NOS NieuwsAangepast

RIVM: 4219 nieuwe besmettingen, acht miljoen prikken gezet

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4219 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 433 minder dan gisteren. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook en zelfs fors: de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 4367 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 30 procent vergeleken met de zeven dagen daarvoor.

Opvallend is dat het percentage van de tests dat positief blijkt, relatief hoog blijft: 11,4 volgens het coronadashboard van de Rijksoverheid. Dat is welswaar lager dan de 12,2 procent van de voorgaande week, maar nog altijd ver boven de 5 procent die de Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt als de grens waaronder een land de epidemie redelijk onder controle heeft.

Ook in de rest van de Europese Unie gaat de trend omlaag, als gevolg van de vaccinatieprogramma's die steeds meer vaart krijgen. Landen als Frankrijk en Cyprus, die kort geleden nog meer besmettingen rapporteerden dan Nederland, zien nu juist een nog grotere daling van het aantal positieve tests.

In dat vaccinatieprogramma bereikte Nederland vandaag een nieuwe mijlpaal: naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid zijn er inmiddels ruim acht miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Dagelijks worden er tegen de 150.000 mensen gevaccineerd op dit moment. Gisteren waren dat er bijna 142.000.

Weer 77 mensen minder in ziekenhuis

In de Nederlandse ziekenhuizen zien we een soortgelijk positief verhaal: daar nam de bezetting verder af. Er zijn het afgelopen etmaal dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 1822 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1899), van wie 608 op de IC (gisteren: 621), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden twaalf overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 18. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld veertien doden per dag, tegen negentien doden per dag een week eerder.

Bekend is dat het werkelijke aantal overleden hoger is: niet iedere doodzieke coronapatiënt wordt getest. De oversterftecijfers van het CBS geven waarschijnlijk een betrouwbaarder beeld van het werkelijke aantal doden. Die over de vorige week laten zien dat er nauwelijks nog oversterfte is.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen voor ouderen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 133 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 142.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl