Ambulances brengen patiënten over naar andere ziekenhuizen
NOS NieuwsAangepast

10.700 mensen rond Venlo geëvacueerd, waaronder ziekenhuis met 200 patiënten

In en rond Venlo worden vanaf 18.00 uur zo'n 10.700 mensen geëvacueerd vanwege de hoogwaterstand in de Maas. Het gaat om laaggelegen delen langs de Maas, de plaats Arcen wordt volledig ontruimd. Eerder werd gesproken over 16.000 evacués, maar dat bleek een misrekening van de gemeente.

Ook het ziekenhuis VieCuri in Venlo wordt vanavond ontruimd. Het gaat om zo'n 200 patiënten, van wie 40 zeer kwetsbaar, meldt het ziekenhuis. De patiënten worden verspreid over andere ziekenhuizen in de regio.

Volgens het Waterschap Limburg is de kans dat het ziekenhuis onder water komt te staan relatief klein, maar "het is een risico dat we niet kunnen nemen". Onder meer de Wilderbeek, een stroompje dat langs het VieCurie stroomt, vormt een risico.

De evacuatie is vooral een voorzorgsmaatregel, zei bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten op een ingelaste persconferentie. "Je wilt niet achteraf de beelden zien dat verpleegkundigen in bootjes naar het ziekenhuis moeten worden teruggevaren om patiënten te verzorgen. Dat is een horrorscenario dat we willen voorkomen"

De evacuatie begint om 18.00 uur en moet uiterlijk om 03.00 uur zijn afgerond. Tot in ieder geval maandag is het Venlose ziekenhuis gesloten. "Dit is het ergste wat kan gebeuren, voor zowel de patiënten als het zorgpersoneel", aldus Schouten. Hij hoopt op dinsdag 20 juni het ziekenhuis weer volledig te kunnen heropenen.

Meer evacuaties

Vannacht rond 03.00 uur wordt de hoogwaterpiek in de Maas bij Venlo verwacht, zo'n 12 uur eerder dan werd aangenomen. Ook andere delen van de veiligheidsregio Limburg Noord worden ontruimd, waaronder de dorpen Kessel en Baarlo. De gemeente Bergen adviseert de bewoners van Bergen, Aijen en een aantal omliggende buurtschappen te evacueren.

Venlo heeft een kademuur geplaatst verstevigd met zandzakken

In Roermond, waar de piek ook 12 uur eerder komt, is onder meer bedrijventerrein Willem-Alexander geëvacueerd en een parkeergarage ontruimd. De gemeente Boxmeer laat weten dat evacuatie voorlopig niet aan de orde is.

Volgens de Venlose burgemeester Scholten, die tevens voorzitter is van de veiligheidsregio Limburg-Noord, zijn er in totaal 17 locaties in de regio waar rekening wordt gehouden met overstromingen. Op dit moment wordt nog afgewogen of er meer gebieden moeten worden geëvacueerd.

Inwoners die niet bij familie of vrienden kunnen worden opgevangen, kunnen onderdak krijgen in opvanglocaties in naburige plaatsen.

Volg de laatste ontwikkelingen rond de wateroverlast in ons liveblog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl