De ravage in het dorp Hrusky is groot
NOS NieuwsAangepast

Doden en grote ravage door tornado in Tsjechië

Door een tornado gisteravond in het zuidoosten van Tsjechië zijn zeker drie mensen om het leven gekomen en zijn honderden mensen gewond geraakt.

De tornado trof enkele plaatsen in Zuid-Moravië, vlak bij de grens met Slowakije en Oostenrijk. De schade is groot. Huizen zijn verwoest en auto's zijn door de wind meters door de lucht geslingerd. Tsjechische media schrijven dat er windstoten zijn geweest van 267 tot 322 kilometer per uur.

Zeven stadjes en dorpen in de omgeving van Hodonïn zijn zwaar beschadigd. Volgens de locoburgemeester van het stadje Hrusky is de helft van zijn plaats volledig verwoest. Bij 120.000 huishoudens is de elektriciteit uitgevallen. De toren van de kerk is ingestort en van veel huizen staan alleen de gevels overeind.

Beelden van de tornado in Hodonín:

Tornado trekt over Tsjechische stad Hodonín

Hulpdiensten en militairen zijn uitgerukt om mensen te redden die onder het puin liggen. Ook hulpverleners van Rode Kruis en brandweerkorpsen uit Oostenrijk schoten te hulp, net als reddingwerkers uit Slowakije.

De Tsjechische premier Andrej Babis is in het rampgebied en bedankt op Twitter de hulpdiensten voor hun inzet. De regering heeft financiële hulp beloofd aan mensen die door het noodweer hun huis zijn kwijtgeraakt.

Bewoners overzien ontredderd de enorme schade:

Verwoestende tornado trekt door Tsjechisch dorp: 'Alles ligt overal en nergens'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl