ANP

Mensen tussen 60 en 65 jaar die nog niet zijn gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin kunnen binnen een paar weken alsnog worden ingeënt. Dat heeft demissionair minister De Jonge bekendgemaakt. Ze kunnen vanaf zaterdag een afspraak maken en vanaf dat moment duurt het nog twee tot drie weken voordat ze hun eerste prik krijgen. Ze worden dan gevaccineerd met Pfizer of Moderna.

Gisteren werd al bekend dat mensen uit deze groep een herkansing zouden krijgen. Een deel van de 60- tot 65-jarigen die via de huisarts AstraZeneca konden krijgen, wilde dat middel niet omdat ze bang waren voor bijwerkingen. Maar het gaat ook om diegenen die om een andere reden de eerste oproep hebben gemist. Het kabinet stelde zich eerder op het standpunt dat mensen niet mochten kiezen waarmee ze worden geprikt.

Nieuwe fase

Nu kunnen de betrokkenen dus een nieuwe afspraak maken, deze keer via de GGD. en ze krijgen dus een ander vaccin dan AstraZeneca. De Jonge zei dat we nu in een nieuwe fase komen: "De mensen met de hoogste medische kwetsbaarheid hebben we inmiddels gedaan. Ik wil zorgen dat we in alle leeftijdsgroepen een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad bereiken".

Hij herhaalde dat het "jammer en ook onnodig is" dat een aantal mensen zich niet met AstraZeneca wilde laten inenten: "Het is gewoon een veilig en effectief vaccin voor mensen boven de zestig." De Jonge denkt niet dat deze operatie vertragend werkt voor andere groepen. "Zoveel zijn het er ook weer niet. We weten niet exact hoe groot die groep is."

60- tot 65-jarigen kunnen vanaf zaterdag nieuwe afspraak maken

Niet eerst het ene, daarna het andere vaccin

Het is niet de bedoeling dat mensen tussen de 60 en 65 die al een keer met AstraZeneca zijn ingeënt, voor de tweede prik een ander vaccin nemen. Volgens het ministerie blijkt uit onderzoek dat twee keer hetzelfde middel het meest effectief is.

Ook andere 60-plussers die nog niet zijn geprikt, krijgen de komende tijd een herhaaloproep. Zo'n bericht wordt het eerste gestuurd naar mensen van 90 jaar en ouder.

ANBO: goed nieuws

Ouderenbond ANBO vindt het goed nieuws dat 60- tot 65-jarigen die zich niet met AstraZeneca hebben laten prikken, alsnog een ander vaccin kunnen krijgen. De bond wijst erop dat binnen deze groep veel onrust was vanwege de (zeer) kleine kans op ernstige bijwerkingen bij AstraZeneca.

"Tegelijkertijd kan het besluit van De Jonge een belediging zijn voor ouderen die zich wél met AstraZeneca hebben laten vaccineren uit een gevoel van verantwoordelijkheid naar de samenleving", zegt de ANBO.

STER reclame