liveblog
Watersnood
NOS NieuwsAangepast

Situatie Venlo 'stabiel maar spannend' • Damdoorbraak bij Duitse Wassenberg

  • In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom de hevige regenval en overstromingen in Limburg, elders in het land en in het buitenland.
  • Burgemeester Venlo: situatie stabiel maar spannend, duizenden mensen geëvacueerd evenals ziekenhuispatiënten.
  • Damdoorbraak bij Duitse stad 'door gesloten stuwen in Nederland', zegt burgemeester.
  • In het Duitse Erftstadt zijn doden gevallen en mensen vermist na een aardverschuiving.
  • Dodental Duitsland opgelopen tot zeker 106, ook zijn er nog veel vermissingen. En in België zijn er minstens 23 doden en zeker 20 vermissingen.
liveblog gesloten

Expert 'enigszins' verbaasd: 'Hoogwaterpiek Venlo pas zaterdagavond'

Volgens de laatste informatie van de veiligheidsregio begint de hoogwaterpiek bij Venlo waarschijnlijk om 05.00 uur, twee uur later dan de eerdere verwachting. Maar volgens Mark Hegnauer van onderzoeksinstituut Deltares komt die piek daar pas zaterdagavond.

Dat blijkt volgens hem al langere tijd uit de beschikbare gegevens, zegt Hegnauer in Met Het Oog Op Morgen. Hij zegt dan ook "enigszins" verbaasd te zijn dat Venlo op vrijdag overging tot de evacuatie van bewoners. "Wij zagen eigenlijk allang in onze voorspellingen dat die piek pas voor zaterdagavond wordt verwacht. Maar wellicht is er op andere gronden voor gekozen om eerder te evacueren. Nogmaals: ik weet niet wat de situatie aan de grond is."

Hegnauer onderzoekt al tien jaar voor Deltares de neerslagafvoer in de rivieren en adviseert de crisisgroep rivieren van de overheid. Hij baseert zich daarbij op beschikbare metingen van waterstanden, radarbeelden en andere bronnen die op afstand te raadplegen zijn.

Dit soort extreme situaties zijn volgens Hegnauer lastig accuraat te voorspellen. Zo ging deze keer een meetpunt in een belangrijke zijafvoer kapot door de enorme hoeveelheid stromend water. "Dan mis je een bron van informatie. Je hebt gelukkig nog steeds de computermodellen, maar die bieden meer onzekerheid dan de gemeten afvoer. En dat maakt die afvoerverwachting altijd zo lastig."

In deze Nieuwsuur-video zie je dat Rijkswaterstaat het hoogste waterpeil bij Venlo in de nacht van zaterdag op zondag verwacht:

Zo stroomt al het water de komende dagen door ons land

Veiligheidsregio: piek hoogwater Venlo duurt anderhalve dag

De hoogwaterpiek in Venlo en Blerick begint naar verwachting zaterdagmorgen om 05.00 uur en duurt tot zondagavond 19.00 uur. Dat meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord op basis van de laatste berekeningen.

De hoogwaterpiek in Roermond duurt volgens de nieuwste update tot zondagmorgen 06.00 uur. Voor Mook wordt het hoogste waterpeil naar verwachting zondag 09.00 uur bereikt en duurt dat tot dinsdag 05.00 uur.

Het moment waarop de Maas zijn hoogste punt zou bereiken in diverse steden is de afgelopen dag meerdere keren bijgesteld tot een later tijdstip. Ook nu benadrukt de veiligheidsregio dat de informatie nog kan wijzigen.

Tussenstand Giro 777: meer dan 600.000 euro

De inzamelingsactie van het Nationaal Rampenfonds voor Limburg had vrijdagavond meer dan 600.000 euro opgebracht. Dat meldde penningmeester Lodewijk van der Croft op L1 Radio, die door de Limburgse Veiligheidsregio's wordt ingezet als calamiteitenzender.

Het gironummer 777 werd vrijdagochtend in het leven geroepen door het Nationaal Rampenfonds.

Prins William noemt watersnood verschrikkelijk

De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben op Twitter hun medeleven betuigd aan de slachtoffers van de watersnood. "De schade en het verlies dat de overstromingen in Duitsland, België, Luxemburg en Nederland veroorzaken is verschrikkelijk. We denken aan iedereen die erdoor is getroffen."

Burgemeester Venlo: situatie stabiel maar spannend

De situatie in Venlo is stabiel maar nog altijd zorgelijk, zegt burgemeester Antoin Scholten. De evacuatie van het ziekenhuis is volgens hem uitstekend verlopen en vele duizenden mensen hebben na de oproep tot evacuatie hun woning verlaten. "Maar er zijn ook mensen die gezegd hebben: we nemen het risico en blijven in ons huis."

Tot op heden zijn er volgens Scholten, die ook voorzitter is van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, geen grote calamiteiten ontstaan door de hoge waterstand. Wel maakt hij zich zorgen over een aantal locaties. "Zoals meer noordelijk in Arcen en ook bij de Hambeek in Roermond."

Op Twitter is te zien dat bij Arcen hard wordt gewerkt om bescherming te bieden tegen het stijgende waterpeil:

De piek van het waterpeil wordt wederom iets later verwacht, vertelt de burgemeester. De grootste zorg is dat het piekmoment langer aanhoudt volgens Scholten.

"Die piek kan 24 tot 36 uur aanhouden en dat kan juist de kades en dijk verzwakken en zorgen voor eventuele wateroverlast. Het is spannend omdat je niet weet wat het water gaat doen en omdat we zulke hoeveelheden nog niet eerder hebben gehad", zegt Scholten.

Een ander probleem is de verzadiging van de grond. "In Zuid-Limburg hebben ze nu last van kwelwater. Het hoge water is geweken, maar de grond is zo verzadigd dat het via de grond weer naar boven komt."

Dam begeeft het bij Duitse stad 'door gesloten stuwen in Nederland'

Bij de Duitse stad Wassenberg, net over de grens ter hoogte van Roermond, is een dam doorgebroken in de Roer. Reddingswerkers zijn begonnen met de evacuatie van zo'n 700 inwoners die direct gevaar lopen, melden de Duitse autoriteiten.

Volgens burgemeester Marcel Maurer ligt de oorzaak van de doorbraak aan de Nederlandse kant van de grens. Omdat daar de stuwen in de Roer zijn gesloten, wordt het waterpeil stroomopwaarts in Duitsland opgestuwd, stelt de burgemeester. Zender WDR schrijft dat de burgemeester contact opneemt met de lokale Nederlandse autoriteiten om het probleem op te lossen.

Een ondergelopen huiskamer in Geulle

Tot je middel in het water in woonkamer in Geulle: 'Ongelofelijk zeg'

Duitsland begonnen met opruimen ravage: 'Alles is hier kapot'

Duitsland begonnen met opruimen ravage: 'Alles is hier kapot'

Druk aan de Maasboulevard in Venlo

In Venlo is het druk op de Maasboulevard, ondanks herhaalde oproepen van de gemeente om weg te blijven. "Duizenden mensen zijn naar de boulevard gekomen om te kijken naar het hoge water", meldt verslaggever Matthijs Holtrop die de hele boulevard afliep. Grote delen van de gemeente Venlo worden ontruimd vanwege de hoge waterstand. Eerder hadden de provincie en veiligheidsregio gezegd dat ze geen ramptoeristen konden gebruiken in het gebied.

Duizenden bewoners kunnen vannacht niet naar huis

Duizenden bewoners uit Roermond en de gemeente Venlo moeten de nacht elders doorbrengen. Ook de inwoners van de dorpen rond de dijk langs het Julianakanaal, zoals Bunde, Brommelen en Geulle, kunnen vannacht waarschijnlijk niet naar huis. Rond middernacht krijgen zij daar definitief uitsluitsel over. In Meerssen blijven vannacht drie opvanglocaties open waar mensen die nergens terecht kunnen welkom zijn.

Drie lichamen gevonden in Chaudfontaine, dodental Duitsland naar 106

In Chaudfontaine in de provincie Luik zijn drie lichamen gevonden. Daarmee stijgt het dodental in België naar 23. Er worden nog 20 mensen vermist.

In Duitsland is het dodental gestegen naar 106. In Noordrijn-Westfalen kwamen 43 mensen om het leven en in Rijnland Palts kostte de watersnood het leven aan 63 mensen.

Delen gasnet Luik weggevaagd

In de Belgische provincie Luik zijn delen van het gasnet weggevaagd door waterstromen in het gebied. Dat meldt netbeheerder Resa aan de VRT. Volgens de directeur zijn sommige leidingen volledig verdwenen. Het zal een paar weken duren voordat de schade aan het gasnet is hersteld. Ook het elektriciteitsnetwerk heeft schade opgelopen, maar daarbij zijn vaak wel noodoplossingen mogelijk. Bij gas kan dat niet. Als een leiding is doorgesneden, dan wordt een heel gebied afgesloten.

Sinds donderdagavond zitten de 2731 inwoners uit de gemeenten Chaudfontaine, Trooz, Fraipont, Nessonvaux, Tilff en Embourg zonder gas. Om veiligheidsredenen zijn ook de gemeenten Pepinster en Limbourg met 1230 inwoners van het gasnet afgesloten, waardoor het totaal aantal mensen zonder gas voorlopig op 3601 komt.

Maastricht Aachen Airport opnieuw de hele nacht open

Maastricht Aachen Airport blijft op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de politie opnieuw de hele nacht open. Zo kunnen helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten ook na 23.00 uur landen en vertrekken.

De helikopters bieden hulp in het hoogwatergebied in Limburg en monitoren situaties vanuit de lucht.

Watersnood Limburg in beeld

Kijk hieronder naar beelden van de overstromingen in Limburg. De piek van het hoogwater in de Maas is Maastricht gepasseerd en op weg naar het noorden. Zo zag dat er van boven uit.

Watersnood vanuit de lucht, met een helikopter over Limburg

Verschillende hulpacties voor slachtoffers watersnood

Een uitzendbureau uit Kerkrade stelt 100 medewerkers beschikbaar om te helpen met het vervoeren en opruimen van spullen en een bierbrouwer uit Arcen deel kratjes uit zodat mensen thuis hun meubels hoger kunnen zetten.

In het dorp Velden (net boven Venlo) zijn tientallen Duitsers komen helpen met het plaatsen van zandzakken.

Belgische stuwdam lijkt het te houden

De stuwdam van Monsin in Luik lijkt het te houden. De situatie is daar gestabiliseerd, schrijft HLN. De dreiging van een doorbraak lijkt voorbij, maar men blijft wel waakzaam.

De stuwdam houdt het water van de Maas tegen in Luik, maar was de afgelopen dagen een punt van zorg aangezien er momenteel renovatiewerkzaamheden plaatsvinden. Het was niet zeker of de dam opgewassen zou zijn tegen het wassende water. Als de dam was doorgebroken was er een 'tsunami' van water stroomafwaarts richting Limburg gevloeid.

Nog ruim 100.000 Duitsers zonder stroom

In het westen van Duitsland zitten nog altijd ruim 100.000 mensen zonder stroom als gevolg van het noodweer van de afgelopen dagen. Volgens netbeheerder Westenergie wordt er met man en macht gewerkt aan het herstel van de stroomvoorziening.

Volgens de netbeheerder zijn er problemen met tien onderstations in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. Sommige locaties staan onder water of zijn niet of nauwelijks te bereiken.

Het bedrijf probeert de stroom nu om te leiden via andere systemen of via noodstroomaggregaten. Inmiddels is de elektriciteitsvoorziening bij 100.000 andere getroffenen wel hersteld.

Geëvacueerde bewoners Julianadijk vannacht waarschijnlijk niet naar huis

Geëvacueerde inwoners van Bunde, Brommelen, Geulle en Voulwames moeten er rekening mee houden dat ze vannacht nog niet naar huis kunnen. Dat meldt Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Hoogstwaarschijnlijk wordt rond middernacht pas duidelijk of ze terug naar huis kunnen of niet.

Ook geëvacueerde inwoners uit Roermond kunnen vanavond nog niet naar huis. Het lang aanhoudende hoogwater kan dijken en kades verzwakken of doen bezwijken, aldus de gemeente.

In paar uur al 200.000 euro gedoneerd op giro 777 voor Limburg

Binnen enkele uren nadat het Nationaal Rampenfonds het bankrekeningnummer 777 had opengesteld voor hulp aan Zuid-Limburg, is al ruim 200.000 euro gedoneerd, meldt persbureau ANP. De opbrengst gaat naar burgerinitiatieven die, nadat de modder is weggeschept, lokale noden helpen lenigen. Het geld wordt verdeeld in samenwerking met mensen en organisaties ter plekke.

Evacuatie ziekenhuis Venlo begonnen

In Venlo is de evacuatie begonnen van het VieCuri ziekenhuis. Er zijn 40 tot 50 ambulances beschikbaar om de patiënten over te brengen naar andere ziekenhuizen.

Ook andere delen van de gemeente worden geëvacueerd. Er cirkelen helikopters boven Venlo die de evacuatie ondersteunen. Ze worden ingezet om vanuit de lucht de situatie in beeld te brengen en eventuele knelpunten vroeg te signaleren. De luchtmacht zet F16's in die met infrarood de dijken controleren.

Rutte in Venlo: Limburg wordt niet in de steek gelaten

Demissionair premier Rutte is vanavond in het overstromingsgebied in Limburg. Hij bezocht een opvangcentrum voor geëvacueerden en sprak in Venlo met de burgemeester en ondernemers op een uitkijkpunt over de Maas. Rutte prees de veerkracht van de Limburgers en de solidariteit van de rest van het land met de getroffenen. "Limburg wordt niet in de steek gelaten."

Na een gesprek met een horecaondernemer noemde Rutte de situatie voor deze sector "ongelooflijk triest". "Eerst is de horeca hard geraakt door corona en nu komt dit er nog eens bij." Hij herhaalde dat er geld wordt vrijgemaakt nu de overstromingen officieel als een ramp zijn betiteld. "De komende week gaan we kijken wat er verder nodig is." Over de mogelijke oorzaak van de overstromingen zei Rutte: "Met het klimaat is echt iets aan de hand." Hij wees op het belang van de operatie om de rivieren meer ruimte te geven en vroeg zich hardop af: "Maar wat kunnen we nog meer doen?"

Rode Kruis opent website ikbenveilig.nl

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend voor mensen in Limburg die aan familie en kennissen willen laten weten dat ze in veilige omstandigheden verkeren. De site is ook handig voor diegenen die op zoek zijn naar vermiste familieleden of kennissen. Mensen die snel moesten evacueren en die geen telefoon bij zich hebben of die niet kunnen opladen, kunnen de site gebruiken om een levensteken te geven. Verder biedt het mensen die op vakantie zijn in de gebieden in België of Duitsland die nu zijn overstroomd, de mogelijkheid om aan thuisblijvers te laten weten dat ze zich geen zorgen hoeven maken. In zowel België als Duitsland worden nog mensen vermist.

Bewoners Nieuw-Bergen hoeven toch niet weg

Bewoners van twee wijken in Nieuw-Bergen in de gemeente Bergen kunnen hun koffer weer uitpakken. De gemeente heeft het evacuatieplan voor de Vogelbuurt en Vlammertsehof ingetrokken. Vanmiddag leek de stijgende Maas die buurten nog te bedreigen, maar dat gevaar is inmiddels geweken. Ook de evacuatieplicht in Aasterberg en Visserweert in de gemeente Echt-Susteren vervalt.

Gat in dijk Meerssen blijkt een wel te zijn achter de dijk

In de dijk bij Meerssen zit volgens Rijkswaterstaat geen gat, maar er is een wel achter de dijk waar water en zand uit de grond kwamen. Dat water en zand wordt daar waarschijnlijk door de druk van het hoge water in de Maas naar boven gestuwd. Door tegendruk te bieden met zandzakken is die wel nu min of meer gedicht. Er komt nog wel een beetje water doorheen, maar geen zand meer. En dat is belangrijk, want door zand dat mee stroomt kan het gat groter worden.

Rijkswaterstaat gaat de dijk nu op meerdere plaatsen inspecteren op andere wellen. Tot nu toe lijkt daar geen sprake van te zijn. Het is nog onduidelijk wanneer de bewoners terug kunnen keren naar het gebied.

NOS
De afdichting van de wel bij Meerssen wordt verder verstevigd

In beeld: hoogwater in Kessel

  • NOS / Rob Engelaar
  • NOS / Rob Engelaar
  • NOS / Rob Engelaar

Overzicht van de belangrijkste maatregelen in Limburg

Op verschillende plaatsen in Limburg worden bewoners geëvacueerd en gelden noodverordeningen vanwege de watersnood. In onderstaand artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste maatregelen, van Meerssen in het zuiden tot Bergen in het noorden.

Helikopter kustwacht gaat dijk Meerssen inspecteren

De dijk bij Meerssen is versterkt met zandzakken, maar er komt nog steeds water doorheen. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gaat een helikopter van de kustwacht de dijk van bovenaf inspecteren. "Er wordt met name gekeken naar de stabiliteit van de dijk. Op basis van dat onderzoek kan worden ingeschat of en hoe een noodreparatie mogelijk is."

Zandzakken en evacuaties in Bunde na gat in dijk: 'Het kwam uit het niets'

Vanwege een gat in de dijk bij het Julianakanaal moeten bewoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle in de gemeente Meerssen zo snel mogelijk hun huis uit. De dijk wordt door het leger met zandzakken versterkt

Zandzakken en evacuaties in Bunde na gat in dijk: 'Het kwam uit het niets'

Hulp van brandweerkorpsen en waterschappen voor Limburg

De brandweerkorpsen uit dertien veiligheidsregio's schieten collega's uit Limburg te hulp. In Zeist is een centrum ingericht waar hulpvragen binnenkomen en de verdeling van de inzet van brandweerlieden wordt bepaald.

Ook waterschappen springen bij. Ze sturen bijvoorbeeld dijkinspecteurs naar Limburg. Brandweer en waterschappen leveren ook apparatuur aan Limburg, zoals pompen en machines om zandzakken te vullen.