liveblog

RIVM meldt 0 coronadoden • Hoogste aantal besmettingen in VK sinds februari


Mondkapjes niet langer verplicht: 'Het voelt heel dubbel'

Mondkapjes niet langer verplicht: 'Het voelt heel dubbel'

Testen voor Toegang vertraging opgelost, achterstanden nog niet weggewerkt

De IT-systemen van Testen voor Toegang hebben vandaag nog hinder ondervonden van de hackpoging van gisteren. De organisatie zegt dat technische aanpassingen die vrijdagmiddag zijn gedaan na de hackpoging voor vertraging hebben gezorgd. Hierdoor kwamen e-mails met testresultaten later binnen.

Volgens de coronatestorganisatie was dat om 16.00 uur opgelost. Door de vertragingen in het systeem is vanochtend bij sommige testaanbieders een achterstand ontstaan bij het invoeren van testresultaten. Met name in de regio Amsterdam was dat het geval.

De organisatie zegt dat het grootste deel van de 100.000 mensen die zich vandaag hebben laten testen een testuitslag heeft ontvangen. "Ook de supporters voor de wedstrijd Denemarken-Wales zijn op tijd binnengekomen in de Arena met hun testuitslag", klinkt het.

Voor "enkele duizenden" mensen wordt de achterstand nog weggewerkt. Testen voor Toegang zegt dat er hard gewerkt wordt om dit op te lossen. Een garantie dat iedereen vanavond een testresultaat binnen heeft, wil de organisatie niet geven. Sommige resultaten volgen mogelijk pas vannacht of morgenochtend.

Britse minister stapt op door overtreden afstandsregels

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock is opgestapt. Zijn positie was onder druk komen te staan nadat er foto's waren opgedoken waarop te zien is hoe hij zoent met zijn politiek adviseur Gina Coladangelo.

Dat betekende een overtreding van de coronamaatregelen, omdat ze geen afstand van elkaar hielden en geen onderdeel uitmaken van hetzelfde huishouden. Beiden zijn getrouwd.

Hancock verontschuldigde zich voor het incident, maar desondanks klonken er vele oproepen om op te stappen, ook binnen zijn eigen Conservatieve Partij. Premier Johnson sloot zich niet aan bij de mensen die Hancocks vertrek eisten en vond excuses voldoende.

Vandaag besloot Hancock alsnog op te stappen.

Studentenvakbond wil volledig fysiek onderwijs in september

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat hogescholen en universiteiten in september weer helemaal open gaan, zodat studenten weer volledig fysiek onderwijs kunnen krijgen. "Studenten hebben door de coronacrisis te veel tijd alleen in hun kamer doorgebracht. Je ziet dat het daardoor steeds slechter gaat met hun mentale gezondheid. Het is essentieel dat het onderwijs in september weer volledig op locatie plaatsvindt", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene tegen persbureau ANP.

Volgens de vakbondsvoorzitter zijn online lessen geen volwaardige vervanging voor fysiek onderwijs. "Tijdens onlinelessen mis je sociaal contact en discussie. Dat is niet alleen slecht voor de mentale gezondheid van studenten, maar ook voor de onderwijskwaliteit. We zien ook dat veel studenten door corona studievertraging oplopen. En dat terwijl het hoger onderwijs veilig open kan."

Minister De Jonge zei eind vorige maand dat iedereen die dat wil voor eind augustus volledig gevaccineerd kan zijn. Dat zou dan precies op tijd zijn voor het nieuwe college- en schooljaar.

Hoogste aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk sinds 5 februari

In het Verenigd Koninkrijk is het hoogste aantal coronabesmettingen op één dag vastgesteld sinds 5 februari dit jaar. Vandaag kwam het aantal positieve testuitslagen op 18.270. Het aantal sterfgevallen kwam op 23.

Door de opkomst van de deltavariant van het virus neemt het aantal vastgestelde besmettingen al een maand toe in het Verenigd Koninkrijk. Tegelijkertijd blijft het aantal dagelijkse sterfgevallen rond de 20.

Het lijkt erop dat dat een direct gevolg is van het vaccinatieprogramma. Uit data van de overheid blijkt dat inmiddels bijna 84 procent van de volwassen Britten een eerste prik heeft gehad. Daarnaast heeft ruim 61 procent ook een tweede dosis gekregen.

Finse voetbalsupporters nemen corona mee uit Rusland

Finse voetbalfans die in Sint-Petersburg waren voor de EK-wedstrijden van hun land, hebben voor een piek in het aantal Finse coronabesmettingen gezorgd. Dat meldt het Finse RIVM. Alle fans die met de bus zijn teruggekomen, worden opgeroepen om een coronavirustest te doen.

Volgens de directeur van het gezondheidsinstituut zijn tot nu toe meer dan 120 virusgevallen ontdekt bij reizigers die terugkeerden uit Sint-Petersburg. Het merendeel van hen was er voor het EK. Een deel van de infecties zou zijn opgelopen in een Duits restaurant in de Russische stad.

Finland speelde twee van zijn Euro 2020-groepswedstrijden in Sint-Petersburg, in het bijzijn van enkele duizenden fans. In Sint-Petersburg wordt vrijdag een van de kwartfinales gespeeld.

De autoriteiten in de Russische stad hebben vorige week de coronamaatregelen aangescherpt. Zo zijn eettentjes in winkelcentra en de Euro 2020-fanzone gesloten.

569 nieuwe besmettingen, voor eerst sinds september geen doden gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 569 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 84 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 655 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 31 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

0 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 0 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder. Het is voor het eerst sinds 7 september 2020 dat er geen coronadoden zijn gemeld.

Dat betekent niet dat er de afgelopen dag helemaal niemand aan het virus is overleden. Er is geen meldplicht en niet iedere dode wordt daarom aan het RIVM gemeld.

Inmiddels vijf miljoen mensen in Nederland volledig gevaccineerd

In Nederland zijn inmiddels ruim vijf miljoen mensen volledig gevaccineerd, zo meldt minister De Jonge. Daarnaast zijn er vier miljoen mensen die één prik hebben gehad, maar er ook nog één moeten.

Wachttijd in teststraten loopt weer op

In de teststraten van Testen voor toegang is het opnieuw druk, maar volgens de organisatie loopt het wel door. Toch lopen de wachttijden soms flink op. In de teststraat in de RAI in Amsterdam is de wachttijd inmiddels opgelopen tot anderhalf uur. Er staan veel Denen die zich willen laten testen voor de EK-wedstrijd vanavond van Denemarken tegen Wales in de Johan Cruijff Arena.

Vrijdag moesten mensen uren wachten voor ze aan de beurt waren in de testraten van Testen voor toegang. Dat had te maken met een hackpoging.

Deltavariant verspreidt zich snel door Portugal

In Lissabon is 70 procent van alle coronabesmettingen veroorzaakt door de deltavariant. Die mutatie verspreidt zich inmiddels ook in rap tempo naar andere delen van het land. In heel Portugal (met uitzondering van het eiland Madeira) is nu 51 procent van alle besmettingen toe te schrijven aan de deltavariant. Vooral in de regio Algarve die populair is onder toeristen, stijgt het aantal besmettingen snel.

De besmettingen liepen weer op nadat Portugal half mei het land had opengesteld voor toeristen uit EU-landen en Groot-Brittannië. Winkels en restaurants gingen weer open en de stranden lagen vol.

De regering heeft beperkende maatregelen ingevoerd in Lissabon en Albufeira, een populaire bestemming in de Algarve voor Britse reizigers. Zo moeten restaurants in deze steden sinds donderdag eerder hun deuren sluiten. Groot-Brittannië heeft Portugal sinds donderdag toegevoegd aan de lijst met gebieden met een zeer besmettelijke virusvariant, waarvoor strenge reisbeperkingen gelden. Door het tempo van het vaccinatieprogramma op te schroeven hoopt Portugal de opmars van de deltavariant te kunnen stuiten.

Testen voor toegang werkt weer, 'we zijn klaar voor vanavond'

Testen voor toegang "is weer helemaal 'up and running'", zegt de Stichting Open Nederland die de testinfrastructuur coördineert. Volgens voorman Tom Middendorp zijn de testuitslagen gisteren handmatig ingevoerd en is er tot diep in de nacht doorgewerkt.

Gisteren bleek het systeem waarin testuitslagen kunnen worden omgezet in een QR-code waarmee je toegang kunt krijgen tot bijvoorbeeld clubs en evenementen te zijn verstoord door een hackpoging. Daardoor kregen veel mensen hun toegangsbewijs niet op tijd. "Een heel ongelukkige timing tijdens dit piekweekend met de eerste versoepelingen", aldus Middendorp.

Het is niet duidelijk uit welke hoek de hackpoging komt. Het systeem werd gisteren uit voorzorg stilgelegd, maar nu draait het dus weer en is het volgens Middendorp veilig genoeg. "Iedereen kan weer boeken en testen, we zijn klaar voor vanavond."

175.000 extra Janssen-vaccins beschikbaar voor keuzelijn

Door een extra levering van Janssen zijn er de komende weken nog eens 175.000 vaccins extra beschikbaar. Samen met de 200.000 vaccins die op voorraad waren betekent dit dat er nu in totaal 375.000 mensen kunnen kiezen om met het Janssen-vaccin te worden gevaccineerd. Van het vaccin is maar één prik nodig.

De afgelopen drie dagen hebben al 185.000 mensen via het speciale telefoonnummer 0800 1295 een vaccinatie-afspraak gemaakt voor het Janssen-vaccin.

Gisteravond werd in de Jaarbeurs in Utrecht ook de eerste 'Dansen met Janssen'-priknacht georganiseerd met een dj. Tot 01.00 uur werden 2500 prikken gezet.

TT Assen: problemen met testen voor toegang opgelost

Bezoekers van de TT Assen hoeven zich geen zorgen te maken of ze worden toegelaten. Volgens het circuit zijn de problemen met testen voor toegang opgelost. "Er is gisteravond doorgetest en de problemen zijn ingehaald", zegt een medewerker tegen de NOS. "Het aantal mensen dat buiten de boot dreigt te vallen is nihil."

Als zich toch nog problemen voordoen wordt daarvoor een oplossing gezocht. "Als mensen hun afspraakbewijs, vaccinatiebewijs of testuitslag op papier hebben, mogen ze naar binnen", aldus de woordvoerder. De poorten van het TT-terrein zijn sinds 07.00 uur vanochtend open en tot nu toe hebben zich nog geen problemen voorgedaan.

Festivals mogen weer, maar het zijn er veel minder dan in 2019

In juli zijn er bijna honderd festivals minder te bezoeken dan voor de coronacrisis in 2019, meldt de nieuwssite Festivalinfo aan persbureau ANP. Volgens Festivalinfo staan er komende maand 49 festivals op de agenda. In 2019 waren dat er in juli nog 146.

Volgens Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia durfden organisatoren van festivals door het ontbreken van een garantiefonds lange tijd geen verplichtingen aan te gaan. Sommige festivals kwamen daardoor in tijdnood bij het vinden van leveranciers, het regelen van vergunningen en ook is er nog steeds een flink tekort aan personeel.

Politie controleert niet actief op anderhalvemeterregel

Nu de coronaregels zijn versoepeld, maar de anderhalvemeterregel nog wel geldt, zal de politie daar niet streng op gaan controleren. "Voor de politie heeft dit geen prioriteit en we hebben er ook de capaciteit niet voor", zegt Willem Woelders, nationaal commandant voor de coronacrisis bij de politie in het NOS Radio 1 Journaal.

Corona heeft het afgelopen jaar een enorme werkdruk opgeleverd bij de politie en die moet nu gecompenseerd gaan worden. "We moeten nu de collega's ook rust en vakantie geven zodat ze weer bij kunnen komen", aldus Woelders. Daarnaast zijn er bij de politiekorpsen volgens hem ook nog zo'n 200.000 overuren die gecompenseerd moeten worden.

Harde lockdown Sydney uitgebreid

De harde lockdown in Sydney wordt uitgebreid. De autoriteiten maken zich ernstige zorgen over een uitbraak van de delta-variant in de Australische miljoenenstad.

Er zijn de laatste dagen tachtig nieuwe coronabesmettingen gemeld. Gisteren mochten daarom bewoners van het centrum en oostelijke buitenwijken alleen in dringende gevallen hun huis verlaten. Dat geldt nu voor alle 5 miljoen inwoners van Sydney en de voorsteden. Zij mogen de komende twee weken alleen hun huis uit om boodschappen te doen, voor een bezoek aan de dokter of om naar school of aan het werk te gaan.

Volle bak in Paradiso

Het zijn beelden die we lang niet gezien hebben: een evenementenlocatie vol met feestende mensen. Fotograaf Paul Bergen maakte deze beelden vannacht in Paradiso in Amsterdam, waar dj Reinier Zonneveld optrad. Het was de eerste clubnacht sinds 12 maart 2020.

Swipe om te zien hoe het was:

  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Problemen met toegangsbewijzen

Vanuit het hele land komen berichten van mensen die na een toegangstest voor bijvoorbeeld een bezoek aan een nachtclub geen uitslag hebben gekregen. Hun uitje viel daardoor in het water. Deze nacht was de eerste dat nachtclubs weer open mochten sinds maart 2020.

Gisteren waren er de hele dag problemen met de testuitslagen van Testen voor Toegang. Normaal gesproken krijgt iemand die getest is binnen een uur de uitslag gemaild, met daarin een code die je in de CoronaCheck-app kunt omzetten in een toegangsbewijs. Nu duurde dat veel langer en hebben veel mensen voor aanvang van hun activiteit helemaal geen uitslag gekregen.

Verslaggever Youssef Abjij was aan het begin van de nacht bij een club in Amsterdam, waar volgens hem tientallen bezoekers geen testbewijs hadden gekregen. Zij konden aan de deur een sneltest doen. Het grootste deel van de gasten had wel een uitslag gekregen en kon dus gewoon naar binnen.

Stichting Open Nederland zegt dat de vertragingen bij de teststraten van Testen voor Toegang "naar alle waarschijnlijkheid" veroorzaakt zijn door een hackpoging. "We werken met spoed aan een oplossing en versturen de uitslagen zo spoedig mogelijk", staat op de site.

De problemen treffen overigens niet alleen nachtbrakers, maar ook mensen die vandaag iets hebben gepland. Zo melden zich op Twitter ook bezorgde bezoekers van de TT in Assen die nog niet weten of ze worden toegelaten tot het circuit.

Versoepelingen ingegaan

Stap 4 van het versoepelingsplan is vannacht ingegaan. Mondkapjes zijn vanaf nu op de meeste plekken niet meer verplicht en het advies om thuis te werken is vervallen. Ook kun je weer net zoveel mensen thuis ontvangen als je wilt - als je tenminste anderhalve meter afstand kunt houden. Vannacht zijn voor het eerst sinds maart 2020 ook de nachtclubs weer opengegaan.

Hieronder zie je alle versoepelingen op een rij:

Nog 15.000 Janssen-prikken beschikbaar

Na drie dagen hebben 185.000 mensen een vaccinatie-afspraak gemaakt voor het Janssen-vaccin, meldt demissionair minister De Jonge op Twitter. Het was gisteren bij het callcenter een stuk minder druk dan woensdag en donderdag: er kwamen vandaag 53.000 telefoontjes binnen van 38.000 bellers. Veel mensen hadden dus in één keer beet. Woensdag moesten veel mensen het tientallen en soms zelfs honderden keren proberen voordat ze erdoor kwamen.

Het is voor het eerst dat mensen zich voor een specifiek vaccin kunnen melden. Het Janssen-vaccin is uit het reguliere vaccinatieprogramma gehaald, maar is voor sommige groepen juist interessant omdat er maar één prik van nodig is. Er waren 200.000 prikken beschikbaar; daarvan zijn er nu dus nog 15.000 over.

Welkom

Welkom in het corona-liveblog van zaterdag 26 juni. De laatste ontwikkelingen van gisteren gemist? Lees hier het blog van vrijdag terug.