Peter R. de Vries
NOS NieuwsAangepast

Peter R. de Vries 'vecht voor zijn leven', drie verdachten aangehouden

Peter R. de Vries is zwaargewond en vecht voor zijn leven. Dat heeft burgemeester Halsema van Amsterdam gezegd op een persconferentie over de aanslag op de misdaadjournalist. Ze noemde hem een nationale held en een moedige journalist.

Halsema sprak van een brute, laffe misdaad:

Femke Halsema: 'Peter R. de Vries vecht voor zijn leven'

De Amsterdamse politiechef Paauw zei dat er drie verdachten zijn aangehouden, onder wie de mogelijke schutter. Hij voldoet aan het signalement dat de politie eerder vanavond verspreidde.

Twee van de verdachten zijn aangehouden in een auto op de snelweg A4 bij Leidschendam. De derde is opgepakt in Amsterdam.

Politie: 'Drie verdachten aangehouden, waaronder vermoedelijke schutter'

In reactie op vragen van journalisten over de beveiliging van Peter R. de Vries, zei de Amsterdamse hoofdofficier van justitie De Beukelaer dat hierover om veiligheidsredenen nooit mededelingen worden gedaan, dus ook nu niet.

Halsema roemde De Vries: "Hij komt op voor mensen in nood, voor de ouders van een vermoord kind of mensen die ten onrechte zijn veroordeeld. Hij houdt de opsporingsinstanties scherp en daarmee de rechtsstaat op koers."

Ook het demissionaire kabinet is zeer geschokt door de aanslag, maakten demissionair premier Rutte en minister Grapperhaus bekend na de persconferentie van Halsema. Rutte sprak van "een aanslag op de vrije journalistiek".

In het hoofd geschoten

De Vries werd rond 19.30 uur op straat neergeschoten. Dat gebeurde in de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam, niet ver van de studio van RTL Boulevard, waar hij te gast was geweest. Zijn situatie zag er meteen al ernstig uit, omdat al snel duidelijk was dat hij in het hoofd was geraakt.

Op het moment van de aanslag waren er veel mensen op straat en velen hebben de moordpoging dan ook gezien. Halsema kondigde aan dat er voor hen slachtofferhulp beschikbaar is.

Volgens Halsema is de 64-jarige verslaggever nog lang niet klaar met zijn werk. Ze zei dat haar gedachten uitgaan naar zijn gezin en zijn naasten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl