Ruim 5 miljoen ingezameld via Giro 777 • Duitse politie lokaliseert 700 vermisten
- In dit liveblog vind je het laatste nieuws rondom de watersnood in Limburg, België en Duitsland
- Limburg-Noord 'kroop door oog van de naald'
- Koe die door de Maas werd meegesleurd weer thuis
- Het dodental in Duitsland is opgelopen tot 157 mensen, in België zijn 31 mensen om het leven gekomen
- In Duitsland zijn er nu ook overstromingen in de oostelijke deelstaat Saksen en in Beieren, evenals bij Salzburg in Oostenrijk
Meer dan 5 miljoen euro binnen voor gedupeerden hoogwater Limburg
Het totale donatiebedrag via Giro 777 is zondagavond opgelopen tot meer dan 5 miljoen euro, meldt de organisatie. Eerder op de dag werd al een bedrag bereikt van 4,2 miljoen euro. Het geld is bestemd voor de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg.
Volgens een woordvoerder van organisator Nationaal Rampenfonds hebben circa 105.000 mensen een donatie gedaan. Daarmee geeft een donateur gemiddeld zo'n 47 euro.
Duitse politie weet 700 mensen telefonisch te lokaliseren
De politie in de door het noodweer getroffen Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft meer dan 700 personen die als vermist te boek stonden telefonisch gelokaliseerd. Er worden nu nog zo'n 150 mensen in het gebied gezocht, meldt Focus Online.
In het stadje Rheinbach werd vanmiddag een lichaam geborgen, waardoor het dodental in de streek Rhein-Sieg op negen kwam. Door de overstromingen in Duitsland zijn tot nu toe 157 mensen om het leven gekomen.
Limburg-Noord 'kroop door oog van de naald'
De vijftien gemeenten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zijn door het oog van het naald gekropen, volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Hij is ook burgemeester van Venlo. Autoriteiten hebben zich "hele grote zorgen gemaakt", was de boodschap op de persconferentie van de veiligheidsregio, het waterschap en het calamiteitenteam in de provincie.
Op plekken waar het water nog hoog staat, zijn die zorgen er nog steeds, volgens een vertegenwoordiger van het waterschap. "Je weet niet echt wat er gaat gebeuren." Het is mogelijk dat plaatsen ten noorden van de A67, bijvoorbeeld Well, in de loop van de avond of morgenochtend worden vrijgegeven. Ten zuiden van de snelweg lijkt het gevaar geweken. "Een groot deel van de inwoners van de veiligheidsregio kan opgelucht ademhalen", zei Scholten.
Veel zwakke plekken zijn de afgelopen dagen aangepakt, volgens Scholten. Daar hebben tientallen vrijwilligers aan bijgedragen. Er zijn ook nog plekken in de regio die versterkt moeten worden, daarvoor zijn miljoenen gereserveerd, zei de voorzitter. Een deel van die maatregelen stond al op de planning.
Volgens Scholten, ook burgemeester van Venlo, zag je de afgelopen dagen zelfredzaamheid onder burgers. "Veel mensen zijn opgevangen bij vrienden en familie. Niemand in de gemeente Venlo heeft op een veldbed hoeven slapen." Bijna zeventig mensen zijn opgevangen in hotels.
'Ziekenhuis VieCuri woensdag weer open'
Naar verwachting opent het geëvacueerde ziekenhuis VieCuri in Venlo woensdag weer de deuren. Het terrein waar het ziekenhuis ligt, is na inspectie weer vrijgegeven, volgens voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Het duurt enkele dagen om een ziekenhuis op te starten, "dat is ingewikkelder dan evacueren".
Persconferentie over situatie in Limburg
De Veiligheidsregio Limburg-Noord geeft om 19.00 uur een update over de watersnood in Noord- en Midden-Limburg. De persconferentie begint om 19.00 uur en is hier live te volgen.
Limburgs dorp Bergen veranderde in een eiland
Duitse burgemeester Wassenberg: Nederland toch niet schuldig
De dam bij de Duitse stad Wassenberg, net over de grens bij Roermond, is toch niet doorgebroken vanwege gesloten stuwen aan de Nederlandse kant van de grens. Dat zegt burgemeester Marcel Maurer tegen persbureau DPA, nadat hij gisteren de oorzaak nog aan de Nederlandse kant had gelegd.
"Het staat voor mij absoluut buiten kijf dat de Nederlandse autoriteiten de beschermende maatregelen hebben genomen die zij nodig achten", zei hij. De dijk in de wijk Ophoven was doorgebroken doordat hij doorweekt was en niet omdat de sluis in Nederland dicht was. Dat had niet direct effect, blijkt nu.
Volgens berekeningen van de Nederlandse dijkvereniging Limburg heeft het een niets met het ander te maken. Bij overstromingen is de Roersluis in Roermond altijd gesloten om te voorkomen dat de stad onder water komt te staan. Het water van de Roer wordt dan altijd via een zijrivier van de Roer, de Hambeek, de Maas ingeleid. Dit betekent dat er in de Roer een normale waterafvoer is zonder nadelige effecten aan Duitse zijde.
Na de doorbraak werden 700 inwoners geëvacueerd.
Dodental België opgelopen tot 31
In België is het dodental na de zware overstromingen opgelopen tot 31, meldt het Nationaal Crisiscentrum. Zeker 163 mensen zijn nog vermist.
Het crisiscentrum meldt dat er op dit moment "geen dreigend gevaar" meer is in de getroffen gebieden. Daarom zijn de reddingsacties van de hulpdiensten afgelopen, wel vinden er nog zoekacties plaats. "De focus van de operaties verlegt zich nu naar het zware opruimwerk en het opmeten van de immense materiële schade", schrijft het crisiscentrum.
Het crisiscentrum roept mensen op om niet naar de getroffen gebieden te gaan als ze daar niet moeten zijn. Niet als ramptoerist, maar ook niet om goederen te brengen.
Bijna alle evacués in Venlo mogen weer naar huis
Vrijwel alle inwoners van de gemeente Venlo mogen naar huis, meldt de gemeente op de website. In totaal waren er zo'n 10.000 mensen geëvacueerd. De dijken zijn volgens de gemeente veilig genoeg om bewoners te laten terugkeren.
"Wel raden wij u aan om uw woning goed te controleren. Als uw woning voor meer dan 50 cm onder water heeft gestaan, kan er bouwkundige schade zijn ontstaan", waarschuwt de gemeente.
Alleen de inwoners van de Maashoek en Maasstraat in Steyl, zo'n zestig mensen, moeten nog iets langer wachten. Over evacués in die straten wordt later een besluit genomen. De beveiliging van verlaten huizen blijft daar gehandhaafd.
Van Noord-Brabant tot Overijssel: ondergelopen straten en wegen
Merkel: 'Er is geen woord voor de vernieling die is aangericht'
Nog niet iedereen terug naar huis in Meerssen
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg meldt dat nog niet iedereen in de gemeente Meerssen terug naar huis kan. In gebieden in Brommelen, Geulle aan de Maas en Westbroek is er op verschillende plekken nog wateroverlast, op sommige plekken staan huizen of straten nog onder water.
Om het waterpeil omlaag te brengen, gaan Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat onder meer pompen plaatsen. Het is nog niet bekend hoelang dit gaat duren, meldt de Veiligheidsregio.
Ruim 4,5 miljoen euro opgehaald voor getroffen gebieden
De teller van Giro 777, voor financiële hulp aan de door overstromingen getroffen gebieden in Limburg, staat inmiddels op ruim 4,5 miljoen euro.
Zo'n 80.000 mensen hebben een donatie gedaan. Het meeste geld zal naar burgerinitiatieven of maatschappelijke organisaties gaan, niet als tegemoetkoming aan schade. Het inzamelingsnummer is vrijdag opengesteld.
Gisteravond was er nog 3 miljoen euro binnengekomen op het speciaal geopende rekeningnummer.
Overstromingen Limburg in beeld
Drinkwaterbedrijf Limburg: wees zuinig met water
Het Limburgse drinkwaterbedrijf WML roept bewoners op zuinig te zijn met drinkwater. "Vermijd voorlopig niet-strikt noodzakelijke watergebruik, zoals vullen zwembadjes. Zo houden we drinkwater beschikbaar voor alle Limburgers", schrijft het bedrijf op Twitter.
Het verbruik loopt op vanwege schoonmaakwerkzaamheden in Zuid-Limburg, ziet WML. Vanwege de hoge waterstand van de Maas en de overstromingen van de afgelopen dagen kan het bedrijf echter nog niet op volle sterkte werken.
Premier Wallonië: 240 van de 262 Waalse gemeenten getroffen
Van de 262 gemeenten in het Belgische Wallonië zijn er 240 getroffen door overstromingen van de afgelopen dagen. Dat zei de Waalse minister-president Elio Di Rupo bij een bezoek aan de zwaar getroffen plaats Verviers. "De schade zal in de honderden miljoenen, mogelijk miljarden euro's oplopen", zei De Rupo, meldt VRT Nieuws.
"Wat er is gebeurd, gaat het verstand te boven. En volgens de weerexperts was het totaal onvoorspelbaar." De Rupo liet weten dat de Waalse regering er alles aan zal doen om mensen te helpen. Hij riep mensen op om geld te doneren, in plaats van meubels en kleding.
Koe die door Maas werd meegesleurd weer thuis: 'Hij wordt nooit geslacht'
De koe die tientallen kilometers met de Maas werd meegevoerd, is weer thuis, meldt de regionale omroep 1Limburg. Het dier uit Echt, in het midden van Limburg, werd gisteren gered in de plaats Escharen bij Nijmegen. Het dier gaat weer terug naar de wei, en mag daar voor altijd blijven.
De koe maakt het goed, meldt de boer:
Geschrokken Merkel: we moeten meer doen tegen klimaatverandering
De Duitse bondskanselier Merkel zegt zeer geschrokken te zijn van de ravage die ze heeft gezien bij haar bezoek aan Rijnland-Palts. "Het is angstaanjagend, de Duitse taal heeft eigenlijk nauwelijks woorden voor de verwoesting die is aangericht", aldus Merkel. "Wij staan aan jullie zijde", zei ze tegen de getroffen inwoners.
Merkel is vol lof over de saamhorigheid die ze in de regio heeft gezien. "We hebben hier gezien wat voor kracht de natuur kan hebben. Toch zijn mensen nog vol hoop."
De bondskanselier zegt het rampgebied snel te willen ondersteunen. "Gelukkig is Duitsland ook een land dat dat financieel kan dragen." In augustus wil ze terugkeren naar Schuld, want "op korte termijn is niet alles hier weer goed".
Naar eigen zeggen is Merkel ervan overtuigd dat de watersnoodramp iets te maken heeft met klimaatverandering. "Dat betekent dat we meer moeten doen. We zullen ook meer te maken krijgen met omstandigheden waar we ons aan moeten aanpassen, maar daar zitten grenzen aan. We moeten opschieten. We moeten sneller zijn in de strijd tegen klimaatverandering."
Drone laat wateroverlast in Venlo zien
Hoewel het waterpeil inmiddels weer zakt in Venlo, is de wateroverlast van de afgelopen dagen nog goed te zien vanuit de lucht.
Trein tussen Weert en Roermond gaat weer rijden
Het treinverkeer tussen Weert en Roermond wordt weer opgestart. Gistermiddag werd dat uit voorzorg stilgelegd. Volgens ProRail was er kans op verweking van een spoordijk tussen Roermond en Haelen, als gevolg van verschillende waterstanden aan weerszijden van de dijk.
Sinds vanochtend 11.30 uur werd met testritten gecontroleerd of de staat van het spoor goed genoeg was om de dienstregeling te hervatten. Dat bleek het geval.
Bondskanselier Merkel bezoekt rampgebied, spreekt slachtoffers
Bondskanselier Merkel heeft een bezoek gebracht aan het rampgebied in Rijnland-Palts. Aan het begin van de middag was ze in de zwaar getroffen plaats Schuld in de Duitse Eifel. Ze werd bij haar bezoek vergezeld door deelstaatpremier Dreyer, van de SPD. Ook de burgemeester van Schuld, Lussi, was erbij.
Merkel sprak met de aanwezige hulpverleners en slachtoffers. Een brandweerman heeft haar onder meer verteld over één van zijn collega's, die zijn huis is verloren maar desondanks al dagen helpt bij de reddingswerkzaamheden.
In de loop van de middag reageert Merkel in Adenau op de ravage in Rijnland-Palts. In totaal zijn er in Duitsland zeker 155 doden gevallen door het noodweer. 110 daarvan vielen in Ahrweiler, waar ook Schuld ligt.
Weg bij Venlo afgesloten vanwege sinkhole
De N271 tussen Reuver en Belfeld, bij Venlo, is in beide richtingen met hekken afgesloten omdat er een sinkhole is ontstaan. Het gat in de weg ontstond ter hoogte van de plek waar de Schelkensbeek onder de weg door gaat. Met zand is het gat voorlopig dichtgemaakt.
Enorme schade door overstroming in centrum Bad Neuenahr
Bad Neuenahr, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, is zwaar getroffen door het noodweer. Verslaggever Henrik-Willem Hofs is daar nu en ziet de ravage die het water in het centrum heeft achtergelaten:
Veel dorpen en steden langs de Duitse rivier de Ahr liggen deels in puin, wordt duidelijk nu het water er is gezakt. Niet alleen de materiële schade is gigantisch, ook de psychische:
Evacués Roermond mogen terug naar huis
De bewoners van de Roermondse evacuatiegebieden Hambeek en Hammerveld mogen weer naar huis. Beide gebieden zijn vrijgegeven. Er is volgens de gemeente geen schade aan de 560 woningen die daar zijn ontruimd. Mochten mensen schade hebben aan hun eigendommen, dan moeten ze daar foto's van maken voor hun verzekeraar, adviseert de gemeente.
Een hockeyveld in het gebied is wel ondergelopen. Dat komt doordat een dijkje is doorgestoken om de druk van een andere dijk af te halen. Het waterschap heeft ook de gebieden rond de Roer in Roerdalen en rond de Maas en het Julianakanaal in Echt-Susteren veilig verklaard. De gemeenten maken bekend wanneer mensen daar kunnen terugkeren naar huis.
Bejaarde drenkeling gered in Aijen
In Aijen, in het noorden van Limburg, is een drenkeling uit het water gehaald. De bejaarde man was te voet het water ingegaan om bij zijn huis te komen, meldt 1Limburg. Er is naar hem gezocht met een politiehelikopter en bootjes. Ook was er een traumahelikopter aangevraagd en er stonden ambulancemedewerkers klaar om hem te helpen. Inmiddels is duidelijk dat hij ongedeerd uit het water is gehaald.
Vanmiddag duidelijkheid voor evacués
Evacués uit Echt-Susteren, Maasgouw, Leudal en Roermond horen vanmiddag wanneer ze naar huis kunnen, bleek op de persconferentie. "Dat gebeurt door de eigen gemeente. Die communiceert met de mensen uit de wijken en dorpen of ze terug kunnen. Dat moet gecoördineerd gaan." Binnen enkele uren moet er meer duidelijkheid zijn.
De bewoners kunnen terug als een gebied door inspecteurs van het waterschap veilig is verklaard. Daarbij wordt ook gekeken naar de schade aan de wegen, bruggen en kades. De terugkeer gaat stapsgewijs, om te voorkomen dat er verkeerschaos ontstaat.
Man in zwembroek uit water gehaald; ramptoeristen in oranje hesjes
Antoin Scholten, de voorzitter van de Veiligheidsregio Limburg-Noord, vertelde op de persconferentie over de situatie in de provincie dat er bij Gennep een man in een zwembroek uit de rivier de Niers is gehaald. "Het is levensgevaarlijk om nu te gaan zwemmen. Je kunt complete boomstammen tegenkomen, en andere spullen", aldus Scholten. "Hulpverleners hebben andere dingen te doen dan mensen te helpen die verkoeling zoeken in water dat op dit moment geen zwemwater is."
Verder herhaalden de autoriteiten dat ramptoeristen moeten wegblijven uit het getroffen gebied. Volgens de veiligheidsregio zijn er gevallen bekend van mensen die in oranje of gele hulpverlenershesjes in het gebied rondlopen terwijl ze helemaal geen hulpverlener zijn. "Die doen gekke dingen in het gebied. Daar zijn we ook heel alert op. Je moet er niet aan denken dat door kijkgedrag slachtoffers gaan vallen."
De autoriteiten in Limburg verzoeken mensen verder dringend om dijken die zijn afgezet niet te betreden. "De dijktrajecten waar hekken voor staan, die staan er niet voor niets. Doe het niet, want het is gevaarlijk."
'Nieuwe risicovolle fase' nu het water zakt
De situatie in Limburg is in een nieuwe fase terechtgekomen, is het beeld op een persconferentie van de veiligheidsregio, het waterschap en het calamiteitenteam in de provincie. "Afgelopen nacht is, anders dan de nacht hiervoor, rustig verlopen. We zitten nu in een andere fase, eentje waarin noord en zuid verschillen laten zien", zegt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. "In het zuiden zitten ze al in een deel van de veiligheidsregio in een soort na-fase, in het noorden zitten ze nog in spanning."
Volgens Scholten hebben de nooddijken en de opgehoogde kades hun werk voor een belangrijk deel gedaan en zijn er niet veel calamiteiten geweest. Binnendijks zijn er enkele tientallen woningen ondergelopen, buitendijks zijn dat er "veel meer".
Volgens de autoriteiten leidt het zakkende water tot een nieuwe, risicovolle fase. "Een fase waarin de verzadigde dijken niet altijd veilig zijn. Er is een nieuwe vorm van druk en dat betekent dat de dijken kunnen gaan bezwijken", aldus Scholten. Daarom wordt per gemeente bekeken of het veilig is voor mensen om weer naar huis te gaan.
Rond middernacht weer stroom in heel Valkenburg
In Valkenburg is de elektriciteitsvoorziening vandaag weer overal hersteld, denkt netbeheerder Enexis. Dankzij een noodstroomvoorziening is er rond middernacht weer overal stroom, meldt 1Limburg.
Enexis waarschuwt wel dat er nog een korte stroomstoring aan komt. "Die noodstroomvoorziening draait nu, maar ondertussen zijn we ook het reguliere netwerk aan het herstellen. Op het moment dat we weer overschakelen naar het normale netwerk, zal er ook een kleine storing zijn, maar die zal van korte duur zijn."
Er wordt ook gewerkt aan de gasleidingen. De hoop is dat het gas vandaag ook weer hersteld is, maar of dat lukt is nog niet duidelijk. "Sommige leidingen zijn namelijk volgelopen met water", zegt een woordvoerder. Enexis adviseert mensen om bij terugkeer thuis te controleren of er problemen zijn met hun gas- en elektriciteitsinstallatie.
Zomergasten staat vanaf ondergelopen caravan stil bij overstromingen
Het televisieprogramma Zomergasten zal vanavond in de eerste aflevering van het seizoen stilstaan bij de overstromingen in Limburg. De VPRO heeft sinds het begin van de watersnood overlegd over de vraag of het decor - een ondergelopen caravan - aangepast moet worden, maar heeft besloten dat niet te doen.
"Wij hebben dit decor al vijf jaar", zegt een woordvoerder van de omroep. "Een surrealistische plek met een dystopische ondertoon. De recente gebeurtenissen maken het decor heel actueel en wij zien ernaar uit om de klimaatverandering en de toekomstige inrichting van ons land te bespreken met Floris Alkemade, de rijksbouwmeester die gevraagd en ongevraagd zijn adviezen geeft over alle ruimtelijke vragen van nu."
Alkemade is vanavond de eerste van de zes gasten van 2021. Presentatrice Janine Abbring interviewt hem vanaf 20.20 uur drie uur lang op NPO 2 over zijn ideale televisieavond.
3,7 miljoen euro opgehaald voor watersnood Limburg
Er is tot nu toe 3,7 miljoen euro gedoneerd op Giro 777, het rekeningnummer van het Nationaal Rampenfonds, dat geld ophaalt voor het herstel na de watersnood in Limburg. Meer dan 60.000 mensen hebben een bedrag overgemaakt. Er zijn veel donaties binnengekomen van 10, 20 en 25 euro, meldt het fonds.
Giro 777 werd vrijdag opengesteld voor mensen die geld willen geven voor de slachtoffers van de wateroverlast in Limburg. De opbrengst gaat naar burgerinitiatieven in het getroffen gebied, die worden beoordeeld door een commissie ter plekke. De vorige keer dat Giro 777 werd geopend, was na de vuurwerkramp in Enschede in mei 2000.
Mensen geweerd uit gebied tussen Julianakanaal en Maas
De gemeente Echt-Susteren waarschuwt dat er boetes worden uitgedeeld aan mensen die in het gebied tussen het Julianakanaal en de Maas zijn maar daar niets te zoeken hebben. Er is een noodverordening van kracht en iedereen die er niet woont of geen hulpverlener is, moet wegblijven.
"Als de dijken, bruggen, wegen en fietspaden te veel belast worden, kan dit nieuwe veiligheidsrisico's veroorzaken", zegt de gemeente tegen persbureau ANP. "Onze hulpverleners zijn nog hard aan het werk om de huidige wateroverlast en de gevolgen daarvan te bestrijden. We moeten er dan ook samen voor zorgen dat er geen nieuwe risico's bijkomen."
Er is extra handhaving en politie ingezet om waar nodig boetes te geven.
Waterschap ziet peil in Noord-Limburg zakken
Het waterpeil in de Maas in Noord-Limburg is langzaam aan het zakken, zegt het Waterschap Limburg tegen de NOS. Dat is te zien aan de standen bij onder meer Venlo, Arcen, Broekhuizen en Well. Bewoners in Arcen meten inmiddels een daling van ongeveer 20 centimeter.
Het waterschap waarschuwt wel dat het risico op wateroverlast met de daling nog niet is verdwenen. De dijken aan de Maas zijn verzadigd en de druk blijft hoog, waardoor de dijken ook nu nog nauwlettend in de gaten gehouden moeten worden. Pas als de waterstand is genormaliseerd en de druk op de dijken verdwijnt, neemt ook het risico voor inwoners af.
De dijken in Arcen hebben het gehouden en inmiddels begint het water weer te zakken:
Na dijkinspecties duidelijkheid voor evacués Limburg
Evacués in Midden- en Noord-Limburg horen in de loop van de dag wanneer ze weer veilig naar huis kunnen. De Veiligheidsregio Limburg-Noord zegt tegen de regionale zender L1 dat daar na afronding van de dijkinspecties een besluit over wordt genomen. Gisteren waren er in Leudal, Roermond, Beesel, Peel en Maas, Venlo, Venray en Bergen ontruimingen vanwege de hoge waterstand in de Maas.
"Daarna overleggen we met de getroffen gemeenten waar het weer veilig genoeg is. Dat zal in stapjes gebeuren, zelfs op straatniveau", citeert 1Limburg woordvoerder Hub Haenen.
De veiligheidsregio waarschuwt dat mensen voorzichtig moeten zijn als ze gaan puinruimen. Het wordt afgeraden om direct ondergelopen kelders leeg te pompen. "Wacht met het leegpompen tot het hoge water volledig is verdwenen. Wanneer u de kelder eerder leegpompt, ontstaat er druk van het water buiten de woning. Hierdoor ontstaat er een groter risico op schade."
Duits leger brengt water en medicijnen naar rampgebied Eifel
Het Duitse leger helpt bij het bevoorraden van het rampgebied in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Onder meer met helikopters van de luchtmacht worden flesjes water, medische apparatuur en medicijnen naar de getroffen regio gevlogen.
Nog wekenlang geen treinverkeer tussen Maastricht en Luik
Het treinverkeer tussen Maastricht en Luik ligt tot zeker begin augustus stil door de wateroverlast. Het spoor bij Eijsden kwam woensdag volledig onder water te staan. Nu het water weer is gezakt, blijkt de schade zo groot dat het nog weken gaat duren om het spoor repareren, meldt 1Limburg.
De NS meldt dat de storing duurt tot maandag 2 augustus, 05.00 uur. Voorlopig worden taxibusjes ingezet tussen Maastricht, Randwyck en Eijsden. Een reis naar Luik duurt ongeveer een uur langer dan normaal.
Duitse kandidaat-bondskanselier onder vuur om lachen op rampplek
Deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen, de CDU-kandidaat voor het bondskanselierschap, ligt onder vuur omdat hij lachend is gefilmd tijdens een bezoek aan het rampgebied. Op het moment dat bondspresident Steinmeier sprak over de situatie in het zwaar getroffen Erftstadt, stond Laschet te lachen en kletsen met mensen om hem heen.
De beelden zijn hem op forse kritiek komen te staan. "Laschet lacht terwijl het land huilt", schrijft Bild. Ook vanuit de SPD, waarmee Laschets CDU landelijk regeert, klinkt verontwaardiging. "Onfatsoenlijk en schandalig", noemt SPD-secretaris-generaal Klingbeil het optreden van Laschet in Bild. "Iedereen die in zulke zware omstandigheden staat te grijnzen, zonder gevoel, diskwalificeert zichzelf." Op sociale media bekritiseren mensen Laschet onder de hashtag #LaschetLacht.
De deelstaatpremier heeft gisteravond al zijn excuses aangeboden voor zijn optreden. "Het lot van de slachtoffers gaat ons na aan het hart. Des te meer betreur in de indruk die door deze situatie is gewekt. Dit was ongepast en het spijt me", schrijft Laschet.
Zoektocht na noodkreten Pepinster nog zonder resultaat
In de Belgische gemeente Pepinster, die zwaar is getroffen door het noodweer, worden nog 22 mensen vermist. Gisteravond zijn er nog vier doden aangetroffen.
De burgemeester van de Luikse gemeente zegt tegen VTM Nieuws dat reddingswerkers rond 19.00 uur gisteravond één of twee mensen onder het puin hoorden roepen. Daarna bleef het stil.
Bij de plek waar de hulpkreten zijn gehoord is een reddingsactie gestart met speurhonden, maar die is 's nachts gestaakt. Vandaag wordt verder gezocht op de plek waar de stemmen zijn gehoord, maar reddingswerkers zeggen tegen het Franstalige Sudinfo dat ze vrezen voor het ergste.
Beelden uit Well
Zo ging het er vannacht aan toe in Well, waar een dijk is versterkt omdat er water doorsijpelde. Militairen hebben daarbij geholpen.
Veiligheidsregio: water is aan het zakken
In de regio Roermond is het water in de Maas aan het zakken, meldt de Veiligheidsregio Limburg-Noord. De gemeente Roermond hield er al rekening mee dat de hoogwaterpiek daar tot vanochtend vroeg zou aanhouden.
Later vanochtend gaan experts van het waterschap de veiligheid van de dijken inspecteren. "Dit kan alleen als het water voldoende is gezakt, zodat zij goed kunnen zien hoe de dijk eraan toe is aan de waterzijde", zegt de Veiligheidsregio. "Op basis hiervan besluiten zij of het verantwoord is om de dijk vrij te geven."
Dodental Rijnland-Palts opgelopen tot 110
Het dodental van de watersnood in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts is opgelopen tot 110. Nog eens 670 mensen zijn gewond geraakt, meldt de politie.
Er is nog geen nieuwe update van het dodental in Noordrijn-Westfalen. Dat staat volgens Duitse media nog op 45 mensen. Dat betekent dat het totale Duitse dodental nu op 155 staat.
Straks weer treinen tussen Maastricht - Sittard
Het treinverkeer tussen Maastricht en Sittard wordt om 06.00 uur hervat, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De verbinding lag stil vanwege de wateroverlast in het gebied.
Tussen Weert en Roermond rijden tenminste tot 10.00 uur geen treinen. De meest actuele reisinformatie op het spoor vind je op deze NS-pagina.
Overstromingen in Duitsland en Oostenrijk door extreme regen
Vanwege extreme regenval is er plaatselijk grote wateroverlast in het oosten en zuiden van Duitsland. Volgens persbureau DPA zijn daar mogelijk twee mensen door om het leven gekomen. Ook waren er zaterdagavond in het Oostenrijkse Hallein zware overstromingen.
In de Duitse deelstaat Saksen waren er zaterdagmiddag en -avond overstromingen nadat er ruim honderd millimeter regen was gevallen in minder dan 24 uur tijd. Ter vergelijking: in de hele maand juli valt in Nederland gemiddeld 75 millimeter.
De getroffen regio in Saksen ligt zo'n 30 kilometer ten zuidoosten van Dresden. In het heuvelachtige gebied zijn sommige plaatsen niet meer bereikbaar, melden de lokale autoriteiten. Er wordt gewaarschuwd voor zware overstromingen vanwege extreem hoog water in de rivieren Kirnitzsch, Sebnitz en Lachsbach. Er zijn vooralsnog geen slachtoffers gemeld.
Ook de regio Oberbayern in Beieren is zwaar getroffen. Twee mensen zijn in het rampgebied om het leven gekomen, maar volgens DPA is nog onduidelijk of dat een direct gevolg was van een overstroming. Mensen zijn geëvacueerd, kelders staan onder water, straten staan blank en er zouden ook aardverschuivingen zijn gemeld. Lokaal is de situatie dramatisch volgens hulpdiensten, maar er is nog geen duidelijk beeld van de totale omvang van de situatie.
Zaterdagavond laat werd ook duidelijk dat er in het Oostenrijkse Hallein, in de buurt van Salzburg, sprake was van zware overstromingen. Door de hevige regen veranderde een beek in een kolkende stroom met water. Dat is ook op deze twittervideo te zien:
Een politiewoordvoerder noemde de situatie deels dramatisch. Maar later in de nacht werd duidelijk dat het waterpeil in de binnenstad weer is gedaald. Volgens de brandweer waren er aan het einde van zaterdagavond geen meldingen over vermisten, gewonden of doden. Reddingswerkers hebben met boten en vrachtwagens mensen gered die vastzaten in hun huizen.
Ook op andere plekken in Oostenrijk was er sprake van noodweer.
Defensie helpt Limburg in ieder geval tot maandagmiddag 12.00 uur
Stuwdam in Maastricht gerepareerd, ook dijk bij Well versterkt
De beschadigde stuwdam bij de Stuwweg in Maastricht is afgelopen nacht gerepareerd met zandzakken en zeilen, meldt de brandweer. Aan de spoedoperatie werkten tientallen militairen mee. Ook bij Well in Noord-Limburg is een dijk versterkt, omdat er water doorheen sijpelde.
De beschadigde stuwdam in de Maastrichtse wijk Bosscherveld lekte gisteren ook water en dreigde te bezwijken. Het gat is gedicht met hulp van militairen en de overlaat is volgens de brandweer stabiel. Zodra het hoogwater voorbij is, zal er waarschijnlijk nog wel een grotere reparatie nodig zijn voor op de lange termijn.
De reparatie van de dijk in Well werd vastgesteld door een verslaggever van L1. Op zijn twittervideo is te zien dat de dijk wordt versterkt met zand.
De inwoners van het dorpje in Noord-Limburg zijn zaterdagavond dringend verzocht vrijwillig te vertrekken. Niet alle inwoners hebben daar gehoor aan gegeven.
De evacuatie is nodig omdat het Maaswater hoger stijgt dan voorzien, zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagavond. Daarnaast werd de kwaliteit van de dijken "niet als voldoende beoordeeld" door het Waterschap Limburg en Rijkswaterstaat.
Welkom
Welkom in het nieuwe liveblog over de watersnood in het zuidoosten van ons land en in Duitsland en België. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.