liveblog
NOS NieuwsAangepast

Grapperhaus: 'Zwarte dag voor de vrije journalistiek' • Verdachten aangehouden op A4

liveblog gesloten

Spong 'niet helemaal verbaasd' door aanslag

Advocaat Gerard Spong zegt bij Op1 geschokt te zijn door de aanslag op De Vries. "Ik ken Peter veertig jaar, heb ook tegenover hem gestaan. We hebben toch wel de degens gekruist. Maar ik moet wel zeggen dat ik niet helemaal verbaasd ben dat dit gebeurd is. Ook al doet het niets af aan mijn geschoktheid."

Volgens Spong is De Vries altijd actief "in de vuurlinie van het strafrecht". "Daar lopen doorgaans geen lieverdjes rond", zegt hij.

In Op1 reageerden ook Gerard Roethof en misdaadverslaggever Kees van der Spek:

YouTube haalt honderden video's aanslag offline

Video's van de aanslag op Peter R. de Vries die door omstanders op sociale media zijn gezet, zijn door YouTube offline gehaald, meldt een woordvoerder van het platform op Twitter.

De politie heeft het publiek uitdrukkelijk gevraagd beelden van het incident niet op sociale media te delen.

Arie Slob: 'dit mogen we nooit toleren'

Demissionair minister voor Onderwijs en Media, Arie Slob heeft gereageerd op de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries. "Vanavond voltrok zich een afschuwelijk drama, een brute aanval op de journalistiek, de persvrijheid en daarmee op onze democratie. Dit mogen we nooit tolereren. Mijn gedachten gaan uit naar (de familie van) Peter R de Vries."

Koninklijk paar 'diep geschokt'

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben via sociale media gereageerd op de aanslag op de misdaadverslaggever.

"Het bericht dat journalist Peter R. de Vries is neergeschoten heeft ons diep geschokt", schrijft het koninklijk paar. "Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen. Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat."

Grapperhaus emotioneel over aanslag: 'Het is een zwarte dag, we bidden voor zijn leven'

In het gebouw van de NCTV stonden demissionair premier Mark Rutte en minister Ferd Grapperhaus de media te woord: "Schokkend en niet te bevatten, dit is een aanslag op een moedige journalist. Maar ook een aanslag op de vrije journalistiek die zo belangrijk is voor onze samenleving, waarvan De Vries een vertegenwoordiger was. We hopen vurig dat hij de aanslag overleeft. "

Op de vraag of De Vries extra beveiliging kreeg, kon Grapperhaus nog geen antwoord geven. "Het is een zwarte dag en we zullen er alles aan doen om de feiten boven tafel te krijgen. Verder zijn we met onze gedachten bij de man die vecht voor zijn leven", zegt een aangeslagen Grapperhaus.

Mark Rutte: 'Dit is een aanslag op de vrije journalistiek'
Grapperhaus: 'Er is een buitengewoon journalist neergeschoten, een moedig en kritisch man'

Burgemeester Halsema: 'De Vries is nationale held'

In een persconferentie sprak de Amsterdamse burgemeester Halsema zojuist van "een brute, laffe misdaad". Ze noemde Peter R. de Vries een nationale held en een moedige journalist. "Hij houdt opsporingsinstanties scherp en de rechtsstaat op koers. Hij is nog lang niet klaar."

Over de toestand van De Vries, die van dichtbij is neergeschoten, kon Halsema weinig mededelen. "Op dit moment weten we alleen dat hij zwaargewond is en vecht voor zijn leven. Ons hart en medeleven gaat uit naar zijn gezin, familie en vrienden."

De burgemeester zei dat het druk was rond het Leidseplein op het moment van de aanslag. Ze kondigde aan dat er slachtofferhulp beschikbaar is voor iedereen die de schietpartij heeft zien gebeuren of De Vries op straat heeft gezien.

Femke Halsema: 'Peter R. de Vries vecht voor zijn leven'

Drie verdachten aangehouden, waaronder vermoedelijke schutter

In een persconferentie laat politiechef Frank Paauw zojuist weten dat er drie verdachten zijn aangehouden voor het neerschieten van Peter R. de Vries.

Door informatie van omstanders en camerabeelden uit de Lange Leidsedwarsstraat kreeg de politie "al snel zicht op een vluchtauto". Twee van de verdachten zijn vervolgens aangehouden op de A4 bij Leidschendam, nadat hun auto door de politie werd klemgereden. Onder hen is vermoedelijk de schutter.

In Amsterdam werd nog een andere verdachte opgepakt.

Politie: 'Drie verdachten aangehouden, waaronder vermoedelijke schutter'

Omstanders reageren geschokt en ontdaan

Reacties op aanslag Peter R. de Vries: 'Dit is een aanval op ons allemaal'

Nederlandse Vereniging van Journalisten: 'We voelen ons in ons hart getroffen'

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de aanslag op Peter R. Vries onvoorstelbaar. "De Vries is gewoon een heel goeie misdaadjournalist en heeft heel veel betekend voor het vak."

De NVJ houdt zich ook bezig met de veiligheid van journalisten in binnen-en buitenland. Volgens Thomas Bruning is ook met De Vries over persoonlijke beveiliging gesproken: "We waren altijd bang dat dit zou gebeuren met misdaadjournalisten. Hij zei dat hij het waardeerde dat we ons zorgen maakten, maar dat hij zijn beveiliging zelf zou regelen. Vanavond is gebleken dat dat dus niet genoeg is geweest."

Nederlandse Vereniging van Journalisten: 'We voelen ons in ons hart getroffen'

Orde van Advocaten: 'aanslag heeft enorme impact'

De Nederlandse Orde van Advocaten schrijft in een statement op de eigen website geschokt te zijn door de brute aanslag op Peter R. de Vries.

"Wij volgen de berichtgeving op de voet", aldus algemeen deken Frans Knüppe. "Over de achtergrond is op dit moment niets bekend maar dat deze aanslag ook binnen de advocatuur enorme impact heeft, zal duidelijk zijn."

Advocaat kroongetuige: 'Enige wat ik doe is hopen dat Peter nog leeft'

Rondom het huis van advocaat Peter Schouten is politie aanwezig, melden lokale media. Schouten is sinds eerder deze maand de advocaat van Nabil B., kroongetuige in het Marengo-proces rondom Ridouan Taghi. Peter R. de Vries was bij Schouten in dienst als adviseur en is vertrouwenspersoon van B.

"Het enige wat ik nu doe is hopen dat Peter nog leeft. Verder heb ik niets te zeggen", laat Schouten aan de NOS weten.

Advocaat Geert-Jan Knoops 'verbijsterd'

Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops zegt in Nieuwsuur "zeer gechoqueerd en eigenlijk ook verbijsterd" te zijn door het nieuws. Hij zegt De Vries onlangs nog tegen te zijn gekomen. "Daar was verder geen enkele indicatie dat hij gevaar zou lopen. Ik hoop dat de artsen zorgen dat hij in leven blijft, het is een belangrijke persoonlijkheid in ons vak."

Knoops werkte intensief met De Vries samen in de Puttense moordzaak, waarin sprake was van een gerechtelijke dwaling. "Ik heb vier jaar met hem opgetrokken om de twee van Putten gerehabiliteerd te krijgen. Toen leerde ik hem kennen. Het was een kroon op het werk van Peter en dat was een historische en onvergetelijke zaak om te doen met hem. Die beelden gaan allemaal nu door mij heen als je aan dit vreselijke voorval denkt."

Geert-Jan Knoops 'verbijsterd' over aanslag Peter R. de Vries

'Met man en macht op zoek', zegt politiewoordvoerder

Politie Amsterdam: 'Deel beelden met ons, niet op sociale media'

De Amsterdamse politie kan nog niet bevestigen of er aanhoudingen zijn verricht. Het eerder gegeven signalement van een verdachte (een lichtgetinte man met een tenger postuur, een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet) geldt nog steeds. De politie vraagt mensen zich ook te melden als ze andere verdachte zaken hebben gezien.

"We zijn met man en macht op zoek naar verdachten en we kunnen de hulp van het publiek heel goed gebruiken", zegt de woordvoerder. Camerabeelden van het incident kunnen naar de politie gestuurd worden. Er wordt met klem verzocht om heftige beelden van De Vries niet te verspreiden.

De politie bewaakt het VUmc in Amsterdam

Politiebewaking bij ziekenhuis VUmc Amsterdam

23.00 uur persconferentie driehoek Amsterdam

Om 23.00 uur geeft de driehoek Amsterdam een persconferentie. Hierbij zijn de burgemeester, politie en justitie aanwezig om toelichting te geven op de aanslag op Peter R. de Vries.

Minister Hoekstra en Kamervoorzitter Bergkamp reageren

"Wat de toedracht ook is, dit is onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws", zegt demissionair minister Hoekstra van Financiën zojuist in de Tweede Kamer. Hoekstra deelt mee dat demissionair minister Grapperhaus van Justitie later met een statement komt.

Hoekstra: geschokt door neerschieten Peter R. de Vries

Ook Kamervoorzitter Vera Bergkamp reageerde op het nieuws: "Vreselijk. Ik hoop dat hij het overleeft. Ik wens zijn dierbaren heel veel steun want het moet een afgrijselijke tijd nu zijn."

Kamervoorzitter Bergkamp geschokt over neerschieten de Vries

Kaart van de situatie op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam

Drukte in omgeving Leidseplein

De politie is in groten getale aanwezig rondom de studio van RTL Boulevard aan het Leidseplein. Er wordt nog onderzoek gedaan en gesproken met omwonenden en horecaondernemers.

In de omgeving staan ook veel mensen te kijken naar de politieafzetting:

Politie massaal aanwezig in Lange Leidsedwarsstraat en bij studio RTL Boulevard

Amsterdamse veiligheidsdriehoek bijeen

In Amsterdam komt de veiligheidsdriehoek met spoed bijeen vanwege de schietpartij waarbij Peter R. de Vries gewond is geraakt. Burgemeester Femke Halsema komt later vanavond samen met de politie en justitie met meer informatie, laat haar woordvoerder weten aan AT5.

Later vanavond wordt er meer informatie verwacht vanuit de driehoek en het kabinet.

Politie: deel beelden niet op sociale media

De Amsterdamse politie zoekt getuigen van de aanslag op Peter R. de Vries in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Ook verzoekt de politie om beelden van het incident en van vluchtende verdachten in belang van het onderzoek niet op sociale media te delen.

Premier Rutte en minister Grapperhaus naar de NCTV in Den Haag

Demissionair Minister van Veiligheid en Justitie, Ferd Grapperhaus en premier Mark Rutte komen vanavond bijeen bij de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid in Den Haag, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ze zullen daar overleggen over de situatie in Amsterdam. De nationale crisisstructuur is niet van kracht, mogelijk volgt er later vanavond nog een statement.

Politie doet onderzoek in Lange Leidsedwarsstraat

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam

Politie bevestigt dat het gaat om De Vries

De politie Amsterdam bevestigt dat de man die op de Lange Leidsedwarsstraat is neergeschoten, inderdaad Peter R. de Vries is.

Zwaarbewapende agenten bij VUmc

Bij het VU Medisch Centrum in Amsterdam staat zwaarbewapende politie.

Kamerleden reageren geschokt: 'Wat een laffe en afschuwelijke aanslag'

Op Twitter reageren politici op de aanslag op Peter R. de Vries. "Afschuwelijk Laten we hopen dat hij dit overleeft. Gedachten gaan uit naar familie en vrienden" schrijft onder meer Rob Jetten.

Ook Farid Azarkan schrijft op Twitter: "Wat een laffe en afschuwelijke aanslag. Ik bid en hoop dat Peter het redt."

AD: Verdachte aangehouden op A2

Op de A2 heeft de politie een persoon aangehouden, meldt het Algemeen Dagblad. Vermoedelijk gaat het om de verdachte die wordt gezocht in verband met de schietpartij op Peter R. de Vries.

Aanhouding op snelweg A2

De Vries wordt al geruime tijd beveiligd

De Vries is beroemd als misdaadverslaggever en treedt geregeld op als woordvoerder of vertrouwenspersoon in politiezaken of bij rechtszaken. Zo is hij onder andere vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces.

De Vries bevestigde in 2019 in RTL Boulevard dat hij op de dodenlijst staat van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, die op dat moment nog niet was opgepakt. Dat jaar werd ook advocaat Derk Wiersum neergeschoten, de advocaat van kroongetuige B. Ook B.'s broer is geliquideerd.

In 2013 deden De Vries en zijn vrouw aangifte tegen Willem Holleeder wegens bedreiging bij hun woning.

Peter R. de Vries neergeschoten na uitzending RTL Boulevard

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64) is vanavond kort na de uitzending van RTL Boulevard neergeschoten. Dat gebeurde in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, om de hoek van waar de studio van het programma zit. Bronnen zeggen tegen de NOS dat er vijf schoten zijn gelost. Deze bronnen melden ook, net als ooggetuigen, dat De Vries in het hoofd is getroffen. Ook op beelden die circuleren op sociale media zou dat te zien zijn.

De Vries is ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht.