NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Hoogste aantal besmettingen in Zuid-Afrika • 36.000 17-jarigen maakten prik-afspraak

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 2 juli, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • RIVM: helft besmettingen met coronavirus komt nu door deltavariant.
 • Opnieuw lange rijen bij Testen voor toegang.
 • Zeker 60 jongeren discotheek Enschede positief getest.
 • Minder dan een kwart van de mensen die in een rood of oranje land zijn geweest, hield zich na terugkeer aan de corona-adviezen.
Liveblog gesloten
 • VS doneert 4 miljoen doses Moderna-vaccin aan Indonesië

  De Verenigde Staten geven Indonesië 4 miljoen doses van het Moderna-vaccin. De nationaal veiligheidsadviseur van de VS heeft dat toegezegd in een telefoongesprek met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken.

  In Indonesië lopen de besmettingen met de deltavariant van het coronavirus uit de hand. Volgens het Rode Kruis staat het land op de rand van een catastrofe. Nog maar weinig Indonesiërs zijn gevaccineerd en het overgrote deel van de bevolking is niet beschermd. In de grote steden op Java lopen de ziekenhuizen en ook de begraafplaatsen snel vol, zegt correspondent Annemarie Kas.

 • Hoogste aantal coronabesmettingen sinds begin pandemie in Zuid-Afrika

  In Zuid-Afrika zijn vandaag 24.000 nieuwe besmettingen met het coronavirus geregistreerd, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. De ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten en er zijn nauwelijks meer bedden voor ernstig zieke patiënten te vinden. Vooral in Johannesburg is de nood hoog.

  Bureaucratisch falen heeft de gezondheidscrisis verergerd. De medische associatie in Zuid-Afrika dreigt de regering voor de rechter te dagen omdat meer dan 200 nieuwe artsen in opleiding geen stageplaats kunnen vinden, ondanks een enorm personeelstekort in de ziekenhuizen.

  De nieuwe golf besmettingen wordt veroorzaakt door de deltavariant van het virus, die zeer besmettelijk is. Slechts vijf procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking is gevaccineerd.

 • Slowakije verkoopt meeste Spoetnikvaccins terug aan Rusland

  Slowakije heeft de meeste doses van het Spoetnikvaccin terugverkocht aan Rusland. In maart importeerde het land 200.000 doses, maar er bleek maar weinig belangstelling voor het vaccin dat niet goedgekeurd is voor gebruik in de Europese Unie. Slowakije heeft nu 160.000 doses terugverkocht aan Rusland voor de aankoopprijs.

  De aankoop leidde dit jaar tot de val van de regering in Slowakije. Toenmalig premier Matovic had het vaccin zonder medeweten van zijn coalitiepartners gekocht.

 • Eerste festival in anderhalf jaar tijd: 'We staan te popelen'

  Stereo Sunday in Venlo is vandaag het eerste festival dat de poorten opent in 2021. Het tweedaagse festival, met 10.000 bezoekers per dag, is uitverkocht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste festival in anderhalf jaar tijd: 'We staan te popelen'
 • Wallonië nu ook groen op Europese kaart

  Na Vlaanderen kleurt nu ook Wallonië groen op de nieuwe kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Brussel blijft voorlopig nog een oranje zone.

  Een steeds groter deel van Europa is groen van kleur. Portugal, Letland, Ierland en grote delen van Zweden en Nederland kleuren oranje en ook in Denemarken, Noorwegen en Griekenland zijn nog oranje gebieden te vinden. In sommige delen van Spanje is het aantal besmettingen nog zo hoog dat ze rood kleuren. De rest van Spanje is ook oranje.

 • 36.000 jongeren uit 2004 maakten vaccinatie-afspraak

 • Storing negatieve testbewijzen CoronaCheck-app opgelost

  De storing bij de negatieve testbewijzen in de CoronaCheck-app is opgelost. Circa 400 mensen die getest waren om te kunnen reizen, kregen de uitslag van hun test niet door. Voor hen was op Schiphol een speciale balie opengesteld waar ze een papieren testbewijs konden halen. Inmiddels werkt de app weer. Het kan volgens de GGD bij sommige mensen nog wel even duren voor de uitslag doorkomt.

 • Duitsland: geen beperkingen voor gevaccineerden bij nieuwe uitbraak

  In Duitsland hoeven mensen die tegen corona zijn gevaccineerd zich niet meer aan beperkende maatregelen te houden als het virus opnieuw opleeft. Dat heeft minister van Volksgezondheid Spahn gezegd. Hoewel de besmettingscijfers op het moment laag zijn, neemt de bezorgdheid toe over de verspreiding van de besmettelijke deltavariant.

  "Zolang er geen mutaties zijn die van invloed zijn op de bescherming door vaccins, betekent volledig gevaccineerd zijn dat beperkingen van het soort dat we afgelopen winter hebben gezien niet nodig zijn," zei Spahn tegen verslaggevers in Berlijn.

  Eerder vandaag zei Helge Braun, de stafchef van bondskanselier Merkel, al dat wetenschappers het erover eens zijn dat volledig gevaccineerden "niet echt een risico lopen of een gevaar vormen voor anderen".

  In Duitsland heeft ruim de helft van de bevolking al minimaal één coronaprik gekregen en 38 procent is volledig gevaccineerd. Ook is besloten dat alle mensen die de eerste prik met AstraZeneca kregen, bij de tweede vaccinatie een mRNA-vaccin (zoals Pfizer of Moderna) krijgen ingespoten. Ook wordt de tussentijd tussen de vaccinaties verkort van 12 naar vier weken.

 • Janssen mag tweede fabriek in Leiden in gebruik nemen

  Het Europese Geneesmiddelenbureau heeft vaccinproducent Janssen toestemming gegeven om in Leiden een tweede fabrieksgebouw in gebruik te nemen. Het gebouw staat naast de bestaande fabriek van Janssen.

  Er kan per direct worden begonnen met de extra productie van coronavaccins voor de Europese markt. Hoeveel extra vaccin er vanwege de uitbreiding kan worden geproduceerd, is niet bekend.

 • Koninklijk gezin na jaar weer op de foto

  Voor het eerst sinds een jaar komt er weer een fotosessie met het koninklijk gezin. Normaal gesproken zijn er altijd twee fotomomenten per jaar, maar omdat het gezin vanwege de coronapandemie niet op wintersportvakantie ging, verviel dat in het voorjaar.

  De aanwezige pers wordt over twee weken ontvangen op Paleis Huis ten Bosch en moet een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen of vooraf negatief testen bij Testen voor toegang.

  Vorig jaar zag het persmoment er zo uit:

  ANP
 • 77 procent van de bloeddonors heeft corona-antistoffen

  Het percentage bloeddonors met antistoffen tegen het coronavirus is toegenomen tot 77 procent. Volgens bloedbank Sanquin wordt de toename veroorzaakt doordat steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

  De vaccinatiestrategie is duidelijk terug te zien in de onderverdeling naar leeftijd. Van de donors tussen de 41 en 50 jaar heeft inmiddels 80 procent antistoffen. Bij de donors tussen 31 en 40 jaar is dit 50 procent. Sanquin verwacht dat binnenkort ook de groep twintigers met antistoffen zal toenemen.

 • Storing negatieve testbewijzen in CoronaCheck-app

  Voor circa 400 mensen die getest zijn om te reizen, komt de uitslag niet door. De GGD heeft op Schiphol voor deze mensen een speciale balie geopend tussen aankomsthal 3 en 4, waar ze met spoed een papieren testbewijs kunnen halen.

 • Zeker 60 jongeren discotheek Enschede positief getest

  Zestig mensen die zaterdag in discotheek Aspen Valley in Enschede zijn geweest, zijn met het coronavirus besmet, meldt de GGD Twente. Gisteren werd duidelijk dat op het eerste feest dat daar sinds het uitbreken van de coronapandemie werd gegeven, veel mensen besmet zijn geraakt.

  De GGD heeft alle 800 bezoekers van de discotheek opgeroepen om zich te laten testen. Dat wordt goed opgevolgd, zegt een woordvoerder. Het aantal besmettingen dat te maken heeft met een bezoek aan de discotheek zal vermoedelijk verder oplopen, verwacht de GGD. Het is nog niet duidelijk hoeveel besmettingen met de deltavariant er tussen zitten. Dat wordt landelijk onderzocht en het onderzoek duurt twee tot drie weken.

 • 962 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 962 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 128 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 659 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is twee procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Zeven overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden zeven overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld twee doden per dag, tegen drie doden per dag een week eerder.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 16,2 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 210.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week 1,5 miljoen prikken gezet.

 • Opnieuw grote drukte bij Testen voor toegang

  Uit het hele land komen berichten van lange rijen bij de testlocaties. Vorige week veroorzaakten technische problemen veel vertraging en kreeg niet iedereen op tijd de testuitslag binnen. Voor dit weekend zijn zo'n 270.000 testafspraken gemaakt bij Testen voor toegang.

  Volgens een woordvoerder van Testen voor toegang kampt testaanbieder Corona Sneltests Nederland vandaag met onverwacht personeelstekort waardoor de wachttijden bij enkele locaties in Noord-Holland, waaronder de RAI in Amsterdam, flink oplopen.