NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Webportaal huisartsen na uren vertraging online • GGD doet aangifte tegen complotdenkers

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Discotheek in Enschede sluit voorlopig de deuren na coronabesmettingen

  Een discotheek in Enschede sluit voorlopig de deuren. Zaterdag is een aantal bezoekers besmet geraakt met het coronavirus. De discotheek roept de 800 jongeren die afgelopen weekend binnen waren op om zich te laten testen bij de GGD.

  Ook de GGD Twente vraagt iedereen die afgelopen zaterdag in de discotheek was om zich te laten testen. "We weten nog niet hoeveel besmettingen er exact zijn, maar we roepen iedereen op die daar geweest is om zich te laten testen", zegt Reinier van Broekhoven van de GGD Twente tegen RTV Oost. "Het bron- en contactonderzoek is nu in volle gang. Daarnaast zoeken we ook uit hoe dit heeft kunnen gebeuren."

  Gisteravond meldde RTV Oost al dat er sprake was van een coronabrandhaard. Meerdere jongeren lieten onafhankelijk van elkaar aan de regionale omroep weten op het feest besmet te zijn geraakt. Zaterdagnacht was het eerste grote feest in de Enschedese discotheek sinds anderhalf jaar.

 • Webportaal vaccinatiebewijs via huisarts na uren beschikbaar

  Het webportaal van het ministerie van Volksgezondheid waarmee mensen die zijn gevaccineerd door de huisarts alsnog een vaccinatiebewijs te krijgen, is na uren vertraging bruikbaar. Het was de bedoeling dat huisartsen en zorginstellingen vanaf vanochtend een vaccinatiebewijs konden regelen voor mensen van wie de prik niet in het centrale register van het RIVM staat.

  Dat bleek echter niet mogelijk te zijn. Bij de laatste controles waren niet alle functies binnen het portaal beschikbaar, volgens het ministerie. "Nu werken ze wel naar behoren", zegt een woordvoerder.

  Het ministerie vraagt mensen die problemen hebben met het aanmaken van hun vaccinatiebewijs eerst contact op te nemen met de helpdesk van CoronaCheck. "Zo blijven de lijnen van de huisartsen en andere instellingen beschikbaar voor mensen die ziek zijn", zegt ze. Lukt het ook via de helpdesk niet, dan kunnen gevaccineerden de huisarts, het ziekenhuis of een andere zorginstelling bellen.

 • Opnieuw avondklok in delen Portugal

  Op meerdere locaties in Portugal geldt vanaf vrijdag weer een avondklok. Op 45 plekken, waaronder Lissabon en Porto, moeten mensen tussen 23.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends binnenblijven.

  De nieuwe maatregel is volgens autoriteiten nodig vanwege de toename van het aantal coronabesmettingen in sommige regio's. Vandaag werden 2449 nieuwe besmettingen binnen een etmaal gemeld, het hoogste dagcijfer sinds medio februari. Het gaat vooral om besmettingen onder jongere mensen die niet zijn gevaccineerd.

  De maatregel gold eind vorig jaar ook al in delen van Portugal, maar werd opgeheven nadat het aantal infecties daalde.

  Mensen in Lissabon dragen een mondkapje Reuters
 • Controle treinreizigers om mondkapje leidt tot drugsvondst

  Twee mannen die in de trein zaten zijn gisteravond bij Breda aangehouden omdat ze zeven kilo mdma bij zich hadden. De twee vielen op omdat ze geen mondkapje droegen, schrijft Omroep Brabant.

  Omdat ze zich niet aan de coronaregels hielden, besloot de conducteur hen te controleren. Ze hadden geen legitimatiebewijs bij zich en probeerden te vluchten. Toen de politie hen op het station controleerde, bleken ze een tas met zeven kilo mdma bij zich te hebben. Ook hadden ze een paar duizend euro contact geld op zak.

 • Scannerapp voor vliegreis niet overal beschikbaar

  De app van de overheid om op het vliegveld QR-codes te scannen voor Nederlanders die met het vliegtuig op vakantie gaan, is nog niet beschikbaar in de app stores. Daarom konden Transavia en TUI de applicatie vandaag niet gebruiken om het digitale Europese reiscertificaat te controleren.

  Het ontbreken van de app heeft niet tot grote problemen geleid voor reizigers, melden de luchtvaartmaatschappijen. Reizigers wordt aangeraden om een vaccinatiebewijs of testresultaat geprint mee te nemen, ook omdat dat in het land van bestemming nodig zou kunnen zijn.

  Vliegmaatschappij KLM heeft de app wel kunnen gebruiken en meldt dat die naar verwachting werkt.

 • GGD doet aangifte tegen complotdenkers die medewerkers bedreigden

  De GGD heeft bij de politie aangifte gedaan vanwege bedreigingen die vandaag zijn geuit tegen vaccinatiemedewerkers. Leden van de Telegram-groep De Bataafse Republiek deelden de namen van de medewerkers met elkaar. Ook schreven ze onder meer "ruim deze moordenaars van de straat", "jagen maar" en "alles kan kapot".

  "Dit kan echt niet", zegt een woordvoerder van de GGD. "Onze mensen zetten zich al maandenlang in om het coronavirus te bestrijden. Ze verdienen respect en waardering in plaats van opgejaagd en geïntimideerd te worden door complotdenkers." Het is haar niet bekend om hoeveel bedreigingen het gaat. Er zouden geen adressen zijn gedeeld.

  De Telegram-groep is opgericht door de Red Pill Journal, een platform van complotdenkers. Ze geloven onder meer in theorieën over pedonetwerken.

 • Duitse vaccinatiecommissie: combineer prikken tegen deltavariant

  In verband met de verspreiding van de deltavariant adviseert de Duitse vaccinatiecommissie om mensen na een eerste AstraZeneca-prik als tweede inenting een mRNA-vaccin te geven. Ze zouden, ongeacht de leeftijd, een prik van farmaceuten Moderna of Pfizer moeten krijgen, stelt een commissie van het Duitse Robert Koch Instituut.

  De immuniteit tegen het coronavirus zou door de mix beter zijn dan wanneer twee dezelfde prikken worden gebruikt, schrijven Duitse media. Tussen de eerste en de tweede dosis moet volgens de commissie minimaal vier weken zitten.

  Enkele dagen geleden bleek uit een groot Brits onderzoek dat het combineren van verschillende vaccins een goede bescherming geeft tegen het coronavirus. Bijvoorbeeld een combinatie van de vaccins van Pfizer en AstraZeneca werkt even goed als twee doses van hetzelfde vaccin. In Nederland wordt het AstraZeneca-vaccin nu alleen ingezet voor mensen boven de 60, vanwege een zeer zeldzame bijwerking die vooral voorkomt bij mensen onder de 60.

 • '40 procent Finse besmettingen te herleiden naar EK'

  Zo'n 40 procent van de Finse coronabesmettingen vorige week is te herleiden naar de EK-wedstrijd Finland-Rusland in Sint-Petersburg. Tussen 21 en 27 juni werden 947 nieuwe coronagevallen gemeld, dat is "veel meer" dan in de afgelopen weken, melden Finse autoriteiten.

  De recente piek in covid-19-gevallen zou grotendeels te wijten zijn aan voetbalfans die terugkeerden uit Rusland, na het bijwonen van de wedstrijd. Minstens 4500 Finse fans reisden naar Sint-Petersburg voor de wedstrijd op 16 juni. Gisteren bleek dat 386 fans vorige week positief zijn getest.

 • Testen voor Toegang verwacht opnieuw drukte

  In de teststraten van Testen voor Toegang zal het komend weekend opnieuw druk worden. Op dit moment staan er meer dan 260.000 testafspraken ingepland en dat aantal loopt waarschijnlijk verder op.

  Met name in de regio Amsterdam zijn veel afspraken gemaakt. Ook wordt het vermoedelijk druk bij teststraten rondom Venlo, waar dit weekend het festival Stereo Sunday plaatsvindt.

  Vanaf dit weekend zijn de meeste testlocaties langer open, van 07.30 uur tot 19.30 uur op donderdag en van 07.00 uur tot 22.00 uur op vrijdag en zaterdag. Op andere dagen blijven de openingstijden 08.00 uur tot 18.00 uur.

  Vorig weekend was het druk in de teststraten, onder meer vanwege de versoepelingen en een hackpoging van de systemen achter Testen voor Toegang.

 • Openbaar Ministerie eist maanden cel voor coronafraudeur

  Het Openbaar Ministerie eist een celstraf van 15 maanden voor een coronafraudeur. De verdachte maakte zich volgens het OM onder meer schuldig aan het misbruiken van coronahulp voor getroffen ondernemers.

  De verdacht vroeg onterecht meerdere corona-subsidies aan, meldt het OM. Het zou gaan om bijna twintig niet gehonoreerde en twee geslaagde aanvragen. Op basis van die laatste twee ontving de verdachte ruim 94.000 euro aan subsidie.

  "Verdachte was net een kameleon die zich afhankelijk van de fraude voordeed als directeur van een transportbedrijf, verhuurder van een sportaccommodatie, vertegenwoordiger van zorginstellingen of snackbarhouder", zei de officier van justitie.

 • Minister De Jonge: meer provincies op groen

 • Wereldgezondheidsorganisatie: EK voetbal mogelijk 'superspreader event'

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept op om het aantal coronabesmettingen na voetbalwedstrijden van het EK voetbal goed in de gaten te houden. Vanwege de grote groepen mensen die afkomen op steden waar de wedstrijden worden gespeeld, het reizen naar die locaties en versoepelingen in Europese landen zou het aantal besmettingen met 10 procent kunnen toenemen.

  Volgens de WHO is de daling van het aantal besmettingen in Europa die de afgelopen tien weken zichtbaar was gestopt. Een nieuwe golf besmettingen zou onvermijdelijk zijn, als onder anderen voetbalfans hun waakzaamheid verliezen. Het is niet uitgesloten dat het EK een zogenoemd superspreader event wordt, volgens de WHO.

  Britse voetbalfans die naar Italië reizen om de wedstrijd tegen Oekraïne zaterdag bij te wonen, wordt de toegang tot het stadion in Rome ontzegd, zelfs als ze een ticket hebben. Dat meldt de Italiaanse ambassade in Londen. "Iedereen die de afgelopen veertien dagen in het VK is geweest, ongeacht zijn nationaliteit of verblijfplaats, zal niet worden toegelaten tot het stadion", staat in een verklaring.

  Vandaag uitte de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer scherpe kritiek op de Europese voetbalunie. Hij zegt dat de manier waarop de UEFA de toegang van toeschouwers bij de EK-wedstrijden heeft geregeld, onverantwoord is.

 • Probleem herstelbewijs CoronaCheck-app opgelost

  Het probleem met het laden van het herstelbewijs in de CoronaCheck-app is opgelost, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Vanaf vandaag zouden mensen die het afgelopen halfjaar herstelden van een coronabesmetting een bewijs daarvan kunnen laden in de app, maar wie dat probeerde kreeg een foutmelding.

  Dat probleem is volgens het ministerie nu dus over. Nederlanders die op vakantie willen hebben een herstelbewijs, negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs nodig om toegang te krijgen tot andere landen in de EU.

 • 'Nieuwe besmettingen vooral onder twintigers'

  De nieuw gemelde besmettingen doen zich vooral voor in de leeftijdsgroep 20 tot 29 jaar, ziet Yorick Bleijenberg, die zich al de hele pandemie verdiept in de coronacijfers en daar veel over twittert. Twintigers krijgen nu een eerste prik, en het duurt zeker twee weken voordat de bescherming begint te werken.

  De GGD Twente bevestigt dat er sprake is van een coronacluster in een discotheek in Enschede. Er zijn al meerdere besmettingen te herleiden naar het feest van afgelopen zaterdag, meldt RTV Oost.

  Meerdere jongeren lieten aan de omroep weten dat ze op een feest in discotheek Aspen Valley waarschijnlijk besmet zijn geraakt. Om hoeveel besmettingen het gaat, is niet duidelijk.