Een persconferentie in juni 2020 van Peter Schouten en Peter R. de Vries
NOS Nieuws

Advocaten kroongetuige: 'Staat had Peter R. de Vries beter kunnen beveiligen'

De advocaten van kroongetuige Nabil B., die samenwerken met Peter R. de Vries, leveren kritiek op het gebrek aan beveiliging van De Vries. Ze reageerden in talkshow Op1 op de aanslag op De Vries vorige week in Amsterdam.

De Vries wilde zelf geen permanente beveiliging hebben, maar volgens advocaat Peter Schouten betekent dat niet dat De Vries dan maar helemaal geen beveiliging moest krijgen. Schouten heeft daarover gesprekken gevoerd met onder meer de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het OM: "Voor mijn part gaan jullie achter hem aanlopen, heb ik gezegd. Er had wel degelijk veel meer gedaan kunnen worden."

Aanleiding voor de gesprekken was een eerdere uitzending van Op1 waarbij Schouten, mede-advocaat Onno de Jong en Peter R. de Vries te gast waren. Schouten zelf krijgt persoonsbeveiliging en rijdt in een gepantserde auto. Peter R. de Vries liep zonder enige beveiliging de studio uit. Dat verbaasde Schouten, die De Vries in zijn gepantserde auto naar zijn eigen auto gebracht heeft, die een paar honderd meter verderop stond.

Politiebusjes

Volgens Onno de Jong verliepen de gesprekken "niet altijd even harmonieus". Dat De Vries zelf geen beveiliging wilde, betekent niet dat de overheid niet in had kunnen grijpen, meent De Jong: "Je hebt als Staat een zorgplicht en als je informatie hebt, moet je acteren."

Peter Schouten denkt dat het geholpen had om vaker zichtbaar politie aanwezig te laten zijn bij Peter R. de Vries: "Na de persconferentie waarop we bekendmaakten dat we de advocaten en vertrouwenspersoon zouden worden van Nabil B. waren we te gast bij de talkshow Beau. Toen heb ik gevraagd hoe het zat met de beveiliging." Bij de studio stonden vervolgens twee politiebusjes: "Dat werkt voldoende afschrikwekkend."

Schouten zegt het zichzelf kwalijk te nemen dat hij er niet scherp genoeg op heeft gelet of dat soort beveiliging er wel altijd geweest is: "Dat zal de ene keer wel zo geweest zijn en de andere keer niet. Dat zullen we nu allemaal gaan uitzoeken."

Persoonlijke aanslag

De advocaten lieten zich ook uit over de politieke reacties op de aanslag op De Vries. Velen noemden het een aanslag op de journalistiek en de persvrijheid, maar dat is niet het hele verhaal, vinden Schouten en De Jong: "Er is een lid van ons verdedigingsteam weggeschoten. Wij als verdedigingsteam zijn dus gehandicapt. Er ligt iemand te vechten voor zijn leven in het ziekenhuis. Dat is persoonlijke aanslag. Dat is persoonlijk gericht tegen Peter R."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl