De Vries bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol voor een zitting in het Marengo-proces (foto uit augustus 2020)
NOS NieuwsAangepast

Marengo, Groen, Verstappen: de zaken van Peter R. de Vries

Peter R. de Vries heeft een lange carrière als misdaadverslaggever, maar ook als aanjager van het oplossen van cold cases en als vertrouwenspersoon van een kroongetuige. Een overzicht van zaken waaraan De Vries zich heeft verbonden:

Marengo

Sinds een jaar is De Vries vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi en zestien medeverdachten. De Vries zei over die rol dat hij het verzoek om hulp niet kon weigeren. Nadat B. met informatie over Taghi naar de politie was gestapt, werd zijn broer vermoord. Later werd ook B.'s advocaat Derk Wiersum doodgeschoten. De Vries zei het een belangrijk signaal te vinden aan de moordenaars dat zulke misdrijven nooit lonen.

Om vertrouwenspersoon te kunnen worden, trad De Vries in dienst bij het kantoor van een van de advocaten van de kroongetuige. Hij belde naar eigen zeggen een paar keer per week met Nabil B. Het Marengo-proces ligt momenteel stil. Maandag begint wel de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen twee verdachten van de moord op Derk Wiersum, in september 2019.

Tanja Groen

Vorige maand startte De Vries nog een actie om een miljoen euro in te zamelen voor de gouden tip in de zaak-Tanja Groen. Die zaak is een van de vele onopgeloste dossiers waarin De Vries zich in zijn carrière heeft vastgebeten. Groen verdween in 1993 op 18-jarige leeftijd. Zoekacties, ook recente, hebben niets opgeleverd. De hoop van De Vries en Groens ouders is dat een grote beloning voor de gouden tip tot een doorbraak kan leiden.

"Tanja's ouders zitten in tergende onzekerheid", zei De Vries twee weken geleden over zijn initiatief. "Ze geloven dat ze niet meer leeft. Maar die ene promille vreet aan ze. Ze komen op leeftijd. Hun grootste angst is nooit te weten wat er met hun kind is gebeurd."

Een overzicht van zaken waar De Vries zich recent mee bezig hield:

'Ik rust niet tot hij is gepakt', met deze zaken hield De Vries zich recent bezig

Nicky Verstappen

Een andere bekend coldcase waar De Vries zich voor heeft ingezet is die van Nicky Verstappen. Het jongetje van elf werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Hij was voor zijn dood misbruikt. Sinds het begin staat De Vries de familie van Nicky Verstappen bij.

De zaak zat jarenlang muurvast, tot na een groot dna-verwantschapsonderzoek in de regio hoofdverdachte Jos B. werd opgepakt. Dat gebeurde in de zomer van 2018. Vorig jaar is B. veroordeeld tot 12,5 jaar cel. Het hoger beroep in de zaak loopt nog; ook daarin treedt De Vries op als woordvoerder van de familie.

Willem Holleeder

Ook in de strafzaak tegen Willem Holleeder loopt een hoger beroep. De Vries speelde in dat proces eerder een belangrijke rol, door de zussen van Holleeder in het geheim in contact te brengen met het Openbaar Ministerie. Zij legden vervolgens belastende verklaringen af.

Holleeder werd twee jaar geleden veroordeeld tot levenslang. De Vries getuigde zelf ook in het proces; hij en Holleeder kregen het in de rechtszaal geregeld aan de stok. Het hoger beroep in deze zaak begon vorig jaar.

Puttense moordzaak

Een van de grootste zaken die door De Vries een belangrijke wending kreeg was de zaak rond de moord op Christel Ambrosius. De 23-jarige vrouw werd in 1994 dood gevonden in het huis van haar grootmoeder in de bossen bij Putten. Twee mannen uit Putten werden verdacht van de moord en veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

De 'twee van Putten' hielden vol onschuldig te zijn en kregen hulp van de misdaadverslaggever. De Vries onderzocht de zaak en had kritiek op het politieonderzoek. In 2002 werden de 'twee van Putten' alsnog vrijgesproken. Ze kregen ieder een schadevergoeding van 900.000 euro en De Vries noemde de vrijspraak het mooiste moment in zijn carrière. In 2008 werd een nieuwe verdachte voor de moord op Ambrosius aangehouden. Hij kreeg 15 jaar cel.

Natalee Holloway

De Vries stortte zich in 2006 op de verdwijning van Natalee Holloway. De Amerikaanse toeriste keerde op Aruba op 30 mei 2005 niet terug van een avond stappen. Al snel kwam de Nederlander Joran van der Sloot in beeld in het politieonderzoek. Hij was de laatste die Holloway in leven had gezien, samen met twee andere jongens. De Vries besteedde eind 2006 een extra lange uitzending aan de verdwijning van Holloway, waarin hij concludeerde dat Van der Sloot in de zaak op cruciale punten had gelogen.

In 2008 zaten De Vries en Van der Sloot tegenover elkaar in talkshow Pauw & Witteman. Direct na de uitzending gooide Van der Sloot een glas rode wijn in het gezicht van De Vries. Een paar weken later zei De Vries de zaak-Holloway te hebben opgelost. Via een undercoveroperatie zei Van der Sloot op camera dat hij Holloway in de zee heeft laten dumpen, nadat ze onwel was geworden. Naar de bewuste uitzending keken liefst 7 miljoen mensen.

Grote Amerikaanse tv-shows nodigden hem na die uitzending uit en De Vries won later dat jaar ook nog een International Emmy Award voor zijn reportages over de verdwijning van Holloway. Van der Sloot, die in Peru een celstraf van 28 jaar uitzit vanwege de moord op de 21-jarige Stephany Flores, werd in de zaak uiteindelijk nooit veroordeeld. De moeder van Natelee Holloway, Beth, is De Vries altijd dankbaar geweest voor zijn vasthoudendheid in de zaak van haar dochter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl