Een gesloten terras, in oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Ruim 13.000 bedrijven na coronasteun alsnog opgeheven

Ruim 13.000 bedrijven die gebruik hebben gemaakt van ten minste één coronasteunmaatregel zijn tussen april 2020 en eind maart van dit jaar opgeheven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In deze periode hebben ongeveer 586.000 bedrijven gebruikgemaakt van de coronasteun. Ruim 2 procent daarvan is opgeheven. Voor bedrijven zonder steun lag dit fors hoger: op 9 procent.

Overigens is maar een klein deel van de bedrijfsopheffingen het gevolg van een faillissement. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld ook de stekker uit hun bedrijf trekken om te voorkomen dat het failliet gaat. Het aantal faillissementen is nog altijd historisch laag. Eerder bleek al dat in Nederland het aantal faillissementen daalt terwijl andere Europese landen er juist meer zien.

Horeca

Horecabedrijven zijn tijdens de coronacrisis relatief het meest opgeheven. Dat is ook de bedrijfstak waar het hoogste percentage bedrijven steunmaatregelen gebruikte: 73 procent. Het aantal opheffingen van bedrijven zonder coronasteun ligt overigens ook het hoogst in de horeca.

Verder zijn vooral bedrijven uit de vervoer- en opslagbranche, handelsondernemingen en zakelijke dienstverleners opgeheven. Het aandeel opgeheven bedrijven is het laagst in de land-, bosbouw en visserij.

Tozo en belastinguitstel

Van de steunmaatregelen werd de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, ook wel bekend als de Tozo, het meest gebruikt. Ruim 300.000 bedrijven deden dat. Die steun was voor zelfstandig ondernemers van wie het inkomen door de coronacrisis daalde tot onder het sociaal minimum. Van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) maakten nog geen 100.000 bedrijven gebruik.

Ondernemers hebben ook veel gebruikgemaakt van de mogelijkheid om de betaling van belasting uit te stellen. 3 procent van de ondernemers die dit deden, is er toch mee gestopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl