NOS NieuwsAangepast

Afscheid RTL Boulevard van Peter R. de Vries • Bloemenzee op plek aanslag

  • In dit liveblog houden we je op de hoogte van de reacties na het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.
  • De journalist raakte op dinsdag 6 juli zwaargewond toen hij in het centrum van Amsterdam werd neergeschoten.
  • Peter R. de Vries overleed in het ziekenhuis, op 64-jarige leeftijd.
  • RTL Boulevard: 'Deze uitzending hoopten we nooit te maken'.
  • "We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar", laat de familie weten in een verklaring.
  • Bekijk hier een terugblik op de loopbaan van Peter R. de Vries
liveblog gesloten

Moslimgemeenschap 'leeft intens mee' met de nabestaanden

Zes Nederlandse moslimorganisaties hebben in een gezamenlijke verklaring gezegd diep geschokt te zijn. De organisaties zeggen dat de "drang naar rechtvaardigheid" van De Vries niet alleen beperkt bleef tot het strafrecht.

"Peter R. de Vries is enorm geliefd bij Nederlandse moslims. Als een van de weinige bekende Nederlanders ontmaskerde en bestreed hij de extreemrechtse retoriek van bepaalde politici in de Tweede Kamer. Hij weigerde mee te gaan in het gure en xenofobische klimaat dat onze samenleving steeds meer domineert en bedreigt."

Volgens de moslimorganisaties hield De Vries de samenleving een spiegel voor. "Hij kon op treffende wijze de hypocrisie en de dubbele maat benoemen als het gaat om het maatschappelijk debat rond islam en moslims in Nederland."

De organisaties zeggen "intens" mee te leven en betuigen hun steun aan nabestaanden van De Vries. Ze zeggen dat de daders, medeplichtigen en opdrachtgevers moeten worden opgespoord en "voor een lange tijd achter de tralies" moeten verdwijnen. "Dat zijn wij als samenleving verplicht aan de man die zoveel voor ons allen heeft betekend."

Grapperhaus: 'Peter R. de Vries is in vier woorden helemaal neer te zetten'

Grapperhaus: Peter R. de Vries is in vier woorden helemaal neer te zetten

Advocaat van kroongetuige Nabil B.: 'De lach, die nemen ze ons nooit af'

RTL-directeur Van der Vorst: 'Gezondheid De Vries ging gisteren achteruit'

RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst heeft in de uitzending van RTL Boulevard gezegd dat de gezondheid van Peter R. de Vries gisteren achteruitging. Het team van het programma kreeg toen te horen dat het niet goed met hem ging. "We moesten ons voorbereiden op wat vandaag gebeurd is."

Tot gisteren "waren er kleine stapjes waarvan we dachten: wie weet", aldus Van der Vorst, die in contact stond met de familie van De Vries. "Iedereen had die hoop, maar het heeft niet zo mogen zijn."

Boulevard: 'Een uitzending die we nooit wilden maken'

RTL Boulevard-presentatrice Vivienne van den Assem heeft de speciale uitzending naar aanleiding van het overlijden van De Vries een uitzending genoemd "waarvan we hadden gehoopt dat we hem nooit hoefden te maken". Aan het begin van de uitzending ging Van den Assem in op de locatie waar het programma nu wordt opgenomen, op het mediapark in Hilversum. "We gaan een zo liefdevol mogelijke uitzending maken in een studio waarin we ook niet wilden zitten."

De redactie van het programma week deze week uit naar Hilversum uit veiligheidsoverwegingen. De politie zou berichten van criminelen hebben onderschept over een aanslag op de Boulevard-redactie.

Haar collega Luuk Ikink reageerde aangeslagen op de dood van hun Boulevard-collega: "Ik denk de hele dag aan zijn kinderen. Zo'n ontreddering. Hoe moet die ontreddering niet zijn bij vrienden, familie en kinderen? Het is als een mokerslag aangekomen. Bij iedereen komt dit zo ontzettend hard aan."

Boulevard-presentatoren reageren op dood Peter R. de Vries

Vice-voorzitter van NVJ: 'Harde dreun voor iedere journalist'

Folkert Jensma, vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten (NVJ), noemt de dood van De Vries een harde dreun voor iedere journalist.

"Het was een gedreven vakman, een voorbeeld voor velen, vasthoudend. Hij heeft de misdaadjournalistiek uitgevonden. Denk aan de 42 uitzendingen die hij wijdde aan de Puttense moordzaak: pas bij aflevering 38 kwam de doorbraak. Hij bewees wat goede journalistiek kan betekenen."

Jensma denkt dat dit grote gevolgen kan hebben voor de misdaadjournalistiek. "Ik denk dat iedere misdaadjournalist nu zijn knopen telt. En nadenkt wat het 'm waard is."

Klaas Wilting: 'Ik ben er echt kapot van'

Klaas Wilting: 'Ik ben er echt kapot van'

Weski: 'Een verlies dat ook door mijn kantoor diep wordt betreurd'

Strafrechtadvocaat Inez Weski noemt het overlijden van Peter R. de Vries tegen het ANP "een verlies van een leven dat ook door mijn kantoor diep wordt betreurd".

Het advocatenkantoor Ficq & Partners Advocaten plaatste ook een verklaring op Twitter: "Met grote verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Peter R. de Vries. Onze gedachten zijn bij zijn familie en vrienden en wij wensen hen alle kracht en sterkte om dit grote verlies te verwerken."

Het advocatenkantoor staat meerdere verdachten bij in het Marengo-proces tegen tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. Weski is advocaat van Taghi. De advocaat was eerder kritisch over berichtgeving in de media waarin haar cliënt verantwoordelijk werd gehouden voor de aanslag op De Vries. Weski zei toen dat "zonder enige objectieve onderbouwing" naar Taghi gewezen werd.

De Vries fungeerde als adviseur en vertrouwenspersoon voor kroongetuige Nabil B. in dat proces.

Rutte: 'Peter R. de Vries is groot onrecht overkomen'

Rutte: 'Peter R. de Vries is groot onrecht overkomen'

Nederlandse orde van advocaten: 'Diep geschokt'

"Ik ben diep geschokt", zegt Frans Knuppe, algemeen deken van de Nederlandse orde van advocaten op NPO Radio 1. "Iedereen hoopte op positief nieuws, maar helaas heeft het niet zo moeten zijn."

"Onwerkelijk, maar een rauwe realiteit. Het is belangrijk dat mensen zich zonder angst en dreiging kunnen bewegen in onze samenleving. Als op deze manier zijn mond is gesnoerd, is het een aanval op de rechtstaat."

Bloemenzee groeit in Amsterdam: 'Dit mag gewoon niet gebeuren'

Bloemenzee bij plek van aanslag op Peter R. de Vries in Amsterdam

Nabestaanden: Peter R. de Vries was zo vasthoudend als een terriër

"Een geweldige man", "een vriend voor het leven" en "zo vasthoudend als een terriër". Voor de nabestaanden in moordzaken die hem jarenlang meemaakten was Peter R. de Vries veel meer dan een misdaadverslaggever.

RTL-topman Sauvé: we hoopten op een wonder

Directeur RTL Nederland: 'Enorme klap in ons gezicht'

Hoge Raad en Raad voor de rechtspraak: een groot verlies

De Hoge Raad en de Raad voor de rechtspraak geven gezamenlijk deze reactie:

"We zijn geschokt door de dood van Peter R. de Vries. Met hem gaat iemand verloren die pal voor rechtvaardigheid en de bescherming van slachtoffers en nabestaanden stond. Een onverzettelijke journalist met een scherpe blik, niet zelden gericht op het werk van de rechter. Zijn overlijden is een groot verlies. Onze gedachten zijn bij zijn naasten en zijn collega's. We wensen hun veel sterkte toe."

Fred Teeven: een groot vakman is heengegaan

Fred Teeven had als staatssecretaris en officier van justitie met Peter R. de Vries te maken. Hij kende de misdaadjournalist sinds 1994.

Fred Teeven: 'Groot vakman is heengegaan'

Reactie van Ajax, de favoriete voetbalclub van De Vries

Bauke Vaatstra: ik ga hem zeker missen

"Ik schrik er heel erg van", zegt Bauke Vaatstra in een reactie op het overlijden van Peter R. de Vries. De misdaadjournalist zette zich erg in voor het oplossen van de moordzaak van Vaatstra's dochter Marianne. Door steeds weer aan te dringen op de inzet van een groot dna-onderzoek kon jaren later de moordenaar worden gevonden.

"Je denkt: hij redt het wel", zegt Vaatstra tegen Omrop Fryslân. "Je verwacht het toch niet. Maar verdikke, toch. Dat is heel moeilijk. Ik ga hem zeker missen."

Bauke Vaatstra en Peter R. de Vries in 2012

Reactie namens Sonja en Astrid Holleeder

Presentator Miljuschka Witzenhausen heeft op Instagram een reactie geplaatst namens haar moeder en haar tante, Astrid en Sonja Holleeder.

Peter R. de Vries hielp bij het naar buiten brengen van stiekem opgenomen gesprekken tussen Astrid en haar broer Willem Holleeder. Fragmenten van die gesprekken werden afgespeeld in de rechtszaak tegen Willem Holleeder.

Ook werd De Vries als getuige ondervraagd, omdat hij zowel Willem Holleeder als een aantal van diens veronderstelde slachtoffers kende. In de rechtszaal kwam het meerdere keren tot een confrontatie tussen De Vries en Holleeder.

Internationale media over overlijden Peter R. de Vries

Veel internationale media besteden aandacht aan het overlijden van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel omschrijft De Vries als "leidende misdaadverslaggever". Het blad haalt onder meer De Vries' werk aan rondom de Heineken-ontvoering en de verdwijning van Natalee Holloway. De Belgische krant De Morgen noemt De Vries "onverschrokken en vasthoudend op zoek naar de waarheid".

Het Belgische dagblad Het Laatste Nieuws heeft, net als direct na de aanslag, een blok op de website ingericht vanwege het overlijden van de journalist. In een portret noemt de krant De Vries "het icoon van de misdaadjournalistiek en vedette in Nederland".

Ook de BBC en CNN berichten over het overlijden van De Vries, net als media in onder meer Spanje, Turkije, Zwitserland en China.

Hoofdredacteuren: De Vries was dappere strijder voor rechtvaardigheid

"Peter R. de Vries was een icoon voor de Nederlandse journalistiek en ongekende steun voor talloze mensen", laat het Genootschap van Hoofdredacteuren weten.

"Het is intens verdrietig dat hij niet meer bij ons is. Vooral voor zijn naasten, vrienden en collega's. Met elkaar verliezen we in Peter een onvermoeibare en dappere strijder voor rechtvaardigheid."

De lange en veelzijdige carrière van Peter R. de Vries

De misdaadjournalist die voor niets en niemand weg wilde duiken

Politiebond: dankzij Peter meer coldcaseteams

"In de korte tijd dat het nu bekend is, heb ik heel veel reacties gekregen van verdrietige agenten", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. "Het leeft echt enorm."

Volgens Struijs heeft De Vries veel invloed gehad op het verbeteren van het politiewerk. "Het is onder meer aan hem te danken dat we in elke politie-eenheid in het land nu een old- en coldcaseteam hebben', zegt Struijs. "Hij had veel contact met nabestaanden en zei ons dat we daar als politie iets mee moesten. Mede door zijn invloed hebben we nu familierechercheurs. Hij liet zien dat het zin had om daar tijd in te steken."

Saskia Belleman: voor nabestaanden was hij goud waard

Rechtbankverslaggever voor De Telegraaf Saskia Belleman zag De Vries geregeld bij rechtszaken. "Het ging vaak om zaken die volledig waren vastgelopen. Waarbij ouders van vermiste of vermoorde kinderen het gevoel hadden: dit wordt nooit meer opgelost. Maar als Peter dan zijn tanden erin zette, wist je één ding zeker: er komt beweging in de zaak. Hij ging er met volle kracht tegenaan om dingen los te weken", zegt Belleman op NPO Radio 1.

De Vries was volgens haar voor politie en justitie soms een pain in the ass. "Want hij liet niet los. Maar hij kreeg wel voor elkaar dat zaken gingen rollen en verdachten werden aangehouden en veroordeeld. De ouders van Nicky Verstappen kunnen erover meepraten, maar ook de mannen die onterecht werden veroordeeld in de Puttense moordzaak en dankzij Peter vrijkwamen."

Een tweede Peter R. de Vries is er niet, zegt ze. "Er zijn echt heel goede misdaadverslaggevers, maar hij is wel een klasse apart. Vóór zijn tijd had je politieverslaggevers. Hij was de eerste die zich misdaadverslaggever noemde. Tot hij ermee begon, waren ze er niet. De manier waarop hij het deed was ongekend."

Geen reactie vandaag van advocaten kroongetuige

De advocaten van kroongetuige Nabil B. laten persbureau ANP weten vandaag niet te zullen reageren op de dood van Peter R. de Vries. Onno de Jong en Peter Schouten vormden samen met De Vries het verdedigingsteam van B., met De Vries als vertrouwenspersoon.

Schouten en De Jong zeiden eerder dat ze er diverse keren bij De Vries op hadden aangedrongen beveiliging te accepteren, omdat er meerdere betrokkenen bij het Marengo-proces waren doodgeschoten. De Vries weigerde dat.

Fred Teeven: buitengewoon geschokt

Oud-staatssecretaris en voormalig officier van justitie Fred Teeven kende De Vries sinds 1994. Teeven was toen officier in een onderzoek tegen Cor van Hout en Willem Holleeder, twee van de ontvoerders van Freddy Heineken.

"De Vries was een vakman en had ook humor, dat kon ik waarderen. Afspraak was afspraak. Maar ik kan niet zeggen dat we altijd een warme band hebben gehad", zegt Teeven. "We kregen wel eens informatie van hem, maar konden als overheid niet altijd iets teruggeven. Soms moet je daar ook begrip voor opbrengen."

Wat Teeven in het bijzonder bijstaat is een oude moordzaak, waarbij De Vries een paar maanden voor de verjaringstermijn belangrijke informatie aanreikte en de zaak werd opgelost. "Hij leverde vakwerk en de informatie was goed. Ik ben buitengewoon geschokt door wat er met hem is gebeurd."

Extra uitzending talkshow Op1

De talkshow Op1 komt vanavond met een extra uitzending naar aanleiding van het overlijden van Peter R. de Vries. Het programma wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw en begint om 20.40 uur op NPO 1.

RTL-programmadirecteur: we zijn intens verdrietig

RTL-programmadirecteur Van der Vorst: 'We zijn intens verdrietig'

John de Mol: bijzonder mens

Talpa-baas John de Mol noemt De Vries een heel goed en bijzonder mens. "Daar zijn er maar heel weinig van en we hebben er nu een verloren." De Mol maakte jarenlang programma's met De Vries.

"Peter was met zijn spraakmakende programma Peter R. De Vries, misdaadverslaggever waarin hij complexe strafzaken oploste, van grote betekenis voor SBS6", laat ook zijn zender Talpa weten in een verklaring. "De Emmy die hij won naar aanleiding van de bekentenis van Joran van der Sloot in de laatste uitzending, was een meer dan verdiende erkenning voor zijn onophoudelijke strijd tegen onrechtvaardigheid."

"We zullen hem enorm missen."

Klaas Wilting: Peter R. de Vries was integer en te vertrouwen

"Het komt als een schok, dat een journalist die goed zijn werk deed nu is overleden", zegt voormalig politiewoordvoerder Klaas Wilting op NPO Radio 1. Wilting zat vaak in het programma van Peter R. De Vries. "Ik heb hem nooit als luis in de pels gezien; hij was integer en te vertrouwen. Het was een fantastisch en fijn mens waar je ook mee kon lachen."

Over De Vries' rol in het Marengo-proces, als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., zegt Wilting: "Het was Peter ten voeten uit. Crimefighter, hulpverlener en nu ook een soort advocaat."

Westerkerk Amsterdam open voor moment van bezinning

De Westerkerk in het centrum van Amsterdam opent morgen de deuren naar aanleiding van het overlijden van Peter R. de Vries, meldt AT5. De kerk is tussen 11.00 en 15.00 uur geopend voor iedereen die een moment van stilte en bezinning zoekt of een kaars wil aansteken.

Een paar dagen na de aanslag op Peter R. de Vries opende de kerk ook al de deuren.

OM: niet rusten voordat de daders zijn veroordeeld

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie spreekt van een laffe aanslag en zegt niet te zullen rusten voordat de daders en het brein erachter zijn veroordeeld. "Een week lang heeft heel Nederland, ook de OM-collega's, meegeleefd en hoop gehouden op een goede afloop. Een uniek man is niet meer", twittert Gerrit van der Burg.

"Hij laat een grote leegte achter. Het OM kan alleen maar zijn onverzettelijke werk in al die zaken waar hij zich voor heeft ingezet, voortzetten. En het OM zal niet rusten voordat de daders en de verantwoordelijke(n) achter deze laffe aanslag zijn veroordeeld."

De korpschef van de politie, Henk van Essen, spreekt op Twitter namens de politie dank uit voor De Vries' tomeloze inzet voor rechtvaardigheid. "Mijn gedachten gaan uit naar zijn familie, vrienden en collega's."

Bloemenzee groeit op de plek van de aanslag in Amsterdam

Op de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten worden steeds meer bloemen gelegd

Moeder Nicky Verstappen 'kapot' van overlijden Peter R. de Vries

Berthie Verstappen zegt "kapot" te zijn van het nieuws dat misdaadjournalist Peter R. de Vries is overleden. "Onze vechter en lieve vriend die er altijd voor ons was, die vecht voor rechtvaardigheid en iedereen die hem nodig heeft. Ik kan het nog niet echt begrijpen, dat wil je niet", zegt de moeder van Nicky Verstappen tegen persbureau ANP.

Sinds de 11-jarige Nicky in 1998 dood werd gevonden op de Brunssummerheide in Limburg, stond De Vries de familie bij in het onderzoek naar zijn dood.

Reactie van Kees van der Spek, die jarenlang met De Vries samenwerkte

Kees van der Spek: 'Ik denk dat Nederland anders is nu'

RTL-directeur: intens verdrietig en verslagen

RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst zegt dat de medewerkers van zijn zender intens verdrietig en verslagen zijn. "Toen we het aan het begin van de middag te horen kregen was het toch echt nog een enorme klap voor ons. We hebben, misschien tegen beter weten in, met zijn allen een week lang gehoopt op een wonder en dan komt ineens de boodschap dat het toch niet goed loopt."

Van der Vorst noemt De Vries "ongeëvenaard, als collega maar ook als mens". "Peter was - en het is heel gek om echt in de verleden tijd te moeten spreken - een van de beste journalisten van Nederland. De onderste steen moest altijd boven komen."

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ noemt De Vries een onvermoeibaar strijder voor rechtvaardigheid en voor velen een voorbeeld.

Grapperhaus laat onderzoek doen naar beveiliging Peter R. de Vries

Eerder vanmiddag werd bekend dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de beveiliging van Peter R. de Vries. Demissionair minister Grapperhaus schrijft aan de Tweede Kamer dat in september alle feiten rond de bewaking van de misdaadjournalist boven tafel moeten zijn.

Peter R. de Vries wilde zelf geen permanente beveiliging, maar de advocaten van kroongetuige Nabil B., die samenwerkten met De Vries, zeiden dat de Staat meer had kunnen doen.

'Peter liet zien waar justitie en politie fouten maakten'

"Het was een hele krachtige man", zegt Peter van Koppen, emeritus hoogleraar rechtspsychologie en gespecialiseerd in cold cases. "Hij werkte niet zo zeer aan het oplossen van cold cases; hij steunde altijd op de eerste plaats de familie. Dat was zijn kracht, hij groef zich in."

"Peter liet zien waar justitie en politie fouten maakten", zegt Van Koppen op NPO Radio 1. "Hij nam zijn werk serieus, was recht door zee en zei waar het op stond."

Mick van Wely: Peter was meer dan een collega

"Peter was meer dan een collega, we hadden een vriendschappelijke band", zegt misdaadverslaggever Mick van Wely van De Telegraaf. "We gingen vaak uit eten, maar we hadden af en toe ook stevige aanvaringen, bijvoorbeeld over het feit dat hij vertrouwenspersoon werd van kroongetuige Nabil B.. Dat vond ik gevaarlijk en onverstandig."

"Ik vind het verschrikkelijk triest wat er is gebeurd en ik kan er ontzettend kwaad om worden. Hij is ongelooflijk belangrijk geweest voor de misdaadjournalistiek in Nederland. Hij was uniek, gedreven, ontzettend behulpzaam, maar ook wel een knorrepot."

Burgemeester Halsema: De Vries hield de rechtstaat scherp

De Amsterdamse burgemeester Halsema heeft ook met grote verslagenheid kennis genomen van het overlijden van De Vries. "Hij was moedig, vrij van geest en vastberaden. Hij hielp mensen in hun strijd voor rechtvaardigheid en hield de rechtstaat scherp met zijn kritische houding ten aanzien van autoriteiten en opsporingsinstanties." Ze wenst familie en vrienden veel sterkte toe.

John van den Heuvel zal collega De Vries missen

"Het is hard te beseffen dat we Peter nooit meer gaan zien, we nooit meer zijn opinies en analyses zullen horen", zegt John van den Heuvel op Instagram. "Hij zal altijd een voorbeeld blijven en een bron van inspiratie. Voor zijn vakgenoten maar ook voor een ieder die rechtvaardigheid, moed en vrijheid van meningsuiting net zo'n warm hart toedragen als Peter."

Van den Heuvel vervolgt: "Ik zal Peter vooral herinneren uit de vele jaren dat we goede collega's waren en elkaar met raad en daad bijstonden, waarschuwden voor gevaar en dezelfde doelen nastreefden. De normen en waarden waar ook hij voor stond zullen nooit wijken voor geweld. Ook nu niet, nu we intens verdrietig afscheid moeten nemen."

'De Vries had cruciaal aandeel in cold cases die werden opgelost'

"Het is een enorm verlies. Hij was een groot misdaadverslaggever. Er is geen tweede Peter R. de Vries in Nederland", zegt Daan Annegarn, recherchekundige in de landelijke opsporingscommunicatie, op NPO Radio 1.

Annegarn had bij zijn wetenschappelijk onderzoek naar cold cases contact met De Vries. "Ik keek naar welke moorden er tussen 1995 en 2015 alsnog werden opgelost. In die analyses zag ik dat De Vries vaak een cruciaal aandeel had in die zaken. Ik wilde hem graag spreken en had binnen een paar minuten antwoord. Toen hebben we urenlang over cold cases gesproken", zegt hij.

Grapperhaus: Peter R. de Vries boog nooit

"Peter R. de Vries heeft altijd gezegd met rechte rug te willen leven en dat heeft hij ook gedaan. Hij boog nooit", laat demissionair minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) weten.

"Als journalist was hij een waakhond voor onze rechtsstaat. Zijn hele leven spoorde hij onrecht op. Daarmee leverde hij een enorme bijdrage aan onze democratische rechtsstaat. Hij maakte deel uit van het fundament daarvan."

"De moord op Peter R. de Vries is dan ook niets minder dan een directe aanslag op onze samenleving. Maar het is ook de dood van een onverschrokken strijder tegen onrecht en van een man die altijd opkwam voor het individu in de knel."

Mensen komen samen in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam

Rouwenden in de Lange Leidsedwarsstraat

In de Lange Leidsedwarsstraat, de plek waar De Vries werd neergeschoten, komen de eerste mensen samen. "Mensen laten bloemen en briefjes achter, ik zag ook tranen, mensen met oprecht verdriet", zag verslaggever Gerri Eickhof. "Ik hoorde iemand zeggen: 'Wie moet nu doen wat hij altijd deed?'"

Extra uitzendingen op NPO 1 en NPO Radio 1

Op NPO 1 is een extra NOS Journaal naar aanleiding van het overlijden van Peter R. de Vries. De uitzending is hier te volgen.

Ook op NPO Radio 1 is een extra uitzending, die is hier te beluisteren.

Kees van der Spek: 'Gewoon weggeschoten, dat kán toch niet?'

"Ik denk echt dat Nederland anders is nu", zegt Kees van der Spek, jarenlang de rechterhand van Peter R. de Vries bij diens misdaadprogramma. "Er is iemand doodgeschoten wiens taak het was om onrecht aan de kaak te stellen, zo'n vooraanstaand persoon. Gewoon weggeschoten. Dat kán toch niet?!"

Van der Spek en De Vries werkten vanaf 1996 ruim vijftien jaar samen aan het programma. "Ik ben het nog aan het verwerken. We zagen elkaar vaker dan dat we onze vrouwen zagen, zeiden we weleens tegen elkaar."

"Peter deed veel meer dan alleen op tv te zien was", zegt Van der Spek. "Hij kon na dertig jaar nog de moeder van een overleden kind op de sterfdag een bloemetje sturen. Dat deed hij, en de meeste mensen wisten het niet eens."

Extra uitzending RTL Boulevard, geen reclame op RTL 4

De uitzending van RTL Boulevard staat vanavond om 18.30 uur volledig in het teken van Peter R. de Vries. Om 20.00 uur is een extra aflevering van RTL Boulevard te zien, gevolgd door een uitzending van de talkshow Humberto die eveneens volledig over de misdaadverslaggever gaat. Op RTL 4 is vanavond geen reclame te zien.

Peter R. de Vries werd vorige week dinsdag neergeschoten na zijn optreden bij RTL Boulevard, in Amsterdam.

De lange en veelzijdige carrière van Peter R. de Vries

Met talloze primeurs op zijn naam en een eigen televisieprogramma dat zeventien jaar lang werd uitgezonden was misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) tientallen jaren lang de bekendste misdaadjournalist in Nederland.

Bekijk hier een terugblik op zijn loopbaan:

De misdaadjournalist die voor niets en niemand weg wilde duiken

RTL: onbeschrijfelijk groot verlies

"Dit is een onbeschrijfelijk groot verlies", reageren RTL Nederland en productiehuis Fremantle Nederland. "Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar Peters familie, zijn partner en al zijn dierbaren. En naar iedereen die is geraakt door zijn moed, menselijkheid en vastberaden strijd voor het recht. Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook. Hij was nog lang niet klaar en wij kunnen hem niet missen. We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan. Peter is voor altijd in ons hart."

Verklaring nabestaanden Peter R. de Vries

Dit is de verklaring van de nabestaanden van Peter R. de Vries:

"Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen. Hij is omringd door de mensen die hem liefhebben, overleden. Peter heeft geleefd naar zijn overtuiging: 'On bended knee is no way to be free'. We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar.

De familie, partner en naasten willen zijn overlijden in alle rust verwerken en wij vragen iedereen met klem om dat te respecteren. Verdere informatie over hoe het afscheid van Peter zal verlopen en wat daarbij de wensen van de familie en zijn partner zijn, volgt wanneer hierover is besloten."

Peter R. de Vries is overleden

Peter R. de Vries heeft de aanslag op zijn leven vorige week dinsdag in Amsterdam niet overleefd, meldt RTL Nieuws op basis van zijn familie. De misdaadjournalist overleed in het bijzijn van zijn geliefden in het ziekenhuis. Peter R. de Vries was 64 jaar.

In dit liveblog verzamelen we reacties naar aanleiding van zijn overlijden.