Bloemenzee in Amsterdam
NOS Nieuws

Rutte: heel Nederland is diep geraakt door overlijden Peter R. de Vries

In politiek Den Haag is geschokt gereageerd op het overlijden van Peter R. de Vries. Zijn dood heeft premier Rutte "diep, heel diep" geraakt. "Heel Nederland is diep geraakt."

De demissionair premier wijst erop dat De Vries altijd "toegewijd, vasthoudend, voor niets en niemand bang was. Altijd op zoek naar de waarheid en op de bres voor gerechtigheid. En daarom des te dramatischer dat hij nu zelf slachtoffer is geworden van groot onrecht."

Dit is het bericht waarvan we hoopten dat we het niet zouden krijgen, zei Rutte:

Rutte: we hoopten allemaal dat hij het zou overleven

Hij voegt daaraan toe dat "deze laffe daad" niet onbestraft mag blijven. "We zullen alles op alles zetten om de misdaad met alle mogelijke middelen te bestrijden."

Minister Grapperhaus van Justitie gebruikte woorden van gelijke strekking. "De aanpak gaat echt nog een aantal jaren kosten, want het is een veelkoppig monster dat ook tegenspartelt. Maar we moeten deze schofterige criminelen aanpakken."

Hij roemde De Vries als een moedig man. "Hij is in vier woorden helemaal neer te zetten: compromisloos, onverschrokken, vasthoudend en medemenselijk", zei de minister.

Peter R. de Vries was de ridder die we allemaal zouden willen zijn, zei Grapperhaus:

Grapperhaus: Peter R. de Vries is in vier woorden helemaal neer te zetten

D66-leider Kaag schrijft op Twitter dat zijn strijd voor gerechtigheid en rechtvaardigheid "een opdracht is aan ons allen". "Om het goede te doen, ongeacht de tegenstand. Opdat recht en rechtvaardigheid zegevieren."

PVV-leider Wilders zei na het bekend worden van het nieuws: "Wat een verschrikkelijk verdrietig nieuws. Heel veel sterkte en condoleances voor alle familieleden, vrienden en collega's."

Ook CDA-leider Hoekstra zegt dat de strijd van De Vries moet worden voortgezet. Hij noemt hem een "geweldig voorvechter van de vrije journalistiek en onze rechtsstaat. Een buitengewoon moedig man, die nooit opgaf."

Rechtop sterven

PvdA-leider Ploumen refereert aan zijn levensmotto: "Liever rechtop sterven, dan op mijn knieën leven". Ze noemt Peter R. de Vries een bijzonder mens en een steunpilaar voor velen. "Nederland gaat hem intens missen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl