Omstanders na de aanslag
NOS Nieuws

Getuigen na aanslag: 'We hadden knallen gehoord, vervolgens komt hij hier aangerend'

De aanslag op Peter R. de Vries is gisteravond door tal van mensen gezien en gehoord. Ooggetuigen zeggen tegenover persbureau ANP dat ze de dader hebben zien vluchten. "Terwijl ik het slachtoffer bewegingsloos op straat zag liggen en besefte wat er gebeurd was, zag ik de schutter wegrennen, over de brug van de Spiegelgracht de Prinsengracht op", zegt een vrouw.

Iemand anders zegt: "We hadden allemaal die knallen gehoord en vervolgens komt hij hier aangerend. Het was eigenlijk geen rennen. Het was joggen. Het was 'hobbelen', alsof hij elk moment een sprint zou trekken. Je merkte gewoon aan hem dat hij niet te veel de aandacht wilde trekken, maar dat deed hij juist wel."

Op de site van RTL Nieuws zegt een vrouw die anoniem wil blijven dat ze bij het uitlaten van haar hond meerdere schoten hoorde. Ze schrok en zag vervolgens een man rennen. Even later zag ze Peter R. de Vries liggen in de straat waar de man vandaan kwam. "Ik begon te trillen en was echt in shock. Alle buren kwamen naar buiten, een ander meisje begon te rennen."

Politie-onderzoek op de plaats delict in de Lange Leidsedwarsstraat

RTL sprak ook met personeel van een café-restaurant aan de Spiegelgracht, zo'n 150 meter bij de plaats delict vandaan. Kok Hassan was daar aan het werk toen hij de schoten hoorde. "Ik was aan het schoonmaken en ineens hoorde ik zeker drie schoten", zegt hij tegen de zender. Eenmaal buiten zag hij iemand op straat liggen. "Er kwam toen ook gelijk een vrouw naar buiten gerend en die begon hem te helpen. Het was zo heftig."

Zowel tegen RTL als tegen het ANP hebben getuigen gezegd dat de schutter iets leek te verbergen onder zijn kleding. "Hij had iets in zijn handen wat hij probeerde te verstoppen", citeert het ANP een vrouw. Bij RTL zegt een andere getuige dat de dader een mondkapje droeg en daardoor opviel. "Ik zag daarna pas dat hij iets vast had in zijn hand, wat hij heel dicht tegen zijn lichaam aanhield. Daarna drong het pas tot me door: shit, er is gewoon iemand neergeschoten."

Voor iedereen die de aanslag op De Vries heeft zien gebeuren, of hem op straat heeft zien liggen, is slachtofferhulp beschikbaar. "Zij staan voor hen klaar", zei burgemeester Halsema aan het einde van de avond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl