Matt Hancock en zijn adviseur Gina Coladangelo
NOS NieuwsAangepast

Britse minister Hancock stapt op na niet naleven afstandsregels tijdens affaire

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock is opgestapt. De afgelopen dagen kwam zijn positie onder druk te staan, nadat er foto's van hem waren opgedoken. Daarop is te zien hoe hij zoent met zijn politiek adviseur Gina Coladangelo. Ook Coladangelo legt haar functie neer.

Die innige verstrengeling betekende een overtreding van de coronamaatregelen, omdat ze geen afstand van elkaar hielden en geen onderdeel uitmaken van hetzelfde huishouden. Beiden zijn getrouwd.

Hancock verontschuldigde zich voor het incident, maar desondanks klonken er vele oproepen om op te stappen, ook binnen zijn eigen Conservatieve Partij. Premier Johnson sloot zich niet aan bij de mensen die Hancocks vertrek eisten en vond excuses voldoende.

In eerste instantie zei Hancock dat hij nog een rol te spelen had bij het bestrijden van de pandemie. Inmiddels is hij tot een andere conclusie gekomen, zegt hij in een videoverklaring: "Ik begrijp de enorme opofferingen van iedereen. Degenen die de regels maken, moeten ze ook naleven, en daarom moet ik opstappen."

Bekijk hieronder de hele verklaring van Hancock:

Hancock lag ook onder vuur vanwege onthullingen van Dominic Cummings, een voormalig adviseur van Boris Johnson. Cummings openbaarde appberichten waarin Johnson Hancock "totally fucking hopeless" noemde.

Na het opstappen van Hancock had Johnson beduidend vriendelijker woorden voor hem over. Volgens Johnson kan Hancock "zeer trots zijn op wat hij bereikt heeft in het tegengaan van de pandemie".

Cummings had vorig jaar te maken met een vergelijkbare situatie als Hancock. Nadat er een nationale lockdown van kracht was geworden, maakte Cummings een reis van Londen naar de regio Durham. Dat was in strijd met de geldende coronamaatregelen.

De opvolger van Hancock is Sajid Javid. Die aanstelling is opmerkelijk. Begin vorig jaar stapte Javid nog op als minister van Financiën nadat hij had geweigerd zijn politieke adviseurs te ontslaan, en te laten vervangen door adviseurs die door Boris Johnson waren aangewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl