Het Europees Parlement in Straatsburg
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse Europarlementariërs willen niet naar Straatsburg voor vaccinatie

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

  • Kysia Hekster

    Correspondent Europese Unie

De Franse overheid biedt alle Europarlementariërs en hun medewerkers een coronavaccinatie aan als ze volgende week in Straatsburg komen vergaderen. Dat aanbod zong al rond en wordt nu bevestigd in een brief aan Europarlementariërs, die in handen is van de NOS. Nederlandse Europarlementariërs zeggen er geen gebruik van te willen maken.

Normaal gesproken vergaderen de Europarlementariërs daar twaalf keer per jaar, maar in verband met corona zijn ze nu al meer dan een jaar niet in Frankrijk geweest voor hun vergaderingen. Dat is zeer tegen de zin van president Macron, die al een tijd aandringt dat het parlement weer in Straatburg gaat vergaderen.

Donderdag besluiten de voorzitters van de Europese fracties formeel nog of de vergadering volgende week in Frankrijk doorgaat, maar daar ziet het wel naar uit.

Nog niet aan de beurt

Sinds gisteren kunnen alle leeftijdsgroepen zich in Frankrijk melden voor vaccinatie. De Europarlementariërs en hun medewerkers krijgen dus geen voorkeursbehandeling vergeleken met andere Fransen. Maar in België zouden de jonge medewerkers van de Europarlementariërs in veel gevallen nog niet aan de beurt zijn.

"Bizar", vindt Vera Tax, Europarlementariër voor de PvdA. "Dit is wel degelijk een voorkeursbehandeling voor Europarlementariërs. Er wordt alleen gevaccineerd op de dagen dat het Parlement in Straatsburg is. Er wordt geen rekening gehouden met bijwerkingen van het vaccin. Het risico is dat medewerkers en Europarlementariërs straks na vaccinatie het gebouw niet inkomen omdat ze verhoging hebben en helemaal niet kunnen werken."

"Ik denk niet dat ik de enige ben die hier heel erg boos over is. Als er meer mensen zijn is er nog een kans dat het gaat kantelen, en Straatsburg alsnog afgeblazen wordt."

'Beter pas na de zomer naar Straatsburg'

Ook Samira Rafaella van D66 vindt het "onverantwoord" om in een pandemie naar Straatsburg af te reizen. Ze vindt dat de voorzitter van het Europees parlement gezwicht is voor de Franse druk om daar weer te gaan vergaderen. Zelf gaat ze niet naar Straatsburg. "Ik kan mijn werk ook prima online doen. En nee, ik ben nog niet gevaccineerd maar wacht mijn prik rustig af, tot ik aan de beurt ben."

Esther de Lange, Europarlementariër voor het CDA, wil evenmin naar Straatsburg. "Wat mij betreft kunnen we beter pas na de zomer naar Straatsburg gaan. De coronasituatie maakt het nog veel te ingewikkeld dat je dit volgende week al zou moeten willen."

"Als Europarlement hebben we heel bewust gezegd: we willen geen voorrang voor leden ten opzichte van Brusselaars, en met dit Franse aanbod komt die er wel", aldus De Lange. "Ook om dat soort discussies te voorkomen, is het beter als we volgende week niet naar Straatsburg zouden gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl