NOS NieuwsAangepast

Effect vaccinaties steeds duidelijker: minder besmettingen en opnames

Afgelopen week daalde wederom het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames, meldt het RIVM. Het instituut zegt duidelijk het effect van de vaccinatiecampagne te zien.

Wanneer de basismaatregelen kunnen worden losgelaten, is nog niet te voorspellen, denkt het RIVM. "Onze modellen bevatten nog veel onzekerheden, maar de komende weken gaat dat nog niet lukken", zegt RIVM-epidemioloog Susan van den Hof. "Het zou kunnen dat 1 september lukt, maar we durven er nog geen datum op te plakken." Eerder noemde minister De Jonge van Volksgezondheid die datum "een heel reëel perspectief".

Volgens Van den Hof gaat het de goede kant op, maar zijn er ook nog onzekerheden:

RIVM: 'Het gaat de goede kant op, maar dit virus blijft'

Ook zijn nieuwe varianten een risico, zegt de epidemioloog. "In hele grote delen van de wereld worden mensen nog niet gevaccineerd, en er wordt nog steeds gereisd", zegt Van den Hof. Daar zouden uitbraken kunnen ontstaan van nieuwe varianten, die vakantiegangers bijvoorbeeld deze zomer mee terug kunnen nemen.

Daarbij moet nog blijken hoelang vaccins op de langere termijn beschermen. Ook bestaat er de kans op regionale uitbraken, of in bepaalde groepen, als daar minder is gevaccineerd.

Over de afgelopen week meldt het RIVM ruim 20.000 positieve tests, een afname van 18 procent. Wel lieten minder mensen zich testen: een afname van 11 procent. Maar minder mensen die op kwamen dagen in de teststraten hadden ook daadwerkelijk corona, waardoor het percentage positieve tests dus lager was: 9 procent tegen 10,4 procent een week eerder.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding werden afgelopen week 555 coronapatiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis opgenomen. Op de IC werden 103 patiënten opgenomen. In beide gevallen gaat het om een afname van een derde.

Vandaag was het aantal nieuwe gemelde IC-opnames uitzonderlijk laag, namelijk 6. Dat is het laagste aantal sinds de start van de tweede golf in het najaar van 2020.

Er liggen nu 1240 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1327), van wie 447 op de IC (gisteren: 477).

Reproductiegetal onder de 1

Het reproductiegetal, dat de verspreiding van het virus aanduidt, lag half mei nog steeds ruim onder de 1: rond de 0,8. Dat betekent dat 100 besmette personen samen zo'n 80 anderen besmetten, en het aantal besmette mensen daardoor afneemt.

Ook zijn er minder mensen besmettelijk voor anderen, denkt het RIVM: zo'n 75.000. Voor het eerst sinds december denkt het RIVM dat er minder dan 100.000 mensen zijn die anderen kunnen besmetten.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 9,5 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er 133.000 vaccinaties gedaan. Naar verwachting worden er deze week ongeveer een miljoen prikken gezet.

Bij het RIVM werden 9 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 14 doden per dag een week eerder.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 90 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 108.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl