Webportaal huisartsen na uren vertraging online • GGD doet aangifte tegen complotdenkers
- Welkom in het coronablog van donderdag 1 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Webportaal vaccinatiebewijs via huisarts na uren beschikbaar.
- GGD doet aangifte tegen complotdenkers die medewerkers bedreigden.
- Wereldgezondheidsorganisatie: EK voetbal mogelijk 'superspreader event'.
- 845 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
Discotheek in Enschede sluit voorlopig de deuren na coronabesmettingen
Een discotheek in Enschede sluit voorlopig de deuren. Zaterdag is een aantal bezoekers besmet geraakt met het coronavirus. De discotheek roept de 800 jongeren die afgelopen weekend binnen waren op om zich te laten testen bij de GGD.
Ook de GGD Twente vraagt iedereen die afgelopen zaterdag in de discotheek was om zich te laten testen. "We weten nog niet hoeveel besmettingen er exact zijn, maar we roepen iedereen op die daar geweest is om zich te laten testen", zegt Reinier van Broekhoven van de GGD Twente tegen RTV Oost. "Het bron- en contactonderzoek is nu in volle gang. Daarnaast zoeken we ook uit hoe dit heeft kunnen gebeuren."
Gisteravond meldde RTV Oost al dat er sprake was van een coronabrandhaard. Meerdere jongeren lieten onafhankelijk van elkaar aan de regionale omroep weten op het feest besmet te zijn geraakt. Zaterdagnacht was het eerste grote feest in de Enschedese discotheek sinds anderhalf jaar.
Webportaal vaccinatiebewijs via huisarts na uren beschikbaar
Het webportaal van het ministerie van Volksgezondheid waarmee mensen die zijn gevaccineerd door de huisarts alsnog een vaccinatiebewijs te krijgen, is na uren vertraging bruikbaar. Het was de bedoeling dat huisartsen en zorginstellingen vanaf vanochtend een vaccinatiebewijs konden regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat.
Dat bleek echter niet mogelijk te zijn. Bij de laatste controles waren niet alle functies binnen het portaal beschikbaar, volgens het ministerie. "Nu werken ze wel naar behoren", zegt een woordvoerder.
Het ministerie vraagt mensen die problemen hebben met het aanmaken van hun vaccinatiebewijs eerst contact op te nemen met de helpdesk van CoronaCheck. "Zo blijven de lijnen van de huisartsen en andere instellingen beschikbaar voor mensen die ziek zijn", zegt ze. Lukt het ook via de helpdesk niet, dan kunnen gevaccineerden de huisarts, het ziekenhuis of een andere zorginstelling bellen.
Opnieuw avondklok in delen Portugal
Op meerdere locaties in Portugal geldt vanaf vrijdag weer een avondklok. Op 45 plekken, waaronder Lissabon en Porto, moeten mensen tussen 23.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends binnenblijven.
De nieuwe maatregel is volgens autoriteiten nodig vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen in sommige regio's. Vandaag werden 2449 nieuwe besmettingen binnen een etmaal gemeld, het hoogste dagcijfer sinds medio februari. Het gaat vooral om besmettingen onder jongere mensen die niet zijn gevaccineerd.
De maatregel gold eind vorig jaar ook al in delen van Portugal, maar werd opgeheven nadat het aantal infecties daalde.
Controle treinreizigers om mondkapje leidt tot drugsvondst
Twee mannen die in de trein zaten zijn gisteravond bij Breda aangehouden omdat ze zeven kilo mdma bij zich hadden. De twee vielen op omdat ze geen mondkapje droegen, schrijft Omroep Brabant.
Omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden, besloot de conducteur hen te controleren. Ze hadden geen legitimatiebewijs bij zich en probeerden te vluchten. Toen de politie hen op het station controleerde, bleken ze een tas met zeven kilo mdma bij zich te hebben. Ook hadden ze een paar duizend euro contact geld op zak.
Scannerapp voor vliegreis niet overal beschikbaar
De app van de overheid om op het vliegveld QR-codes te scannen voor Nederlanders die met het vliegtuig op vakantie gaan, is nog niet beschikbaar in de app stores. Daarom konden Transavia en TUI de applicatie vandaag niet gebruiken om het digitale Europese reiscertificaat te controleren.
Het ontbreken van de app heeft niet tot grote problemen geleid voor reizigers, melden de luchtvaartmaatschappijen. Reizigers wordt aangeraden om een vaccinatiebewijs of testresultaat geprint mee te nemen, ook omdat dat in het land van bestemming nodig zou kunnen zijn.
Vliegmaatschappij KLM heeft de app wel kunnen gebruiken en meldt dat die naar verwachting werkt.
GGD doet aangifte tegen complotdenkers die medewerkers bedreigden
De GGD heeft bij de politie aangifte gedaan vanwege bedreigingen die vandaag zijn geuit tegen vaccinatiemedewerkers. Leden van de Telegram-groep De Bataafse Republiek deelden de namen van de medewerkers met elkaar. Ook schreven ze onder meer "ruim deze moordenaars van de straat", "jagen maar" en "alles kan kapot".
"Dit kan echt niet", zegt een woordvoerder van de GGD. "Onze mensen zetten zich al maandenlang in om het coronavirus te bestrijden. Ze verdienen respect en waardering in plaats van opgejaagd en geïntimideerd te worden door complotdenkers." Het is haar niet bekend om hoeveel bedreigingen het gaat. Er zouden geen adressen zijn gedeeld.
De Telegram-groep is opgericht door de Red Pill Journal, een platform van complotdenkers. Ze geloven onder meer in theorieën over pedonetwerken.
Duitse vaccinatiecommissie: combineer prikken tegen deltavariant
In verband met de verspreiding van de deltavariant adviseert de Duitse vaccinatiecommissie om mensen na een eerste AstraZeneca-prik als tweede inenting een mRNA-vaccin te geven. Ze zouden, ongeacht de leeftijd, een prik van farmaceuten Moderna of Pfizer moeten krijgen, stelt een commissie van het Duitse Robert Koch Instituut.
De immuniteit tegen het coronavirus zou door de mix beter zijn dan wanneer twee dezelfde prikken worden gebruikt, schrijven Duitse media. Tussen de eerste en de tweede dosis moet volgens de commissie minimaal vier weken zitten.
Enkele dagen geleden bleek uit een groot Brits onderzoek dat het combineren van verschillende vaccins een goede bescherming geeft tegen het coronavirus. Bijvoorbeeld een combinatie van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca werkt even goed als twee doses van hetzelfde vaccin. In Nederland wordt het AstraZeneca-vaccin nu alleen ingezet voor mensen boven de 60, vanwege een zeer zeldzame bijwerking die vooral voorkomt bij mensen onder de 60.
'40 procent Finse besmettingen te herleiden naar EK'
Zo'n 40 procent van de Finse coronabesmettingen vorige week is te herleiden naar de EK-wedstrijd Finland-Rusland in Sint-Petersburg. Tussen 21 en 27 juni werden 947 nieuwe coronagevallen gemeld, dat is "veel meer" dan in de afgelopen weken, melden Finse autoriteiten.
De recente piek in covid-19-gevallen zou grotendeels te wijten zijn aan voetbalfans die terugkeerden uit Rusland, na het bijwonen van de wedstrijd. Minstens 4500 Finse fans reisden naar Sint-Petersburg voor de wedstrijd op 16 juni. Gisteren bleek dat 386 fans vorige week positief zijn getest.
Testen voor Toegang verwacht opnieuw drukte
In de teststraten van Testen voor Toegang zal het komend weekend opnieuw druk worden. Op dit moment staan er meer dan 260.000 testafspraken ingepland en dat aantal loopt waarschijnlijk verder op.
Met name in de regio Amsterdam zijn veel afspraken gemaakt. Ook wordt het vermoedelijk druk bij teststraten rondom Venlo, waar dit weekend het festival Stereo Sunday plaatsvindt.
Vanaf dit weekend zijn de meeste testlocaties langer open, van 07.30 uur tot 19.30 uur op donderdag en van 07.00 uur tot 22.00 uur op vrijdag en zaterdag. Op andere dagen blijven de openingstijden 08.00 uur tot 18.00 uur.
Vorig weekend was het druk in de teststraten, onder meer vanwege de versoepelingen en een hackpoging van de systemen achter Testen voor Toegang.
Openbaar Ministerie eist maanden cel voor coronafraudeur
Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 15 maanden voor een coronafraudeur. De verdachte maakte zich volgens het OM onder meer schuldig aan het misbruiken van coronahulp voor getroffen ondernemers.
De verdacht vroeg onterecht meerdere corona-subsidies aan, meldt het OM. Het zou gaan om bijna twintig niet gehonoreerde en twee geslaagde aanvragen. Op basis van die laatste twee ontving de verdachte ruim 94.000 euro aan subsidie.
"Verdachte was net een kameleon die zich afhankelijk van de fraude voordeed als directeur van een transportbedrijf, verhuurder van een sportaccommodatie, vertegenwoordiger van zorginstellingen of snackbarhouder", zei de officier van justitie.
Minister De Jonge: meer provincies op groen
Wereldgezondheidsorganisatie: EK voetbal mogelijk 'superspreader event'
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op om het aantal coronabesmettingen na voetbalwedstrijden van het EK voetbal goed in de gaten te houden. Vanwege de grote groepen mensen die afkomen op steden waar de wedstrijden worden gespeeld, het reizen naar die locaties en versoepelingen in Europese landen zou het aantal besmettingen met 10 procent kunnen toenemen.
Volgens de WHO is de daling van het aantal besmettingen in Europa die de afgelopen tien weken zichtbaar was gestopt. Een nieuwe golf besmettingen zou onvermijdelijk zijn, als onder anderen voetbalfans hun waakzaamheid verliezen. Het is niet uitgesloten dat het EK een zogenoemd superspreader event wordt, volgens de WHO.
Britse voetbalfans die naar Italië reizen om de wedstrijd tegen Oekraïne zaterdag bij te wonen, wordt de toegang tot het stadion in Rome ontzegd, zelfs als ze een ticket hebben. Dat meldt de Italiaanse ambassade in Londen. "Iedereen die de afgelopen veertien dagen in het VK is geweest, ongeacht zijn nationaliteit of verblijfplaats, zal niet worden toegelaten tot het stadion", staat in een verklaring.
Vandaag uitte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer scherpe kritiek op de Europese voetbalunie. Hij zegt dat de manier waarop de UEFA de toegang van toeschouwers bij de EK-wedstrijden heeft geregeld, onverantwoord is.
Probleem herstelbewijs CoronaCheck-app opgelost
Het probleem met het laden van het herstelbewijs in de CoronaCheck-app is opgelost, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Vanaf vandaag zouden mensen die het afgelopen halfjaar herstelden van een coronabesmetting een bewijs daarvan kunnen laden in de app, maar wie dat probeerde kreeg een foutmelding.
Dat probleem is volgens het ministerie nu dus over. Nederlanders die op vakantie willen hebben een herstelbewijs, negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs nodig om toegang te krijgen tot andere landen in de EU.
'Nieuwe besmettingen vooral onder twintigers'
De nieuw gemelde besmettingen doen zich vooral voor in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar, ziet Yorick Bleijenberg, die zich al de hele pandemie verdiept in de coronacijfers en daar veel over twittert. Twintigers krijgen nu een eerste prik, en het duurt zeker twee weken voordat de bescherming begint te werken.
De GGD Twente bevestigt dat er sprake is van een coronacluster in een discotheek in Enschede. Er zijn al meerdere besmettingen te herleiden naar het feest van afgelopen zaterdag, meldt RTV Oost.
Meerdere jongeren lieten aan de omroep weten dat ze op een feest in discotheek Aspen Valley waarschijnlijk besmet zijn geraakt. Om hoeveel besmettingen het gaat, is niet duidelijk.
845 nieuwe besmettingen, gemiddeld daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 845 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 200 meer dan gisteren. Het gaat om het hoogste aantal positieve tests sinds 18 juni.
Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week, doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 616 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.
Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, evenveel als een week eerder.
Slechts tien nieuwe coronapatiënten in ziekenhuizen
Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, blijft dalen. In de afgelopen 24 uur zijn negen mensen op een verpleegafdeling beland vanwege covid-19 en één persoon werd meteen opgenomen op de intensive care. Dat was de eerste opname daar in drie dagen.
In totaal zijn er dus tien nieuwe coronapatiënten opgenomen, het laagste aantal sinds half oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens.
Tegenover de tien opnames staat dat 28 mensen het ziekenhuis hebben verlaten, omdat ze zijn overleden of omdat ze genoeg zijn hersteld. Daardoor daalde het totale aantal opgenomen coronapatiënten landelijk naar 278. Dat is het laagste aantal sinds half september. Toen zat Nederland aan het begin van de tweede golf en liep de druk op de ziekenhuizen juist op.
Een maand geleden, op 1 juni, behandelden de ziekenhuizen 1240 coronapatiënten. Dat betekent dat er ongeveer duizend bedden zijn vrijgekomen.
Foutmelding bij laden van herstelbewijs in CoronaCheck-app
Mensen die het herstelbewijs in de CoronaCheck-app proberen te laden, krijgen een foutmelding te zien. Vanaf vandaag zouden mensen die het afgelopen halfjaar herstelden van een coronabesmetting een bewijs daarvan kunnen laden in de app.
Op Twitter schrijven gebruikers: "Net de #coronacheck app gedownload en herstelbewijs aangevraagd. Tijdens aanvragen staat de positieve test er netjes in (eind maart) maar kan toch geen QR maken", en "Coronacheck app werkt nog steeds niet."
Nederlanders die op vakantie willen, hebben een herstelbewijs, negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs nodig om toegang te krijgen tot andere landen in de EU.
Het ministerie van Volksgezondheid is verantwoordelijk voor de CoronaCheck-app, maar was niet meteen bereikbaar voor commentaar.
Nederland doneert miljoenen vaccins aan Kaapverdië, Indonesië en Covax-programma
Nederland doneert komende week 150.000 vaccins aan Kaapverdië. Later volgen ook donaties aan het Covax-programma van de WHO en aan Indonesië. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid besloten in overleg met minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken.
Door een grote levering van ruim één miljoen AstraZeneca-vaccins is het mogelijk om nu hulp aan Kaapverdië te bieden. Waarschijnlijk gaat er volgende week ook een eerste hoeveelheid van 500.000 vaccins naar het Covax-programma voor lage- middeninkomenslanden.
Indonesië krijgt later dit jaar 3 miljoen vaccins, maar wanneer die vaccins worden verstuurd is nu nog niet bekend. Nederland is van plan om dit jaar uiteindelijk tientallen miljoenen vaccins te doneren. Er zijn eerder al 500.000 tot 750.000 vaccins aan Suriname toegezegd, een deel daarvan is al verstuurd.
Veel rustiger bij coronasteunloket, uitstel voor aanvraag nieuwe steun
46.000 bedrijven hebben bij het UWV NOW-steun aangevraagd om de lonen over het afgelopen kwartaal te kunnen betalen. Het zijn aanmerkelijk veel minder bedrijven dan in de periode ervoor, toen veel zaken noodgedwongen gesloten waren vanwege de lockdown. Toen werd er door 77.000 bedrijven om steun gevraagd.
De loonsteun voor het afgelopen kwartaal geldt voor 707.000 werknemers. Het UWV heeft ongeveer 1 miljard euro overgemaakt aan de bedrijven. Een periode eerder ging het om meer dan 3 miljard. Het UWV stelt later vast of bedrijven te veel hebben gekregen of nog geld erbij moeten krijgen.
Het kabinet maakte eerder deze week bekend dat de NOW-regeling voor een vijfde en tevens laatste keer wordt verlengd. Voor het derde kwartaal kunnen bedrijven steun aanvragen als hun omzet nog altijd lager is vanwege de coronacrisis. Het loket om die steun aan te vragen zou op 5 juli opengaan, maar dat gaat niet lukken. Het UWV zegt dat vanwege aanpassingen in de regeling de opening is vertraagd. De uitvoeringsinstantie zegt het vervelend te vinden voor ondernemers en weet nog niet wanneer de aanvragen wel kunnen worden ingediend.
'Successen vieren met knuffels in het stadion is onverantwoord'
De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft scherpe kritiek geuit op de Europese voetbalunie. Hij zegt dat de manier waarop de UEFA de toegang van toeschouwers bij de EK-wedstrijden heeft geregeld, onverantwoord is.
"We weten allemaal dat contactvermijding en bepaalde hygiëneregels essentieel zijn om infecties te voorkomen", zei hij tijdens een persconferentie in Berlijn. "Maar als je de beelden ziet van mensen die heel dicht bij elkaar staan en successen vieren met dikke knuffels dan is het te verwachten dat dit leidt tot nieuwe besmettingen."
Afgelopen dinsdag waren er 41.973 toeschouwers uit binnen- en buitenland aanwezig in het Wembly Stadion in Londen. De Duitse ploeg verloor daar met 2-0 van Engeland. Voor de halve finales en voor de finale worden 60.000 toeschouwers toegelaten in het stadion.
Buitenlandse EK-supporters zijn uitgesloten van een quarantaineplicht als ze naar een land reizen waar code oranje geldt, maar moeten wel een negatieve coronatest laten zien als ze het stadion ingaan. Voor mensen die met een andere reden naar een 'oranje' land reizen geldt de quarantaineplicht wel.
Webportaal vaccinatiebewijs via huisarts nog niet gereed
Het webportaal van het ministerie van Volksgezondheid waar mensen die zijn gevaccineerd door de huisarts zich kunnen registreren om alsnog een vaccinatiebewijs te krijgen, is nog niet gereed. Dat schrijft de Landelijke Huisarts Vereniging op hun website.
Huisartsen en zorginstellingen zouden vanaf vandaag een vaccinatiebewijs kunnen regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Daarmee kan de gevaccineerde een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Wanneer het webportaal wel bereikbaar zal zijn, is nog onduidelijk. Het Ministerie van Volksgezondheid schrijft op Twitter dat het portaal "in de loop van vandaag opent".
Turkije versoepelt coronabeperkingen
Na meer dan een half jaar versoepelt Turkije de geldende coronamaatregelen. Zo vervalt de avondklok doordeweeks en mogen Turken op zondag ook weer naar buiten. Ook gaat het openbaar vervoer weer terug naar de normale dienstregeling. Huwelijken en concerten mogen weer plaatsvinden, zolang er afstand gehouden wordt. Dansen mag alleen als er voldoende afstand mogelijk is en in de bars mag tot middernacht muziek gespeeld worden.
Turkije was de afgelopen weken al begonnen de coronamaatregelen te verlichten. Restaurants mochten eerder al open voor een beperkt aantal gasten. Volgens de Turkse president Erdogan kan er worden versoepeld omdat het aantal nieuwe infecties is gedaald tot ongeveer 5000 per dag.
De maatregelen rondom het dragen van mondmaskers, afstand houden en handen wassen blijven in Turkije van kracht.
Heropening winkels goed te merken bij resultaten Primark en H&M
Dat de winkels in Europa de afgelopen weken weer open mochten is duidelijk te merken aan de resultaten van kledingketens Primark en H&M. In de 16 weken tot 19 juni zette Primark drie keer meer om in vergelijking met de diezelfde periode een jaar eerder. Ook bij H&M zijn de verkopen nu weer bijna op het niveau van voor de crisis.
Op 28 april konden mensen weer winkelen zonder afspraak bij niet-essentiële winkels, en veel consumenten maakten daar meteen gebruik van. Onder meer bij de Primark en de IKEA stonden die dag lange rijen.
Covid-19 komt veel voor bij huiskatten en -honden, blijkt uit onderzoek
Het coronavirus komt vaak voor bij huiskatten en -honden waarvan de eigenaar besmet is, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Het advies van de onderzoekers voor coronapatiënten is dan ook contact met kat of hond te vermijden, zegt hoogleraar Els Broens, van de Universiteit Utrecht tegen de BBC.
Ruim 310 huisdieren uit 196 huishoudens waar een menselijke besmetting was vastgesteld, werden getest. Bij zes katten en zeven honden was de PCR-test positief, en bij 54 huisdieren werden antilichamen tegen het virus gevonden, wat duidt op een eerdere besmetting.
"De grootste zorg is niet de gezondheid van de dieren, maar het potentiële risico dat huisdieren als een reservoir van het virus kunnen dienen en het virus opnieuw in de menselijke populatie kunnen introduceren." Het is volgens de onderzoekers het eerste onderzoek waaruit blijkt dat huisdiereneigenaren inderdaad hun hond of kat kunnen besmetten. Eerder was dit moeilijk te detecteren omdat het virus zich nog snel onder mensen verspreidde.
Huisdieren met een covid-besmetting worden overigens niet erg ziek. De meeste besmette huisdieren zijn asymptomatisch of vertonen milde covid-symptomen.
Samoaanse gewichtheffers doen niet mee aan Olympische Spelen
Samoa stuurt alleen sporters die in het buitenland verblijven naar de Spelen uit angst dat de atleten het coronavirus mee terug nemen. Dat betekent voor de drie gewichtheffers die op Samoa wonen en trainen dat hun olympische droom voorbij is." Het is vreselijk, hartverscheurend", zei de voorzitter van de gewichthefbond op Samoa. "Dit is heel slecht nieuws."
Acht andere sporters van de Polynesische eilandengroep die in het buitenland verblijven, zullen hun land wel vertegenwoordigen op de Spelen. Zij gaan na het mondiale sportevenement ook weer terug naar het land waar ze nu verblijven.
De Olympische Spelen in Japan werden al met een jaar uitgesteld vanwege het coronavirus en beginnen op 23 juli.
Huisartsen en zorginstellingen kunnen vaccinatiebewijs invoeren
Huisartsen en zorginstellingen kunnen vanaf vandaag een vaccinatiebewijs regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat. Daarmee kan de gevaccineerde een groen vinkje krijgen in de CoronaCheck-app.
Een gevaccineerde wiens prik wel in het centrale register van het RIVM staat, krijgt het groene vinkje automatisch. Als dat niet lukt, kan zij of hij contact opnemen met de huisarts, het ziekenhuis of de instelling waar de prik is gezet. De zorgverlener kan dan via een speciaal webportaal alsnog een vaccinatiebewijs regelen. Mensen die door de GGD zijn gevaccineerd krijgen wel automatisch een groen vinkje in de CoronaCheck-app omdat de systemen van de GGD zijn gekoppeld aan de app.
Vanaf vandaag kunnen gevaccineerde mensen het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app gebruiken voor toegang tot binnenlandse evenementen of om te reizen binnen de EU.
Douaniers in de hele EU weten raad met coronareiscertificaat
Europese vakantiegangers kunnen er vanaf vandaag van uitgaan dat de douaniers aan de grens het coronareiscertificaat kunnen uitlezen. Met het certificaat kunnen reizigers aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, negatief getest of beschermd door een eerdere besmetting.
In de meeste landen kon het certificaat al worden uitgelezen, Nederland sluit vandaag aan. Ierland is het enige land dat nog niet klaar is om mee te doen. De lancering heeft daar vertraging opgelopen door een cyberaanval.
Nederlanders kunnen het certificaat sinds afgelopen week aanmaken in de CoronaCheck-app. Vanaf vandaag kan in die app ook het herstelbewijs worden geladen, waarmee kan worden aangetoond dat de drager het afgelopen halfjaar is hersteld van een besmetting. Met het certificaat krijgen burgers van de EU toegang tot landen binnen de unie, zonder dat ze in quarantaine moeten.
Maar weinig boetes voor overtreden quarantaineplicht
Er worden nauwelijks boetes uitgedeeld voor het overtreden van de quarantaineplicht die geldt voor mensen die terugkomen uit een hoogrisicogebied. Een maand na invoering van de plicht zijn er 23 boetes uitgedeeld, laat het ministerie van Volksgezondheid aan De Telegraaf weten. Dat komt neer op minder dan één boete per dag.
De quarantaineplicht geldt voor landen waar gevaarlijke varianten van het coronavirus rondgaan, zoals Brazilië en India. Sinds twee weken hoort ook Groot-Brittannië daarbij, klik hier voor de hele lijst. Minister De Jonge noemde de plicht een instrument om te zorgen "dat het virus uitdooft".
Virologen zeggen in de krant dat het controlesysteem niet werkt. Ab Osterhaus pleit voor hogere boetes. Hij wijst op Taiwan, waar de boete kan oplopen tot 30.000 euro, tegen 339 in Nederland. Het ministerie van Volksgezondheid erkent dat er nog wordt gewerkt aan de monitoring, het toezicht en de handhaving.
'Discotheek Enschede mogelijk coronabrandhaard'
Een discotheek in Enschede is mogelijk een coronabrandhaard geweest. Meerdere jongeren zeggen tegen RTV Oost dat ze afgelopen zaterdag op een feest waarschijnlijk besmet zijn geraakt. Om hoeveel besmettingen het gaat, is niet duidelijk.
Het feest van van zaterdagnacht in discotheek Aspen Valley was het eerste in ruim anderhalf jaar. Er waren 800 mensen aanwezig, die zich vooraf hadden moeten laten testen. Bedrijfsleider De Vlaming krijgt veel berichten van mensen die zeggen besmet te zijn geraakt. "We weten niet of dit ook echt hier gebeurd is, want we hebben nog geen contact gehad met de GGD."
Een van de bezoekers zegt zaterdagmiddag negatief te zijn getest. Een dag later kwamen coronaklachten opzetten. Ze werd enkele dagen later positief getest. "Ik ben verder niet met anderen in contact geweest en veel vriendinnen hebben het nu ook. Zij waren allemaal in de discotheek", zegt ze.
De GGD was nog niet bereikbaar voor commentaar.