Reiscertificaat wordt ingebouwd in CoronaCheck-app • Tweede AstraZeneca-prik weer sneller gezet
- Welkom bij het coronablog van vrijdag 21 mei. Hier lees je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- Tot nu toe minder NOW-aanvragen dan vorige periode.
- 200 miljoen voor coronakredieten mkb-bedrijven.
- EU wil bijdragen aan bouw Afrikaanse vaccinfabrieken.
- Aanzienlijk deel zal regels minder volgen na prik.
Duitsland beperkt inreizen vanuit Groot-Brittannië
In verband met besmettingen met de Indiase variant van het coronavirus wordt Groot-Brittannië door Duitsland aangewezen als 'virusvariantgebied'. Dat heeft het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM, bekendgemaakt. Reizen naar Duitsland vanuit Groot-Brittannië wordt daardoor lastiger gemaakt.
Zo mogen alleen nog Duitse staatsburgers of mensen die in Duitsland woonachtig zijn met het vliegtuig, de bus of de trein het land in. Na binnenkomst moeten ze twee weken in quarantaine. Die periode valt ook niet in te korten door met negatieve coronatests aan te tonen dat ze niets onder de leden hebben.
Groot-Brittannië is het eerste land in Europa waarvoor Duitsland opnieuw deze maatregel neemt. Buiten Europa zijn nu elf landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika aangewezen als 'virusvariantgebied'.
Witte Huis wil datende Amerikanen verleiden tot prik
Amerikanen kunnen binnenkort via een aantal populaire datingapps naast hun foto's, hobby's en favoriete inspirerende citaten ook laten zien of ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Onder meer Tinder, Match en Bumble bieden binnenkort de mogelijkheid om profielen te voorzien van een embleem met de vaccinatiestatus van gebruikers. Gevaccineerden krijgen gratis toegang tot functies die anders geld kosten, zoals 'super likes', waarmee gebruikers bij het 'swipen' extra kunnen opvallen.
De voordeeltjes voor gevaccineerden zijn onderdeel van een samenwerking met het Witte Huis. President Biden wil dat voor 4 juli zeker 70 procent van de bevolking is ingeënt. Om Amerikanen te stimuleren, werden eerder ook al bijvoorbeeld gratis bier en porties friet aangeboden aan mensen die hun prik hadden gehaald.
"Social distancing en daten zijn altijd een beetje een lastige combinatie geweest. We hebben eindelijk dat ene ding gevonden dat ons allemaal veel aantrekkelijker maakt: een inenting", zegt Witte Huis-adviseur Andy Slavitt. In de Verenigde Staten zitten zo'n 50 miljoen mensen op datingapps.
Testen zonder afspraak bij GGD in Purmerend, Zaandam en Wormerveer
Bij de GGD-testlocaties in Purmerend en Zaandam is het zo rustig dat het vanaf maandag niet meer verplicht is om een afspraak te maken voor een test. Een dag later kunnen mensen zich ook zonder afspraak op het coronavirus laten testen in Wormerveer.
"Het aantal mensen dat zich laat testen is de laatste weken sterk teruggelopen. De GGD hoopt dat door het laagdrempelig aanbieden van de coronatest meer mensen met coronaklachten zich laten testen", zegt een woordvoerder van de GGD Zaanstreek-Waterland tegen NH Nieuws.
Reiscertificaat wordt ingebouwd in CoronaCheck-app
Het is de bedoeling om inderdaad uiterlijk 1 juli klaar te zijn met het covid-reiscertificaat waarmee Nederlanders door Europa kunnen reizen. Dat zei Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, in het radioprogramma Nieuws en Co. "Alles is erop gericht om op of voor 1 juli klaar te zijn in Nederland. Dat zal gebeuren met een app die al bekend is, die staat al in de App Store. Dat is namelijk de CoronaCheck-app, nu gebruikt voor toegang in Nederland en negatieve testen."
De app wordt gereedgemaakt om op korte termijn ook informatie over vaccinaties te bevatten. Het wordt volgens Roozendaal wel "hard werken om dat de komende weken voor elkaar te boksen". Hij zegt dat iedere EU-lidstaat straks een eigen app heeft waarmee inwoners hun eigen Europese QR-code kunnen opvragen om mee te reizen.
Volgens hem kunnen mensen op de app inloggen met hun DigiD, waarna wordt gekeken of ze toestemming hebben gegeven om hun gegevens aan het RIVM te verstrekken. Als het RIVM hun gegevens heeft, dan komen die data ook in de app. "Dan zeg je: maak een Europese QR-code, en die code kun je dan bijvoorbeeld aan de grens laten zien."
In gesprek met Nieuws en Co zei Roozendaal verder dat de gebrekkige registratie van de vaccinaties in Nederland een knelpunt is bij de ontwikkeling van het certificaat. Eerder werd al gemeld dat de database van het RIVM niet compleet is, bijvoorbeeld door het traag of niet doorgeven van vaccinaties door huisartsen of doordat mensen opgeven dat ze hun prik niet willen registreren. Volgens Roozendaal is het nog niet duidelijk hoe mensen in deze gevallen een covid-19-certificaat kunnen krijgen, maar wordt daar wel aan gewerkt.
Rotterdam heeft nu kenniscentrum voor de rampen van de toekomst
In Rotterdam doen vanaf vandaag zo'n 200 wetenschappers vanuit verschillende disciplines gezamenlijk onderzoek naar het voorkomen van pandemieën zoals de uitbraak van het coronavirus en andere rampen. Het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit en de TU Delft openen in de stad het Pandemic and Disaster Preparedness Center, een kenniscentrum dat verschillende wetenschappelijke vakgebieden moet gaan combineren en gaat nadenken over oplossingen voor de virusuitbraken en rampen van morgen.
Het idee komt van onder anderen viroloog Marion Koopmans, die al langer rondliep met het idee voor een centrum dat zich puur op virusuitbraken richt, maar mede door inzichten uit de coronacrisis haar idee heeft uitgebreid. "We hebben het belang gezien van bijvoorbeeld technologische kennis en sociaalwetenschappers. Allerlei aspecten komen samen in zo'n pandemie", zei ze in het radioprogramma Nieuws en Co. "Wat hier bij elkaar moet komen is de kennis van de mens-kant, de technologie-kant, de gezondheidskant en de economie."
Koopmans zag dat er in Delft bijvoorbeeld al langer wordt nagedacht over oplossingen voor de stijgende zeespiegel. Een van de ideeën die daaruit is voortgekomen, is het inrichten van natte natuurgebieden om dat tegen te gaan. Als viroloog ziet ze daarin meteen risico's, zoals muggen die in die gebieden leven en ziekten verspreiden. "Dat betekent dus dat je dit samen moet doen, om geen problemen op te lossen en daarmee een nieuw probleem te creëren."
IMF: 'kleine' 40 miljard nodig om pandemie aan te pakken
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat er ruim 40 miljard euro nodig is om de coronapandemie wereldwijd aan te pakken. Volgens het IMF moet dat snel en gezamenlijk gebeuren. Dat zegt het fonds in een vandaag uitgebracht rapport over het beëindigen van de pandemie.
Het IMF vindt dat het streven zou moeten zijn om eind dit jaar 40 procent van de bevolking van ieder land te hebben ingeënt. In het eerste halfjaar van 2022 moet dat 60 procent zijn.
De 40 miljard euro is volgens de instelling "een klein bedrag" tegenover de 7 biljoen euro die een sneller eind aan de pandemie de wereld kan opleveren. Volgens het IMF zijn de verschillen in de vaccinatiegraad tussen landen een risico voor het komende jaar.
Het IMF zegt dat er geïnvesteerd moet worden in meer productie van vaccins en onderzoek naar aanpassingen waarmee nieuwe varianten van het coronavirus bestreden kunnen worden. Het IMF denkt ook dat landen dit jaar genoeg vaccins voor 500 miljoen mensen kunnen doneren, zelfs als ze de vaccinatie van hun eigen bevolking voorrang geven.
De Jonge: tweede Astra-prik kan toch weer sneller worden gezet
De tweede inenting met het AstraZeneca-vaccin kan voortaan toch weer sneller worden gezet. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangekondigd.
Gisteravond ontving zijn ministerie een advies van de Gezondheidsraad over de beste periode tussen twee prikken met het vaccin. Uit dat advies bleek dat de Gezondheidsraad nog geen optimale prikinterval heeft kunnen bepalen, maar dat een kortere periode dan de huidige twaalf weken tot de mogelijkheden behoorde. AstraZeneca zelf adviseert vier tot maximaal twaalf weken tussen twee prikken en volgens de Gezondheidsraad kan daarmee gewerkt worden.
Eerder was het advies om niet minder dan twaalf weken tussen de prikken te laten zitten, met het idee dat er op die manier zo veel mogelijk mensen ingeënt kunnen worden met de beschikbare voorraad. Inmiddels zijn er veel meer doses beschikbaar voor de groep die met AstraZeneca wordt ingeënt, dus kan daarvan worden afgeweken.
Tot nu toe minder NOW-aanvragen dan vorige periode
In ruim twee weken tijd zijn bij het UWV ruim 19.000 aanvragen ingediend voor de vijfde periode van de loonsteunregeling NOW. Daarvan zijn er nu bijna 13.000 goedgekeurd.
Tot nu toe is het volgens het UWV rustiger dan in voorgaande periodes. In de vorige termijn, bijvoorbeeld, lag het aantal aanvragen na een week al fors hoger dan nu. Aanvragen voor de huidige periode kunnen sinds 6 mei tot en met 30 juni worden ingediend.
De 13.000 werkgevers van wie de aanvraag nu is toegekend, hebben samen zo'n 275.000 mensen in dienst. De werkgevers ontvangen het geld in drie termijnen, waarvan ze nu de eerste termijn (in totaal 294 miljoen euro) hebben gekregen.
De meeste toegekende aanvragen (5737) komen uit de sector horeca en catering. Die sector is goed voor een eerste voorschot van 76 miljoen euro. Daarna volgen de sectoren overige commerciële dienstverlening en detailhandel.
200 miljoen voor coronakredieten mkb-bedrijven
Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor leningen aan kleine en middelgrote bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis. Zij kunnen in aanmerking komen voor een lening van maximaal 100.000 euro, onder gunstige voorwaarden.
De ondernemers kunnen het geld gebruiken voor het herstarten, uitbreiden of aanpassen van hun bedrijf. Voorwaarde is dat dit bedrijf in de kern gezond is. Ook moeten er goede afspraken zijn met schuldeisers, zodat die niet van dit geld worden afbetaald.
De sociale kredietverstrekker Qredits zal de aanvragen voor het krediet beoordelen.
EU wil bijdragen aan bouw Afrikaanse vaccinfabrieken
De Europese Unie wil een miljard euro steken in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika. "Afrika importeert op dit moment 99 procent van zijn vaccins en dat moet gaan veranderen", zegt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Waar de fabrieken moeten komen, is nog niet bekend.
Von der Leyen deed de toezegging op een digitale top van de G20 in Rome, waar de twintig belangrijkste economieën dit jaar vooral overleggen over de strijd tegen het coronavirus. Daar zei ze ook dat de EU tegen het einde van dit jaar minstens honderd miljoen doses wil schenken aan armere landen.
De Chinese president Xi Jinping zegde 3 miljard euro steun toe aan armere landen. Ook wil hij dat er een internationaal orgaan wordt opgezet dat bijdraagt aan de eerlijke verspreiding van vaccins.
Ook farmaceuten deden beloften op de top in Rome. Zo wil BioNTech/Pfizer dit jaar een miljard doses tegen een lagere prijs aanbieden aan armere landen, met het plan om dat volgend jaar opnieuw te doen met nog eens een miljard doses. Farmaceut Johnson & Johnson beloofde 200 miljoen doses van zijn vaccin aan te bieden aan het Covax-programma, dat toeziet op de verspreiding van vaccins naar armere landen.
RIVM: 4219 nieuwe besmettingen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4219 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 433 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 4367 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 30 procent vergeleken met de week daarvoor.
In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 8 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.
Aantal patiënten in het ziekenhuis daalt verder
In de ziekenhuizen neemt de bezetting nog verder af. Gisteren daalde het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen voor het eerst sinds 17 maart onder de 2000, tot 1899. Vandaag liggen er nog 1822 mensen met het virus in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de patiënten in het ziekenhuis, liggen er 608 op de intensive care. Gisteren waren dat er 621.
Vaccin, test of voormalige besmetting: hoe jij deze zomer op vakantie kunt
Gisteren werden het Europees Parlement en de Europese Commissie het eindelijk eens. De bedoeling is dat er vanaf 1 juli gereisd kan worden met het EU covid-reiscertificaat.
De afgelopen weken is er veel bekendgemaakt over dit certificaat. Zie je door alle coronareisregels het vliegveld niet meer? In dit artikel zetten we op een rij hoe een vakantie er deze zomer uit gaat zien:
Macron: hulp voor Franse corona-wezen
De Franse president Macron gaat hulp bieden aan de kinderen van zorgmedewerkers die zijn overleden aan corona. Volgens schattingen zijn er enkele honderden van deze weeskinderen. Hun ouders werkten bijvoorbeeld in ziekenhuizen en raakten daar besmet en overleden.
Macron maakte op Twitter bekend dat Frankrijk deze kinderen gaat 'adopteren': "Er zijn mensen overleden omdat ze zich inzetten voor ons land. Daar moeten we iets voor terugdoen", zei de president. Dat betekent dat de weeskinderen tot hun 21ste morele steun en financiële hulp krijgen, bijvoorbeeld voor hun studie of het zoeken van woonruimte.
Zo'n systeem bestond al voor bijvoorbeeld kinderen van Franse militairen die omkomen. De uitbreiding van die voorziening naar weeskinderen van zorgpersoneel volgt op een jaar lang actievoeren van Kamerlid François Jolivet. Vorig jaar vertelde hij al in een reportage van de NOS hoe hij lobbyde voor deze kinderen. Hij pleitte toen voor een 'voogdijschap' van de rijksoverheid. Jolivet zegt nu 'heel tevreden' te zijn dat president Macron zijn voorstel heeft overgenomen.
Toeristen weer welkom in Spanje
Spanje versoepelt de regels voor buitenlandse toeristen. Vanaf 7 juni zijn gevaccineerde mensen van buiten de Europese Unie weer welkom. Ook kunnen toeristen uit landen die een laag risiconiveau hebben vanaf maandag al zonder negatieve test naar Spanje reizen.
Onder meer het Verenigd Koninkrijk behoort nu tot die groep. Premier Sánchez hoopt dat de Britten hierdoor weer een vakantie naar het land boeken: "Ze zijn meer dan welkom, zonder beperkingen of gezondheidschecks." Britten vormen traditioneel de grootste toeristengroep voor Spanje.
Gisteren werden de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie het al eens over een covid-reiscertificaat. De bedoeling is dat mensen uit de Europese Unie daarmee binnen de EU kunnen reizen. Het certificaat werkt met een QR-code, waarmee reizigers kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt, negatief zijn getest of al een keer besmet zijn waardoor ze immuniteit hebben opgebouwd.
Hongarije schrapt bijna alle coronamaatregelen
In Hongarije wordt het grootste deel van de coronamaatregelen binnenkort geschrapt. Dat gebeurt zodra de helft van de Hongaren tenminste één prik heeft gehad, een mijlpaal die het land naar verwachting dit weekend bereikt.
Vanaf dan wordt de avondklok opgeheven, zijn mondkapjes in publieke ruimtes niet meer verplicht en zijn bij bijeenkomsten in de buitenlucht 500 mensen toegestaan. Volgens de Hongaarse premier Orbán zijn de versoepelingen mogelijk, omdat "de derde golf van de pandemie is verslagen."
In Hongarije gingen restaurants, bioscopen en niet-essentiële bedrijven eerder al open.
Aanzienlijk deel zal regels minder volgen na prik
Een flink deel van de Nederlanders die door het RIVM zijn ondervraagd, verwacht zich minder aan de coronaregels te houden na vaccinatie. Dat komt naar voren uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met de GGD's. Dat onderzoek is niet representatief, maar geeft volgens het RIVM wel een indicatie van de situatie.
Volgens het RIVM verwacht 34 procent van de ondervraagden na een prik het afstand houden minder goed na te leven. 40 procent is niet van plan zich nog strikt te houden aan de maximale groepsgrootte. Wel zeggen bijna alle ondervraagden ook na een vaccinatie net zo vaak hun handen te blijven wassen. Het RIVM adviseert mensen om zich ook na een coronaprik aan de maatregelen te houden.
Minister Slob positief over openen middelbare scholen
Demissionair onderwijsminister Slob hoopt van harte dat de middelbare scholen in de week van 31 mei weer volledig open kunnen. "Als het aan mij ligt en als het maar enigszins mogelijk is zou ik dat, met het belang van de leerlingen voor ogen, zeer toejuichen", zei hij voor aanvang van de ministerraad.
Morgen is er een Catshuisoverleg tussen de meest betrokken ministers en deskundigen over de huidige maatregelen. De volledige heropening van het voortgezet onderwijs is het belangrijkste onderwerp op de agenda. Er wordt daarbij gekeken naar een nieuw advies van het Outbreak Management Team (OMT).
Nu zijn de middelbare scholen deels open. De meeste leerlingen krijgen ongeveer de helft van de tijd fysiek les en zitten voor de rest thuis achter de computer. Gisteren gaf onderwijsbond CNV aan dat een deel van de leden zich nog niet veilig voelt bij een volledige heropening, omdat veel docenten nog niet zijn gevaccineerd. Maar leerlingen en de ouders zijn er erg aan toe, zegt Slob. "Laten we ook in hun belang denken."
Oproep aan kabinet: open zo snel mogelijk de cultuursector
De cultuursector moet zo snel mogelijk weer open. Die oproep doet een groep prominenten onder aanvoering van oud-minister en oud-NS-topman Roger van Boxtel in de Volkskrant. "Met een versnelde opening wordt maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur."
De brief is ondertekend door 160 mensen, onder wie oud-burgemeesters Jozias van Aartsen en Job Cohen, journalist Frits Barend, voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en Schiphol-topman Dick Benschop. Van Boxtel is zelf bestuurder bij strijkorkest Amsterdam Sinfonietta en museum De Fundatie in Zwolle.
Volgens het openingsplan van het kabinet gaan culturele instellingen op zijn vroegst 9 juni weer open. De ondertekenaars roepen op daar niet op te wachten: "Open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur."
Demissionair cultuurminister Van Engelshoven is het ermee eens dat de cultuursector zo spoedig mogelijk weer open moet, maar weet nog niet wanneer dat kan.
Mr. T: 'Laat je vaccineren, idioot!'
Mr. T, wereldberoemd door zijn rol als B.A. Baracus in The A-Team, roept iedereen op zich te laten vaccineren. "Vorig jaar vroeg ik jullie allemaal een mondkapje te dragen. Dat deden jullie. Nu vraag ik je om je alsjeblieft te laten vaccineren", zegt hij geheel in stijl.
Argentinië opnieuw in lockdown
Argentinië gaat negen dagen in een strenge lockdown. President Fernández heeft dat aangekondigd om "het ergste van de pandemie" te trotseren. De lockdown gaat morgen om middernacht lokale tijd in en duurt tot 31 mei.
In het Zuid-Amerikaanse land zijn dan onder meer niet-essentiële winkels en scholen gesloten en er geldt een avondklok vanaf 18.00 uur. Argentinië zat tussen maart en juli vorig jaar al in een soortgelijke strenge lockdown.
Gisteren werden in Argentinië voor de derde dag op rij meer dan 35.000 besmettingen gemeld. Gemiddeld stierven er de afgelopen week bijna 500 mensen per dag aan het virus. Tot nu toe heeft 18 procent van de 45 miljoen Argentijnen ten minste een coronavaccinatie gehad.
11.500 Nederlandse fans per dag welkom bij TT Assen
Eind volgende maand zijn er bij de TT in Assen 11.500 toeschouwers per dag welkom. Het TT Circuit Assen heeft daarover overeenstemming bereikt met de veiligheidsregio Drenthe, de gemeente Assen en promotor Dorna.
Er zijn alleen maar vaste zitplaatsen beschikbaar en toeschouwers moeten anderhalve meter afstand kunnen houden, tenzij ze uit hetzelfde huishouden komen. Volgens RTV Drenthe gaat de organisatie er op dit moment van uit dat toeschouwers alleen met een negatieve test welkom zijn. De testen worden gratis uitgevoerd via het landelijke netwerk van Testen voor Toegang.
De 90ste editie van de TT is dit jaar van vrijdag 25 juni tot en met zondag 27 juni.
Nederlanders spaarden meer in coronajaar
Nederlanders hebben vorig jaar tijdens de coronacrisis veel meer gespaard dan in andere jaren. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er gemiddeld per inwoner ongeveer 4400 euro opzij gezet in 2020. Dat is ruim 1900 meer dan het jaar ervoor.
Het is het hoogste bedrag sinds het CBS dit begon te meten, in 1995. Volgens het CBS werd er in Nederland vorig jaar meer gespaard dan in andere landen in de Europese Unie. Mede doordat er veel gespaard werd, nam ook het gemiddelde vermogen van Nederlanders toe. Eind 2020 bedroeg dat 16.000 euro, bijna 3000 euro meer dan een jaar eerder.
Eerder zag ook De Nederlandsche Bank dat er door Nederlanders veel meer gespaard werd in 2020. Op particuliere spaar- en betaalrekeningen kwam er bijna 42 miljard euro bij, een verdubbeling ten opzichte van 2019. Vooral huishoudens met een bovenmodaal inkomen spaarden veel. Bijna driekwart van de huishoudens met een inkomen beneden modaal spaarde het afgelopen jaar niet, bleek begin deze maand uit een enquête van de Rabobank.
NU.nl: geen piek in besmettingen na Koningsdag grote steden
Verschillende grote Nederlandse steden zeggen geen duidelijk effect te zien van Koningsdag op het aantal coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs acht steden. Eerder deze week meldde de GGD wél zo'n effect te hebben gezien in Amsterdam. Feesten op Koningsdag leidden daar tot zeker 483 coronabesmettingen, verspreid over zeventien clusters.
In Utrecht was het zo druk dat werd opgeroepen niet meer naar de stad te komen. Toch is dat niet terug te zien in veel meer besmettingen: "Ook als er naar verschillende leeftijdscategorieën wordt gekeken, zien we geen opvallende piek", zegt een woordvoerder van de GGD Utrecht. Ook in Rotterdam en Groningen bleef een piek in de besmettingen na Koningsdag uit.
In de regio Brabant-Zuidoost, waar Eindhoven onder valt, werden wel clusters geconstateerd die terug te leiden waren naar Koningsdag. Daar ging het om 39 feestgangers die positief testten. Ook in Den Haag werden een paar kleine clusters gevonden na Koningsdag. "Maar vergeleken met wat Amsterdam gevonden heeft, stelt het niks voor", zegt de GGD Haaglanden.
Veel minder vakantie-uren opgenomen dan voor corona
Even een weekje vrij nemen in het vroege voorjaar deden veel Nederlandse werknemers dit jaar niet. Uit cijfers van vier urenregistratiebedrijven blijkt dat personeel in de eerste vier maanden van het jaar 15 tot wel 50 procent minder vakantie-uren heeft opgenomen dan voor de coronacrisis.
Werknemers hebben vanwege de coronacrisis gewacht met het opnemen van vakantie. Daardoor stapelden de beschikbare vakantie-uren zich op en dat leidt bijvoorbeeld in de horeca tot conflicten. Werkgevers wijzen sommige verzoeken voor verlof deze zomer af, omdat mensen hard nodig zijn als er weer geld kan worden verdiend.
Kabinet vergadert weer fysiek
Het demissionaire kabinet komt vandaag voor het eerst in weken weer fysiek bij elkaar. Sinds de coronabesmettingen van staatssecretaris Keijzer en minister Ollongren, eind maart, waren er alleen nog maar digitale vergaderingen van de ministerraad. Vanaf vandaag komen alle deelnemende ministers en staatssecretarissen weer naar het Binnenhof.
Volgens demissionair premier Rutte kan dat nu de situatie rond het coronavirus beter wordt. Deelnemers aan de vergaderingen krijgen wel het advies van tevoren een zelftest te doen.
'Japan gaat AstraZeneca-vaccin niet gebruiken'
Japan gaat naar alle waarschijnlijkheid geen gebruikmaken van het AstraZeneca-vaccin. Volgens de Japanse publieke omroep NHK neemt de regering dat besluit vanwege de zorgen om de zeldzame bijwerking van trombose.
Het vaccin wordt naar verwachting vandaag wel goedgekeurd door de Japanse toezichthouder. Dat geldt ook voor het Moderna-vaccin, dat wel ingezet gaat worden en moet gaan helpen de Japanse inentingscampagne op stoom te brengen.
In Japan gaat het niet snel met het vaccineren. Volgens persbureau Reuters zijn er nu ruim 7,5 miljoen prikken gezet, op een inwonertal van 126 miljoen. De laatste weken neemt het aantal dagelijkse besmettingen weer toe. Onder meer voor gebieden rond Tokio en Osaka geldt de noodtoestand.
Ook groeit de bezorgdheid over de Olympische Spelen, die in juli en augustus in het land moeten worden gehouden.
Welkom!
Welkom in het coronablog van vrijdag 21 mei. Het blog van gisteren kan je hier teruglezen.