NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Toeristen in Frankrijk gaan betalen voor test • Zwitserland geeft AstraZeneca-vaccins weg

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • 'Discotheek Enschede mogelijk coronabrandhaard'

  Een discotheek in Enschede is afgelopen zaterdag mogelijk een coronabrandhaard geweest. Meerdere jongeren laten aan RTV Oost weten vermoedelijk tijdens een feest in de disco besmet te zijn geraakt. Om hoeveel besmettingen het gaat, is niet duidelijk.

  Zaterdagnacht was het eerste grote feest in de Enschedese discotheek Aspen Valley sinds anderhalf jaar. Zo'n 800 mensen waren erbij. Bedrijfsleider Bruno de Vlaming is op de hoogte van de mogelijke besmettingen. "We krijgen veel berichten van mensen die hier geweest zijn en mogelijk hier besmet zijn geraakt. We weten niet of dit ook echt hier gebeurd is, want we hebben nog geen contact gehad met de GGD", zegt hij tegen de regionale omroep.

  Een van de bezoekers zegt zaterdagmiddag negatief getest te zijn. Een dag later kwamen coronaklachten opzetten. Ze werd enkele dagen later positief getest. "Ik ben verder niet met anderen in contact geweest en veel vriendinnen hebben het nu ook. Zij waren allemaal in de discotheek", zegt ze.

  Of de discotheek inderdaad een brandhaard is geweest, zal nog moeten blijken uit onderzoek van de GGD. Die was vanavond niet bereikbaar voor een reactie aan RTV Oost.

 • Buitenlandse toeristen moeten vanaf 7 juli betalen voor coronatest in Frankrijk

  Buitenlandse toeristen in Frankrijk moeten vanaf 7 juli gaan betalen voor een coronatest. Dat zegt een woordvoerder van de regering. Voor de Franse bevolking blijft het gratis.

  Na 7 juli moeten mensen uit het buitenland 49 euro betalen voor een PCR-test en 29 euro voor een antigeentest.

 • Zwitserland doneert 4 miljoen AstraZeneca-vaccins aan armere landen

  Zwitserland gaat vier miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin weggeven aan arme landen. Dat gebeurt via het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

  Het vaccin is in Zwitserland nog niet goedgekeurd. Daardoor zit het met een voorraad van 5,4 miljoen doses. Vier op de tien inwoners hebben inmiddels twee prikken gehad. In het land worden de vaccins van Moderna en Pfizer gebruikt.

  Naast de vaccindonatie geeft het land ook ruim 132 miljoen euro aan het Covax-programma. Dat programma werd in april vorig jaar opgezet om coronavaccins eerlijk te verdelen over de wereld. Tot nu toe zijn er veel minder vaccins verdeeld dan was voorzien, vooral omdat rijkere landen een groot deel van de productie opkochten of reserveerden.

 • Ministerie zoekt laboratoria om coronatesten van dit najaar te analyseren

  Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met de zoektocht naar laboratoria die de analyse van coronatesten dit najaar voor hun rekening kunnen nemen. Het gaat om de analyse van tests die zijn afgenomen in de GGD-teststraat.

  In een aanbesteding staat dat het ministerie van 1 september tot 31 december dagelijks 92.000 tests wil kunnen controleren op de aanwezigheid van het coronavirus. Daarmee blijft de testcapaciteit dit najaar nagenoeg gelijk aan de huidige situatie.

 • Deel tieners Schiermonnikoog al gevaccineerd

  Op Schiermonnikoog zijn de eerste kinderen tussen de 12 en 18 jaar al gevaccineerd. De GGD Friesland was op het eiland aanwezig om volwassenen hun tweede prik te geven. Na de bekendmaking van minister De Jonge dat tieners een prikafspraak mogen maken, heeft de GGD meteen alle 41 kinderen in die leeftijdsgroep gebeld.

  "Ze gingen snel op de fiets naar de vaccinatielocatie en inmiddels zijn al zo'n dertig tieners gevaccineerd", zegt een GGD-woordvoerder tegen het ANP. De kinderen konden tot 17.00 uur terecht. Voor de jongeren die niet in de gelegenheid waren, wordt later naar een oplossing gezocht.

 • Bijna 2000 Schotse besmettingen opgelopen tijdens EK-evenementen

  Bijna 2000 nieuwe besmettingen in Schotland zijn aangetroffen bij mensen die bij EK-evenementen zijn geweest. De Schotse gezondheidsdienst zegt dat het in twee derde van de gevallen om mensen gaat die naar Londen waren afgereisd om bij de wedstrijd tegen Engeland te zijn. Dat is inclusief bijna vierhonderd fans die in het stadion van Wembley zaten.

  Vanwege de coronamaatregelen waren er 2600 kaarten beschikbaar voor Schotten in Wembley. Maar tienduizenden fans kwamen bij elkaar in het centrum van de Britse hoofdstad. Hier en daar greep de politie in om hen te verspreiden.

  Er werden ook mensen positief getest die in Schotland naar de wedstrijd keken bij huisfeestjes of in de lokale horeca. Een relatief klein aantal besmettingen was terug te voeren op de fanzone in Glasgow of in het stadion Hamden Park waar de twee thuiswedstrijden werden gespeeld.

  Het is niet duidelijk of de besmettingen tijdens de wedstijden of op een ander moment zijn opgelopen.

 • 296 mensen met corona in het ziekenhuis, gisteren 309

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er worden 296 mensen met corona in het ziekenhuis behandeld , meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Gisteren ging het om 309 patiënten. Er liggen nu 128 covidpatiënten op de IC, dat waren er gisteren 127.

 • Tieners op Terschelling en Ameland mogen vanaf morgen zonder afspraak gevaccineerd worden

  Kinderen van 12 tot en met 17 jaar op Terschelling en Ameland kunnen vanaf morgen zonder afspraak gevaccineerd worden. Ze mogen morgen, vrijdag en zaterdag langskomen voor een prik. Daarvoor hebben ze geen uitnodigingsbrief nodig, een legitimatiebewijs of burgerservicenummer volstaat.

  Het is nog niet duidelijk hoe de vaccinatie van die leeftijdsgroep op de andere eilanden geregeld wordt. In de rest van het land kunnen tieners vanaf vrijdag een afspraak maken.

  De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud die dat zelf willen, in te enten met Pfizer/BioNTech. Het vaccin is goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Eerder was al besloten tot vaccinatie van kinderen uit deze leeftijdsgroep met een medisch risico. In totaal komen ongeveer 1,2 miljoen kinderen in aanmerking voor een prik.

 • 657 nieuwe besmettingen, 117 meer dan gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 657 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 117 meer dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 597 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 21 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werden 0 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, hetzelfde aantal als in de voorgaande week.

  NOS
 • Banken en pensioenfonds willen 400 miljoen uitlenen aan getroffen bedrijven

  De banken ABN Amro, ING en Rabobank en pensioenfonds ABP hebben een nieuwe regeling bedacht om bedrijven te helpen die getroffen zijn door de coronacrisis. Als bijvoorbeeld horecabedrijven en winkeliers willen investeren maar een te zwakke positie hebben om kans te maken op een normale lening van de bank, dan kunnen ze vanaf 1 juli vragen om een 'Post-covid groeifinanciering'.

  Met die regeling willen de banken maximaal 400 miljoen euro extra uitlenen. Om daarvoor in aanmerking te komen moet een bedrijf minstens 10 miljoen euro omzet hebben en 50 werknemers in dienst hebben. Als de bank voldoende potentieel ziet in het bedrijf, kan er 5 tot 50 miljoen euro via de regeling worden uitgeleend. Het gaat om achterstallige leningen, dat wil zeggen dat de banken achteraan staan, mocht het bedrijf alsnog failliet gaan.

  Toch is voor de banken het risico kleiner dan bij een gewone lening, omdat de overheid bereid is voor de helft van de leningen garant te staan. Het ambtenarenpensioenfonds ABP zal bij grotere leningen de helft van het bedrag voor z'n rekening nemen.

  Hoeveel bedrijven door de regeling worden geholpen, is onzeker. Als er veel grote bedrijven zich melden, kan de regeling al na acht aanvragen de limiet hebben bereikt. De banken zeggen dat de regeling twee jaar loopt en dat niet is gezegd dat de volledige 400 miljoen wordt uitgeleend.

 • In GGD-teststraat straks alleen nog PCR-test

  De GGD's stoppen met het aanbieden van antigeen-sneltests. Alle 25 GGD-regio's stappen op termijn over naar PCR-tests om beter zicht te houden op de verschillende varianten van het coronavirus. Alleen bij een PCR-test kan een kiemsurveillance worden gedaan om vast te stellen welke variant er is aangetroffen.

  Voor wie zich laat testen bij een GGD-teststraat verandert er weinig; afname gaat nog steeds met een wattenstaafje in de neus en keel. De uitslag duurt bij een PCR-test wel langer: binnen 24 uur ontvang je bericht. Bij een sneltest was dit vaak binnen een paar uur.

 • GGD's overspoeld met telefoontjes van vakantiegangers

  Doordat vakantiegangers online nog geen afspraak kunnen maken voor een PCR-test bij een commercieel bureau, worden de GGD's nu overspoeld met telefoontjes. Tot het begin van de middag kregen de GGD's 58.000 telefoontjes binnen, maar het aantal belpogingen was vele malen hoger: bijna een half miljoen. Sommige mensen moesten het tientallen keren proberen of kwamen er helemaal niet doorheen.

  De teststraten van de GGD's zijn eigenlijk niet bedoeld voor vakantiegangers, maar vooral voor mensen die klachten hebben, een positieve thuistest hebben gedaan of die nauw contact hebben gehad met iemand die besmet is.

  Dagelijks kunnen de GGD's 35.000 vakantiegangers voor vertrek testen; de rest zou moeten worden gedaan door commerciële bureaus. Maar doordat de overheidswebsite www.testenvoorjereis.nl nog niet functioneert, melden alle vakantiegangers zich nu bij de GGD.

  Voor sommigen is het een hele opgave om iemand aan de lijn te krijgen; anderen hebben meer geluk:

 • Ook vaccin voor 12- tot 17-jarigen, afspraak maken vanaf vrijdag

  Tieners kunnen vanaf vrijdag een afspraak maken voor een vaccinatie met Pfizer/BioNTech. Dat schrijft minister De Jonge aan de Tweede Kamer. Als eerste zijn de jongeren aan de beurt die in 2004 zijn geboren.

  De Gezondheidsraad adviseerde gisteren om gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud die dat zelf willen, in te enten met Pfizer/BioNTech. Het vaccin is onlangs goedgekeurd voor kinderen vanaf 12 jaar. Eerder was al besloten tot vaccinatie van kinderen uit deze leeftijdsgroep met een medisch risico.

 • Poetin: ik ben gevaccineerd met Spoetnik V

  De Russische president Poetin zegt dat hij is ingeënt met het Russische vaccin Spoetnik V. Eerder had het Kremlin bekendgemaakt dat de president in maart en april twee prikken had gekregen, maar niet met welk vaccin.

  In een vraag- en antwoordsessie op de Russische tv zei Poetin vanochtend dat het om Spoetnik V ging, een van de vier Russische vaccins. Andere vaccins zijn in Rusland niet toegelaten. "Ik vind het belangrijk om zo lang mogelijk beschermd te zijn, daarom heb ik voor Spoetnik gekozen", zei Poetin. "Alle militairen krijgen Spoetnik V en uiteindelijk ben ik de opperbevelhebber."

  Hij voegde eraan toe dat de naam eerder niet werd genoemd om Spoetnik niet te bevoordelen ten opzichte van andere vaccins. Mogelijk is die strategie nu losgelaten omdat de vaccinatiebereidheid in Rusland laag is. Deze week maakte het Kremlin bekend dat het daardoor niet gaat lukken om in het najaar 60 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd.

  Vandaag werd ook bekend dat het dodental in Rusland een nieuwe piek heeft bereikt. Het afgelopen etmaal werden er 669 nieuwe sterfgevallen door corona gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie.

  Poetin begroet interviewer Nailya Asker-Zade voor zijn vraag- en antwoordsessie op de Russische tv EPA