liveblog
NOS NieuwsAangepast

Hoogste aantal besmettingen in Zuid-Afrika • 36.000 17-jarigen maakten prik-afspraak

  • Welkom in het coronablog van vrijdag 2 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • RIVM: helft besmettingen met coronavirus komt nu door deltavariant.
  • Opnieuw lange rijen bij Testen voor toegang.
  • Zeker 60 jongeren discotheek Enschede positief getest.
  • Minder dan een kwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, hield zich na terugkeer aan de corona-adviezen.
liveblog gesloten

VS doneert 4 miljoen doses Moderna-vaccin aan Indonesië

De Verenigde Staten geven Indonesië 4 miljoen doses van het Moderna-vaccin. De nationaal veiligheidsadviseur van de VS heeft dat toegezegd in een telefoongesprek met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken.

In Indonesië lopen de besmettingen met de deltavariant van het coronavirus uit de hand. Volgens het Rode Kruis staat het land op de rand van een catastrofe. Nog maar weinig Indonesiërs zijn gevaccineerd en het overgrote deel van de bevolking is niet beschermd. In de grote steden op Java lopen de ziekenhuizen en ook de begraafplaatsen snel vol, zegt correspondent Annemarie Kas.

Hoogste aantal coronabesmettingen sinds begin pandemie in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika zijn vandaag 24.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. De ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten en er zijn nauwelijks meer bedden voor ernstig zieke patiënten te vinden. Vooral in Johannesburg is de nood hoog.

Bureaucratisch falen heeft de gezondheidscrisis verergerd. De medische associatie in Zuid-Afrika dreigt de regering voor de rechter te dagen omdat meer dan 200 nieuwe artsen in opleiding geen stageplaats kunnen vinden, ondanks een enorm personeelstekort in de ziekenhuizen.

De nieuwe golf besmettingen wordt veroorzaakt door de deltavariant van het virus, die zeer besmettelijk is. Slechts vijf procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking is gevaccineerd.

Slowakije verkoopt meeste Spoetnikvaccins terug aan Rusland

Slowakije heeft de meeste doses van het Spoetnikvaccin terugverkocht aan Rusland. In maart importeerde het land 200.000 doses, maar er bleek maar weinig belangstelling voor het vaccin dat niet goedgekeurd is voor gebruik in de Europese Unie. Slowakije heeft nu 160.000 doses terugverkocht aan Rusland voor de aankoopprijs.

De aankoop leidde dit jaar tot de val van de regering in Slowakije. Toenmalig premier Matovic had het vaccin zonder medeweten van zijn coalitiepartners gekocht.

Eerste festival in anderhalf jaar tijd: 'We staan te popelen'

Stereo Sunday in Venlo is vandaag het eerste festival dat de poorten opent in 2021. Het tweedaagse festival, met 10.000 bezoekers per dag, is uitverkocht.

Eerste festival in anderhalf jaar tijd: 'We staan te popelen'

Wallonië nu ook groen op Europese kaart

Na Vlaanderen kleurt nu ook Wallonië groen op de nieuwe kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Brussel blijft voorlopig nog een oranje zone.

Een steeds groter deel van Europa is groen van kleur. Portugal, Letland, Ierland en grote delen van Zweden en Nederland kleuren oranje en ook in Denemarken, Noorwegen en Griekenland zijn nog oranje gebieden te vinden. In sommige delen van Spanje is het aantal besmettingen nog zo hoog dat ze rood kleuren. De rest van Spanje is ook oranje.

36.000 jongeren uit 2004 maakten vaccinatie-afspraak

Sinds vanochtend is het voor jongeren geboren in 2004 mogelijk om een vaccinatie-afspraak te maken. Ruim 36.000 van hen deden dat ook. Er zijn in Nederland ruim 200.000 jongeren van 17 jaar.

Storing negatieve testbewijzen CoronaCheck-app opgelost

De storing bij de negatieve testbewijzen in de CoronaCheck-app is opgelost. Circa 400 mensen die getest waren om te kunnen reizen, kregen de uitslag van hun test niet door. Voor hen was op Schiphol een speciale balie opengesteld waar ze een papieren testbewijs konden halen. Inmiddels werkt de app weer. Het kan volgens de GGD bij sommige mensen nog wel even duren voor de uitslag doorkomt.

Duitsland: geen beperkingen voor gevaccineerden bij nieuwe uitbraak

In Duitsland hoeven mensen die tegen corona zijn gevaccineerd zich niet meer aan beperkende maatregelen te houden als het virus opnieuw opleeft. Dat heeft minister van Volksgezondheid Spahn gezegd. Hoewel de besmettingscijfers op het moment laag zijn, neemt de bezorgdheid toe over de verspreiding van de besmettelijke deltavariant.

"Zolang er geen mutaties zijn die van invloed zijn op de bescherming door vaccins, betekent volledig gevaccineerd zijn dat beperkingen van het soort dat we afgelopen winter hebben gezien niet nodig zijn," zei Spahn tegen verslaggevers in Berlijn.

Eerder vandaag zei Helge Braun, de stafchef van bondskanselier Merkel, al dat wetenschappers het erover eens zijn dat volledig gevaccineerden "niet echt een risico lopen of een gevaar vormen voor anderen".

In Duitsland heeft ruim de helft van de bevolking al minimaal één coronaprik gekregen en 38 procent is volledig gevaccineerd. Ook is besloten dat alle mensen die de eerste prik met AstraZeneca kregen, bij de tweede vaccinatie een mRNA-vaccin (zoals Pfizer of Moderna) krijgen ingespoten. Ook wordt de tussentijd tussen de vaccinaties verkort van 12 naar vier weken.

Janssen mag tweede fabriek in Leiden in gebruik nemen

Het Europese Geneesmiddelenbureau heeft vaccinproducent Janssen toestemming gegeven om in Leiden een tweede fabrieksgebouw in gebruik te nemen. Het gebouw staat naast de bestaande fabriek van Janssen.

Er kan per direct worden begonnen met de extra productie van coronavaccins voor de Europese markt. Hoeveel extra vaccin er vanwege de uitbreiding kan worden geproduceerd, is niet bekend.

Koninklijk gezin na jaar weer op de foto

Voor het eerst sinds een jaar komt er weer een fotosessie met het koninklijk gezin. Normaal gesproken zijn er altijd twee fotomomenten per jaar, maar omdat het gezin vanwege de coronapandemie niet op wintersportvakantie ging, verviel dat in het voorjaar.

De aanwezige pers wordt over twee weken ontvangen op Paleis Huis ten Bosch en moet een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen of vooraf negatief testen bij Testen voor toegang.

Vorig jaar zag het persmoment er zo uit:

77 procent van de bloeddonors heeft corona-antistoffen

Het percentage bloeddonors met antistoffen tegen het coronavirus is toegenomen tot 77 procent. Volgens bloedbank Sanquin wordt de toename veroorzaakt doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de onderverdeling naar leeftijd. Van de donors tussen de 41 en 50 jaar heeft inmiddels 80 procent antistoffen. Bij de donors tussen 31 en 40 jaar is dit 50 procent. Sanquin verwacht dat binnenkort ook de groep twintigers met antistoffen zal toenemen.

Storing negatieve testbewijzen in CoronaCheck-app

Voor circa 400 mensen die getest zijn om te reizen, komt de uitslag niet door. De GGD heeft op Schiphol voor deze mensen een speciale balie geopend tussen aankomsthal 3 en 4, waar ze met spoed een papieren testbewijs kunnen halen.

Zeker 60 jongeren discotheek Enschede positief getest

Zestig mensen die zaterdag in discotheek Aspen Valley in Enschede zijn geweest, zijn met het coronavirus besmet, meldt de GGD Twente. Gisteren werd duidelijk dat op het eerste feest dat daar sinds het uitbreken van de coronapandemie werd gegeven, veel mensen besmet zijn geraakt.

De GGD heeft alle 800 bezoekers van de discotheek opgeroepen om zich te laten testen. Dat wordt goed opgevolgd, zegt een woordvoerder. Het aantal besmettingen dat te maken heeft met een bezoek aan de discotheek zal vermoedelijk verder oplopen, verwacht de GGD. Het is nog niet duidelijk hoeveel besmettingen met de deltavariant er tussen zitten. Dat wordt landelijk onderzocht en het onderzoek duurt twee tot drie weken.

962 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 962 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 128 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 659 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is twee procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Zeven overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden zeven overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld twee doden per dag, tegen drie doden per dag een week eerder.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 16,2 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 210.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,5 miljoen prikken gezet.

Opnieuw grote drukte bij Testen voor toegang

Uit het hele land komen berichten van lange rijen bij de testlocaties. Vorige week veroorzaakten technische problemen veel vertraging en kreeg niet iedereen op tijd de testuitslag binnen. Voor dit weekend zijn zo'n 270.000 testafspraken gemaakt bij Testen voor toegang.

Volgens een woordvoerder van Testen voor toegang kampt testaanbieder Corona Sneltests Nederland vandaag met onverwacht personeelstekort waardoor de wachttijden bij enkele locaties in Noord-Holland, waaronder de RAI in Amsterdam, flink oplopen.

RIVM: helft besmettingen met coronavirus komt nu door deltavariant

De besmettelijker deltavariant van het coronavirus heeft zich verder verspreid in ons land, blijkt uit de zogenoemde kiemsurveillance van het RIVM. Daarmee wordt de verspreiding van virusvarianten op de voet gevolgd. Vooralsnog leidt de opmars van de besmettelijker variant niet tot een toename van de ziekenhuisopnames.

Het RIVM verwacht dat inmiddels zelfs al de helft van de besmettingen door de deltavariant komt. Die is besmettelijker en grijpt sneller om zich heen, waardoor minder besmettelijke varianten worden verdrongen. "Dat is ongeveer in lijn met de verwachtingen", laat het RIVM weten.

Bezetting ziekenhuizen verder afgenomen

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 248 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 278), van wie 108 op de IC (gisteren: 119), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Kroegen maken zich op voor uitgaansweekend no. 2

Clubs en kroegen bereiden zich voor op het tweede weekend onder de versoepelde coronaregels. Iedereen kan - zonder anderhalve meter afstand - feesten met een toegangstest. Vorig weekend ging dat niet altijd goed. Testen voor Toegang zegt te hebben geleerd, maar toch is de horeca voor weekend nummer twee niet helemaal overtuigd.

Indonesië 'op rand van catastrofe' door deltavariant

In Indonesië lopen de besmettingen met de deltavariant van het coronavirus uit de hand. Volgens het Rode Kruis staat het land op de rand van een catastrofe. In de grote steden op Java lopen de ziekenhuizen en de begraafplaatsen snel vol.

Donderdag vielen er, verspreid over heel Indonesië, volgens de officiële cijfers 504 coronadoden. Waarschijnlijk ligt het werkelijke aantal hoger, vertelt correspondent Annemarie Kas. Ook de besmettingscijfers lopen snel op. "Corona is hier nooit weggeweest, maar de aantallen die we nu zien, zo rond de 20.000 besmettingen per dag, zo hoog was het nooit tijdens de eerste golf."

App-problemen met GGD-tests voor reisbewijs

Reizigers die zich bij de GGD hebben laten testen voor een reisbewijs, hebben problemen met het inladen van het testresultaat in de CoronaCheck-app. Het is de bedoeling dat ze ook buiten Nederland kunnen bewijzen dat ze negatief zijn getest, maar in plaats van een QR-code krijgen mensen een foutmelding.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt er hard gewerkt aan een oplossing en kan het probleem elk moment opgelost zijn, maar tot nu toe melden mensen nog steeds dat het misgaat. Het probleem zat volgens het ministerie in de toelevering van data van de GGD naar de CoronaCheck-app.

Overigens adviseert KLM iedereen om ook een printje met de testuitslag mee te nemen naar de luchthaven, ook als het testbewijs is ingeladen in de app. Over het algemeen werkt het scannen van toegangsbewijzen in de app volgens de luchtvaartmaatschappij goed, maar het kan geen kwaad om voor de zekerheid een papieren back-up te hebben.

Gesloten discotheek Enschede baalt: 'Het controlesysteem is gewoon lek'

De eigenaar van discotheek Aspen Valley in Enschede heeft geen idee wanneer hij zijn deuren weer kan openen. Zaterdagavond raakte een flink aantal bezoekers besmet met het coronavirus tijdens een feest voor 800 jongeren.

Volgens de eigenaar heeft hij er alles aan gedaan om het allemaal goed te regelen. "Ons personeel is getest en we hadden een strenge controle aan de deur. Beveiligers controleerden de negatieve testbewijzen voordat mensen naar binnen mochten. Waar het dan fout gegaan is? Het systeem is gewoon lek", zegt hij tegen RTV Oost.

De eigenaar doelt daarbij op de geldigheidsduur van veertig uur die de negatieve testbewijzen hebben. Daardoor kon er veel gebeuren tussen de coronatest en het feest in de discotheek. "Stel je test vrijdagmiddag en zit 's avonds met het voetbalteam aan de bar. Misschien heb je vrijdagnacht nog een feestje en drink je met z'n allen uit dezelfde wodkafles. Als je dan zaterdag bij ons komt ben je mogelijk al besmet. En dat terwijl je met een negatieve test binnenkomt."

Voorlopig blijft de discotheek gesloten. "We hebben alle jongeren die bij ons waren gemaild met de oproep om zich te laten testen. Dat konden we doen omdat we alle kaarten in de voorverkoop hebben verkocht. Pas als inzichtelijk is wat de omvang van dit coronacluster is, kunnen we mogelijk weer open."

Meeste reizigers gaan niet in quarantaine

Minder dan een kwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, hield zich na terugkeer aan de corona-adviezen. Dat komt naar voren uit het periodieke gedragsonderzoek van het RIVM.

Uit de peiling, afgenomen tussen 16 en 20 juni, blijkt dat 43 procent van de mensen die in het buitenland zijn geweest, een land met een rode of oranje kleurcode bezocht. 24 procent van hen ging naar eigen zeggen bij thuiskomst in quarantaine en 22 procent liet zich testen.

Verder blijkt uit aanvullend RIVM-onderzoek dat een meerderheid van de jongeren tussen de 12 en 17 jaar wil worden gevaccineerd. Het gaat om 72 procent, stelt het RIVM. Sinds vanochtend kunnen jongeren een afspraak maken.

Het nieuwe gedragsonderzoek werd gehouden onder een kleine 50.000 Nederlanders. Het RIVM benadrukt dat de resultaten niet een-op-een kunnen worden geëxtrapoleerd naar de hele Nederlandse bevolking, maar wel een indicatie geven.

India meldt 400.000ste dode

Het officiële dodental van het coronavirus in India is opgelopen tot boven de 400.000. Het is het derde land in de wereld met meer dan 400.000 coronadoden, na de Verenigde Staten en Brazilië.

De helft van het aantal doden viel in de afgelopen twee maanden. Dat komt vooral door de opkomst van de deltavariant van het virus, die aanvankelijk de Indiase variant werd genoemd.

De Indiase autoriteiten proberen de verspreiding te minderen door het vaccinatieprogramma op te schroeven, maar dat verloopt moeizaam. Naar schatting een kleine 5 procent van de bevolking is ingeënt.

Experts nemen overigens aan dat het aantal van 400.000 doden een grote onderschatting is van het werkelijke aantal dodelijke covid-slachtoffers. Vooral in april en mei, toen de zorgsector de druk niet aankon, zouden veel doden niet zijn getest op het coronavirus.

Australië legt vliegverkeer verder aan banden

Australië beperkt het aantal inkomende commerciële vliegtuigvluchten verder. Met ingang van 14 juli zijn wekelijks nog maar 3000 vliegtuigpassagiers welkom. Dat is een halvering van het huidige aantal.

Premier Morrison zegt dat de maatregel de druk op het quarantainesysteem moet verlichten. Reizigers moeten na aankomst in quarantaine in hotels, en dat heeft de afgelopen tijd geregeld geleid tot besmettingsclusters.

Het quotum geldt niet voor de repatriëring van Australiërs die vanwege de coronabeperkingen vastzitten in andere landen. Morrison zegt dat het aantal repatriëringsvluchten wordt opgevoerd. Het gaat naar schatting om 37.000 mensen.

Australië heeft het aantal coronabesmettingen tot dusverre tamelijk laag weten te houden, maar de laatste tijd neemt het toe. Dat komt vooral door de opkomst van de deltavariant. In vrijwel alle grote steden is een lockdown afgekondigd.

Nederlanders nieuwsgierig naar vaccinaties anderen

Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk om te weten of hun familie, kapper, vriend of huisgenoot gevaccineerd is tegen covid of niet. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos.

Dat geldt vooral voor familie (66 procent), contactberoepen (64 procent), bij vrienden (64 procent) en huisgenoten (60 procent). Een kleiner deel van de ondervraagden wil graag weten of collega's (47 procent) of mensen met wie ze sporten (44 procent) het vaccin hebben gehad.

Vanwege privacywetgeving is niemand verplicht dit aan een ander te vertellen. En dat zorgt voor dilemma's, aldus Nieuwsuur.

Long-covid-patiënten vragen steun in petitie

Mensen die na hun corona-infectie kampen met langdurige klachten willen aandacht voor hun problemen. In een petitie pleit de patiëntengroep 'Long Covid Nederland' voor erkenning. Ook moet er volgens de patiënten meer onderzoek naar langdurige covid komen, net als een multidisciplinaire behandeling.

De patiëntengroep zegt dat naar schatting 100.000 Nederlanders nog altijd langdurige en ernstige klachten hebben na hun corona-infectie. Ze zijn bijvoorbeeld aanhoudend extreem moe, hebben een hoge hartslag of kampen met geheugenproblemen.

Deze mensen vallen qua medische zorg tussen wal en schip, zegt de belangenorganisatie. "De aandoening wordt door medici nog niet goed begrepen. De individuele en maatschappelijke kosten lopen hoog op. Mensen worden gekort op hun inkomen, verliezen hun baan of zijn gedwongen te stoppen met school of hun opleiding."

Long Covid Nederland vindt dat Nederland achterblijft ten opzichte van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, waar miljoenen worden uitgetrokken voor onderzoek naar langdurige covid. Een petitie met een oproep aan de overheid om "een coördinerende rol" te spelen bij de aanpak is door ruim 10.000 mensen ondertekend. Dinsdag wordt de petitie aangeboden aan de Tweede Kamer.

Ruim 13.000 bedrijven na coronasteun alsnog opgeheven

Ruim 13.000 bedrijven die gebruik hebben gemaakt van ten minste één coronasteunmaatregel zijn tussen april 2020 en eind maart van dit jaar opgeheven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In deze periode hebben ongeveer 586.000 bedrijven gebruikgemaakt van de coronasteun. Ruim 2 procent daarvan is opgeheven. Voor bedrijven zonder steun lag dit fors hoger: op 9 procent.

Overigens is maar een klein deel van de bedrijfsopheffingen het gevolg van een faillissement. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld ook de stekker uit hun bedrijf trekken om te voorkomen dat het failliet gaat. Horecabedrijven zijn tijdens de coronacrisis relatief het meest opgeheven.

UMC Utrecht start onderzoek naar mogelijk coronamedicijn

Het UMC Utrecht werkt aan een mogelijk medicijn tegen corona. Komende week start het academisch ziekenhuis met een klinische 'fase 2'-studie naar een kandidaat-geneesmiddel dat het herstel van corona moet versnellen. Ook moet het voorkomen dat er ziekenhuiszorg nodig is na een besmetting.

De studie maakt deel uit van een internationaal onderzoek naar de effectiviteit van het middel ensovibep. Dat medicijn is ontwikkeld om de verspreiding van een coronabesmetting in het lichaam te stoppen. Het is een eiwit dat is ontworpen om het virus te blokkeren, zodat het zich niet aan cellen in het lichaam kan hechten.

"Als het inderdaad werkt, zouden we hiermee verergering van de ziekte en ziekenhuisopnames kunnen voorkomen ", zegt arts-microbioloog Marc Bonten, de onderzoeksleider in Nederland. "Dan hebben we naast vaccins ook een behandeling voor mensen in het vroege stadium van infectie."

Eerder onderzoek toonde een effect op alle bekende varianten van het virus. Het UMC Utrecht is voor deze fase van het onderzoek op zoek naar proefpersonen vanaf 18 jaar die met het coronavirus besmet zijn.

Eerste jongeren onder 18 mogen vanaf 10.00 uur een prikafspraak maken

Vanaf vandaag kunnen jongeren die onder de 18 zijn zich aanmelden voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Vanaf 10.00 uur kunnen kinderen die in 2004 zijn geboren zich aanmelden voor hun prik. Later komen ook de andere gezonde kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.

Waarschijnlijk kunnen kinderen vanaf volgende week ingeënt worden met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Ruim een miljoen jongeren komen in aanmerking. Het is de bedoeling dat ze voor het begin van het nieuwe schooljaar allemaal een eerste prik hebben gehad. In de eerste schoolmaand krijgen ze de tweede.

Minister De Jonge besloot woensdag op advies van de Gezondheidsraad dat ook gezonde tieners gevaccineerd mogen worden. Hoewel de meeste kinderen een mild ziekteverloop doormaken, beschermt de prik hen ook tegen ernstige complicaties. Ook kan de vaccinatie de overdracht van jongeren aan volwassenen beperken.

Op de Waddeneilanden zijn meteen woensdag al de eerste prikken gezet. Op Schiermonnikoog zijn vrijwel alle kinderen van 12 jaar en ouder dezelfde dag nog gevaccineerd.

Discotheek in Enschede sluit voorlopig de deuren na coronabesmettingen

Een discotheek in Enschede sluit voorlopig de deuren. Zaterdag is een aantal bezoekers besmet geraakt met het coronavirus. De discotheek roept de 800 jongeren die afgelopen weekend binnen waren op om zich te laten testen bij de GGD.

Ook de GGD Twente vraagt iedereen die zaterdag in de discotheek was om zich te laten testen. "We weten nog niet hoeveel besmettingen er exact zijn, maar we roepen iedereen op die daar geweest is om zich te laten testen", zegt Reinier van Broekhoven van de GGD Twente tegen RTV Oost. "Het bron- en contactonderzoek is nu in volle gang. Daarnaast zoeken we uit hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Woensdagavond meldde RTV Oost al dat er sprake was van een coronabrandhaard. Meerdere jongeren lieten onafhankelijk van elkaar aan de regionale omroep weten op het feest besmet te zijn geraakt. Zaterdagnacht was het eerste grote feest in de Enschedese discotheek sinds anderhalf jaar.

Welkom

Welkom in het corona-liveblog van vrijdag 2 juli. De laatste ontwikkelingen van gisteren gemist? Lees hier het blog van gisteren terug.