Peter R. de Vries
NOS NieuwsAangepast

Verbijsterde reacties uit politiek en advocatuur op aanslag Peter R. de Vries

In de politiek en de advocatuur wordt geschokt gereageerd op de aanslag op Peter R. de Vries. Meerdere Kamerleden, ministers en staatssecretarissen spraken hun afschuw uit. Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops zei in Nieuwsuur "zeer gechoqueerd en eigenlijk ook verbijsterd" te zijn door het nieuws.

Het nieuws van de aanslag kwam tijdens een debat in de Tweede Kamer. "We kennen de toedracht niet, maar wat de toedracht ook is, dit is onvoorstelbaar verschrikkelijk nieuws", zei demissionair minister Hoekstra. "In gedachten zijn we bij allen die dit aangaat en die hier heel erg veel verdriet van hebben."

Kijk hier naar de reacties van Kamerleden, demissionair minister Hoekstra en Kamervoorzitter Bergkamp:

Staatssecretaris van Economische Zaken Yesilgöz zei op Twitter: "Wat is dit verschrikkelijk. Zit hier een potje te janken, echt geen woorden voor."

Ook verschillende partijleiders hebben ook op Twitter gereageerd. PVV-leider Wilders sprak kort na de eerste berichten zijn afschuw uit. "Vreselijk." GroenLinks-leider Klaver roept op om het filmpje van de situatie niet meer te verspreiden.

"Echt een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving. Hoop en bid dat hij het overleeft", zegt ChristenUnie-leider Segers.

PvdA-leider Ploumen: "Wat een onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws. Een aanslag op Peter R. de Vries, op de journalistiek en onze vrije samenleving. Mijn gedachten zijn bij Peter R. de Vries en zijn familie."

Denk-leider Azarkan spreekt van een laffe en afschuwelijke aanslag. "Ik bid en hoop dat Peter het redt." Ook partijleider Ouwehand van de Partij voor de Dieren spreekt van een aanslag "Geen woorden voor. Heel veel sterkte voor allen die hem lief zijn."

Ook SGP-leider Van der Staaij reageert op Twitter:

Geert-Jan Knoops zei in Nieuwsuur dat hij De Vries onlangs nog was tegengekomen. "Daar was verder geen enkele indicatie dat hij gevaar zou lopen. Ik hoop dat de artsen zorgen dat hij in leven blijft, het is een belangrijke persoonlijkheid in ons vak."

Bij Op1 zei Gerard Spong dat ook hij geschokt is. "Maar ik moet wel zeggen dat ik niet helemaal verbaasd ben dat dit gebeurd is." Volgens de advocaat is De Vries actief "in de vuurlinie van het strafrecht" en "daar lopen doorgaans geen lieverdjes rond".

Bij het kantoor van advocaat Peter Schouten, die kroongetuige Nabil B. bijstaat in het Marengo-proces rondom Ridouan Taghi, waren gisteravond zwaarbewapende agenten. De omgeving van het Bredase kantoor werd afgezet en voorbijgangers werden op afstand gehouden, meldt Omroep Brabant.

Peter R. de Vries is bij Schouten in dienst als adviseur en is vertrouwenspersoon van B. "Het enige wat ik nu doe, is hopen dat Peter nog leeft. Verder heb ik niets te zeggen", liet Schouten aan de NOS weten.

Advertentie via Ster.nl