NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Ruim 5 miljoen ingezameld via Giro 777 • Duitse politie lokaliseert 700 vermisten

 • In dit liveblog vind je het laatste nieuws rondom de watersnood in Limburg, België en Duitsland
 • Limburg-Noord 'kroop door oog van de naald'
 • Koe die door de Maas werd meegesleurd weer thuis
 • Het dodental in Duitsland is opgelopen tot 157 mensen, in België zijn 31 mensen om het leven gekomen
 • In Duitsland zijn er nu ook overstromingen in de oostelijke deelstaat Saksen en in Beieren, evenals bij Salzburg in Oostenrijk
Liveblog gesloten
 • Meer dan 5 miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater Limburg

  Het totale donatiebedrag via Giro 777 is zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro, meldt de organisatie. Eerder op de dag werd al een bedrag bereikt van 4,2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.

  Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.

 • Duitse politie weet 700 mensen telefonisch te lokaliseren

  De politie in de door het noodweer getroffen Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft meer dan 700 personen die als vermist te boek stonden telefonisch gelokaliseerd. Er worden nu nog zo'n 150 mensen in het gebied gezocht, meldt Focus Online.

  In het stadje Rheinbach werd vanmiddag een lichaam geborgen, waardoor het dodental in de streek Rhein-Sieg op negen kwam. Door de overstromingen in Duitsland zijn tot nu toe 157 mensen om het leven gekomen.

 • Limburg-Noord 'kroop door oog van de naald'

  De vijftien gemeenten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn door het oog van het naald gekropen, volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Hij is ook burgemeester van Venlo. Autoriteiten hebben zich "hele grote zorgen gemaakt", was de boodschap op de persconferentie van de veiligheidsregio, het waterschap en het calamiteitenteam in de provincie.

  Op plekken waar het water nog hoog staat, zijn die zorgen er nog steeds, volgens een vertegenwoordiger van het waterschap. "Je weet niet echt wat er gaat gebeuren." Het is mogelijk dat plaatsen ten noorden van de A67, bijvoorbeeld Well, in de loop van de avond of morgenochtend worden vrijgegeven. Ten zuiden van de snelweg lijkt het gevaar geweken. "Een groot deel van de inwoners van de veiligheidsregio kan opgelucht ademhalen", zei Scholten.

  Veel zwakke plekken zijn de afgelopen dagen aangepakt, volgens Scholten. Daar hebben tientallen vrijwilligers aan bijgedragen. Er zijn ook nog plekken in de regio die versterkt moeten worden, daarvoor zijn miljoenen gereserveerd, zei de voorzitter. Een deel van die maatregelen stond al op de planning.

  Volgens Scholten, ook burgemeester van Venlo, zag je de afgelopen dagen zelfredzaamheid onder burgers. "Veel mensen zijn opgevangen bij vrienden en familie. Niemand in de gemeente Venlo heeft op een veldbed hoeven slapen." Bijna zeventig mensen zijn opgevangen in hotels.

 • 'Ziekenhuis VieCuri woensdag weer open'

  Naar verwachting opent het geëvacueerde ziekenhuis VieCuri in Venlo woensdag weer de deuren. Het terrein waar het ziekenhuis ligt, is na inspectie weer vrijgegeven, volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Het duurt enkele dagen om een ziekenhuis op te starten, "dat is ingewikkelder dan evacueren".

 • Persconferentie over situatie in Limburg

  De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft om 19.00 uur een update over de watersnood in Noord- en Midden-Limburg. De persconferentie begint om 19.00 uur en is hier live te volgen.

 • Limburgs dorp Bergen veranderde in een eiland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Limburgs dorp verandert in een eiland
 • Duitse burgemeester Wassenberg: Nederland toch niet schuldig

  De dam bij de Duitse stad Wassenberg, net over de grens bij Roermond, is toch niet doorgebroken vanwege gesloten stuwen aan de Nederlandse kant van de grens. Dat zegt burgemeester Marcel Maurer tegen persbureau DPA, nadat hij gisteren de oorzaak nog aan de Nederlandse kant had gelegd.

  "Het staat voor mij absoluut buiten kijf dat de Nederlandse autoriteiten de beschermende maatregelen hebben genomen die zij nodig achten", zei hij. De dijk in de wijk Ophoven was doorgebroken doordat hij doorweekt was en niet omdat de sluis in Nederland dicht was. Dat had niet direct effect, blijkt nu.

  Volgens berekeningen van de Nederlandse dijkvereniging Limburg heeft het een niets met het ander te maken. Bij overstromingen is de Roersluis in Roermond altijd gesloten om te voorkomen dat de stad onder water komt te staan. Het water van de Roer wordt dan altijd via een zijrivier van de Roer, de Hambeek, de Maas ingeleid. Dit betekent dat er in de Roer een normale waterafvoer is zonder nadelige effecten aan Duitse zijde.

  Na de doorbraak werden 700 inwoners geëvacueerd.

 • Dodental België opgelopen tot 31

  In België is het dodental na de zware overstromingen opgelopen tot 31, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Zeker 163 mensen zijn nog vermist.

  Het crisiscentrum meldt dat er op dit moment "geen dreigend gevaar" meer is in de getroffen gebieden. Daarom zijn de reddingsacties van de hulpdiensten afgelopen, wel vinden er nog zoekacties plaats. "De focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade", schrijft het crisiscentrum.

  Het crisiscentrum roept mensen op om niet naar de getroffen gebieden te gaan als ze daar niet moeten zijn. Niet als ramptoerist, maar ook niet om goederen te brengen.

 • Bijna alle evacués in Venlo mogen weer naar huis

  Vrijwel alle inwoners van de gemeente Venlo mogen naar huis, meldt de gemeente op de website. In totaal waren er zo'n 10.000 mensen geëvacueerd. De dijken zijn volgens de gemeente veilig genoeg om bewoners te laten terugkeren.

  "Wel raden wij u aan om uw woning goed te controleren. Als uw woning voor meer dan 50 cm onder water heeft gestaan, kan er bouwkundige schade zijn ontstaan", waarschuwt de gemeente.

  Alleen de inwoners van de Maashoek en Maasstraat in Steyl, zo'n zestig mensen, moeten nog iets langer wachten. Over evacués in die straten wordt later een besluit genomen. De beveiliging van verlaten huizen blijft daar gehandhaafd.

 • Van Noord-Brabant tot Overijssel: ondergelopen straten en wegen

  1/6 Vanuit het vliegtuig richting Eindhoven maakte Timo Baarsen deze foto, waarop goed te zien is dat de Maas ver buiten zijn oevers getreden is. NOS ooggetuige
  2/6  Jelmer Heijligers fotografeerde de sluis bij Sambeek vanuit de lucht NOS ooggetuige
  3/6 En stroomafwaarts fotografeerde Jelmer Heijligers volgelopen uiterwaarden bij Vortum-Mullum NOS ooggetuige
  4/6 De kades van de Maas bij Cuijk zijn ondergelopen NOS ooggetuige - Thijs Aldus
  5/6 Het water van de IJssel bij Zutphen reikt tot achter het hek van de uiterwaarden NOS ooggetuige - Jorien
  6/6 En noordelijker bij Zwolle staat het water hoog in de IJssel NOS ooggetuige - Melanie van Setten
 • Merkel: 'Er is geen woord voor de vernieling die is aangericht'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Er is geen woord voor de vernieling die is aangericht'
 • Nog niet iedereen terug naar huis in Meerssen

  De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt dat nog niet iedereen in de gemeente Meerssen terug naar huis kan. In gebieden in Brommelen, Geulle aan de Maas en Westbroek is er op verschillende plekken nog wateroverlast, op sommige plekken staan huizen of straten nog onder water.

  Om het waterpeil omlaag te brengen, gaan Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat onder meer pompen plaatsen. Het is nog niet bekend hoelang dit gaat duren, meldt de Veiligheidsregio.

 • Ruim 4,5 miljoen euro opgehaald voor getroffen gebieden

  De teller van Giro 777, voor financiële hulp aan de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg, staat inmiddels op ruim 4,5 miljoen euro.

  Zo'n 80.000 mensen hebben een donatie gedaan. Het meeste geld zal naar burgerinitiatieven of maatschappelijke organisaties gaan, niet als tegemoetkoming aan schade. Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld.

  Gisteravond was er nog 3 miljoen euro binnengekomen op het speciaal geopende rekeningnummer.

 • Overstromingen Limburg in beeld

  1/6 Een surrealistisch beeld: stand-up-paddlers die vlak langs het torentje van Wanssum surfen NOS ooggetuige - Toon Dinghs
  2/6 Een verlaten restaurant in Arcen, waar het water binnen tot een meter hoog staat NOS ooggetuige - Bram Becks
  3/6 Een foto van een uitzonderlijke meting, want als je inzoomt zie je dat de waterstand hoger is dan 18 meter boven NAP bij het Limburgse Tegelen NOS ooggetuige - Peter Blomen
  4/6 Wouter van Bernebeek zag van alles voorbij komen in de Maas, zoals deze caravan bij Venlo NOS ooggetuige
  5/6 Het water onder een brug in Roermond staat erg hoog NOS ooggetuige -  Lynn Bloem
  6/6 Bram Bakker maakte een prachtige foto van een witte klaver die het hoge water van de Maas trotseerde NOS ooggetuige
 • Drinkwaterbedrijf Limburg: wees zuinig met water

  Het Limburgse drinkwaterbedrijf WML roept bewoners op zuinig te zijn met drinkwater. "Vermijd voorlopig niet-strikt noodzakelijke watergebruik, zoals vullen zwembadjes. Zo houden we drinkwater beschikbaar voor alle Limburgers", schrijft het bedrijf op Twitter.

  Het verbruik loopt op vanwege schoonmaakwerkzaamheden in Zuid-Limburg, ziet WML. Vanwege de hoge waterstand van de Maas en de overstromingen van de afgelopen dagen kan het bedrijf echter nog niet op volle sterkte werken.