Stand-up-paddlers surfen vlak langs het torentje van Wanssum
NOS Nieuws

Deel Limburg 'door het oog van de naald', maar nog niet iedereen gerustgesteld

Midden- en Noord-Limburg zijn de afgelopen dagen tijdens het hoogwater van de Maas "door het oog van de naald gekropen", zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord en burgemeester van Venlo. Autoriteiten hebben zich "hele grote zorgen gemaakt", was de boodschap zondagavond op de persconferentie van de veiligheidsregio en het waterschap.

Het water zakt nu bijna overal in Limburg. "Een groot deel van de inwoners van de veiligheidsregio kan opgelucht ademhalen", zei Scholten. Maar vooral in Bergen, Mook en Middelaar en Gennep is het nog spannend. De verwachting is dat het hoge water daar in de loop van maandag pas minder wordt. "Er is nog steeds sprake van een hoge alertheid. We blijven waakzaam tot de watermassa de provincie uit is", meldt de veiligheidsregio.

In Bergen, waar inwoners zijn geëvacueerd, is de situatie het meest kritiek. In Gennep en Mook en Middelaar mochten inwoners wel in hun huizen blijven.

Het dorp Bergen is veranderd in een eiland, nu de enige toegangsweg onder water is gelopen:

Limburgs dorp verandert in een eiland

Voor mensen die zijn geëvacueerd is het nog niet duidelijk wanneer ze weer naar huis kunnen. Jos Teeuwen, bestuurder van het Waterschap Limburg, zei dat voor een aantal gebieden het sein 'veilig' inmiddels is gegeven. Maar bewoners kunnen pas terug nadat hun gemeente groen licht heeft gegeven. Daarover zal de gemeente communiceren, volgens hem.

Op plekken waar het water nog hoog staat, zijn er nog steeds zorgen, volgens Teeuwen. "Je weet niet echt wat er gaat gebeuren." Het is mogelijk dat plaatsen ten noorden van de A67, bijvoorbeeld Well, dat deel uitmaakt van de gemeente Bergen, in de loop van de maandagochtend worden vrijgegeven voor de terugkeer van bewoners.

'Oog van de naald'

De Venlose burgemeester Scholten denkt dat Noord- en Midden-Limburg door het oog van de naald is gekropen. "Ook dankzij de inzet van vrijwilligers, militairen van Defensie en medewerkers van het waterschap die meegewerkt hebben de zwakke plekken te versterken." Experts uit het hele land zijn de afgelopen dagen naar Limburg afgereisd om de dijken te inspecteren.

Van samen zandzakken vullen tot het schoonmaken en opruimen als het water is verdwenen, Limburgers stonden zij aan zij bij de bestrijding van de watersnood:

Limburgers zij aan zij bij bestrijding watersnood

Nu gaat het erom de zeventien zwakke plekken in de hoogwaterbescherming aan te pakken, zei Scholten. Daarvoor is 750 miljoen euro gereserveerd. De versterking van de zeventien zwakke kades en dijken moet het risico op een overstroming beperken tot eens in de honderd jaar. Een deel van die maatregelen stond al op de planning, maar de besluitvorming daarover moet volgens hem sneller gaan.

Burgemeester Scholten zag de afgelopen dagen veel zelfredzaamheid onder burgers. "Veel mensen zijn opgevangen bij vrienden en familie. Niemand in de gemeente Venlo heeft op een veldbed hoeven slapen." Bijna zeventig mensen zijn opgevangen in hotels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl