liveblog
NOS NieuwsAangepast

GGD verwacht 10 tot 15 procent afmeldingen Janssen-prik • Frankrijk gaat tieners prikken

  • Welkom in het coronablog van woensdag 2 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • Harlingen heeft primeur met 'prikbus', 90 vaccinaties per dag mogelijk.
  • Geen uitnodigingen voor vaccin van Janssen meer.
  • Meer dan helft Nederlanders heeft antistoffen in het bloed.
  • Bij het RIVM zijn 2602 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 99 meer dan gisteren.
  • Over twee weken kunnen jongeren tussen de 12 en 18 jaar in Frankrijk zich laten vaccineren.
liveblog gesloten

Eerste prikbus ingezet in Harlingen

Een primeur voor Harlingen: in het Friese stadje ging vandaag voor het eerst in Nederland een prikbus de weg op. De mobiele vaccinatiebus wordt ingezet om mensen van 65 jaar en ouder te prikken die niet naar de vaste priklocaties kunnen komen. In de bus kunnen per dag 90 ouderen worden gevaccineerd en dat aantal kwam vandaag ook opdagen, zegt de GGD Fryslân tegen Omrop Fryslân.

Het is voor de bus niet nodig om een afspraak te maken, maar de uitnodiging van het RIVM en een ID-bewijs zijn wel verplicht. De bus wordt later deze maand nog in twee andere Friese gemeenten ingezet.

Is het Janssen-vaccin nu afgeschreven? En drie andere vragen

We zitten in een nieuwe fase van de vaccinatiestrategie, stelt de Gezondheidsraad. Daarin moeten jongere mensen die nog niet zijn geprikt het vaccin van Pfizer of Moderna krijgen. En dus géén Janssen.

Belangrijke redenen zijn dat het vaccin een zeer zeldzame maar ernstige bijwerking heeft en dat het minder effectief is dan de mRNA-vaccins. NOS beantwoordt hieronder drie vragen over hoe het nu verdergaat met het Janssen-vaccin.

Lees hieronder het hele artikel:

GGD verwacht 10 tot 15 procent afmeldingen Janssen-prik

De GGD verwacht dat 10 tot 15 procent van de mensen met een afspraak voor het Janssen-vaccin zal afzien van die prik. Dat zei GGD-directeur Sjaak de Gouw in het radioprogramma Dit is de Dag. Wie een Janssen-prik gepland heeft en een ander vaccin wil, kan contact opnemen met de GGD.

Volgens De Gouw zijn er al afzeggingen voor morgen geweest, maar is het niet zo dat "de helft afbelt". "Ik denk dat we op 10 tot 15 procent afmeldingen komen, die mensen krijgen iets later een andere prik."

Vandaag besloot het kabinet om het Janssen-vaccin niet meer te geven aan de groepen die nog moeten worden uitgenodigd, op advies van de Gezondheidsraad. Dat advies kwam twee uur voordat het werd gepubliceerd bij de GGD binnen, zei De Gouw.

Op sommige locaties werden mensen die ter plaatse om een ander vaccin hadden gevraagd weggestuurd. Zij moeten een nieuwe afspraak inplannen. "Landelijk zijn er een paar duizend mensen geweest die hebben gezegd dat ze een andere afspraak willen", zei De Gouw. "Maar een heleboel mensen zeiden dat ze Janssen blijven vertrouwen."

De Gezondheidsraad zei overigens dat mensen die al zijn ingepland voor het vaccin, het gewoon kunnen halen. Ook de GGD adviseert om de afspraak door te laten gaan.

Frankrijk begint over twee weken met vaccineren van 12 tot 18-jarigen

Over twee weken kunnen jongeren tussen de 12 en 18 jaar in Frankrijk zich laten vaccineren. Eergisteren werd de vaccinatie opengesteld voor alle volwassenen en voor jongeren tussen de 16 tot 18 met een ernstige ziekte, maar vanaf 15 juni kunnen ook tieners onder de 16 jaar terecht.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) maakte vorige week de weg vrij voor het inenten van jongeren van 12 tot en met 15 jaar met het vaccin van Pfizer/BioNTech, waarna de Europese Commissie maandag officieel goedkeuring gaf. Enkele Europese landen zoals Roemenië en Polen maakten daarop bekend ook tieners te zullen vaccineren. In Nederland is hier nog geen besluit over genomen; het kabinet wacht een advies van de Gezondheidsraad af.

Tientallen mensen bij priklocatie Boxmeer naar huis om onduidelijkheid Janssen

Tientallen mensen die voor een vaccinatie-afspraak naar de GGD-locatie in Boxmeer waren gekomen, zijn onterecht naar huis gestuurd vanwege onduidelijkheid rond het Janssen-vaccin. Het gaat om maximaal zestig mensen uit de Janssen-doelgroep, aan wie werd gevraagd een uur later terug te komen of een nieuwe afspraak te maken.

Eerder vandaag adviseerde de Gezondheidsraad om de groepen die nog moeten worden uitgenodigd, niet te prikken met Janssen. Het kabinet nam dat advies even later over. "Het was een uur even onduidelijk en daarom heeft de verantwoordelijke op locatie besloten iedereen naar huis te sturen", zegt een woordvoerder van de GGD Hart voor Brabant tegen Omroep Brabant.

De overkoepelende GGD GHOR erkent dat het besluit tot "wat verwarring" heeft geleid in Boxmeer, maar zegt niet te weten of dat op andere locaties ook is gebeurd. "Ze hebben naar eer en geweten gehandeld in afwachting van het besluit", stelt een woordvoerder.

Alle medewerkers zijn nu goed geïnformeerd en de mensen met een afspraak worden teruggebeld. "Iedereen die een afspraak heeft staan, mag zelf kiezen om gewoon geprikt te worden of om een nieuwe afspraak te maken voor een vaccinatie met Pfizer of Moderna", zegt de GGD Hart voor Brabant. Iedereen die is geboren in 1982 en latere jaren krijgt volgens het nieuwe kabinetsbesluit alleen het Pfizer- of Moderna-vaccin aangeboden.

Vier maanden cel voor bedreigen Jaap van Dissel

Een 48-jarige man uit Den Haag is veroordeeld tot een straf van vier maanden wegens het bedreigen van RIVM-directeur Jaap van Dissel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man stond op 12 mei op de stoep voor het Haagse Paleis van Justitie om twee vrouwen te ondersteunen die voor de rechter stonden, ook vanwege het bedreigen van Van Dissel. Daar bedreigde hij Van Dissel met teksten als "we kunnen hem begraven in Bodegraven". Op Facebook ging de man ook tekeer tegen Van Dissel door naar hem te schrijven "we snijden je open".

Lees het hele bericht hieronder:

2602 nieuwe besmettingen, weekgemiddelde daalt met 13 procent

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2602 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 99 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests nog steeds: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2910 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 13 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1189 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1240), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal covid-patienten in het ziekenhuis is in een week gedaald met 27 procent.

Lees het hele bericht hieronder:

Japan, Australië en Europese landen zeggen miljoenen toe aan Covax

Tientallen landen hebben een gezamenlijk zo'n 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro) toegezegd aan het internationale vaccinprogramma Covax. Japan is met ongeveer 800 miljoen dollar (655 miljoen euro) een van de gulste donateurs, maar ook Australië en Spanje hebben miljoenendonaties beloofd.

Australië maakt de komende tijd een bedrag van 50 miljoen dollar (41 miljoen euro) vrij. Eerder stopte het land al 80 miljoen euro in het fonds, dat is bedoeld om minder welvarende landen van vaccins te voorzien.

Spanje wil 61 miljoen dollar (50 miljoen euro) bijdragen en stelt daarnaast 15 miljoen vaccins beschikbaar. Ook Zweden, Oostenrijk en Luxemburg hebben nieuwe bijdragen beloofd. De Europese Investeringsbank, de financiële instelling van de Europese Unie, zegde eerder vandaag ook nieuwe leningen toe ter waarde van 1,1 miljard dollar (900 miljoen euro).

Gisteren riepen het Internationaal Monetair Fonds, de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldhandelsorganisatie landen op om meer geld te doneren om de pandemie wereldwijd aan te pakken. Volgens de instellingen is er zo'n 50 miljard dollar (41 miljard euro) aan financiering nodig voor het uitvoeren van een nieuwe routekaart. Die routekaart moet wereldwijde verspreiding van de vaccins mogelijk maken.

Via Covax zijn inmiddels zo'n 77 miljoen doses gedoneerd aan 127 landen. Dat aantal moet worden opgeschroefd naar 1,8 miljard doses.

Van Dissel: in Nederland nog geen snelle verspreiding Indiase variant

Nederland kent nog te weinig gevallen van de Indiase variant om conclusies te trekken over de risico's van die variant van het coronavirus. In het Verenigd Koninkrijk, waar de besmettingsdruk de laagste is in Europa, is er sinds kort weer sprake van een lichte opleving van de epidemie.

Deze variant blijkt nog besmettelijker dan de Britse en wordt daar steeds dominanter. Maar de ervaringen in Duitsland en Denemarken leveren juist weer een "milder beeld" op.

Dat zei Jaap van Dissel, directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het RIVM, vanmiddag in een briefing in de Tweede Kamer. Volgens Van Dissel is op dit moment 95 procent van de besmettingen in Nederland terug te voeren op de Britse variant en wordt de Indiase variant nog nauwelijks aangetroffen.

Dat betekent volgens Van Dissel niet dat er geen reden is voor zorg: Brits onderzoek lijkt erop te wijzen dat mensen na de eerste vaccinatie minder goed beschermd zijn tegen de Indiase dan tegen de Britse variant. Na de tweede injectie is dat verschil aanzienlijk kleiner, maar een gering onderscheid is er ook dan nog altijd.

Mensen uit 1982 en 1983 moeten iets langer wachten op vaccinafspraak

Mensen die in 1982 of 1983 zijn geboren moeten iets langer wachten voordat ze een afspraak voor een vaccinatie kunnen maken. De afgelopen dagen kwam er elke dag een nieuwe leeftijdsgroep bij die in aanmerking kwam voor een prikafspraak.

Gisteren gold dat voor mensen uit '81. Op maandag waren mensen uit '79 en '80 aan de beurt. En vorige week konden mensen uit 1969 tot en met 1978 al een afspraak inplannen.

Volgens minister De Jonge kunnen mensen uit '82/'83 nog geen datum vastleggen vanwege het nieuwe advies van de Gezondheidsraad om alleen nog maar met Pfizer en Moderna te prikken. Mogelijk komt die groep vanaf morgen wel aan de beurt.

De Jonge gaat ervan uit dat het advies tot vragen en onrust zal leiden bij mensen die een prikafspraak voor het Janssen-vaccin hebben staan. "Afspraken vallen uit omdat ze verzet moeten worden, de callcenters worden de komende uren en misschien wel dagen stevig belast", aldus de minister.

Geplande afspraken Janssen mogen gewijzigd worden

Mensen die al een afspraak hadden staan voor een inenting met het Janssen-vaccin mogen kiezen voor een ander vaccin. Dat zegt demissionair minister De Jonge. Ze moeten dan wel een andere afspraak maken.

Er staan volgens GGD GHOR Nederland nu 167.000 vaccinaties met Janssen gepland. Het gaat om mensen uit de geboortejaren 1967, 1968 en 1976. Dat zijn mensen van 44, 45, 52, 53 en 54 jaar oud.

Kabinet neemt advies Gezondheidsraad over: jongere groepen alleen Pfizer of Moderna

Het kabinet neemt het advies van de Gezondheidsraad over om jongere groepen alleen nog maar met Pfizer/BioNTech of Moderna te vaccineren. Dat zegt demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge.

Volgens De Jonge kan dat omdat er nu meer vaccins van Pfizer en Moderna beschikbaar zijn. De verwachting is dat het een week langer duurt voordat iedereen de eerste prik heeft gehad.

Nog 167.000 Janssen-prikken gepland, onduidelijk of er een alternatief is

Er staan volgens GGD GHOR Nederland nu 167.000 vaccinaties met Janssen gepland. Het gaat om mensen uit de geboortejaren 1967, 1968 en 1976. Dat zijn mensen van 44, 45, 52, 53 en 54 jaar oud.

Volgens een GGD-woordvoerder is vooralsnog niet duidelijk of deze mensen een alternatief krijgen aangeboden, of dat zij alsnog het Janssen-vaccin krijgen.

Gezondheidsraad adviseert alleen nog mRNA-vaccins voor jonge groepen

Mensen die nog gevaccineerd moeten worden, moeten geen Janssen-vaccin krijgen, adviseert de Gezondheidsraad. Deze groep moet het Pfizer- of Moderna-vaccin krijgen. Een exacte leeftijdsgrens voor het Janssen-vaccin noemt de raad niet, maar het gaat om "nieuw te vaccineren, jongere leeftijdsgroepen."

Volgens voorzitter Bart-Jan Kullberg van de Gezondheidsraad is dit geen wijziging van de strategie, omdat het alleen geldt voor nieuw uit te nodigen groepen.

ANBO wil eenvoudig papieren vaccinatiepaspoort

Seniorenorganisatie ANBO pleit voor een eenvoudig papieren vaccinatiepaspoort voor mensen die geen smartphone hebben. Volgens de organisatie gaat nu alle aandacht uit naar een digitaal paspoort, een QR-code in een app. "Maar lang niet alle ouderen hebben een moderne smartphone. Ook weten niet alle ouderen hoe zij via een computer de QR-code kunnen downloaden en printen", aldus ANBO.

Het digitale vaccinatiepaspoort is volgens de verwachting van het ministerie van Volksgezondheid op 1 juli klaar. ANBO vreest dat het voor ouderen die niet digitaal vaardig zijn te ingewikkeld wordt. "Terwijl juist ouderen veel reizen en na de coronaperiode behoefte hebben om weer op pad te gaan."

Moderna gaat vaccins in Nederland produceren, capaciteit voor 300 miljoen doses

De Amerikaanse farmaceut Moderna gaat in het vierde kwartaal vaccins produceren in Geleen in Limburg. Er wordt een productielijn gemaakt in de fabriek van de Zwitserse medicijnfabrikant Lonza.

Moderna verwacht daar 300 miljoen doses per jaar te kunnen fabriceren. Eerder kondigde het bedrijf aan ook vaccins in Spanje te gaan maken. In totaal kunnen er dan 600 miljoen doses per jaar van de twee productiebanden rollen. De farmaceut verwacht tegen het einde van het jaar op beide locaties operationeel te zijn.

"We danken onze productiepartners voor hun werk en hun inzet en zijn er trots op voort te bouwen op de sterke basis die we hebben gelegd met Lonza om onze productiecapaciteiten in Europa verder te vergroten", zegt Moderna-topman Juan Andres.

CBG: geen tweede prik met AstraZeneca bij gevaarlijke bijwerking

Wanneer iemand na een eerste prik met het AstraZeneca-vaccin last krijgt van een zeldzame en gevaarlijke bijwerking, mag diegene geen tweede prik krijgen met dat vaccin. Dat zegt de Nederlandse toezichthouder, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Wat er dan wel moet gebeuren, is nog niet duidelijk. De Gezondheidsraad onderzoekt of het mogelijk is vaccins te combineren, zodat mensen bij de tweede prik een ander middel krijgen dan bij de eerste prik. Zolang daar geen duidelijkheid over is, raadt het CBG mensen aan contact op te nemen met de behandelend arts voor advies.

Veel vakantiegangers niet op de hoogte van coronaregels in buitenland

Mag je de grens over, ja of nee? Veel vakantiegangers hebben geen idee

Harlingen heeft primeur met 'prikbus', 90 vaccinaties per dag mogelijk

Harlingen is de eerste plek in Nederland waar mensen zich in een bus kunnen laten vaccineren, meldt Omrop Fryslân. Naast de acht vaste priklocaties in Friesland gaat een vaccinatiebus door de provincie rijden. Zo kunnen 65-plussers die niet naar een vaste locatie kunnen reizen toch worden ingeënt.

"We hebben de primeur van Nederland", zegt burgemeester Ina Sjerps. "De bus is een goed idee voor mensen die minder mobiel zijn. Zo moeten de Harlingers naar Franeker, maar nu kunnen ze zich dichtbij huis laten vaccineren."

In de bus kunnen zo'n 90 prikken per dag worden gezet. Dat kan zonder afspraak, maar de uitnodiging van het RIVM en een legitimatiebewijs moeten wel worden getoond.

Speelsteden Copa América bekend, maar stadions blijven leeg

Ondanks heftige protesten in Brazilië tegen de komst van het toernooi om de Copa América, zijn vijf staten bereid gevonden om gastheer te zijn voor de wedstrijden.

Elf dagen voor aanvang van het toernooi is nog niet bekend in welke stadions er precies gevoetbald gaat worden, maar de speelsteden zijn in elk geval Rio de Janeiro, Brasilia, Cuiabá en Goiânia.

Vanwege de coronapandemie gelden er wel strenge protocollen, zo blijven de stadions leeg. Brazilië heeft na de Verenigde Staten de meeste coronadoden, ruim 460.000.

UvA: verplicht winkelen met karretje heeft geen effect

Het verplichte gebruik van een winkelwagentje zorgt er niet voor dat mensen beter 1,5 meter afstand houden. Dat blijkt uit onderzoek van de UvA dat Hart van Nederland heeft ingezien.

Bezoekers van een winkel van supermarktmanager Andre van Reijen droegen een sensor om de afstand tot elkaar te meten. De proef werd zeven dagen lang gedaan. "Uit het onderzoek komt naar voren dat het verplicht stellen van een winkelwagen niet leidt tot minder contacten tussen mensen binnen 1,5 meter", zegt onderzoeker Tessa Blanken van de UvA.

Van Reijen had de resultaten wel verwacht. "Ik zie elke dag hoe consumenten zich bewegen. Om besmet te raken heb je langer intensief contact nodig. Mijn bedrijf is niet gemaakt op afstand houden."

1 miljard dollar kwartaalomzet Zoom

Videobelbedrijf Zoom heeft in het afgelopen kwartaal drie keer zo veel omzet gedraaid als in dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse firma zette bijna 1 miljard dollar om en maakte daarbij 227 miljoen dollar winst.

Veel bedrijven betalen voor een uitgebreide versie van Zoom zodat hun werknemers vanuit huis met elkaar kunnen vergaderen. Zoom verwacht dat het ook na de coronapandemie veel geld zal verdienen aan het thuiswerken.

Lockdown Melbourne nog eens zeven dagen verlengd

De lockdown in de Australische stad Melbourne is nog eens met zeven dagen verlengd. De deelstaat Victora hoopt hiermee het aantal besmettingen met de Indiase variant te beperken.

"We hebben nu zestig gevallen en meer dan 350 plekken die mogelijk in aanraking zijn gekomen met het virus. We hebben te maken met een variant van het virus, die zich sneller verspreidt en besmettelijker is dan we ooit hebben geregistreerd", zei premier James Merlino van Victoria.

De lockdown betekent dat de vijf miljoen inwoners van de stad alleen voor essentiële zaken het huis uit mogen. De maatregel zou eigenlijk morgen aflopen. "Als we het virus zijn gang laten gaan, dan zal het exploderen", zei Merlino. "Deze variant wordt dan oncontroleerbaar en mensen zullen sterven. Niemand wil een herhaling van afgelopen winter."

Lege straten in Melbourne vanwege coronalockdown

Chinese invloed in Servië via vaccins

Als een van de eerste landen in Europa kon Servië afgelopen december beginnen met vaccineren. Met dank aan China. Het land leverde miljoenen doses en eerder tijdens de coronacrisis al grote hoeveelheden medische beschermingsmiddelen.

Maar de Chinese hulp is allerminst gratis. Met de hulp koopt China ook veel invloed in het Balkanland.

Vietnam hervat internationale vluchten

Vietnam heropent zijn vliegvelden in Hanoi en Ho Chi Minh-stad voor internationale vluchten. Vliegverkeer uit andere landen werd stilgelegd nadat het aantal corona-infecties in het land sterk was opgelopen. Mogelijk heeft dat te maken met een nieuwe variant van het coronavirus, maar dat is nog niet zeker. Vietnam was juist een van de landen die de pandemie tot voor kort het best wisten te beperken.

Internationale vluchten werden maandag opgeschort. Aanvankelijk zou dat voor zeker een week zijn. Waarom ervoor gekozen is nu alweer internationaal vliegverkeer toe te staan, is niet bekendgemaakt.

54 procent donoren Sanquin heeft antistoffen tegen corona

Door besmetting en vaccinatie is het aandeel Nederlanders dat antistoffen heeft tegen corona afgelopen maand gestegen. 54 procent van de bloeddonoren van bloedbank Sanquin heeft antistoffen. Dat blijkt uit cijfers van de bloedbank, die wekelijks van zo'n 2000 donoren onderzoekt of ze antistoffen in het bloed hebben.

De grootste stijging is te zien bij groepen die voorrang kregen bij het vaccineren. Zo werd bij 90 procent van de donoren ouder dan 70 jaar antistoffen gevonden. Bij donoren tussen de 61 en 70 jaar is dit ongeveer 85 procent en bij mensen tussen de 51 en de 60 zo'n 54 procent.

"Het verhoogde vaccinatietempo is terug te vinden in deze meting", schrijft Sanquin in een persbericht. "Als het percentage mensen met antistoffen zo snel blijft stijgen, wordt misschien al in juli zo veel immuniteit bereikt, dat de circulatie van het coronavirus sterk onderdrukt wordt."

Welkom op deze woensdag!

Welkom in het liveblog over corona van woensdag 2 juni. Hier kun je het liveblog van gisteren teruglezen.