De politie heeft de omgeving rond de plek van de aanslag afgezet
NOS NieuwsAangepast

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam

Op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam is Peter R. de Vries neergeschoten. De Vries was vanavond te gast in de studio van RTL Boulevard. Na zijn optreden daar is hij rond 19.30 uur op straat onder vuur genomen. De politie meldt dat hij zwaargewond is geraakt en is overgebracht naar het ziekenhuis.

Bronnen zeggen tegen de NOS dat er vijf schoten zijn gelost. Zowel deze bronnen als ooggetuigen melden dat De Vries (64) in het hoofd is getroffen. Op sociale media gaan beelden rond, waarop De Vries duidelijk herkenbaar te zien is met een hoofdwond. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.

De politie is massaal aanwezig in de Lange Leidsedwarsstraat:

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in Amsterdam

De Vries is bekend als misdaadverslaggever en treedt ook geregeld op als woordvoerder of vertrouwenspersoon in politiezaken of bij rechtszaken. Zo is hij onder andere vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces.

De Vries zei in 2019 dat hij op de dodenlijst staat van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het Marengo-proces, die op dat moment nog niet was opgepakt. Dat jaar werd ook advocaat Derk Wiersum neergeschoten, de advocaat van kroongetuige B. Ook B.'s broer is geliquideerd.

Hier was de aanslag op Peter R. de Vries

De politie zoekt met veel agenten naar een lichtgetinte man met een tenger postuur, een donkergroene jas met camouflagevlekken en een zwarte pet. Het AD meldt dat er een verdachte is aangehouden. Dat heeft de politie nog niet bevestigd tegenover de NOS.

Op de snelwegen A4 en A2 zijn meerdere zilverkleurige auto's aangehouden, blijkt uit beelden.

Aanhouding op snelweg A2

Mensen wordt gevraagd om de mogelijke dader niet zelf te benaderen en alarmnummer 112 te bellen als ze hem zien. Mensen die getuige waren van de schietpartij en/of beelden hebben, wordt gevraagd zich te melden via 0900-8844.

Politieke reacties

Demissionair premier Rutte en minister Grapperhaus van Justitie komen vanavond bijeen bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) in Den Haag. Ze laten zich daar informeren over de schietpartij.

Ook de Amsterdamse burgemeester Halsema is bijeen met de hoofdofficier van justitie en de politiecommissaris. Om 23.00 uur houden zij een persconferentie. Daarna komen waarschijnlijk premier Rutte en minister Grapperhaus met een reactie namens het kabinet.

Verschillende Kamerleden reageren geschokt op het nieuws. "Vreselijk", schrijft PVV-leider Wilders op Twitter. "Laat het niet waar zijn", reageert VVD-Kamerlid Pim van Strien. "Oh nee", schrijft Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren.

Ook onder journalisten is de schok groot. Algemeen secretaris Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten noemt de aanval onvoorstelbaar. "Dit treft de journalistiek recht in het gezicht", schrijft hij. "Waar het ook vandaan komt, dit raakt onze beroepsgroep vol. Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl