NOS NieuwsAangepast

Rutte noemt neerschieten Peter R. de Vries 'aanslag op vrije journalistiek'

"De aanslag op Peter R. de Vries is schokkend en niet te bevatten. Een aanslag op een moedige journalist en daarmee een aanslag op de vrije journalistiek, die zo wezenlijk is voor onze democratie", reageerde demissionair premier Rutte op de moordpoging op De Vries.

Het kabinet is zeer geschokt door de aanslag op de misdaadverslaggever. Die werd eerder op de avond in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam neergeschoten. Hij werd van dicht bij onder vuur genomen.

De demissionaire bewindslieden betuigden hun medeleven met De Vries en zijn naasten. Premier Rutte zei te bidden dat De Vries de aanslag overleeft. "Dat is nu het belangrijkste". Zowel Rutte als Grapperhaus zegt "alles op alles" te zetten om te zorgen dat het "recht zijn beloop heeft".

Mark Rutte: 'Dit is een aanslag op de vrije journalistiek'

Rutte en Grapperhaus waren sinds half tien vanavond in Den Haag bijeen en werden onder meer bijgepraat door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg. Ook was er contact met korpschef Van Essen en het Openbaar Ministerie.

Grapperhaus wilde op dit moment niet ingaan op vragen over de beveiliging van De Vries. Hij spreekt van een "zwarte dag" en zegt net als Rutte te bidden voor De Vries, die hij persoonlijk heeft ontmoet en die hij "een bewonderenswaardige strijder tegen onrecht" noemde.

Koning en koningin geschokt

Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima laten weten "diep geschokt" te zijn door het nieuws. "Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten. Journalisten moeten onbedreigd en vrij hun belangrijke werk kunnen doen", reageert het koninklijk paar. "Wij voelen ons verbonden met iedereen die zich inzet voor de vrije pers in onze rechtsstaat."

Eerder op de avond reageerde ook demissionair minister van Financiën Hoekstra geschokt. Het nieuws werd bekend tijdens een debat over de voorjaarsnota. Ook een flink aantal Kamerleden hebben op Twitter hun afschuw over de aanslag uitgesproken.

Bekijk hier verschillende politieke reacties:

Politiek reageert geschokt op neerschieten Peter R. de Vries

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl