nog aan maatregelen houden'

Virologen roepen in de Volkskrant op om gevaccineerde mensen zich voorlopig nog aan dezelfde maatregelen te laten houden als niet-gevaccineerde mensen. Dat betekent testen bij klachten, testen voor toegangsbewijzen en afstand houden.

De virologen doen die oproep omdat de deltavariant van het virus zich in hogere mate dan bij andere varianten ook kan verspreiden via mensen die al volledig gevaccineerd zijn. In verschillende ziekenhuizen testten tientallen volledig gevaccineerde medewerkers toch positief. Klinisch viroloog Matthijs Welkers van het Amsterdam UMC in de Volkskrant: "Wij zien zelfs mensen die al een infectie hebben doorgemaakt, daarna twee keer zijn gevaccineerd en nu toch weer positief testen." De positief geteste medewerkers hebben wel weinig tot geen klachten.

Dat de vaccins niet 100 procent beschermen tegen infecties, was bekend. Ook was altijd al de vraag in hoeverre de vaccins virusoverdracht volledig zouden stoppen. Voor de deltavariant lijkt de volledige bescherming tegen een infectie en virusoverdracht lager dan bij andere varianten. Dat komt waarschijnlijk vanwege de zogeheten viral load: uit een recente analyse blijkt dat mensen die besmet zijn met de deltavariant tot 1000 keer meer virusdeeltjes verspreiden.

"Aan het begin van de infectie is dat waarschijnlijk zo veel dat je antistoffen het niet kunnen bijbenen", zegt Welkers in de Volkskrant. "Het virus breekt vanwege zijn grote aantallen als het ware door de verdediging heen."

De vaccins beschermen wel nog steeds heel goed tegen ernstige infecties, waardoor volledig gevaccineerden veel minder risico lopen om in het ziekenhuis te komen. Het risico bestaat wel dat gevaccineerde mensen niet-gevaccineerde mensen besmetten, bijvoorbeeld als straks de nachthoreca via toegangstests weer open gaat en gevaccineerden zonder test naar binnen kunnen.

Geen virusuitbraak onder tienduizenden bezoekers Servisch festival

Het vierdaagse Exit Festival in Servië heeft niet tot een corona-uitbraak onder de bezoekers geleid. Van 8 tot en met 11 juli kwamen er elke dag zo'n 50.000 bezoekers naar het festival in de stad Novi Sad, onder wie honderden Nederlanders.

Ze moesten vooraf een negatieve uitslag van een PCR-test laten zien of kunnen aantonen dat ze gevaccineerd zijn. Daarna waren er geen coronaregels meer; de festivalbezoekers hoefden geen afstand te houden en geen mondkapjes te dragen.

Honderden bezoekers werden op het terrein getest en een paar dagen later nog een keer. Geen van hen bleek besmet. En van de duizenden buitenlandse bezoekers die voor hun terugreis een negatieve PCR-testuitslag nodig hadden, was er slechts een besmet. Verder is er in Novi Sad geen sprake van een toename van het aantal coronabesmettingen.

Deskundigen vreesden een uitbraak, maar op basis van de steekproeven en tests blijkt daarvan dus geen sprake.

Australiër ontsnapt uit quarantainehotel in Perth

In de Australische stad Perth is een man ontsnapt uit een hotel waar hij verplicht in quarantaine zat. Hij knoopte lakens aan elkaar en klom van vier hoog naar beneden.

De 39-jarige man was met een binnenlandse vlucht aangekomen uit de stad Brisbane en weigerde mee te werken aan de strenge toegangscontroles op het vliegveld van Perth.

Hij werd teruggestuurd naar Brisbane, maar werd in de tussentijd naar het quarantainehotel gebracht. Daar had de man geen zin in: hij knoopte negen lakens aan elkaar en ging ervandoor.

Na een paar uur werd hij een eindje verderop gearresteerd en verplicht getest. De uitslag was negatief.

'Miljoenen coronadoden in India, niet honderdduizenden'

In India zijn sinds het begin van de pandemie waarschijnlijk enkele miljoenen mensen overleden aan een coronabesmetting, zeggen Amerikaanse onderzoekers. Ze schatten het aantal coronadoden op 3,4 tot 4,7 miljoen. Dat is tien keer meer dan waar nu van uit wordt gegaan. India heeft 1,3 miljard inwoners.

De onderzoekers hebben de oversterftecijfers bekeken. Ze telden veel meer doden dan er gemiddeld waren voordat de pandemie uitbrak. Van niet alle doden is de exacte doodsoorzaak vastgesteld.

Twitter schorst Republikeins Congreslid om misleidende info

Het Amerikaanse Congreslid Marjorie Taylor Greene mag twaalf uur lang niet twitteren. De Republikein uit Georgia is door Twitter geschorst, omdat ze misleidende berichten over het coronavirus heeft geplaatst.

Greene is een uitgesproken tegenstander van vaccineren en het dragen van mondkapjes. Ook was ze aanhanger van complottheorieën, waarvan ze zich begin dit jaar distantieerde.

Gisteren twitterde ze dat een coronabesmetting niet gevaarlijk is voor mensen onder de 65 jaar die geen overgewicht hebben.

Lareb mist gegevens over doodsoorzaak gevaccineerden

Bijwerkingencentrum Lareb weet niet wat de doodsoorzaak is van tientallen mensen die overleden zijn na een coronavaccinatie. Volgens BNR krijgt het instituut vaak niet genoeg informatie om de doodsoorzaak te achterhalen.

Bij 73 van de 257 meldingen van overlijden na coronavaccinatie tot half april was de precieze doodsoorzaak onbekend, bevestigt Lareb na vragen van de omroep. Het meest recente sterftecijfers na coronavaccinatie is 448.

"Soms wordt de informatie niet aangeleverd omdat degene die de melding maakt niet over de informatie kan beschikken. Een nabestaande of verzorgende heeft geen toegang tot alle gegevens in het ziekenhuis. We gaan tot het gaatje om de informatie alsnog te achterhalen, maar dat lukt niet altijd. Bijvoorbeeld omdat de informatie er niet is. Als iemand thuis plotseling overlijdt, weet je vaak niet wat er precies is gebeurd", zegt Lareb-directeur Kant.

Operaties 's avonds en in weekend om wachtlijsten weg te werken

Ziekenhuizen gaan in de avonduren en weekenden opereren om de wachtlijsten weg te werken, meldt het AD. Ook proberen ze zoveel mogelijk dezelfde ingrepen achter elkaar te plannen om tijd te winnen. "Zo kunnen we een à twee patiënten per dag extra helpen", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten.

Veel ziekenhuizen gaan pas na de zomervakantie aan de slag om zorg in te halen. Ze willen eerst hun personeel rust gunnen.

Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat er ongeveer 320.000 minder operaties zijn geweest tussen maart 2020 en mei dit jaar. Vooral bij orthopedie, kno, gynaecologie, urologie en plastische chirurgie zijn wachtlijsten ontstaan.

Corona zegen en vloek voor zomerkampen

Veel zomerkampen voor kinderen zitten helemaal vol. De kampen zijn in coronatijd populairder geworden en ook nu het aantal coronabesmettingen is gestegen, zijn er amper annuleringen. Tegelijkertijd groeien de zorgen bij de kamporganisaties hoe ze corona buiten kunnen houden.

Zowel bij grote als kleinere kamporganisaties stijgt het aantal deelnemers, blijkt uit een inventarisatie van branchevereniging Steunpunt Kindervakanties en een rondgang van de NOS. Vorig jaar was er ook al sprake van een stijging.

Weer een Australische deelstaat in lockdown

De Australische deelstaat South Australia gaat vanaf vanavond in lockdown. Dat heeft deelstaatpremier Marshall aangekondigd, nadat vijf lokaal opgelopen besmettingen met het coronavirus waren vastgesteld. In South Australia ligt onder meer de stad Adelaide, met ruim 1,3 miljoen inwoners.

Door de beslissing geldt straks voor in totaal meer dan 14 miljoen Australiërs dat ze zoveel mogelijk thuis moeten blijven. Eerder gingen de deelstaten New South Wales en Victoria al in lockdown. In die deelstaten liggen de metropolen Sydney en Melbourne.

Naar verwachting blijven de maatregelen in South Australia zeker een week van kracht. "We vinden het erg vervelend om deze restricties in te moeten voeren, maar we geloven dat we slechts één kans hebben om dit goed te doen", zei Marshall.

Slechts 11 procent van de 25 miljoen inwoners van Australië is volledig gevaccineerd.

Britse adviseur corrigeert: 60 procent Britse ziekenhuisopnames niet gevaccineerd

De belangrijkste wetenschappelijke corona-adviseur van de Britse regering, Patrick Vallance, zegt dat het niet klopt wat hij eerder zei over het percentage gevaccineerden onder de nieuwe ziekenhuisopnames. Hij zei gisteravond op een persconferentie dat 60 procent van de mensen die worden opgenomen volledig gevaccineerd is. Dat klopt niet, schrijft hij nu op Twitter: 60 procent van de opgenomen patiënten is niet gevaccineerd.

Vallance zei eerder overigens dat een stijgend percentage volledig gevaccineerden onder de ziekenhuisopnames niet verrassend is, omdat de meeste mensen zijn ingeënt. Hij benadrukte dat de vaccins zeer effectief zijn tegen ernstige ziekte, maar dat ze besmettingen niet volledig voorkomen.

Welkom

Welkom in het coronablog van dinsdag 20 juli. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.