In Roermond worden de coupures gesloten
NOS NieuwsAangepast

Watersnood Limburg: de belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Duizenden Limburgers moesten vandaag hun huis uit vanwege het extreem hoge waterpeil in de Maas. In dit artikel geven we je een overzicht van de belangrijkste maatregelen, van Meerssen in het zuiden tot Bergen in het noorden. Helemaal onderaan vind je een kaart met de hoogwaterstanden in de Maas.

Meerssen

In de gemeente Meerssen werd aan het begin van de middag een zogenoemde wel gevonden achter de dijk langs het Julianakanaal. Een wel is een plek waar water en zand uitkomt. Aanvankelijk werd gesproken over een gat in de dijk.

Enkele duizenden bewoners van Bunde, Voulwames, Brommelen en Geulle moesten zo snel mogelijk hun huis uit. Rond 16.30 uur meldde de veiligheidsregio dat het lek is gedicht. De dijk is op de plek van de wel versterkt. Maar het gevaar voor een echte doorbraak is nog niet geweken, dus de evacuatie-orders blijven van kracht.

De geëvacueerde bewoners horen waarschijnlijk pas rond middernacht of ze terug naar huis kunnen.

Het gaat om dit gebied vlak boven Maastricht:

Het risicogebied in de gemeente Meerssen

Roermond

Voor inwoners van de Roermondse wijken Hambeek-Noord en -Zuid geldt sinds 07.00 uur vanochtend het zeer dringende verzoek tot evacuatie. Bewoners van 550 huizen werden door politieagenten met megafoons gewekt.

Aan het begin van de avond meldde de gemeente dat de geëvacueerde bewoners vanavond niet kunnen terugkeren. De hoge waterstand kan dijken en kades verzwakken of doen bezwijken, waarschuwt de gemeente.

De hoogwaterpiek in Roermond duurt volgens de nieuwste update tot zondagmorgen 06.00 uur.

Zo zag de Maas in Limburg er vandaag uit:

Peel en Maas

De gemeente heeft inwoners van delen van de dorpen Baarlo en Kessel gevraagd uiterlijk 18.00 uur hun huis te verlaten.

Venlo

De piek van het hoogwater in de Maas bij Venlo werd aanvankelijk komende nacht rond 03.00 uur verwacht, maar staat volgens de Veiligheidsregio Limburg-Noord nu gepland voor 05.00 uur zondagochtend. Deze hoogwaterpiek duurt naar verwachting tot zondagavond 19.00 uur.

Eerder vandaag werden ruim 10.000 inwoners van de gemeente opgedragen hun huis te verlaten. Volgens burgemeester Scholten hebben duizenden mensen gehoor gegeven aan die oproep. "Maar er zijn ook mensen die gezegd hebben: we nemen het risico en blijven in ons huis."

Niet alleen grote delen van Venlo zijn ontruimd, ook van Arcen, Lomm, Velden, Tegelen, Steyl, Belfeld en Hout-Blerick. Ook alle patiënten van het VieCuri-ziekenhuis zijn naar andere ziekenhuizen gebracht. De gemeente houdt zelf een liveblog bij over de actuele situatie.

De gebieden rond Venlo die worden geëvacueerd

Venray

In de gemeente Venray, verderop stroomafwaarts, verwacht de veiligheidsregio niet dat de Maas over de dijk komt. Er geldt een noodverordening voor de dorpen Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren, maar evacuaties zijn volgens de gemeente vooralsnog niet aan de orde. Wel is de bewoners van 22 woningen die buitendijks liggen verzocht om te vertrekken. Ook zijn campings langs de rivier ontruimd.

Bergen

Aan de overkant van de Maas bij Venray, in de gemeente Bergen, geldt een dringend evacuatie-advies voor inwoners van Bergen (Nieuw Bergen niet), Aijen, Well, Wellerlooi en Heukelom. In deze gebieden kan volgens de berekeningen wateroverlast ontstaan, stelt de gemeente. Burgemeester Pelzer: "Wanneer u besluit om in uw huis te blijven, doet u dat voor eigen risico, op eigen verantwoording."

In deze slider zie je welke extremen er in de Maas worden verwacht. Voor de leesbaarheid op mobiel is de kaart gekanteld, waardoor de Maas van links naar rechts is weergegeven:

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl