NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Veel afzeggingen Testen voor Toegang • Ruim 10.300 nieuwe besmettingen

 • Welkom in het coronablog van zaterdag 10 juli, we houden je de hele dag op de hoogte van het laatste coronanieuws.
 • Vanaf 06.00 uur zijn nieuwe maatregelen van kracht, vooral voor de horeca. Lees er hier meer over.
 • 10.345 nieuwe besmettingen, 205 mensen met corona in het ziekenhuis.
 • Het OMT weet niet zeker of het Janssen-vaccin na twee weken volledig beschermt.
Liveblog gesloten
 • 'Kabinet hield onvoldoende rekening met vakantie-advies van gedragsunit RIVM'

  Het kabinet hield niet genoeg rekening met een advies over vakanties van de gedragsunit van het RIVM. Dat zegt oud-lid van die unit, gedragswetenschapper aan de Hogeschool van Amsterdam Reint Jan Renes in Nieuwsuur. "Mijn oud-collega's hebben letterlijk uitgeschreven in een advies aan het kabinet: hoe moeten we met de vakantie omgaan? Dat advies laat zien dat je behoorlijk wat stappen moet zetten voor je veilig op vakantie kan, en dat je dat als overheid goed moet ondersteunen. En dan is het wel heel gek als je op 18 juni de persconferentie zit te kijken, dat je ze hoort zeggen: je kan gewoon op vakantie, dat is juist leuk. Het kabinet is daar onvoldoende in meegegaan, vind ik."

  Volgens Renes is er nu vooral draagvlak nodig bij de bevolking. "Daar heb je geloofwaardigheid voor nodig, dat je het beeld krijgt: deze mensen zijn waakzaam, ook op hun eigen functioneren. Ik mis wat betreft dat laatste wel een soort zelfreflectie. Wat we weten is dat mensen het moeilijk vinden als je ze iets afneemt", zegt Renes. "Wat je nu nodig hebt, is dat er een duidelijk signaal komt: wat gaan we nu doen? Dat je zegt, die laatste twee persconferenties waren misschien niet zo handig, we gaan opnieuw beginnen."

 • Paskal Jakobsen breekt lans voor festivals

  BLØF-zanger Paskal Jakobsen heeft op Facebook zijn frustraties over de verscherping van de coronamaatregelen van zich af geschreven. "Zoals er nu met festivals wordt omgegaan, is ongehoord", doelend op eerst de versoepelingen en gisteren weer de aanscherping. "Mijn collega festivalorganisatoren zitten nu met de handen in het haar."

  Hij zegt dat er niets meer demotiveert dan nu de festivals weer te verbieden. "Had de boel nog even wat langer dicht gehouden. Het kruit even drooggehouden tot er minder risico's verbonden waren aan versoepelingen."

  In een persconferentie zeiden demissionair premier Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge dat meerdaagse festivals tot en met 13 augustus niet door mogen doorgaan. Voor andere festivals geldt dat bezoekers moeten zitten, wat feitelijk betekent dat de meeste muziekevenementen niet kunnen doorgaan.

  Jakobsen breekt nu een lans voor alle mensen die in de muziekindustrie werken. "Dit leven, deze lifestyle is te mooi om op te geven. Maar deze mannen geven al meer dan een jaar zo veel op. Ze hebben kutbaantjes aangenomen om maar geld te verdienen. En nu we weer een beetje mogen beginnen, staan ze allemaal weer paraat. Die man, die net zijn bijbaantje had opgezegd omdat we weer van start zouden gaan, heeft nu toch vandaag weer zijn oud-werkgever gebeld."

  Hij roept op om voorzichtiger om te gaan met "onze mannen en vrouwen in het veld". "Laten we afspreken dat voortaan 'Ja' ook 'Ja' is."

 • Veel afzeggingen Testen voor Toegang

  Veel mensen hebben vandaag hun testafspraak bij Testen voor Toegang afgezegd na de persconferentie van gisteren. De testorganisatie hield rekening met 50.000 geplande testafspraken, maar er zijn uiteindelijk maar 16.000 testen uitgevoerd, meldt een woordvoerder aan het ANP. Gisteren werden er nog meer dan 100.000 testen gedaan.

  Omdat meerdaagse evenementen niet meer mogen gehouden worden tot en met 13 augustus zijn er minder toegangsbewijzen nodig. Voor de horeca wordt het coronatoegangsbewijs, waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, niet meer gebruikt tot en met 13 augustus. Discotheken en nachtclubs gaan helemaal dicht.

 • Demonstratie in Urk tegen maatregelen en vaccinatie

  Een paar honderd mensen hebben vanmiddag in Urk gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen en het vaccineren. Ze liepen met vlaggen, gele paraplu's en spandoeken door het dorp en langs de haven. Hoewel geen vergunning was aangevraagd, greep de politie niet in. De demonstratie verliep rustig, meldt Omroep Flevoland.

  De GGD gaf alle vissers in Urk vandaag de mogelijkheid om zonder afspraak een prik krijgen met het Janssen-vaccin. "We zochten naar een manier om het voor deze groep, zo'n 600 man groot, makkelijk te maken een prik te halen", aldus Aldrik Dijkstra van de GGD Flevoland.

  "De gehele week bevinden zij zich logischerwijs op zee. Dan kan je niet even langs een vaccinatielocatie voor een coronaprik. Ook het maken van een afspraak is dan wat lastig, vandaar dat we deze service éénmalig bieden." Volgens Omroep Flevoland hebben ongeveer honderd vissers van die gelegenheid gebruik gemaakt.

  Omroep Flevoland
 • Kamer terug van reces voor coronadebat woensdag

  De Tweede Kamer komt woensdag weer bij elkaar voor een coronadebat. De Kamer was sinds gisteren met reces. Dat duurt normaal gesproken tot 6 september.

  Vanwege de gisteren aangekondigde maatregelen wordt aanstaande woensdag om 13.00 uur een debat gehouden in de Ridderzaal.

 • 10.345 nieuwe besmettingen, hoogste aantal sinds eind december

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 10.345 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 3390 meer dan gisteren.

  Het is het hoogste aantal besmettingen sinds 25 december. Dit aantal staat op plek 11 van dagen met de meeste besmettingen ooit, met de kanttekening dat er tot 1 juni 2020 matig werd getest.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4471 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 508 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 1 dode per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

  NOS
 • 17,6 miljoen prikken gezet

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 17,6 miljoen prikken gezet.

  Gisteren zijn er 175.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,4 miljoen prikken gezet.

  NOS
 • Burgemeester Rotterdam twijfelde al langer aan testen voor toegang

  De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb is niet verrast door de nieuwe aanscherping van de coronamaatregelen. "Ik weet niet of dit te voorkomen was geweest", stelt hij bij de regionale omroep Rijnmond.

  Het aantal positieve coronabesmettingen steeg de afgelopen dagen explosief tot bijna 7000 gisteren. De stijging lijkt het gevolg van de heropening van nachtclubs en discotheken. Bezoekers moeten een QR-code laten zien waaruit bleek dat ze gevaccineerd zijn of negatief getest. Maar dat systeem faalde.

  "Ik ben daar vanaf het begin al niet zo enthousiast over geweest. Ten eerste had ik twijfels over de 40 uur waarbinnen zo'n code geldig was. In bijna twee dagen kan een hoop gebeuren en kan dus ook een besmetting plaatsvinden. Je hebt in een discotheek maar één besmetting nodig om letterlijk viraal te gaan", aldus Aboutaleb.

  Hij wijst er ook op dat bezoekers fraudeerden met de QR-codes, door een screenshot te maken van een code die iemand anders had gekregen. Ook zou de controle aan de deur lang niet altijd goed zijn geweest. De Rotterdamse burgemeester: "Dat was de verantwoordelijkheid van de horecaondernemers, maar ik heb ervoor gepleit zo'n cruciale controle door een derde partij uit te laten voeren. En dus niet door een ondernemer die baat heeft bij zoveel mogelijk mensen in de tent."

 • Aantal coronapatiënten ongeveer gelijk gebleven, iets minder mensen op IC

  In de ziekenhuizen is de bezetting iets afgenomen. Er liggen nu 205 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 206), van wie 82 op de IC (gisteren: 86).

  Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), dat half juni was gestopt met het doorgeven van de ziekenhuisbezetting in het weekend. Vanaf vandaag worden die cijfers weer gepubliceerd.

  NOS
 • Zomervakantie begonnen in Noord-Nederland, drukte op Schiphol

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zomervakantie begonnen, drukte op Schiphol
 • OMT weet niet zeker of het Janssen-vaccin na twee weken volledig beschermt

  Het Outbreak Management Team (OMT) betwijfelt of mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin twee weken na hun prik al volledig zijn beschermd tegen de deltavariant van het coronavirus. Dat schrijven de experts in hun nieuwste advies aan het demissionaire kabinet.

  Van het Janssen-vaccin is maar één prik nodig. Het middel was de laatste tijd vooral in trek bij jongeren, omdat ze daarmee meteen na hun inenting - in de woorden van demissionair minister De Jonge - konden "dansen met Janssen". Eerder deze week wijzigde De Jonge dat beleid: mensen die volledig zijn gevaccineerd kunnen nu pas na twee weken een geldige QR-code aanmaken als vaccinatiebewijs.

  Dat laatste is in lijn met het advies van het OMT. Maar de deskundigen plaatsen daarbij dus de kanttekening "dat voor de eenmalige dosis Janssen-vaccinatie daarnaast nog de vraag is in hoeverre deze veertien dagen na de vaccinatie inderdaad al volledige immuniteit biedt tegen de nu circulerende deltavariant". Minister De Jonge schrijft in een reactie op het OMT-advies dat hij deze kanttekening "goed" gaat bekijken.

  Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zegt op Twitter dat het Janssen-vaccin bij volledige vaccinatie (één prik dus) ongeveer even goed beschermt tegen ernstige ziekte door de deltavariant als andere goedgekeurde vaccins. De bescherming tegen helemaal niet besmet raken met de deltavariant is echter lager, zegt ze:

 • Veel telefoontjes naar GGD over verkorten periode tussen prikken

  Bij het callcenter van de landelijke koepel GGD GHOR Nederland komen veel vragen binnen over het verkorten van de periode tussen coronavaccinaties. Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) maakte in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat de tijd tussen de eerste en tweede vaccinatie de komende weken korter wordt.

  Hij zei nog niet hoeveel tijd het gaat schelen. Volgens de koepelorganisatie wordt er nog gesproken over aanpassing van de prikinterval, die mogelijk is omdat er genoeg vaccins beschikbaar zijn. Op Twitter vraagt de GGD GHOR Nederland iedereen "om verdere berichtgeving af te wachten".

  Door mensen sneller hun tweede prik BioNTech/Pfizer of Moderna te geven, zijn ze eerder volledig beschermd. Tussen de twee prikken van Pfizer en Moderna zitten nu zes weken. Iemand is twee weken na de laatste prik volledig beschermd. Van het Janssen-vaccin is maar een prik nodig.

 • Drukte op Nederlandse campings en vakantieparken

  Nu Nederland rood dreigt te kleuren op de Europese 'coronakaart' (en landen misschien strengere eisen gaan stellen aan Nederlandse vakantiegangers), is er een run ontstaan op vakantieadressen in eigen land, schrijft Omroep Gelderland. Vakantieparken en campings zitten volgens de regionale omroep zo goed als vol. In Noord-Nederland is vandaag de zomervakantie begonnen.

  "Bij ons is tot half augustus geen plek meer", zegt bijvoorbeeld manager Jack Borgers van Camping De Midden Veluwe in Harskamp. Volgens hem kiezen veel mensen dit jaar sowieso al voor een vakantie in eigen land. En die vraag zal nu alleen maar toenemen, verwacht hij.

  Ook Laurens Taekema van Parkvakanties heeft te maken met toegenomen vraag. Alle 665 aangesloten vakantieparken zitten bijna vol, zegt hij tegen Omroep Gelderland. Als code rood inderdaad van kracht wordt, verwacht hij een run op de laatste mogelijkheden. "Dan ontploft de zaak. Mensen zullen achter het net gaan vissen",

 • Jongeren uit 2008 kunnen vaccinatieafspraak maken

  Het demissionaire kabinet wil alle jongeren van 12 tot 17 jaar de mogelijkheid geven om zich te laten inenten tegen corona. Tieners kunnen zelf besluiten of ze dat willen, voor 12-16-jarigen geldt dat zij dat in overleg met hun ouders moeten doen. Vandaag zijn jongeren die in 2008 zijn geboren aan de beurt.

 • Testen voor Toegang-voorzitter: 'Handhaving op QR-codes is zwak'

  Pier Eringa, voorzitter van de organisatie achter Testen voor Toegang, noemt de aangescherpte coronamaatregelen "jammer maar onvermijdelijk". Gisteravond kondigde het demissionaire kabinet aan dat Testen voor Toegang-evenementen vanaf vandaag alleen nog maar zijn toegestaan op plekken waar het publiek kan zitten én anderhalve meter afstand kan houden. Dat betekent dat clubs en discotheken, waar feestgangers de afgelopen weken via het Testen voor Toegang-systeem naartoe konden, voorlopig weer gesloten zijn.

  Er klonk de afgelopen tijd veel kritiek op dat systeem, dat niet waterdicht zou zijn. Ook bleek dat uitgaanspubliek soms sjoemelde met de QR-codes en ID-bewijzen om clubs binnen te komen. "Het is vreselijk van belang dat er niet gerommeld en gerotzooid wordt en dat er ook gehandhaafd wordt", reageerde Eringa vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "De handhaving op de QR-code is zwak. Dan kunnen wij testen als een gek, maar als de volgende stap zwak is, werkt het hele systeem niet." Volgens de voorzitter van de Stichting Open Nederland is in de teststraten veel goed gegaan, hoewel er altijd dingen beter kunnen.

  Een negatieve test als toegangsbewijs is vanaf dinsdag maximaal 24 uur geldig, in plaats van de 40 uur die nu geldt. Eringa verwacht dat die maatregel zal leiden tot drukte bij de teststraten. "Mensen komen vaker langs en in pieken. Dat betekent veel voor onze organisatie. We moeten de komende tijd hard werken om dat voor elkaar te krijgen."