NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Reiscertificaat wordt ingebouwd in CoronaCheck-app • Tweede AstraZeneca-prik weer sneller gezet

 • Welkom bij het coronablog van vrijdag 21 mei. Hier lees je al het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Tot nu toe minder NOW-aanvragen dan vorige periode.
 • 200 miljoen voor coronakredieten mkb-bedrijven.
 • EU wil bijdragen aan bouw Afrikaanse vaccinfabrieken.
 • Aanzienlijk deel zal regels minder volgen na prik.
Liveblog gesloten
 • Duitsland beperkt inreizen vanuit Groot-Brittannië

  In verband met besmettingen met de Indiase variant van het coronavirus wordt Groot-Brittannië door Duitsland aangewezen als 'virusvariantgebied'. Dat heeft het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM, bekendgemaakt. Reizen naar Duitsland vanuit Groot-Brittannië wordt daardoor lastiger gemaakt.

  Zo mogen alleen nog Duitse staatsburgers of mensen die in Duitsland woonachtig zijn met het vliegtuig, de bus of de trein het land in. Na binnenkomst moeten ze twee weken in quarantaine. Die periode valt ook niet in te korten door met negatieve coronatests aan te tonen dat ze niets onder de leden hebben.

  Groot-Brittannië is het eerste land in Europa waarvoor Duitsland opnieuw deze maatregel neemt. Buiten Europa zijn nu elf landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika aangewezen als 'virusvariantgebied'.

 • Witte Huis wil datende Amerikanen verleiden tot prik

  Amerikanen kunnen binnenkort via een aantal populaire datingapps naast hun foto's, hobby's en favoriete inspirerende citaten ook laten zien of ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Onder meer Tinder, Match en Bumble bieden binnenkort de mogelijkheid om profielen te voorzien van een embleem met de vaccinatiestatus van gebruikers. Gevaccineerden krijgen gratis toegang tot functies die anders geld kosten, zoals 'super likes', waarmee gebruikers bij het 'swipen' extra kunnen opvallen.

  De voordeeltjes voor gevaccineerden zijn onderdeel van een samenwerking met het Witte Huis. President Biden wil dat voor 4 juli zeker 70 procent van de bevolking is ingeënt. Om Amerikanen te stimuleren, werden eerder ook al bijvoorbeeld gratis bier en porties friet aangeboden aan mensen die hun prik hadden gehaald.

  "Social distancing en daten zijn altijd een beetje een lastige combinatie geweest. We hebben eindelijk dat ene ding gevonden dat ons allemaal veel aantrekkelijker maakt: een inenting", zegt Witte Huis-adviseur Andy Slavitt. In de Verenigde Staten zitten zo'n 50 miljoen mensen op datingapps.

 • Testen zonder afspraak bij GGD in Purmerend, Zaandam en Wormerveer

  Bij de GGD-testlocaties in Purmerend en Zaandam is het zo rustig dat het vanaf maandag niet meer verplicht is om een afspraak te maken voor een test. Een dag later kunnen mensen zich ook zonder afspraak op het coronavirus laten testen in Wormerveer.

  "Het aantal mensen dat zich laat testen is de laatste weken sterk teruggelopen. De GGD hoopt dat door het laagdrempelig aanbieden van de coronatest meer mensen met coronaklachten zich laten testen", zegt een woordvoerder van de GGD Zaanstreek-Waterland tegen NH Nieuws.

 • Reiscertificaat wordt ingebouwd in CoronaCheck-app

  Het is de bedoeling om inderdaad uiterlijk 1 juli klaar te zijn met het covid-reiscertificaat waarmee Nederlanders door Europa kunnen reizen. Dat zei Ron Roozendaal, directeur Informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, in het radioprogramma Nieuws en Co. "Alles is erop gericht om op of voor 1 juli klaar te zijn in Nederland. Dat zal gebeuren met een app die al bekend is, die staat al in de App Store. Dat is namelijk de CoronaCheck-app, nu gebruikt voor toegang in Nederland en negatieve testen."

  De app wordt gereedgemaakt om op korte termijn ook informatie over vaccinaties te bevatten. Het wordt volgens Roozendaal wel "hard werken om dat de komende weken voor elkaar te boksen". Hij zegt dat iedere EU-lidstaat straks een eigen app heeft waarmee inwoners hun eigen Europese QR-code kunnen opvragen om mee te reizen.

  Volgens hem kunnen mensen op de app inloggen met hun DigiD, waarna wordt gekeken of ze toestemming hebben gegeven om hun gegevens aan het RIVM te verstrekken. Als het RIVM hun gegevens heeft, dan komen die data ook in de app. "Dan zeg je: maak een Europese QR-code, en die code kun je dan bijvoorbeeld aan de grens laten zien."

  In gesprek met Nieuws en Co zei Roozendaal verder dat de gebrekkige registratie van de vaccinaties in Nederland een knelpunt is bij de ontwikkeling van het certificaat. Eerder werd al gemeld dat de database van het RIVM niet compleet is, bijvoorbeeld door het traag of niet doorgeven van vaccinaties door huisartsen of doordat mensen opgeven dat ze hun prik niet willen registreren. Volgens Roozendaal is het nog niet duidelijk hoe mensen in deze gevallen een covid-19-certificaat kunnen krijgen, maar wordt daar wel aan gewerkt.

 • Rotterdam heeft nu kenniscentrum voor de rampen van de toekomst

  In Rotterdam doen vanaf vandaag zo'n 200 wetenschappers vanuit verschillende disciplines gezamenlijk onderzoek naar het voorkomen van pandemieën zoals de uitbraak van het coronavirus en andere rampen. Het Erasmus MC, de Erasmus Universiteit en de TU Delft openen in de stad het Pandemic and Disaster Preparedness Center, een kenniscentrum dat verschillende wetenschappelijke vakgebieden moet gaan combineren en gaat nadenken over oplossingen voor de virusuitbraken en rampen van morgen.

  Het idee komt van onder anderen viroloog Marion Koopmans, die al langer rondliep met het idee voor een centrum dat zich puur op virusuitbraken richt, maar mede door inzichten uit de coronacrisis haar idee heeft uitgebreid. "We hebben het belang gezien van bijvoorbeeld technologische kennis en sociaalwetenschappers. Allerlei aspecten komen samen in zo'n pandemie", zei ze in het radioprogramma Nieuws en Co. "Wat hier bij elkaar moet komen is de kennis van de mens-kant, de technologie-kant, de gezondheidskant en de economie."

  Koopmans zag dat er in Delft bijvoorbeeld al langer wordt nagedacht over oplossingen voor de stijgende zeespiegel. Een van de ideeën die daaruit is voortgekomen, is het inrichten van natte natuurgebieden om dat tegen te gaan. Als viroloog ziet ze daarin meteen risico's, zoals muggen die in die gebieden leven en ziekten verspreiden. "Dat betekent dus dat je dit samen moet doen, om geen problemen op te lossen en daarmee een nieuw probleem te creëren."

 • IMF: 'kleine' 40 miljard nodig om pandemie aan te pakken

  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zegt dat er ruim 40 miljard euro nodig is om de coronapandemie wereldwijd aan te pakken. Volgens het IMF moet dat snel en gezamenlijk gebeuren. Dat zegt het fonds in een vandaag uitgebracht rapport over het beëindigen van de pandemie.

  Het IMF vindt dat het streven zou moeten zijn om eind dit jaar 40 procent van de bevolking van ieder land te hebben ingeënt. In het eerste halfjaar van 2022 moet dat 60 procent zijn.

  De 40 miljard euro is volgens de instelling "een klein bedrag" tegenover de 7 biljoen euro die een sneller eind aan de pandemie de wereld kan opleveren. Volgens het IMF zijn de verschillen in de vaccinatiegraad tussen landen een risico voor het komende jaar.

  Het IMF zegt dat er geïnvesteerd moet worden in meer productie van vaccins en onderzoek naar aanpassingen waarmee nieuwe varianten van het coronavirus bestreden kunnen worden. Het IMF denkt ook dat landen dit jaar genoeg vaccins voor 500 miljoen mensen kunnen doneren, zelfs als ze de vaccinatie van hun eigen bevolking voorrang geven.

 • De Jonge: tweede Astra-prik kan toch weer sneller worden gezet

  De tweede inenting met het AstraZeneca-vaccin kan voortaan toch weer sneller worden gezet. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangekondigd.

  Gisteravond ontving zijn ministerie een advies van de Gezondheidsraad over de beste periode tussen twee prikken met het vaccin. Uit dat advies bleek dat de Gezondheidsraad nog geen optimale prikinterval heeft kunnen bepalen, maar dat een kortere periode dan de huidige twaalf weken tot de mogelijkheden behoorde. AstraZeneca zelf adviseert vier tot maximaal twaalf weken tussen twee prikken en volgens de Gezondheidsraad kan daarmee gewerkt worden.

  Eerder was het advies om niet minder dan twaalf weken tussen de prikken te laten zitten, met het idee dat er op die manier zo veel mogelijk mensen ingeënt kunnen worden met de beschikbare voorraad. Inmiddels zijn er veel meer doses beschikbaar voor de groep die met AstraZeneca wordt ingeënt, dus kan daarvan worden afgeweken.

 • Tot nu toe minder NOW-aanvragen dan vorige periode

  In ruim twee weken tijd zijn bij het UWV ruim 19.000 aanvragen ingediend voor de vijfde periode van de loonsteunregeling NOW. Daarvan zijn er nu bijna 13.000 goedgekeurd.

  Tot nu toe is het volgens het UWV rustiger dan in voorgaande periodes. In de vorige termijn, bijvoorbeeld, lag het aantal aanvragen na een week al fors hoger dan nu. Aanvragen voor de huidige periode kunnen sinds 6 mei tot en met 30 juni worden ingediend.

  De 13.000 werkgevers van wie de aanvraag nu is toegekend, hebben samen zo'n 275.000 mensen in dienst. De werkgevers ontvangen het geld in drie termijnen, waarvan ze nu de eerste termijn (in totaal 294 miljoen euro) hebben gekregen.

  De meeste toegekende aanvragen (5737) komen uit de sector horeca en catering. Die sector is goed voor een eerste voorschot van 76 miljoen euro. Daarna volgen de sectoren overige commerciële dienstverlening en detailhandel.

 • 200 miljoen voor coronakredieten mkb-bedrijven

  Het kabinet stelt 200 miljoen euro beschikbaar voor leningen aan kleine en middelgrote bedrijven die zijn getroffen door de coronacrisis. Zij kunnen in aanmerking komen voor een lening van maximaal 100.000 euro, onder gunstige voorwaarden.

  De ondernemers kunnen het geld gebruiken voor het herstarten, uitbreiden of aanpassen van hun bedrijf. Voorwaarde is dat dit bedrijf in de kern gezond is. Ook moeten er goede afspraken zijn met schuldeisers, zodat die niet van dit geld worden afbetaald.

  De sociale kredietverstrekker Qredits zal de aanvragen voor het krediet beoordelen.

 • EU wil bijdragen aan bouw Afrikaanse vaccinfabrieken

  De Europese Unie wil een miljard euro steken in de bouw van vaccinfabrieken in Afrika. "Afrika importeert op dit moment 99 procent van zijn vaccins en dat moet gaan veranderen", zegt Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. Waar de fabrieken moeten komen, is nog niet bekend.

  Von der Leyen deed de toezegging op een digitale top van de G20 in Rome, waar de twintig belangrijkste economieën dit jaar vooral overleggen over de strijd tegen het coronavirus. Daar zei ze ook dat de EU tegen het einde van dit jaar minstens honderd miljoen doses wil schenken aan armere landen.

  De Chinese president Xi Jinping zegde 3 miljard euro steun toe aan armere landen. Ook wil hij dat er een internationaal orgaan wordt opgezet dat bijdraagt aan de eerlijke verspreiding van vaccins.

  Ook farmaceuten deden beloften op de top in Rome. Zo wil BioNTech/Pfizer dit jaar een miljard doses tegen een lagere prijs aanbieden aan armere landen, met het plan om dat volgend jaar opnieuw te doen met nog eens een miljard doses. Farmaceut Johnson & Johnson beloofde 200 miljoen doses van zijn vaccin aan te bieden aan het Covax-programma, dat toeziet op de verspreiding van vaccins naar armere landen.

 • RIVM: 4219 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4219 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 433 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: afgelopen week werden gemiddeld 4367 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 30 procent vergeleken met de week daarvoor.

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 8 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden.

 • Aantal patiënten in het ziekenhuis daalt verder

  In de ziekenhuizen neemt de bezetting nog verder af. Gisteren daalde het aantal mensen met corona in de ziekenhuizen voor het eerst sinds 17 maart onder de 2000, tot 1899. Vandaag liggen er nog 1822 mensen met het virus in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van de patiënten in het ziekenhuis, liggen er 608 op de intensive care. Gisteren waren dat er 621.

 • Vaccin, test of voormalige besmetting: hoe jij deze zomer op vakantie kunt

  Gisteren werden het Europees Parlement en de Europese Commissie het eindelijk eens. De bedoeling is dat er vanaf 1 juli gereisd kan worden met het EU covid-reiscertificaat.

  De afgelopen weken is er veel bekendgemaakt over dit certificaat. Zie je door alle coronareisregels het vliegveld niet meer? In dit artikel zetten we op een rij hoe een vakantie er deze zomer uit gaat zien:

 • Macron: hulp voor Franse corona-wezen

  De Franse president Macron gaat hulp bieden aan de kinderen van zorgmedewerkers die zijn overleden aan corona. Volgens schattingen zijn er enkele honderden van deze weeskinderen. Hun ouders werkten bijvoorbeeld in ziekenhuizen en raakten daar besmet en overleden.

  Macron maakte op Twitter bekend dat Frankrijk deze kinderen gaat 'adopteren': "Er zijn mensen overleden omdat ze zich inzetten voor ons land. Daar moeten we iets voor terugdoen", zei de president. Dat betekent dat de weeskinderen tot hun 21ste morele steun en financiële hulp krijgen, bijvoorbeeld voor hun studie of het zoeken van woonruimte.

  Zo'n systeem bestond al voor bijvoorbeeld kinderen van Franse militairen die omkomen. De uitbreiding van die voorziening naar weeskinderen van zorgpersoneel volgt op een jaar lang actievoeren van Kamerlid François Jolivet. Vorig jaar vertelde hij al in een reportage van de NOS hoe hij lobbyde voor deze kinderen. Hij pleitte toen voor een 'voogdijschap' van de rijksoverheid. Jolivet zegt nu 'heel tevreden' te zijn dat president Macron zijn voorstel heeft overgenomen.

 • Toeristen weer welkom in Spanje

  Spanje versoepelt de regels voor buitenlandse toeristen. Vanaf 7 juni zijn gevaccineerde mensen van buiten de Europese Unie weer welkom. Ook kunnen toeristen uit landen die een laag risiconiveau hebben vanaf maandag al zonder negatieve test naar Spanje reizen.

  Onder meer het Verenigd Koninkrijk behoort nu tot die groep. Premier Sánchez hoopt dat de Britten hierdoor weer een vakantie naar het land boeken: "Ze zijn meer dan welkom, zonder beperkingen of gezondheidschecks." Britten vormen traditioneel de grootste toeristengroep voor Spanje.

  Gisteren werden de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie het al eens over een covid-reiscertificaat. De bedoeling is dat mensen uit de Europese Unie daarmee binnen de EU kunnen reizen. Het certificaat werkt met een QR-code, waarmee reizigers kunnen aantonen dat ze zijn ingeënt, negatief zijn getest of al een keer besmet zijn waardoor ze immuniteit hebben opgebouwd.

  Een toerist bij de Sagrada Familia in Barcelona AFP