liveblog
Watersnood
NOS NieuwsAangepast

Stuw bij Maastricht gerepareerd • Zware overstromingen Duitsland en Oostenrijk

 • In dit liveblog vind je het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
 • Overstromingen in oosten van Duitsland door extreme regen, evenals bij Salzburg in Oostenrijk.
 • Beschadigde stuwdam bij Maastricht voorlopig gerepareerd.
 • Veiligheidsregio: wateroverlast Limburg duurt zeker tot en met maandag.
 • Het dodental in Duitsland staat op 141 mensen, in België zijn 27 mensen om het leven gekomen.
liveblog gesloten

Overstromingen in oosten van Duitsland door extreme regen

Vanwege extreme regenval is er plaatselijk grote wateroverlast in het oosten en zuiden van Duitsland. In bijvoorbeeld deelstaat Saksen waren er overstromingen nadat er ruim honderd millimeter regen was gevallen in minder dan 24 uur tijd. Ter vergelijking: in de hele maand juli valt in Nederland gemiddeld 75 millimeter.

De getroffen regio in Saksen ligt zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Dresden. In het heuvelachtige gebied zijn sommige plaatsen niet meer bereikbaar, melden de lokale autoriteiten. Er wordt gewaarschuwd voor zware overstromingen vanwege extreem hoog water in de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld.

Ook de regio Oberbayern in Beieren is zwaar getroffen. Mensen zijn geëvacueerd, kelders staan onder water, straten staan blank en er zouden ook aardverschuivingen zijn gemeld. Lokaal is de situatie dramatisch volgens hulpdiensten, maar er is nog geen duidelijk beeld van de totale omvang van de situatie.

Eerder op de zaterdagavond werd duidelijk dat er ook in bij Salzburg in Oostenrijk sprake is van overstromingen door zware regen.

Dijk bij Well wordt versterkt vanwege lek

Er sijpelt water door een dijk in Well, meldt een verslaggever van L1. Op zijn Twittervideo is te zien dat de dijk wordt versterkt met zand.

De inwoners van het dorpje in Noord-Limburg zijn zaterdagavond dringend verzocht vrijwillig te vertrekken. Niet alle inwoners hebben daar gehoor aan gegeven.

Sinds 20.20 uur is de pendeldienst voor bewoners die willen vertrekken gestopt, zo meldt de gemeente. Dat besluit werd genomen vanwege de hoge waterstand.

Eerder op de avond werd duidelijk dat het waterpeil hoger zou uitpakken dan verwacht. Daarnaast werd de kwaliteit van de dijken "niet als voldoende beoordeeld" door het Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat.

Muurtje moet voorkomen dat dit hotel wéér overstroomt

Dit hotel overstroomde in 1993 en 1995, maar de eigenaar is nu voorbereid

Beschadigde stuwdam bij Maastricht gerepareerd

De beschadigde stuwdam bij de Stuwweg in Maastricht is voorlopig gerepareerd met zandzakken en zeilen, meldt de brandweer. Aan de spoedoperatie werkten tientallen militairen mee.

De stuw in de wijk Bosscherveld lekte water en dreigde te bezwijken. Het gat is gedicht en de overlaat is volgens de brandweer stabiel. Zodra het hoogwater voorbij is, zal er waarschijnlijk nog wel een grotere reparatie nodig zijn voor op de lange termijn.

Inwoner van Well: ben in '93 en '95 hier gebleven, dus nu ook

Inwoner van Well: ben in '93 en '95 hier gebleven, dus nu ook

Ook zware overstromingen bij Salzburg na hevige regen

Na Nederland, België en Duitsland is ook Oostenrijk plaatselijk getroffen door overstromingen als gevolg van zware regenbuien. Op Twitter is te zien dat de binnenstad van de plaats Hallein bij Salzburg te kampen heeft met zware wateroverlast.

De politie bevestigt dat delen van het centrum onder water zijn komen te staan en dat auto's zijn meegesleurd door het kolkende water. De situatie is volgens een woordvoerder kritiek en in sommige gevallen dramatisch, meldt persbureau DPA. Er zijn nog geen meldingen van gewonden of doden.

Ook elders in het noorden van Oostenrijk komen meldingen binnen van noodweer. Op sommige plaatsen viel in korte tijd 80 millimeter regen.

Waar zitten de knelpunten voor de komende dagen?

Klotsend tegen de dijken en tergend langzaam kruipt het hoogwater de komende dagen richting de Noordzee. Waar zitten de knelpunten en wat is er nog te verwachten? Het antwoord lees je in onderstaand artikel.

Nieuwe tussenstand Giro 777: 3 miljoen euro

Bij Giro 777, het rekeningnummer van het Nationaal Rampenfonds, is tot nu toe 3 miljoen euro opgehaald. Het rekeningnummer werd gisteren opengesteld om geld op te halen voor het herstel na watersnood in Limburg. 55.000 mensen hebben een donatie gedaan.

Vanochtend stond de teller nog op 700.000 euro; bij de laatste tussenstand vanmiddag was dat 2 miljoen euro.

In beeld: dreigende situatie in Well (Noord-Limburg)

 • NOS / Onno Beukers
 • NOS / Onno Beukers
 • NOS / Onno Beukers
 • NOS / Onno Beukers

Laschet biedt excuses aan voor lachen tijdens toespraak

Armin Laschet, minister-president van Noordrijn-Westfalen en CDU-Bondskanselierskandidaat, heeft zijn excuses aangeboden voor zijn gedrag tijdens een bezoek aan het Duitse rampgebied, eerder vandaag. Tijdens een toespraak van Bondspresident Steinmeier was te zien dat Laschet op de achtergrond een onderonsje had en hardop moest lachen.

Onderstaande video wordt veel gedeeld op sociale media:

"Dat was ongepast en dat spijt me", schrijft Laschet op Twitter. "Het lot van de getroffenen, waar we in veel gesprekken over hebben gehoord, gaat ons aan het hart."

Over twee maanden zijn de Duitse Bondsdagverkiezingen. In de peilingen gaat de CDU/CSU aan kop, op ruime afstand gevolgd door de Groenen.

Spoedoperatie door leger aan beschadigde stuw bij Maastricht

Een stuw ten noorden van Maastricht is beschadigd geraakt, waardoor water over de stuw loopt. De brandweer zegt tegen L1 dat de situatie stabiel is, maar de schade moet snel worden hersteld. Het leger is ingeschakeld om de spoedoperatie uit te voeren.

L1

Belgische premier verwacht honderden miljoenen euro schade

De Belgische premier Alexander De Croo verwacht dat de schade als gevolg van de watersnood zal oplopen tot enkele honderden miljoenen euro's. België zal daarom een verzoek doen om geld te ontvangen uit het Europees Solidariteitsfonds. Lidstaten kunnen dat fonds aanwenden na bijvoorbeeld bosbranden en stormen. Zo schakelde Tsjechië het fonds vorige maand in na een verwoestende tornado. De Croo zegt dat België "grote kans maakt" om geld uit het fonds te ontvangen, meldt de VRT.

Aanvoer van Maaswater vanuit zuiden neemt af

De aanvoer van water in de Maas vanuit België en Frankrijk neemt snel af, meldt Rijkswaterstaat. Vanavond daalde de afvoer onder de 1500 kubieke meter per seconde, fors minder dan het afvoerrecord (3260 kubieke meter per seconde) dat afgelopen donderdag werd gemeten. Van alle grote zijrivieren daalt de afvoer van water.

De waterstand bij Sint Pieter bereikte donderdagavond een piek van 48.10 meter boven NAP. Dat is inmiddels teruggelopen tot 45.12 meter boven NAP. De piek van het hoogwater ligt vanavond nabij Venlo en morgenavond bij Mook (bij Nijmegen), aldus Rijkswaterstaat.

Schade aan Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch

ANP
Het terrein rond het kasteel staan blank

In Herkenbosch, bij Roermond, heeft een 18e-eeuws kasteel grote schade opgelopen als gevolg van de wateroverlast. Het gehele terrein van Kasteel Daelenbroeck, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en restaurant, staat blank. De situatie is volgens de eigenaar "echt dramatisch".

Gelderland en Noord-Brabant bereiden zich voor op verhoogde waterstand

Op verschillende plaatsen langs de grote rivieren in Gelderland en Noord-Brabant worden voorbereidingen getroffen voor de verhoogde waterstand. Vooralsnog worden er geen grote problemen verwacht. De gemeente Boxmeer zegt morgenochtend de hoogste stand te verwachten, waarbij de uiterwaarden zullen onderlopen. "Geen verontrustend beeld", aldus de gemeente.

In Grave en Cuijk heeft de gemeente uit voorzorg zandzakken naar een aantal kwetsbare woningen gebracht.

Het Waterschap Rivierenland zegt langs de Maas permanent de staat van de dijken te controleren. Langs de Rijn, Waal en Lek is zulke permanente dijkbewaking niet nodig, stelt het waterschap.

De verwachting is dat de Rijn bij Lobith op maandag de piek bereikt, met een verwachte waterstand van 14.20 meter boven NAP, zo'n twee meter lager dan tijdens de watersnood van 1995. "Lokaal kan er misschien wat overlast zijn, maar we kunnen de afvoer van het water prima aan. Onze dijken zijn sterk genoeg", zegt het Waterschap Rijn en IJssel.

Uitgaansgelegenheden Roermond eerder dicht

De gemeente Roermond meldt dat een casino, bioscoop en omliggende horeca op het Kazerneterrein vanavond om 20.00 uur de deuren sluiten. Zo moet worden voorkomen dat bezoekers het gebied nabij de Maas bezoeken. Bewoners van het gebied hoeven hun woning niet te verlaten. Ook morgen blijven de uitgaansgelegenheden dicht.

Veiligheidsregio Limburg-Noord: gevaar voorlopig niet geweken

Het midden en noorden van Limburg moeten de komende dagen rekening houden met wateroverlast. Dat zei de Venlose burgemeester en voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord Antoin Scholten op een persconferentie over de watersnood. Tot en met maandag blijft er sprake van GRIP 4, het dreigingsniveau waarbij sprake is van gemeente overschrijdend gevaar en mogelijk sprake is van tekorten aan primaire levensbehoeften.

Ook zodra het hoogwater Limburg heeft verlaten, is het gevaar nog niet geweken. "Het is nog niet bekend wat het langdurige hoogwater heeft aangericht", lichtte Leon Triepels van de veiligheidsregio toe. Zo kunnen dijken verzwakt zijn geraakt. Ook zijn bruggen mogelijk beschadigd. Een inschatting wanneer het gevaar voorbij is, valt daardoor niet te maken.

De hulpverleners ondervinden veel last van ramptoeristen, aldus Scholten. "In Venlo zijn mensen beboet die aan de kade hangen. Daar gaan we mee door." Jos Teeuwen van het Waterschap Limburg noemde het "echt te gek voor woorden dat mensen duizenden levens in gevaar brengen" door te klimmen op de dijkverzwaring. "Ik ben er zeer content mee als dat zwaar wordt beboet."

Dringende evacuatie-oproep aan inwoners Well (Noord-Limburg)

De gemeente Bergen (Noord-Limburg) doet een dringende oproep aan alle inwoners van het dorpje Well om vrijwillig te vertrekken, omdat het waterpeil hoger komt dan eerder werd aangenomen. Daarnaast wordt de kwaliteit van de dijken "niet als voldoende beoordeeld" door het Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat, schrijft de gemeente in een verklaring.

De politie zal via een megafoon door het dorp trekken om de evacuatie-oproep te verspreiden. Ook worden voertuigen van de brandweer en Defensie ingezet om mensen weg te halen.

1400 schademeldingen bij Interpolis en Centraal Beheer

Verzekeraars Interpolis en Centraal Beheer krijgen steeds meer meldingen binnen van de schade door de grote wateroverlast in Limburg. Bij de twee, beiden onderdeel van Achmea, gaat het in totaal om 1400 meldingen. De verwachting bij de verzekeraars is dat het aantal de komende week nog oploopt, omdat veel mensen nog niet de kans hebben gehad hun huis te controleren.

Eerder gaven het Verbond van Verzekeraars en de Stichting Salvage, die namens verzekeraars kortstondige eerste hulp biedt bij calamiteiten, al aan dat het waarschijnlijk een tijd zal duren voordat duidelijk is wat de omvang van de totale schade is. Het demissionaire kabinet heeft de watersnood in Limburg formeel tot ramp bestempeld, waardoor de rijksoverheid een bepaald deel van de schade op zich zal nemen.

André Rieu bezoekt gedupeerde ondernemers in Valkenburg

Orkestleider en violist André Rieu heeft in Valkenburg ondernemers bezocht die door de wateroverlast flinke schade hebben opgelopen. Hij betuigde de gedupeerde ondernemers steun. Gisteren zei de Maastrichtenaar tegen RTL Boulevard dat ook hij spannende momenten heeft beleefd tijdens de watersnood. "Ik ben 's nachts vijf keer opgestaan om te kijken of de kelder al vol stond, maar we hadden geluk", aldus Rieu.

In beeld: ondergelopen industrieterrein Willem-Alexander (Roermond)

 • Rob Engelaar
 • Rob Engelaar
 • Rob Engelaar
 • Rob Engelaar

Opnieuw vier lichamen aangetroffen in provincie Luik

Het officiële dodental als gevolg van de watersnood in België is opgelopen tot 27. Vanmiddag werden in de provincie Luik vier lichamen aangetroffen: drie in de gemeente Esneux en één in het dorp Hamoir. De zoektocht naar overlevenden gaat ondertussen door, onder meer met steun van Franse, Oostenrijkse en Italiaanse reddingwerkers, meldt Het Laatste Nieuws.

Er worden nog 103 mensen vermist, meldt het crisiscentrum. Daarbij wordt benadrukt dat veel mensen hun telefoon kwijt zijn of in het ziekenhuis zijn opgenomen zonder identiteitspapieren bij zich te hebben.

Geen treinen tussen Roermond en Weert

De NS staakt de komende uren het treinvervoer tussen Weert en Roermond vanwege wateroverlast. Dit zal tot ongeveer 21.30 uur duren, verwacht de vervoerder. Reizigers wordt aangeraden de reisplanner in de gaten te houden.

Brandweer redt koe die 100 kilometer op de Maas aflegde

Koe drijft 100 kilometer over Maas en wordt gered door brandweer

De brandweer heeft vanmiddag een koe uit de Maas gehaald, die hoogstwaarschijnlijk zo'n honderd kilometer door de rivier is meegevoerd. De redding vond plaats in Escharen, tussen Uden en Nijmegen. De koe bleek afkomstig uit Echt, in het midden van Limburg.

Een fietser zag de koe vanmiddag bijna kopje ondergaan en sloeg alarm. Op dat moment staken alleen de neusgaten van het dier nog boven water uit. De brandweer en een speciaal reddingsteam wisten het dier ternauwernood te redden. De koe werd daarna door een dierenarts gecontroleerd en maakt het naar omstandigheden goed, meldt Omroep Brabant.

Vervolgens probeerde de brandweer op grond van het oormerk de eigenaar van de koe te achterhalen. De verbazing was groot toen dat het om een boer uit het Limburgse Echt ging. "Het is voor ons heel verrassend dat de koe zo'n afstand heeft gehaald. We weten niet of het beest volledig door het water is gevoerd of dat er ook stukken waren waarop de koe met de poten de grond heeft geraakt", aldus een woordvoerder van de brandweer.

Laschet: watersnood is ramp van de eeuw

AFP
Steinmeier (L) en Laschet spreken met reddingswerkers

In Duitsland zijn president Frank-Walter Steinmeier en minister-president van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet op bezoek geweest in het getroffen gebied. De twee waren op bezoek in Erftstadt, waar meerdere huizen en een deel van een burcht zijn ingestort. Daar zijn meerdere mensen omgekomen en er worden nog altijd mensen vermist.

"Ons hart breekt bij de gedachte aan alles wat de mensen hier kwijt zijn geraakt", zei president Steinmeier tijdens het bezoek. "Alles wat ze een leven lang hebben opgebouwd is weg en het grootste verlies is voor de mensen die familieleden en vrienden zijn kwijtgeraakt." Steinmeier riep mensen op de slachtoffers de komende tijd te steunen. "Behalve de hoop op hulp hebben de mensen hier niets meer. Die hoop mogen we niet beschamen."

Laschet noemde de watersnood "de ramp van de eeuw". Volgens hem is het een nationale taak om de getroffen gebieden te helpen. Namens Noordrijn-Westfalen belooft Laschet alvast om "op onbureaucratische wijze" geld uit te geven om de mensen in de gebieden te helpen en om steden en dorpen weer op te bouwen.

Bondskanselier Angela Merkel is van plan het getroffen gebied morgen te bezoeken.

In beeld: achtergelaten auto's op de snelweg bij Erftstadt

Duitse hulpdiensten begonnen met bergen van achtergelaten auto's op de snelweg

Op de verbindingsweg naar de snelweg A61 bij de zwaargetroffen Duitse stad Erftstadt zijn hulpdiensten begonnen met het bergen van voertuigen. De bestuurders werden eergisteren overvallen door het water; pas vandaag is het water voldoende gezakt om de auto's weg te halen.

Van Nieuwenhuizen waarschuwt: dit kan overal gebeuren

De watersnood die op dit moment in Limburg plaatsvindt, kan in het hele land voorkomen. Dat zegt demissionair minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) tijdens een bezoek aan een getroffen gebied ten noorden van Venlo. De bewindsvrouw wil niet één op één een verband leggen met het veranderende klimaat. "Maar ik begrijp wel van wetenschappers dat deze zogeheten clusterbuien vaker kunnen voorkomen door klimaatveranderingen. Klimaatverandering is echt een issue."