liveblog
NOS NieuwsAangepast

55 procent Nederlanders heeft antistoffen in bloed • Pfizer mag meer vaccins produceren in België

  • Welkom in het coronablog van dinsdag 1 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
  • 'Mondkapjesdeal met Van Lienden voldeed aan voorwaarden'.
  • RIVM: 2530 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling.
  • Pfizer mag meer coronavaccins produceren in België.
  • Het demissionaire kabinet stuurt naar verwachting volgende week 40.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname.
liveblog gesloten

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft antistoffen in bloed

Door besmetting en vaccinatie is het aandeel Nederlanders dat antistoffen heeft tegen corona afgelopen maand gestegen van 32 procent naar 54 procent. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin, die wekelijks van zo'n 2000 donoren onderzoekt of ze antistoffen in het bloed hebben.

De grootste stijging is te zien bij groepen die voorrang kregen bij het vaccineren. Zo werd bij 90 procent van de donoren ouder dan 70 jaar antistoffen gevonden. Bij donoren tussen de 61 en 70 jaar is dit ongeveer 85 procent en bij mensen tussen de 51 en de 60 zo'n 54 procent.

"Het verhoogde vaccinatietempo is terug te vinden in deze meting", schrijft Sanquin in een persbericht. "Als het percentage mensen met antistoffen zo snel blijft stijgen, wordt misschien al in juli zo veel immuniteit bereikt, dat de circulatie van het coronavirus sterk onderdrukt wordt."

WHO keurt Chinees Sinovac-vaccin goed voor noodgevallen

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft een goedkeuring gegeven om het Chinese vaccin Sinovac gebruiken in noodgevallen. Door de goedkeuring kan bijvoorbeeld de VN de vaccins inkopen voor het Covax-programma in armere landen.

De WHO raadt het vaccin aan voor iedereen boven de 18 jaar, met twee tot vier weken tussen de twee doses. Uit tests blijkt dat het vaccin voor 51 procent effectief is tegen ziekte met symptomen, en het vaccin voorkwam ernstige coronaklachten en ziekenhuisopnames bij 100 procent van de onderzochte personen.

Covax is een internationaal samenwerkingsverband van 190 landen en is erop gericht dat landen gelijke toegang hebben tot vaccins. Het is vooral bedoeld om armere landen van vaccins te voorzien die ze zelf niet kunnen inkopen. 92 lage- en middeninkomenslanden krijgen via het programma vaccins gedoneerd.

"Het is nu van cruciaal belang om deze levensreddende hulpmiddelen snel bij de mensen te krijgen die ze nodig hebben", zei WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus op een persconferentie.

Nederlandse Europarlementariërs willen niet naar Straatsburg voor vaccinatie

De Franse overheid biedt alle Europarlementariërs en hun medewerkers een coronavaccinatie aan als ze volgende week in Straatsburg komen vergaderen. Dat aanbod zong al rond en wordt nu bevestigd in een brief aan Europarlementariërs, die in handen is van de NOS. Nederlandse Europarlementariërs zeggen er geen gebruik van te willen maken.

Normaal gesproken vergaderen de Europarlementariërs daar twaalf keer per jaar, maar in verband met corona zijn ze nu al meer dan een jaar niet in Frankrijk geweest voor hun vergaderingen. Dat is zeer tegen de zin van president Macron, die al een tijd aandringt dat het parlement weer in Straatburg gaat vergaderen.

Donderdag besluiten de voorzitters van de Europese fracties formeel nog of de vergadering volgende week in Frankrijk doorgaat, maar daar ziet het wel naar uit.

'Mondkapjesdeal met Van Lienden voldeed aan voorwaarden'

Het kabinet verwijt zichzelf niets in de zaak rond Sywert van Lienden, die aan een mondkapjesdeal met het ministerie miljoenen overhield. Volgens minister Van Ark voor Medische Zorg hadden de medische mondkapjes die zijn gekocht van Van Lienden een redelijke prijs, waren ze voldoende van kwaliteit en konden ze snel worden geleverd.

Het ministerie en Van Lienden liggen onder vuur omdat er ruim 100 miljoen euro is betaald voor de mondkapjes en Van Lienden er miljoenen aan zou hebben overgehouden, terwijl hij herhaaldelijk had gezegd de maskers belangeloos te leveren.

"Het beeld dat er exorbitante winst gemaakt zou zijn aan een internationale crisis is niet goed", schrijft Van Ark ook. Maar dat doet volgens haar niets af aan de deal: "Het enige dat namelijk telde was om de zorg in Nederland zo snel mogelijk te voorzien van voldoende, kwalitatief goede mondmaskers."

Volgende week 40.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname

Het demissionaire kabinet stuurt zo snel mogelijk, naar verwachting volgende week, 40.000 AstraZeneca-vaccins naar Suriname. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de leveringen pas in de tweede helft van juni zouden beginnen, maar dat is nu naar voren gehaald, laat minister De Jonge weten.

In totaal is het de bedoeling om 500.000 tot 750.000 Astra-vaccins te sturen naar het land, dat zwaar getroffen is door de coronapandemie. Daarnaast wordt er nog gewerkt aan een donatie van 50.000 doses Moderna.

Vanmorgen vertrok een eerste vrachtvliegtuig met medische zuurstof en persoonlijke beschermingsmiddelen naar Paramaribo. Aanstaande vrijdag vertrekt er een speciale gezant, de voormalig RIVM-directeur Marc Sprenger, met een medisch team.

Pfizer mag meer coronavaccins produceren in België

Vaccinproducent Pfizer mag van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meer coronavaccins gaan produceren in een fabriek in het Belgische Puurs, tussen Antwerpen en Brussel. Volgens het EMA is de fabriek "in staat om constant vaccins van hoge kwaliteit te produceren", schrijft de toezichthouder van vaccins in een verklaring.

Pfizer wil de productie opschroeven door meer installaties te plaatsen waar het vaccin wordt gemaakt. Ook wil het bedrijf meer plekken inrichten waar het vaccin in flesjes wordt gestopt. Nu Pfizer akkoord heeft van het EMA, zal de productie "onmiddellijk een groot effect hebben op de levering van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech aan de Europese Unie", aldus het EMA.

Inzamelingsactie voor Suriname: 'De situatie is ernstig'

De hulp aan Suriname komt op gang. Eerder vandaag vertrok er al een vliegtuig van Defensie met twee grote zuurstoftanks en beschermingsmiddelen. Maar er is ook een groot tekort aan personeel. Daarom vertrekt er vrijdag een ploeg met medisch personeel naar het land. "De situatie is vrij ernstig", zegt Grendel Rinia, coördinator van de covid-afdeling van het Diakonessenhuis in Paramaribo in het radioprogramma Nieuws en Co. "De eerste twee golven waren lang niet zo erg als deze. Toen hadden we nog goed personeel en genoeg verpleegmateriaal, maar we zijn nu door alles heen."

Vanwege het hoge aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, schaalde de Surinaamse regering afgelopen weekend op naar het hoogste risiconiveau, code paars. Volgens Rinia valt deze derde golf vooral te wijten aan het gedrag van Surinamers. "Het Surinaamse volk luistert niet, ze zijn koppig. Het leven gaat hier gewoon door alsof het normaal is."

Nederland stuurt deze week medische hulpmiddelen naar Suriname. Maar er is meer nodig, zegt Jörgen Raymann. De presentator zet zich met de actie Nederland voor Suriname in voor het land door geld in te zamelen. Ook kan medisch personeel zich vanaf morgen melden via de actiewebsite NederlandvoorSuriname.nl.

"Mensen in Suriname zijn uitermate capabel, maar op een gegeven moment komt de man met de hamer en dan kunnen ze het gewoon niet meer", zegt Raymann in Nieuws en Co. "Nu zijn er 7 tot 8 doden per dag, maar dit kan oplopen naar 20 tot 25 per dag. Dat is echt enorm."

'50 miljard dollar nodig om pandemie wereldwijd aan te pakken'

Overheden van landen wereldwijd moeten extra geld uittrekken om de coronapandemie aan te pakken. Die gezamenlijke oproep doen het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Volgens het collectief is er zo'n 50 miljard dollar nodig voor het uitvoeren van een nieuwe routekaart, die onder meer moet zorgen voor een betere verspreiding van vaccins in de wereld. "Het is inmiddels overduidelijk geworden dat er geen breedgedragen herstel zal zijn zonder een einde aan de gezondheidscrisis", zeggen de organisaties in een verklaring die wordt gepubliceerd in tal van kranten wereldwijd.

Het IMF ziet door verschil in middelen een scheiding ontstaan tussen rijke en arme landen. Eind 2021 zou daarom in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd moeten zijn. Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn. Ook moet er voldoende getest worden en virusuitbraken actief worden opgespoord via bron- en contactenonderzoek.

Voor dit alles is 50 miljard dollar nodig, zeggen de organisaties. Het geld zou moeten komen van donoren en ontwikkelingsbanken, maar ook van overheden. Met het geld zou onder meer Covax, dat vaccins levert aan arme landen, meer vaccins kunnen bestellen.

Vorige week ruim 100.000 coronaprikken minder gezet dan verwacht

Vorige week zijn er 900.000 prikken tegen het coronavirus gezet. Dat blijkt uit de wekelijkse vaccinatiecijfers van het RIVM. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Dat zijn er ruim 100.000 minder dan er volgens het coronadashboard van de overheid gezet zouden worden.

Van maandag 24 tot en met zondag 30 mei kregen 899.234 mensen een prik. Dat hadden er ruim een miljoen moeten zijn, volgens het Coronadashboard. In totaal zijn er nu bijna 9,5 miljoen prikken gezet. Het is niet duidelijk hoeveel mensen daarvan volledig zijn gevaccineerd, omdat er verschil zit in de vaccins in hoeveel prikken iemand krijgt. Bij het Janssen-vaccin is bijvoorbeeld maar een prik nodig, bij de andere vaccins twee.

'Corona-Overbruggingslening schiet tekort'

Start-ups die een Corona Overbruggingslening (COL) hebben gekregen om de crisis door te komen, dreigen in bijna negen op de tien gevallen alsnog in financiële problemen te raken. Dat blijkt uit onderzoek van TechLeap, een non-profitorganisatie die wordt geleid door prins Constantijn.

Tussen april 2020 en eind mei dit jaar hebben ruim 900 ondernemingen COL-ondersteuning gekregen van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Door de regeling konden start-ups een lening krijgen tussen 50.000 en 2 miljoen euro om een periode van negen maanden door te komen. Dat geld moet worden terugbetaald als de omzet van de betrokken bedrijven zich herstelt.

Maar de kans dat die bedrijven dat geld nu kunnen terugbetalen, is klein. Volgens TechLeap is er zo'n 50 miljoen euro nodig om te voorkomen dat een aantal bedrijven die een COL hebben ontvangen niet alsnog failliet gaan. Driekwart van de betrokken bedrijven heeft momenteel net voldoende geld in kas om het maximaal zes maanden uit te houden.

"Het lijkt niet logisch om de bedrijven die een lening hebben ontvangen nu op de valreep nog failliet te laten gaan", zegt directeur van TechLeap Maurice van Tilburg. "Daarmee gaat het uitgeleende geld verloren en lopen we technologisch achterstand op bij het economisch herstel waar deze sector cruciaal voor is."

Geen 12.000 maar 16.000 toeschouwers in Arena tijdens EK

Bij EK-wedstrijden in de Johan Cruijf Arena in Amsterdam zijn meer supporters welkom dan eerder bekendgemaakt. 16.000 fans mogen er nu bij zijn, meldt de KNVB. Eerder werd gemeld dat er zeker 12.000 supporters in de Arena toegelaten zouden worden.

Alle bezoekers die bij EK-wedstrijden in Amsterdam aanwezig willen zijn, moeten voldoen aan de veiligheidsprotocollen van Fieldlab-evenementen en mogen alleen naar binnen op vertoon van een negatieve coronatest.

2530 nieuwe besmettingen, gemiddelde daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2530 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 481 meer dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2944 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 18 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1327), van wie 447 op de IC (gisteren: 477), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Effect vaccinaties steeds duidelijker: 18 procent minder besmettingen in week tijd

Afgelopen week daalde wederom het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames, meldt het RIVM. Over de afgelopen week meldt het RIVM ruim 20.000 positieve tests, een afname van 18 procent. Het instituut zegt duidelijk het effect van de vaccinatiecampagne te zien.

Wel lieten minder mensen zich testen: een afname van 11 procent. Maar minder mensen die op kwamen dagen in de teststraten hadden ook daadwerkelijk corona, waardoor het percentage positieve tests dus lager was: 9 procent tegen 10,4 procent een week eerder.

Lees hier verder.

RIVM: 'Het gaat de goede kant op, maar dit virus blijft'

250 mensen kregen onterecht een positieve uitslag

Tussen 27 mei en 30 mei hebben ongeveer 250 mensen een onterechte positieve uitslag gekregen nadat ze zich bij de GGD testlocaties in Bergen op Zoom of Goes hadden laten testen op het coronavirus. Het gaat om mensen die een coronasneltest of antigeentest hebben gekregen, meldt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Zeeland (ADRZ).

Volgens het ziekenhuis werden door een aanpassing van het laboratoriumsysteem in Goes testwaardes verkeerd doorgegeven aan het landelijk systeem. Mensen die een verkeerde uitslag hebben gekregen worden vandaag gebeld door de GGD. Een voordeel: "Het aantal nieuwe besmettingen is hierdoor lager dan eerder vermeld", aldus het ADRZ.

De Boer laat eerste keeper Cillessen buiten EK-selectie vanwege coronabesmetting

Jasper Cillessen mist het komende Europees kampioenschap. De keeper testte vorige week positief bij een PCR-controle en is daarop in zelfisolatie gegaan. Bondscoach Frank de Boer heeft Cillessen vanochtend laten weten dat hij de goalie niet kan opnemen in de definitieve selectie, die vandaag bij de UEFA moet worden ingeleverd.

Marco Bizot, die met het oog op het Portugese trainingskamp al eerder als vierde keeper aan de spelersgroep was toegevoegd, maakt vanaf heden deel uit van de officiële EK-selectie.

Koning heeft vaccinatie gehad, maar welke?

Koning Willem-Alexander heeft onlangs zijn eerste coronavaccinatie gehad. Dat vertelde de koning dinsdag tijdens een bezoek aan twee buurtinitiatieven in Den Haag.

Welk vaccin hij heeft gekregen, zei hij niet. De koning komt uit 1967 en zou daarom Janssen moeten krijgen, waarvan één prik voldoende is.

In Den Haag had koning Willem-Alexander het echter over een eerste prik. Een tweede prik is nodig bij de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna.

Nederlandse militairen met zuurstofcontainers onderweg naar Suriname

Vanaf vliegbasis Eindhoven is een vliegtuig met twee zuurstofcontainers vertrokken naar Suriname. Het land kampt momenteel met een groot tekort aan zuurstof om coronapatiënten mee te behandelen. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid zijn daarnaast 23 pallets met persoonlijke beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, handschoenen en ander beschermingsmateriaal voor zorgpersoneel meegestuurd.

Morgen volgen nog vijf Nederlandse militairen. Zij blijven twee weken weg om mensen ter plaatse te leren hoe ze de apparatuur moeten inzetten.

Vanwege het hoge aantal besmettingen is in Suriname een strenge lockdown van kracht. Behalve tekorten aan medicinale zuurstof kampt Suriname ook met een gebrek aan vaccins, opvangcapaciteit en zorgpersoneel.

De Nederlandse regering heeft vorige week hulp aan het land toegezegd. Vrijdag vertrekt ook een team van vijftien tot twintig artsen en verpleegkundigen naar het land om te helpen. Verder stuurt Nederland 500.000 tot 750.000 AstraZeneca-vaccins.

‘Eind van het jaar meer webshops dan stenen winkels’

De coronacrisis zorgt voor een nog snellere groei van het aantal webwinkels. Aan het eind van het jaar zijn er 70.000 Nederlandse webwinkels tegenover 65.500 fysieke winkels, voorspelt het economisch bureau van ING. Het zou voor het eerst zijn dat in Nederland webwinkels in aantal de fysieke winkels voorbij zijn.

Volgens ING hebben vooral kleding- en schoenenwinkels veel omzet moeten inleveren vanwege de coronacrisis. Economen van de bank verwachten dat een deel van die omzet in de tweede helft van het jaar wordt ingehaald, maar al met al blijft er een verlies van ongeveer 1 miljard euro aan omzet over.

De afgelopen tien jaar verdwenen er al 14.000 fysieke winkels. De ING-economen denken dat die trend doorzet. Tegelijkertijd blijft de verkoop online dit jaar groeien, al zal het groeitempo lager liggen dan aan het begin van het jaar. Toen namen de onlineverkopen met 100 procent toe doordat fysieke winkels gesloten waren.

AstraZeneca-weigeraars kunnen toch ander vaccin krijgen

Mensen tussen 60 en 65 jaar die nog niet zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin kunnen binnen een paar weken alsnog worden ingeënt. Dat heeft demissionair minister De Jonge bekendgemaakt. Ze kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken en ze krijgen dan Pfizer of Moderna.

Een deel van de 60- tot 65-jarigen, die via de huisarts AstraZeneca konden krijgen, wilde dat middel niet omdat ze bang waren voor bijwerkingen. Het kabinet stelde zich toen op het standpunt dat mensen niet mochten kiezen waarmee ze worden geprikt. Nu kunnen de betrokkenen dus een nieuwe afspraak maken, deze keer via de GGD.

Lees hieronder het hele bericht:

'Engeland blijft kwetsbaar', waarschuwt expert

Engeland blijft kwetsbaar, ondanks de hoge vaccinatiegraad. Daarvoor heeft een van de leden van het Joint Committee on Vaccination and Immunisation in het Verenigd Koninkrijk gewaarschuwd. "Het idee dat het er nu opzit is niet terecht", zei professor Adam Finn van de Universiteit van Bristol tegen de BBC.

Op 21 juni wil Engeland de overgebleven maatregelen helemaal opheffen, maar volgens de wetenschapper kleeft daar een risico aan. Grote groepen zijn volgens hem nog niet immuun, waardoor versoepelingen ertoe kunnen leiden dat het land weer op slot moet.

Ook andere experts hebben gewaarschuwd dat het nog te vroeg is om de maatregelen helemaal los te laten. Wetenschappers wijzen er onder meer op dat in Engeland de Indiase variant nu actief is, waarvan wordt aangenomen dat deze besmettelijker is dan andere varianten. De Indiase variant zou de oorzaak zijn van ongeveer driekwart van de nieuw bevestigde besmettingen.

Ongeveer 46 procent van de inwoners van het VK heeft nu twee prikken gehad - dat komt neer op ongeveer 24 miljoen Britten. Op 14 juni zal de regering-Johnson beslissen of Engeland daadwerkelijk de coronamaatregelen achter zich kan laten.

Eerste groep dertigers aan de beurt voor vaccinatie

Vanaf vandaag kunnen de eerste dertigers die dat willen een vaccinatie-afspraak maken. Het gaat om mensen geboren in 1981. Hieronder vallen ook mensen die nu nog 39 zijn en later dit jaar veertig worden.

Het gaat in totaal om ongeveer 210.000 mensen. Zij krijgen vanaf vrijdag een uitnodigingsbrief maar kunnen voor die tijd al de afspraak online inplannen. Ze worden geprikt met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Gisteren bleek uit gegevens van het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding dat Nederland in de pas loopt met het gemiddelde Europese priktempo, al zal het twee weken langer dan gepland duren om iedereen die dit wil van een eerste prik te voorzien. Dit heeft te maken met leveringsproblemen bij producent Janssen, zei demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge eerder.

De bewindsman krijgt vrijdag aanstaande zijn eerste vaccinatie.

Taakstraf voor bedreiging NOS-medewerkers

Een 37-jarige man uit Almelo heeft van de politierechter in Almere een taakstraf van 70 uur opgelegd gekregen voor het bedreigen van een NOS-medewerker. Van de taakstraf wordt 10 uur afgetrokken voor de vijf dagen die hij in voorarrest zat. Als stok achter de deur legde de rechter Michel P. daarnaast een week voorwaardelijke gevangenisstraf op. De straf was gelijk aan de eis.

De 37-jarige P. belde begin dit jaar met de NOS om te klagen over de verslaggeving rond de pandemie. Hij stak een tirade af tegen een medewerker. "Ik hoop dat ze jullie allemaal de strot afsnijden wegens landverraad, ze moeten jullie stuk voor stuk afmaken", zei hij onder meer aan de telefoon. De raadsman van P. had om vrijspraak gevraagd. Volgens hem heeft P. weliswaar "hele nare verwensingen" geuit, van daadwerkelijke bedreiging was geen sprake, zei hij volgens persbureau ANP.

P. had zich eerder al schuldig gemaakt aan belediging van een ambtenaar, nadat hij was aangesproken op het niet dragen van een mondkapje op een plek waar dat wel verplicht was. Daarvoor kreeg hij onder meer een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur opgelegd, die hij nu dus moet uitvoeren, verhoogd vanwege het nieuwe delict. P. ging na de uitspraak in hoger beroep.

Tekort stageplekken voor mbo'ers trekt bij

Het tekort aan stageplekken voor mbo'ers neemt sinds de piek in januari gestaag af. Dat is onder meer het gevolg van het versoepelen van de coronaregels, zegt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Eind januari was er een tekort van 22.687 stage- en leerbaanplekken. Dat is sindsdien met zo'n 10.000 teruggelopen.

Momenteel zoeken ongeveer 12.200 van de in totaal ruim 507.000 mbo-studenten nog naar een plek. "Hiermee is het percentage studenten dat een stage of leerbaan zoekt onder de 3 procent van het totale aantal mbo-studenten gekomen", schrijft de organisatie. Bij kappers en schoonheidsspecialisten zorgden de versoepelingen ervoor dat er meer mbo-studenten aan de slag konden.

In de zorg is het tekort aan plekken het grootst. Zo'n 4000 studenten hebben nog geen stageplaats, wat neerkomt op een derde van alle studenten die ernaar op zoek zijn. Door de druk op de zorg is er onvoldoende begeleiding beschikbaar voor de mbo'ers.

Vooral in de regio's Rijnmond, Midden-Utrecht, Groot Amsterdam, Rijk van Nijmegen en Haaglanden kwamen meer stageplekken beschikbaar. Eind maart deden de negen werkgeversorganisaties nog een oproep aan de onderwijsinstellingen om soepeler om te gaan met de regels om stages toch mogelijk te maken.

Reisbranche noteert opnieuw kwartaal met fors omzetverlies

De Nederlandse reisbranche kampte in de eerste drie maanden van het jaar opnieuw met een fors omzetverlies vanwege de pandemie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS ging het om het vijfde kwartaal achtereen waarin de touroperators en reisbureaus hun opbrengsten zagen terugvallen. Hun omzet daalde het eerste kwartaal van 2021 met 65,1 procent, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Tijdens het eerste kwartaal van 2020 werd de reisbranche als een van de eerste sectoren getroffen door de coronamaatregelen. Dat had al een omzetdaling van 23,4 procent tot gevolg, in vergelijking met het eerste kwartaal van 2019. In 2021 zakte die omzet dus nog verder weg.

Ook andere branches in de zakelijke dienstverlening noteerden omzetverliezen. Zo zette het reclamewezen in het eerste kwartaal van dit jaar 11,5 procent minder om dan vorig jaar. Die sector werd na de reisbranche het hardst getroffen. De IT-branche wist juist te profiteren van de toegenomen vraag.

Quarantaine- en testplicht vervangt inreisverbod

Vanaf vandaag geldt voor reizigers uit zeerhoogrisicogebieden niet langer een vliegverbod. In plaats daarvan moeten ze bij aankomst in Nederland verplicht tien dagen in quarantaine en een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Ook moeten reizigers een formulier bij zich hebben waarin ze verklaren zich aan de quarantaineregels te houden. Wie uit een land komt waar zorgwekkende virusvarianten voorkomen, moet daarbovenop bij vertrek een negatieve sneltest laten zien.

Op de lijst van zeerhoogrisicogebieden staan momenteel 25 landen. Vooral landen in Zuid-Amerika zijn momenteel aangemerkt als gebieden met een hoog risico, maar het gaat ook om Europese landen zoals Zweden, Cyprus en Litouwen. Overigens geldt voor reizigers uit landen buiten de EU momenteel het Europese inreisverbod. Dat betekent dat zij, tenzij ze tot een uitzonderingscategorie behoren, de EU niet in mogen.

De nieuwe regels gelden voor reizen met vliegtuigen en bussen, maar ook met ferry's en eigen vervoer. Wie na vijf dagen quarantaine een negatieve testuitslag heeft, mag weer naar buiten. Overtreding van de quarantaineplicht kan leiden tot een boete van 339 euro.

Japan gaat in aanloop naar Olympische Spelen sneller vaccineren

Japan gaat de inentingscampagne versnellen. Vanaf 21 juni worden vaccinatielocaties ingericht op werkplekken en op de universiteiten. Mensen kunnen daar het Moderna-vaccin krijgen.

In Japan neemt het aantal dagelijkse besmettingen de laatste weken flink toe. In onder meer Tokio en Osaka is daarom de noodtoestand afgekondigd.

Met de versnelde campagne hoopt de regering het aantal besmettingen flink terug te dringen. Van 23 juli tot en met 8 augustus worden de Olympische Spelen in Japan gehouden; onder anderen artsen zijn bezorgd of het wel verantwoord is dat door te laten gaan.

Rode Kruis bezorgd over noodopvang daklozen

Het Rode Kruis vreest dat meer daklozen op straat moeten leven nu gemeenten de noodopvang sluiten. Vanwege corona mochten ook mensen die normaal gesproken geen recht hebben op noodopvang, bijvoorbeeld migranten uit Oost-Europa, er toch gebruik van maken. Dat stopt nu de coronamaatregelen worden afgebouwd.

Een onverantwoorde situatie, zegt het Rode Kruis. De hulporganisatie roept de overheid op om te voorkomen dat mogelijk honderden mensen de komende tijd gedwongen op straat moeten slapen.

"We maken ons zorgen om deze mensen. Vooral omdat we nog midden in een pandemie verkeren en de coronamaatregelen nog steeds van kracht zijn en niet alle openbare ruimtes weer volledig open zijn", zegt Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening van het Rode Kruis tegen het ANP.

Veel meer doden in Peru, nu zwaarst getroffen land

In Peru zijn in de hele coronaperiode veel meer mensen overleden aan het coronavirus dan de regering had gerapporteerd. Het zijn er meer dan 180.000, ruim twee keer zoveel als de 69.000 sterfgevallen die eerder waren gemeld.

Vanwege gebrek aan testmateriaal kon lang niet altijd worden vastgesteld of iemand besmet was met corona en of dat de doodsoorzaak was. Ook in andere landen was dat het geval.

Nationale en internationale deskundigen hadden om de aanpassing van het dodental gevraagd, zegt premier Violeta Bermudez. Volgens gegevens van de gezaghebbende Johns Hopkins Universiteit heeft Peru, met 32 miljoen inwoners, door de bijstelling het hoogste dodental per hoofd van de bevolking ter wereld.

Braziliaanse vaccinatieproef 'Project S' afgerond, Chinees vaccin 'effectief'

'Project S', een wetenschappelijk experiment waarbij vrijwel alle 27.000 volwassen inwoners van een Braziliaans provinciestadje zijn gevaccineerd, is volgens de initiatiefnemers een groot succes. Het aantal sterfgevallen door het coronavirus in het stadje is met 95 procent afgenomen en het aantal ziekenhuisopnames met 86 procent.

De afgelopen drie maanden kreeg ruim 95 procent van de inwoners van Serrana in de deelstaat São Paulo twee doses van het CoronaVac vaccin van het Chinese bedrijf Sinovac.

Meer versoepelingen op Curaçao

Op Curaçao worden de maatregelen verder versoepeld. Dat heeft demissionair premier Rhuggenaath bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Onder meer de avondklok gaat van 23.00 uur naar 01.00 uur en dat betekent dat uitgaansgelegenheden weer open mogen tot middernacht. Ook het maximale aantal gasten voor restaurants en winkels wordt verruimd. Wel benadrukte Rhuggenaath dat mensen afstand moeten houden, handen moeten wassen en grote groepen zoveel mogelijk moeten blijven vermijden.

Vorige week kondigde Rhuggenaath al aan dat het eiland, na een maandenlange strenge lockdown, weer verder openging. "Dat doen we gebaseerd op recente cijfers, na grondige overwegingen en stap voor stap. Zodat we niet later opnieuw maatregelen moeten herinvoeren."

Eilandbewoners die twee keer zijn gevaccineerd hoeven geen PCR-test meer te doen als ze vanuit het buitenland terugvliegen naar Curaçao. Dat geldt nog wel voor toeristen. Verder worden de grote vaccinatiecentra deze week gesloten, omdat het aantal mensen dat zich nu nog laat vaccineren steeds verder terugloopt.

Rhuggenaath complimenteerde de bevolking voor het naleven van de coronaregels. In de afgelopen acht dagen zijn er maar twee besmettingen geregistreerd, op 7000 geteste mensen. Bijna 85.000 mensen hebben zich inmiddels gevaccineerd, dat is bijna 70 procent van de totale volwassen bevolking. Ruim 68.000 mensen hebben al twee vaccins gekregen.