liveblog
NOS NieuwsAangepast

Toeristen in Frankrijk gaan betalen voor test • Zwitserland geeft AstraZeneca-vaccins weg

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

'Discotheek Enschede mogelijk coronabrandhaard'

Een discotheek in Enschede is afgelopen zaterdag mogelijk een coronabrandhaard geweest. Meerdere jongeren laten aan RTV Oost weten vermoedelijk tijdens een feest in de disco besmet te zijn geraakt. Om hoeveel besmettingen het gaat, is niet duidelijk.

Zaterdagnacht was het eerste grote feest in de Enschedese discotheek Aspen Valley sinds anderhalf jaar. Zo'n 800 mensen waren erbij. Bedrijfsleider Bruno de Vlaming is op de hoogte van de mogelijke besmettingen. "We krijgen veel berichten van mensen die hier geweest zijn en mogelijk hier besmet zijn geraakt. We weten niet of dit ook echt hier gebeurd is, want we hebben nog geen contact gehad met de GGD", zegt hij tegen de regionale omroep.

Een van de bezoekers zegt zaterdagmiddag negatief getest te zijn. Een dag later kwamen coronaklachten opzetten. Ze werd enkele dagen later positief getest. "Ik ben verder niet met anderen in contact geweest en veel vriendinnen hebben het nu ook. Zij waren allemaal in de discotheek", zegt ze.

Of de discotheek inderdaad een brandhaard is geweest, zal nog moeten blijken uit onderzoek van de GGD. Die was vanavond niet bereikbaar voor een reactie aan RTV Oost.

Buitenlandse toeristen moeten vanaf 7 juli betalen voor coronatest in Frankrijk

Buitenlandse toeristen in Frankrijk moeten vanaf 7 juli gaan betalen voor een coronatest. Dat zegt een woordvoerder van de regering. Voor de Franse bevolking blijft het gratis.

Na 7 juli moeten mensen uit het buitenland 49 euro betalen voor een PCR-test en 29 euro voor een antigeentest.

Zwitserland doneert 4 miljoen AstraZeneca-vaccins aan armere landen

Zwitserland gaat vier miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin weggeven aan arme landen. Dat gebeurt via het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Het vaccin is in Zwitserland nog niet goedgekeurd. Daardoor zit het met een voorraad van 5,4 miljoen doses. Vier op de tien inwoners hebben inmiddels twee prikken gehad. In het land worden de vaccins van Moderna en Pfizer gebruikt.

Naast de vaccindonatie geeft het land ook ruim 132 miljoen euro aan het Covax-programma. Dat programma werd in april vorig jaar opgezet om coronavaccins eerlijk te verdelen over de wereld. Tot nu toe zijn er veel minder vaccins verdeeld dan was voorzien, vooral omdat rijkere landen een groot deel van de productie opkochten of reserveerden.

Ministerie zoekt laboratoria om coronatesten van dit najaar te analyseren

Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met de zoektocht naar laboratoria die de analyse van coronatesten dit najaar voor hun rekening kunnen nemen. Het gaat om de analyse van tests die zijn afgenomen in de GGD-teststraat.

In een aanbesteding staat dat het ministerie van 1 september tot 31 december dagelijks 92.000 tests wil kunnen controleren op de aanwezigheid van het coronavirus. Daarmee blijft de testcapaciteit dit najaar nagenoeg gelijk aan de huidige situatie.

Deel tieners Schiermonnikoog al gevaccineerd

Op Schiermonnikoog zijn de eerste kinderen tussen de 12 en 18 jaar al gevaccineerd. De GGD Friesland was op het eiland aanwezig om volwassenen hun tweede prik te geven. Na de bekendmaking van minister De Jonge dat tieners een prikafspraak mogen maken, heeft de GGD meteen alle 41 kinderen in die leeftijdsgroep gebeld.

"Ze gingen snel op de fiets naar de vaccinatielocatie en inmiddels zijn al zo'n dertig tieners gevaccineerd", zegt een GGD-woordvoerder tegen het ANP. De kinderen konden tot 17.00 uur terecht. Voor de jongeren die niet in de gelegenheid waren, wordt later naar een oplossing gezocht.

Bijna 2000 Schotse besmettingen opgelopen tijdens EK-evenementen

Bijna 2000 nieuwe besmettingen in Schotland zijn aangetroffen bij mensen die bij EK-evenementen zijn geweest. De Schotse gezondheidsdienst zegt dat het in twee derde van de gevallen om mensen gaat die naar Londen waren afgereisd om bij de wedstrijd tegen Engeland te zijn. Dat is inclusief bijna vierhonderd fans die in het stadion van Wembley zaten.

Vanwege de coronamaatregelen waren er 2600 kaarten beschikbaar voor Schotten in Wembley. Maar tienduizenden fans kwamen bij elkaar in het centrum van de Britse hoofdstad. Hier en daar greep de politie in om hen te verspreiden.

Er werden ook mensen positief getest die in Schotland naar de wedstrijd keken bij huisfeestjes of in de lokale horeca. Een relatief klein aantal besmettingen was terug te voeren op de fanzone in Glasgow of in het stadion Hamden Park waar de twee thuiswedstrijden werden gespeeld.

Het is niet duidelijk of de besmettingen tijdens de wedstijden of op een ander moment zijn opgelopen.

296 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren 309

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er worden 296 mensen met corona in het ziekenhuis behandeld , meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Gisteren ging het om 309 patiënten. Er liggen nu 128 covidpatiënten op de IC, dat waren er gisteren 127.

Tieners op Terschelling en Ameland mogen vanaf morgen zonder afspraak gevaccineerd worden

Kinderen van 12 tot en met 17 jaar op Terschelling en Ameland kunnen vanaf morgen zonder afspraak gevaccineerd worden. Ze mogen morgen, vrijdag en zaterdag langskomen voor een prik. Daarvoor hebben ze geen uitnodigingsbrief nodig, een legitimatiebewijs of burgerservicenummer volstaat.

Het is nog niet duidelijk hoe de vaccinatie van die leeftijdsgroep op de andere eilanden geregeld wordt. In de rest van het land kunnen tieners vanaf vrijdag een afspraak maken.

De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud die dat zelf willen, in te enten met Pfizer/BioNTech. Het vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Eerder was al besloten tot vaccinatie van kinderen uit deze leeftijdsgroep met een medisch risico. In totaal komen ongeveer 1,2 miljoen kinderen in aanmerking voor een prik.

657 nieuwe besmettingen, 117 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 657 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 117 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 597 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 21 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 0 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, hetzelfde aantal als in de voorgaande week.

Banken en pensioenfonds willen 400 miljoen uitlenen aan getroffen bedrijven

De banken ABN Amro, ING en Rabobank en pensioenfonds ABP hebben een nieuwe regeling bedacht om bedrijven te helpen die getroffen zijn door de coronacrisis. Als bijvoorbeeld horecabedrijven en winkeliers willen investeren maar een te zwakke positie hebben om kans te maken op een normale lening van de bank, dan kunnen ze vanaf 1 juli vragen om een 'Post-covid groeifinanciering'.

Met die regeling willen de banken maximaal 400 miljoen euro extra uitlenen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet een bedrijf minstens 10 miljoen euro omzet hebben en 50 werknemers in dienst hebben. Als de bank voldoende potentieel ziet in het bedrijf, kan er 5 tot 50 miljoen euro via de regeling worden uitgeleend. Het gaat om achterstallige leningen, dat wil zeggen dat de banken achteraan staan, mocht het bedrijf alsnog failliet gaan.

Toch is voor de banken het risico kleiner dan bij een gewone lening, omdat de overheid bereid is voor de helft van de leningen garant te staan. Het ambtenarenpensioenfonds ABP zal bij grotere leningen de helft van het bedrag voor z'n rekening nemen.

Hoeveel bedrijven door de regeling worden geholpen, is onzeker. Als er veel grote bedrijven zich melden, kan de regeling al na acht aanvragen de limiet hebben bereikt. De banken zeggen dat de regeling twee jaar loopt en dat niet is gezegd dat de volledige 400 miljoen wordt uitgeleend.

In GGD-teststraat straks alleen nog PCR-test

De GGD's stoppen met het aanbieden van antigeen-sneltests. Alle 25 GGD-regio's stappen op termijn over naar PCR-tests om beter zicht te houden op de verschillende varianten van het coronavirus. Alleen bij een PCR-test kan een kiemsurveillance worden gedaan om vast te stellen welke variant er is aangetroffen.

Voor wie zich laat testen bij een GGD-teststraat verandert er weinig; afname gaat nog steeds met een wattenstaafje in de neus en keel. De uitslag duurt bij een PCR-test wel langer: binnen 24 uur ontvang je bericht. Bij een sneltest was dit vaak binnen een paar uur.

GGD's overspoeld met telefoontjes van vakantiegangers

Doordat vakantiegangers online nog geen afspraak kunnen maken voor een PCR-test bij een commercieel bureau, worden de GGD's nu overspoeld met telefoontjes. Tot het begin van de middag kregen de GGD's 58.000 telefoontjes binnen, maar het aantal belpogingen was vele malen hoger: bijna een half miljoen. Sommige mensen moesten het tientallen keren proberen of kwamen er helemaal niet doorheen.

De teststraten van de GGD's zijn eigenlijk niet bedoeld voor vakantiegangers, maar vooral voor mensen die klachten hebben, een positieve thuistest hebben gedaan of die nauw contact hebben gehad met iemand die besmet is.

Dagelijks kunnen de GGD's 35.000 vakantiegangers voor vertrek testen; de rest zou moeten worden gedaan door commerciële bureaus. Maar doordat de overheidswebsite www.testenvoorjereis.nl nog niet functioneert, melden alle vakantiegangers zich nu bij de GGD.

Voor sommigen is het een hele opgave om iemand aan de lijn te krijgen; anderen hebben meer geluk:

Ook vaccin voor 12- tot 17-jarigen, afspraak maken vanaf vrijdag

Tieners kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een vaccinatie met Pfizer/BioNTech. Dat schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Als eerste zijn de jongeren aan de beurt die in 2004 zijn geboren.

De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud die dat zelf willen, in te enten met Pfizer/BioNTech. Het vaccin is onlangs goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Eerder was al besloten tot vaccinatie van kinderen uit deze leeftijdsgroep met een medisch risico.

Poetin: ik ben gevaccineerd met Spoetnik V

De Russische president Poetin zegt dat hij is ingeënt met het Russische vaccin Spoetnik V. Eerder had het Kremlin bekendgemaakt dat de president in maart en april twee prikken had gekregen, maar niet met welk vaccin.

In een vraag- en antwoordsessie op de Russische tv zei Poetin vanochtend dat het om Spoetnik V ging, een van de vier Russische vaccins. Andere vaccins zijn in Rusland niet toegelaten. "Ik vind het belangrijk om zo lang mogelijk beschermd te zijn, daarom heb ik voor Spoetnik gekozen", zei Poetin. "Alle militairen krijgen Spoetnik V en uiteindelijk ben ik de opperbevelhebber."

Hij voegde eraan toe dat de naam eerder niet werd genoemd om Spoetnik niet te bevoordelen ten opzichte van andere vaccins. Mogelijk is die strategie nu losgelaten omdat de vaccinatiebereidheid in Rusland laag is. Deze week maakte het Kremlin bekend dat het daardoor niet gaat lukken om in het najaar 60 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd.

Vandaag werd ook bekend dat het dodental in Rusland een nieuwe piek heeft bereikt. Het afgelopen etmaal werden er 669 nieuwe sterfgevallen door corona gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

Poetin begroet interviewer Nailya Asker-Zade voor zijn vraag- en antwoordsessie op de Russische tv

Ook Alice Springs, midden in Australië, in lockdown

Na de Australische steden Sydney, Perth, Brisbane en Darwin is ook Alice Springs in lockdown gegaan. Het stadje ligt midden op het Australische continent, in de zogenoemde outback, ver van de grote bevolkingscentra. Er wonen nog geen 30.000 mensen. Ze moeten drie dagen thuisblijven.

Aanleiding is de positieve test van een mijnwerker die vrijdag urenlang op het vliegveld van Alice Springs was en die later thuis, in Adelaide, zijn gezinsleden heeft besmet.

In Alice Springs zelf zijn nog geen besmettingen vastgesteld. Toch is tot de lockdown besloten, ook om te voorkomen dat de inheemse bevolking in de wijde omgeving getroffen kan worden door het coronavirus.

Aantal besmettingen begint wereldwijd weer te stijgen

Voor het eerst sinds medio april is het wereldwijde aantal coronabesmettingen weer wat gestegen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) registreerde vorige week 2,6 miljoen besmettingen, 2 procent meer dan de week ervoor. In Afrika is de toename met 33 procent het grootst.

In absolute aantallen werden de meeste nieuwe besmettingen gemeld in Brazilië, India, Colombia en Rusland. In verhouding tot de bevolkingsgrootte waren de aantallen het hoogst in de Seychellen, Namibië en Mongolië. De WHO roept landen op om vooral bij religieuze en sportieve evenementen streng toe te zien op de naleving van coronamaatregelen.

De wereldwijde sterfte door corona daalt nog wel. Vorige week waren er 57.000 sterfgevallen, 10 procent minder dan de week ervoor en het laagste aantal sinds november 2020. Ook hier zijn de verschillen per land groot. Zo meldt Rusland vandaag juist het hoogste dodental in één dag sinds het begin van de pandemie: er werden 669 coronadoden geregistreerd.

CoronaCheck-app ruim 3 miljoen keer gedownload

In een week tijd is de CoronaCheck-app van de overheid ruim 3 miljoen keer gedownload, twittert demissionair minister De Jonge (VWS). Met de app kunnen mensen aantonen dat ze 'veilig' zijn als ze naar een evenement of op vakantie willen. Dat kan zijn doordat ze volledig gevaccineerd of negatief getest zijn, of doordat ze onlangs zijn hersteld van corona.

Website testen voor reizen nog niet online

De overheidswebsite voor gratis coronatesten voor reizen werkt nog niet. Het was de bedoeling dat er vandaag via www.testenvoorjereis.nl afspraken kunnen worden gemaakt, maar er zijn problemen om de commerciële testaanbieders op de CoronaCheck-app en het afsprakenportaal aan te sluiten.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur laat weten goede hoop te hebben dat de website het later vandaag wel doet, maar dat nog niet alle testaanbieders erop zullen staan. Hoeveel aanbieders aangesloten zullen zijn, is nog niet duidelijk.

Wel kunnen vakantiegangers vanaf vandaag ook telefonisch bij de GGD een afspraak maken voor een PCR-test. Op het speciale nummer, 0800-5005, is het erg druk. De GGD's vragen mensen die pas volgende week of later op vakantie gaan om nog niet te bellen.

Coronatesten om op reis te gaan zijn in juli en augustus gratis. Het ministerie verwacht dat er maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn deze zomer.

Denemarken koopt 'overtollige' Pfizer-vaccins van Roemenië

De Deense regering zegt overeenstemming te hebben bereikt met Roemenië over de aankoop van bijna 1,2 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin. De eerste lading wordt deze week nog verwacht. Roemenië zou de vaccins niet kunnen gebruiken vanwege de lage vaccinatiebereidheid in het land.

Slechts een vijfde van de Roemenen heeft zich tot nu toe laten vaccineren. Veel inwoners vertrouwen de instituties niet en er gaat veel desinformatie rond. Daarvoor blijven veel vaccins in Roemenië ongebruikt liggen.

Met het oog op de deltavariant willen de Denen hun vaccinatieprogramma versnellen. De Deense minister van Buitenlandse Zaken, Jeppe Kofod, bedankt Roemenië voor de goede samenwerking en spreekt van "een sterk signaal van Europese en internationale samenwerking in de strijd tegen corona".

Weer enkele reisbestemmingen op 'geel'

Vanaf morgen wordt het reisadvies voor Denemarken, Letland en Zweden geel. Ook vakantiereizen naar Brussel en Athene worden niet meer ontraden. Ondanks de gele kleurcode kunnen er nog inreisbeperkingen gelden, vanuit de landen zelf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert reizigers te controleren welke reisbeperkingen of andere maatregelen er nog gelden.

Het oranje reisadvies voor het vasteland van Spanje verandert niet omdat de coronacijfers nog niet goed genoeg zijn. Daarvoor geldt: alleen noodzakelijke reizen.

Frankrijk versoepelt, maar vreest ook een vierde golf

In Frankrijk zijn vandaag de meeste coronamaatregelen ingetrokken. Voor het eerst in acht maanden mogen cafés, restaurants en bioscopen weer vol zitten. Ook mogen er weer festivals worden georganiseerd; als er meer dan duizend bezoekers komen, moeten ze wel een test- of vaccinatiebewijs hebben.

De versoepelingen komen op een gevoelig moment. Juist vandaag waarschuwt professor Jean-François Delfraissy, een vooraanstaand adviseur van de Franse regering, voor een vierde golf als gevolg van de deltavariant. Die rukt ook in Frankrijk op, terwijl het animo voor vaccinatie afneemt.

De vierde golf zou Frankrijk in september of oktober kunnen treffen, maar Delfraissy verwacht dat de omvang ervan beperkt zal blijven dankzij de vaccinaties. Van de Franse bevolking is nu 31 procent volledig gevaccineerd.

Kim Jong-un haalt uit naar topfunctionarissen vanwege falend coronabeleid

Noord-Korea lijkt toch gebukt te gaan onder de coronapandemie. Het gesloten, stalinistische land beweerde tot nu toe geen enkele corona-infectie te hebben, maar nu meldt het staatspersbureau KCNA dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zeer ontevreden is over de aanpak. Cijfers worden niet genoemd, maar Kim spreekt van een "grote crisis".

Hij zou topfunctionarissen "incompetent, onverantwoordelijk en laks" hebben genoemd. In het Politbureau is één lid van het presidium ontslagen; wie is onduidelijk. Het presidium bestaat uit Kim en vier andere bestuurders. Een deskundige van het Zuid-Koreaanse Instituut voor Nationale Eenwording verwacht dat de Noord-Koreaanse premier Kim Tok wordt vervangen, schrijft het Amerikaanse persbureau AP.

"Het is uitgesloten dat Noord-Korea ooit zal toegeven dat er een corona-infectie is vastgesteld. Zelfs als er massale besmettingen zijn, zal het land die verzwijgen en doorgaan met de aanpak waarvan het steeds heeft gezegd dat die geweldig is", aldus de deskundige. "Maar het is ook duidelijk dat er iets noemenswaardigs is gebeurd, zo ernstig dat er nu wordt gemeld dat topfunctionarissen een reprimande hebben gekregen."

Vanwege de coronapandemie heeft Noord-Korea de grenzen gesloten, maar het is bekend dat de grens met China niet waterdicht is. Mogelijk zijn er uitbraken in grenssteden als Sinuiju en Hyesan. Vaccins zijn er nauwelijks in Noord-Korea en de gezondheidszorg is onvoldoende om grote aantallen patiënten te verzorgen.

Bij de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Noord-Korea gemeld dat er tot nu toe ruim 30.000 inwoners zijn getest, van wie velen koorts of ademhalingsproblemen hadden, maar dat bij geen van hen een coronabesmetting is vastgesteld.

Reisadviezen van Buitenlandse Zaken vaak achterhaald

Een avondklok die al lang is ingetrokken, vaccinatie-eisen die niet meer kloppen - de corona-reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn lang niet altijd actueel, meldt radiozender BNR na eigen onderzoek. Reisorganisaties en het ministerie erkennen dat de informatievoorziening aan reizigers soms onjuist is.

"Het is een flinke puinhoop, die soms ook niet klopt met de realiteit", zegt Europa-correspondent Stefan de Vries van BNR. Zo meldt de website van Buitenlandse Zaken dat in Luxemburg een avondklok van kracht is, terwijl die weken geleden al is afgeschaft. De strengere vaccinatie-eisen in Italië werden halverwege deze maand ingevoerd, maar worden pas sinds vorige week vermeld. Ook de regels voor het dragen van mondkapjes kloppen volgens BNR vaak niet.

Verder komt het voor dat het ministerie, de ANWB en reisorganisatie TUI alle drie verschillende informatie geven over een land. De organisaties verweren zich door erop te wijzen dat de regels nou eenmaal vaak veranderen en ook niet altijd even duidelijk zijn. Daardoor lopen ze geregeld achter de feiten aan.

"Als een maatregel heel erg vaag is of niet voor iedereen geldt dan moeten onze ambassades aan de slag om te begrijpen wat er precies wordt bedoeld", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. "Dat neemt tijd in beslag."

Ook de ANWB erkent dat het ondoenlijk is om tot in elk detail actueel te zijn: "Er gebeurt momenteel gewoon ontzettend veel, met allerlei landen die juist weer strenger worden of versoepelen. Hopelijk wordt dat iets minder als vanaf 1 juli het Digitaal Corona Certificaat wordt ingevoerd."

Herhaalprik hoeft mogelijk niet op korte termijn

Deze week werd bekend dat de vaccins van Pfizer en Moderna mogelijk jaren bescherming bieden tegen het coronavirus. Ook het AstraZeneca-vaccin lijkt langere tijd te werken: de eerste resultaten van een studie van de Universiteit van Oxford wijzen uit dat antistoffen tot minimaal een jaar na de eerste dosering met AstraZeneca verhoogd blijven.

Dat is goed nieuws, zeggen Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins, en immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Nijmeegse Radboudumc. Het zou kunnen betekenen dat er pas op een later moment een herhaalprik nodig is.

"Het ziet er allemaal heel goed uit", zegt Van der Zeijst. "We waren eerst bang dat er na een half jaar een herhaalprik zou moeten worden gepland, maar alles wijst erop dat dat niet nodig is."

De kans is wel groter dat bij vectorvaccins Janssen en AstraZeneca een herhaalprik nodig is dan bij de mRNA-vaccins Pfizer en Moderna, zeggen beide deskundigen. De vectorvaccins maken namelijk minder antistoffen aan. Dat wil overigens niet zeggen dat deze vaccins 'minder goed' werken.

Door lockdowns bijna een derde minder reiskilometers

De lockdowns hebben vorig jaar een zwaar stempel gedrukt op het reisgedrag van Nederlanders. Het aantal afgelegde kilometers in 2020 daalde met een derde ten opzichte van het jaar ervoor. Het CBS meldt dat Nederlanders te voet, met de fiets, auto, trein of een ander vervoermiddel vorig jaar 147 miljard kilometer aflegden. Dat was in 2019 nog 211 miljard.

De afname in mobiliteit zette in op het moment dat de coronamaatregelen ingingen, zoals het advies om thuis te werken en de sluiting van bedrijfstakken als de horeca. Voor de ontspanning gingen Nederlanders meer wandelen of rondjes rijden. Met al dat wandelen legden we vorig jaar 1,5 miljard kilometer meer te voet af dan in 2019.

'Bijna niemand wil na corona weer volledig op kantoor werken'

Slechts 10 procent van de werknemers wil na corona weer fulltime op kantoor gaan werken. Daarentegen wil 20 procent helemaal nooit meer naar de fysieke werkplek. De rest, 70 procent dus, wil 'hybride' gaan werken (deels thuis, deels op kantoor).

Dat blijkt uit een peiling van vakbond FNV onder 5300 leden. De vakbond stelde de vraag alleen aan mensen die thuis kúnnen werken. Van alle werkenden in Nederland is dat ongeveer de helft.

Het vaccineren van tieners: de voors en tegens

De nieuwe aanbeveling van de Gezondheidsraad ligt politiek en ethisch gevoelig; de raad adviseerde om ook gezonde tieners vanaf 12 jaar oud die dat zelf willen, te vaccineren met het BioNTech/Pfizer-vaccin. Deskundigen gaan in op de morele dilemma's, en de voor- en nadelen van dit advies.

"Hoe ethisch is het om kinderen te gebruiken als immunologisch 'schild'?", schrijft een groep van naar eigen zeggen 1500 Nederlandse medische professionals. De Gezondheidsraad legt er juist de nadruk op dat ook tieners gevaar lopen op een coronabesmetting met ernstig verloop. En het vaccineren van tieners helpt volgens het RIVM ook om de impact van een nieuwe besmettingsgolf met bijvoorbeeld de besmettelijkere deltavariant in te perken.

Lees vier vragen én antwoorden over het vaccineren van tieners:

Welkom

Welkom in het coronaliveblog van woensdag 30 juni. De laatste ontwikkelingen van gisteren gemist? Lees hier het blog van dinsdag terug.