liveblog

Online prikafspraak voor mensen uit 1965 • VS exporteert 20 miljoen extra prikken

liveblog gesloten

WHO-topman: wereldwijd sprake van vaccinatie-apartheid

Er is wereldwijd sprake van vaccinatie-apartheid, volgens de WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus. Op een digitaal evenement zei de Ethiopiër dat de beschikbare vaccins niet goed worden verdeeld.

Eerder noemde de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie dat het risico op vaccinatie-apartheid dreigde, maar dat stadium is volgens hem nu bereikt.

De WHO-baas schrijft op Twitter dat het plan van de Verenigde Staten om tachtig miljoen doses coronavaccin te doneren, enorm wordt gewaardeerd.

Volgens de WHO-baas is de pandemie nog lang niet over:

Woensdag open te vroeg voor sommige pretparken

Na vijf maanden lockdown mogen woensdag de pretparken en dierentuinen weer open. Maar een aantal van die zogenoemde doorstroomlocaties zegt iets langer nodig te hebben om weer bezoekers te ontvangen.

"Wij zijn blij dat het weer kan, maar woensdag is te kort dag", zegt een woordvoerder van Walibi Holland. Het pretpark in Biddinghuizen verwacht vrijdag 21 mei weer zijn deuren te openen. "Er moeten genoeg medewerkers zijn, die gaan we nu inroosteren."

Attractiepark Duinrell opent een dag later. "We hebben tijd nodig voor alle interne voorbereidingen", zegt de voorlichter. Het Tikibad is een binnenlocatie en blijft daarom nog voorlopig dicht. Bij mooi weer is het buitenzwembad wel geopend.

De Efteling ontvangt vanaf woensdag weer publiek. Ook hier geldt dat binnenattracties als de Droomvlucht gesloten blijven. Achtbaan de Python is bijvoorbeeld wel toegankelijk, want die staat in de open lucht. "Er moeten nog wat puntjes op de i, maar verder zijn we er klaar voor."

Lees hier verder:

VS levert 20 miljoen extra prikken aan buitenland

De Amerikaanse president Joe Biden is van plan om eind volgende maand nog eens 20 miljoen doses coronavaccins aan andere landen te leveren in de strijd tegen de coronapandemie. "We weten dat Amerika nooit helemaal veilig zal zijn totdat de pandemie die wereldwijd woedt onder controle is", zei Biden.

Het gaat om prikken van Moderna, Pfizer en Janssen, die waren ingekocht voor binnenlands gebruik. De leveringen komen bovenop de 60 miljoen doses AstraZeneca-vaccin die Biden ook wil exporteren. Het AstraZeneca-vaccin is nog niet goedgekeurd in de VS.

"Net als dat Amerika in de Tweede Wereldoorlog het arsenaal was van democratie, moet ons land in de strijd tegen de coronapandemie het arsenaal worden van vaccins", zei Biden.

Gouverneur: marathon New York gaat dit jaar door

De marathon van New York, die vorig jaar vanwege de coronapandemie werd afgelast, kan dit jaar wel doorgaan. De heeft gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo bekendgemaakt.

Het hardloopevenement vindt plaats op 7 november. 33.000 renners worden toegelaten, dat is 60 procent van de normale capaciteit. De inschrijvingen openen op 8 juni.

'Aantal geboekte reizen in week verdrievoudigd'

Na de versoepeling van de reisadviezen zag reisorganisatie de VakantieDiscounter een verdrievoudiging van het aantal geboekte reizen. De afgelopen week steeg het aantal boekingen aanzienlijk, in vergelijking met de weer ervoor. Ook werden er meer annuleringsverzekeringen afgesloten.

In het weekend van de versoepelingen was er volgens het bedrijf zelfs sprake van een verviervoudiging, in vergelijking met het weekend voor de persconferentie. "Hiermee is er in deze periode meer geboekt dan in de drukste periode van heel 2020", schrijft de prijsaanbieder in een persbericht.

Mallorca is de populairste bestemming van de gebieden met een geel reisadvies. Van de gebieden met een oranje advies, is Spanje het populairst.

Van Lienden: geen winst met mondkapjes, wel 'post om risico op te vangen'

Opiniemaker Sywert van Lienden blijft erbij dat hij geen winst heeft gemaakt op de levering van 40 miljoen medische mondkapjes aan het ministerie van VWS. De prijs, ruim 100 miljoen euro, bestond uit de productiekosten en "een post om risico's op te vangen", schrijft hij in een verklaring naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant afgelopen zaterdag.

Hoe hoog die risico-opslag was, staat niet in de verklaring:

De Volkskrant meldde zaterdag dat Van Lienden met twee compagnons vermoedelijk flink verdiend heeft aan de import van de mondkapjes uit China, terwijl hij het naar buiten toe deed voorkomen alsof hij er niets aan overhield.

Van Lienden richtte tijdens de eerste coronagolf samen met twee zakenvrienden de non-profitorganisatie Stichting Hulptroepen Alliantie op. Op 12 april 2020 bood die stichting de levering van de mondkapjes aan bij het ministerie van VWS.

Taakstraffen voor oproepen tot avondklokrellen Rotterdam

Twee mannen uit Gorinchem en Sliedrecht en een vrouw uit Rotterdam zijn veroordeeld tot taakstraffen voor het oproepen tot rellen begin dit jaar uit protest tegen de avondklok. De verdachten hebben 30 tot 120 uur taakstraf gekregen.

De drie riepen op tot rellen in hun woonplaatsen op 25 januari, schrijft RTV Rijnmond. Die avond dag liep het in Rotterdam-Zuid uit de hand; er vonden vernielingen plaats en winkels werden geplunderd.

Horeca Alliantie: meer vrijheid voor horeca met testverplichting

Horecabedrijven die een recente negatieve coronatest of een vaccinatiebewijs voor gasten verplicht stellen, moeten in juni kunnen rekenen op meer versoepelingen dan bedrijven die dit niet doen. Daar stuurt de branchevereniging Horeca Alliantie op aan, na een gesprek met demissionair minister Grapperhaus en demissionair staatssecretaris Mona Keijzer.

Minister De Jonge maakte vandaag bekend dat de volgende stap van het openingsplan waarschijnlijk over drie weken kan worden genomen. Dat gaat onder meer om doorstroomlocaties binnen en restaurants.

"Ondernemers die bij de ingang niet willen vragen naar zo'n test, doen dit gewoon niet. Bedrijven die het wel willen, geef je in elk geval meer mogelijkheden", zegt Frans van Rooij, woordvoerder van Horeca Alliantie. Volgens hem blijkt uit testevenementen dat consumenten bereid zijn zich te laten testen om meer te mogen.

Van Rooij is positief over een testverplichting in de horeca. "Je kunt je voorstellen dat dan meer mensen en gezelschappen in cafetaria's en restaurants mogen worden toegelaten."

Volwassen Duitsers kunnen na 7 juni vaccinatie inplannen

De Duitse regering wil vanaf 7 juni coronavaccins beschikbaar stellen voor alle volwassen Duitsers, zegt minister van Gezondheid Jens Spahn. Vanaf die datum kan de prioriteitsvolgorde volgens hem worden opgeheven en hebben kwetsbare mensen dus geen voorrang meer nodig.

Over drie weken zou dan iedereen van 16 jaar en ouder een afspraak maken voor een prik. De prikken worden gezet door huisartsen en in grote vaccinatiecentra.

In Duitsland zijn tot nu toe bijna 40 miljoen vaccinaties toegediend. Het land is daarmee een van de koplopers binnen Europa.

Kuipers over coronacijfers: Ontzettend goed nieuws voor de reguliere zorg

De coronadruk op de ziekenhuizen loopt snel terug, wat betekent dat de eerste uitgestelde 'gewone' operaties weer in versneld tempo kunnen worden opgestart. Hoe snel dat kan gebeuren, zal van regio tot regio en van ziekenhuis tot ziekenhuis verschillen, afhankelijk ook van hoe urgent een ingreep is. Dat zei voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vanmiddag bij zijn wekelijkse persmoment.

Uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit kwam vorige week naar voren dat er nog altijd meer dan 40 procent minder operatiekamers beschikbaar zijn voor reguliere ziekenhuiszorg. Maar in de ziekenhuizen is de situatie nu in rap tempo aan het verbeteren. Ten opzichte van de piek in de tweede week van april liep het aantal opnames van covidpatiënten de afgelopen week met 26 procent terug.

Met name zestigers en zeventigers komen door de vaccinaties steeds minder snel in het ziekenhuis terecht. Dat zorgt er volgens Kuipers voor dat er op korte termijn al bedden vrijkomen op IC's en verpleegafdelingen voor andere patiënten.

Ook online prikafspraak voor mensen uit 1965

Ook mensen die zijn geboren in 1965, kunnen online een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Dat kan via de website www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Mensen uit 1965 konden eerder alleen via de huisarts een vaccinatie-afspraak maken.

Volgens het RIVM gaat het om ruim 250 duizend mensen. Gisteren meldde de GGD GHOR Nederland al dat mensen geboren in 1963 en 1964 een online afspraak kunnen maken. Het is volgens de GGD niet nodig om te wachten op de uitnodigingsbrief.

In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 7,4 miljoen prikken gezet. Het gaat daarbij om het aantal gezette prikken, niet het aantal gevaccineerden. Volgens het corona-dashboard krijgen nu per minuut gemiddeld186 mensen een prik.

Corona-app verbeterd; signaal gaat nu minder door muur heen

Vanwege een nieuwe versie is de app CoronaMelder preciezer in het melden van coronabesmettingen, stelt het ministerie van Volksgezondheid, dat de app ontwikkelde.

Gebruikers die op een dag meerdere keren in contact zijn geweest met een besmet persoon, kunnen nu een melding krijgen als deze contactmomenten bij elkaar optellen tot meer dan vijftien minuten. Op dit moment stuurt de app alleen meldingen wanneer het contact aaneengesloten langer is dan vijftien minuten.

Ook is de app beter in het herkennen van muren en vloeren, waardoor de meldingen volgens het ministerie betrouwbaarder zijn. Eerder klaagden gebruikers over onterechte meldingen, waarbij een signaal bijvoorbeeld door de muur of vloer was gegaan.

De app wordt vanaf vandaag automatisch geüpdatet.

Kuipers over daling coronacijfers: 'Ontzettend goed nieuws voor reguliere zorg' 

Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg gaf een toelichting op de dalende coronacijfers. Volgens hem zijn de cijfers gunstig voor de reguliere zorg, want nu kunnen veel reguliere operaties weer worden hervat.

Kuipers over daling coronacijfers: 'Ontzettend goed nieuws voor reguliere zorg'

'Pfizer-vaccin blijft 31 dagen goed in koelkast'

Het Pfizer-vaccin blijft na ontdooiing een maand goed in de koelkast, in plaats van vijf dagen. Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA, dat adviseert de opslagtijd voor het coronavaccin te verlengen tot 31 dagen.

De aanbeveling geldt voor een ongeopend flesje dat tussen de twee en acht graden Celsius wordt bewaard. De langere houdbaarheid van het vaccin zal een "aanzienlijke impact hebben op de planning en logistiek van de introductie van vaccins in de EU-lidstaten", schrijft de EMA in een persbericht.

Het RIVM voorziet geen impact op de prikoperatie, laat een woordvoerder weten. "We prikken veel sneller weg dan de bewaartermijn."

Lijst nieuwe testevenementen online

Op de website van de Rijksoverheid is de lijst met nieuwe testevenementen voor deze maand geplaatst. Vanaf morgen zijn de eerste testlocaties open voor de nieuwe pilotevenementen in mei.

Bezoekers van de evenementen kunnen via de website van Testen voor Toegang een testafspraak boeken. De komende weken wordt het aantal testlocaties verder uitgebreid, meldt de Stichting Open Nederland, die de teststructuur achter de evenementen organiseert.

Nu kunnen bezoekers zich laten testen op dertig plekken verspreid over het land. Dat aantal wordt de komende dagen verder uitgebouwd. In mei kunnen tot 120.000 testen per dag worden afgenomen, verwacht de stichting. Het streven is dat uiteindelijk 90 procent van de bevolking binnen twintig minuten met de auto bij een testlocatie kan zijn, stelt Tom Middendorp, voorzitter van Stichting Open Nederland.

Bezoekers krijgen toegang tot evenementen en activiteiten door een negatief corona testbewijs te laten zien en een kaartje. De testafspraak gaat via de testlocaties van Testen voor Toegang, niet via bijvoorbeeld de GGD.

2904 nieuwe besmettingen, maar cijfers niet compleet door storing

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2904 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er veel minder dan afgelopen tijd, maar het RIVM waarschuwt dat het aantal lager is doordat er ICT-problemen zijn.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: afgelopen week werden gemiddeld 5047 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is een daling van 28 procent vergeleken met vorige week.

7 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 7 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 13. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 17 doden per dag, tegen 22 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Hoe het aantal doden zich ontwikkelt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 150 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 148.

Toename coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.

Er liggen nu 2183 mensen met corona in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren waren dat er nog 2152, van wie 681 op de IC (gisteren: 686).

Treinreizigers weer welkom zonder beperking, maar 'mijd drukte'

Nu de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, kan het openbaar vervoer vanaf woensdag weer voor elk reisdoel worden gebruikt. De beperking dat alleen noodzakelijk reizen zijn toegestaan, vervalt.

"Nu de Nederlandse samenleving zich langzaam opent en ook de vrijheid om te reizen terugkomt, kan onze blik weer naar voren", zegt Marjan Rintel, de hoogste baas van NS. "Tegen onze reizigers zeg ik: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein."

Poolse en IJslandse Eurovisie-delegaties in quarantaine

De songfestivaldelegaties uit Polen en IJsland blijven in quarantaine nadat er zaterdag 15 mei leden een positieve coronatest hadden teruggekregen. Inmiddels zijn beide delegaties opnieuw getest. De resultaten van de Poolse delegatie waren negatief. De delegatie van IJsland is nog in afwachting van de resultaten. Alle leden van beide landen blijven in quarantaine tot de eerste kledingdoorloop.

De delegaties van Malta en Roemenië verblijven in hetzelfde hotel als Polen en IJsland. Daarom zagen zij gisteren voor de zekerheid af van deelname aan de openingsceremonie. De PCR-testen van deze delegaties waren ook vandaag negatief en zij hoeven dus niet meer verplicht in quarantaine te blijven.

Met toegangstesten publiek welkom bij play-offs eredivisie

Bij de laatste betaaldvoetbalwedstrijden van het seizoen mag ook weer publiek aanwezig zijn, maar wel alleen met toegangstests. Demissionair minister De Jonge maakt dat bekend in zijn toelichting op de aangekondigde versoepelingen. De KNVB bevestigt dat het gaat om de wedstrijden in de play-offs voor Europees voetbal en voor promotie en degradatie. Die worden woensdag tot en met zondag gespeeld.

Woensdag staan met FC Utrecht-FC Groningen en Feyenoord-Sparta Rotterdam de eerste twee wedstrijden in de play-offs voor Europees voetbal op het programma.

Fieldlab-voetbalwedstrijd in april

Disneyland Parijs vanaf 17 juni weer open

Disneyland Parijs heeft aangekondigd op 17 juni weer open te gaan. Dat is een gevolg van versoepelingen van de coronamaatregelen die in Frankrijk gaan gelden.

Het pretpark was vorig voorjaar gesloten van 13 maart tot 15 juli en ging opnieuw dicht op 30 oktober. De heropening is al twee keer uitgesteld. Disneyland Parijs is het laatste pretpark van Disney dat nog gesloten was.

Alle gezondheids- en veiligheidsmaatregelen zullen van kracht zijn. Of Nederlandse toeristen vanaf 17 juni ook al welkom zijn is nog niet bekend. Frankrijk is door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken als oranje gebied aangemerkt. Voor die landen geldt het advies dat Nederlanders daar alleen naartoe reizen als dat noodzakelijk is.

Aangekondigde versoepelingen gaan door; dit mogen we vanaf overmorgen weer

De coronacijfers zijn genoeg verbeterd om de tweede ronde versoepelingen woensdag door te laten gaan. Die waren vorige week onder voorbehoud aangekondigd, maar als de druk op de ziekenhuizen niet snel genoeg zou afnemen, kon op een "pauzeknop" worden gedrukt. Dat is niet nodig gebleken, zegt minister De Jonge van Volksgezondheid.

Met de tweede ronde versoepelingen wordt vooral buiten meer mogelijk. Zo kan er in grotere groepen worden gesport en mogen zogenoemde doorstroomlocaties zoals de dierentuin of het pretpark weer open. Ook binnen kan meer: sportscholen mogen heropenen, evenals dans- en muziekscholen. Sekswerkers mogen weer klanten ontvangen. Verder worden de terrastijden verruimd: horecazaken mogen hun eten en drinken buiten serveren tussen 06.00 uur en 20.00 uur. In alle gevallen blijven wel regels van kracht zoals afstand houden.

Bekijk hier de verklaring van demissionair minister De Jonge

Eerste eindexamens in coronatijd zijn begonnen

De eindexamens zijn vandaag begonnen. Omdat het onderwijs door de coronamaatregelen het afgelopen jaar grillig verliep, gelden er dit jaar andere regels voor de eindexamenkandidaten. Zo wordt het examen dit jaar afgenomen in drie tijdvakken, mogen kandidaten twee vakken herkansen en kan een vak zelfs helemaal worden weggestreept.

Om eindexamenleerlingen een steuntje in de rug te geven organiseert NOS Stories dagelijks eindexamenspreekuren op hun youtubekanaal. Tijdens de livestreams kunnen leerlingen vragen stellen over de eindexamens aan verschillende docenten in het land. Vandaag staat een stream over wiskunde op het programma voor vmbo-leerlingen, en kunnen havisten en vwo'ers terecht met al hun vragen over het geschiedenis-eindexamen.

Sanofi-vaccin gaat derde en laatste onderzoeksfase in

Het vaccin van de Franse farmaceut Sanofi en het Britse GlaxoSmithKline (GSK) gaat de derde en laatste testfase in. De farmaceuten noemen de resultaten van de tweede fase veelbelovend. De komende weken wordt het vaccin op 35.000 volwassenen getest.

In de tweede onderzoeksfase werd het vaccin op 722 volwassenen getest. De proefpersonen in de leeftijd 19 tot 95 jaar lieten een hoeveelheid antistoffen zien die vergelijkbaar is met dat van mensen die hersteld zijn van het coronavirus.

In de onderzoeksgroep zaten ook mensen die het virus al hadden gehad. Zij lieten een "bijzonder hoge immuunrespons zien" al na één van de twee benodigde prikken. Daarmee zou dit vaccin voor reeds herstelde mensen veelbelovend zijn. Het Sanofi-vaccin is een eiwitvaccin, zoals ook de jaarlijkse griepprik van Sanofi.

De ontwikkeling van het vaccin duurde langer dan de farmaceuten hadden verwacht. In december vorig jaar bleek het vaccin bij 50-plussers minder goed te werken. In februari werd daarom nieuw onderzoek gedaan met een verbeterde vorm van het vaccin. De producenten hopen dat het vaccin rond oktober 2021 kan worden goedgekeurd.

Sanofi-vaccin gaat derde en laatste onderzoeksfase in

Boris Johnson presenteert 'stap 3' op Twitter

"Dankzij het vaccinatieprogramma en het doorzettingsvermogen van iedereen die zich de afgelopen tijd aan de regels heeft gehouden, gaan we nu naar stap drie van de versoepelingen", heeft de Britse premier Johnson aangekondigd op Twitter. Inmiddels hebben meer dan 36 miljoen Britten hun eerste vaccinatie gehad.

In de video loopt Johnson alle versoepelingen langs die vandaag zijn ingegaan. Zo mag er tussen vrienden en familie weer geknuffeld worden en zijn de horeca en bioscopen weer open.

Hij drukt de Britten op het hart de basisregels zoals handenwassen, mondkapjes dragen en afstand houden in acht te blijven nemen. Ook benadrukt hij dat het belangrijk is dat mensen hun "gezond verstand blijven gebruiken".

Ryanair sluit jaar af met dieprode cijfers

Budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft in het eerste jaar van de coronacrisis een verlies geleden van 815 miljoen euro. Het bedrijf uit Ierland beleefde naar eigen zeggen van april 2020 tot en met maart 2021 het moeilijkste jaar in zijn 35-jarige geschiedenis.

Ryanair verwijt regeringen in Europa dat ze met "weinig kennis van zaken en met een gebrek aan coördinatie" vliegverboden, reisbeperkingen en andere coronamaatregelen oplegden. Het concern zag het aantal passagiers in de meetperiode met 81 procent dalen tot 27,5 miljoen. Dat zorgde ervoor dat de omzet met eenzelfde percentage zakte tot 1,6 miljard euro.

Tegenover de lagere opbrengsten stonden ook lagere kosten. Voor het uitvoeren van de vluchten was Ryanair in het afgelopen jaar 2,5 miljard euro kwijt, twee derde minder dan een jaar eerder. Ryanair wist de impact van de crisis deels op te vangen met loonsverlagingen voor personeel en loonondersteuningsmaatregelen van overheden. Het bedrijf staat naar eigen zeggen ook klaar om snel weer te kunnen opschalen nu reisrestricties steeds meer worden opgeheven.

In een toelichting op de jaarcijfers haalt Ryanair uit naar de "tsunami aan staatssteun" die andere maatschappijen als Air France-KLM, Alitalia, LOT, Lufthansa en TAP hebben gekregen. Volgens Ryanair heeft de steun geleid tot concurrentieverstoringen en worden inefficiënte maatschappijen erdoor in de lucht gehouden.

Ryanair-vliegtuigen bleven aan de grond

Christusbeeld Rio de Janeiro ingezet in vaccinatiecampagne

In de strijd tegen het coronavirus wordt in Brazilië het beroemde beeld van Christus ingezet. Het beeld dat over Rio de Janeiro uitkijkt wordt 's nachts uitgelicht met schijnwerpers. Op het beeld is te lezen 'vacina salva' (het vaccin redt).

De actie is bedacht door de beweging Unidos Pela Vacina (Verenigd door het vaccin). Die is opgezet door Luiza Helena Trajano, de voorzitter van een Braziliaanse vrouwengroep. Meer dan 4000 wetenschappers, bedrijven en kunstenaars hebben zich aangesloten bij de beweging om ervoor te zorgen dat er vaccinaties beschikbaar komen in elke uithoek van Brazilië.

Tegen de Braziliaanse president Bolsonaro loopt op dit moment een parlementair onderzoek naar zijn coronabeleid. Volgens critici is dat beleid desastreus en mogelijk zelfs crimineel. Zijn tegenstanders verwijten de president dat hij het virus niet serieus neemt en ze houden Bolsonaro en zijn ministers verantwoordelijk voor de meer dan 400.000 coronadoden in het land.

Christusbeeld Rio de Janeiro ingezet voor vaccinatiecampagne

Leger staat klaar voor hulp bij het vaccineren

Defensie is klaar om te helpen bij het vaccineren tegen het coronavirus. Alle benodigde trainingen zijn afgerond, dus militairen kunnen snel worden ingezet. Dat hebben het ministerie van Volksgezondheid en de GGD bevestigd aan radiozender BNR.

De GGD zegt dat er vrijwel zeker een beroep op het leger zal worden gedaan. De werkzaamheden waarbij de militairen gaan helpen zijn divers. "We hebben militairen die medisch zijn opgeleid, maar het is een breed palet aan mogelijkheden", zegt Jean Debie, voorzitter van militaire vakbond VBM. Defensie leverde al op kleine schaal personeel bij de beveiliging en het transport van de vaccins. Die taken kunnen worden uitgebreid.

Het aantal priklocaties wordt deze maand uitgebreid van 60 naar 140 door heel Nederland. Begin juli moeten 8 miljoen Nederlanders volledig, en 4 miljoen gedeeltelijk zijn gevaccineerd. Om dat doel te bereiken zullen 2,5 miljoen mensen per week een prik moeten krijgen.

Tussenstand Giro555 voor coronahulp kwetsbare landen lager dan verwacht

Een nationale actie van de Samenwerkende Hulporganisaties voor coronahulp aan kwetsbare landen heeft tot nu toe minder opgeleverd dan verwacht. Op Giro555 is 1 miljoen euro binnengekomen om in die landen sneller te kunnen vaccineren en medische hulp te verlenen.

"In de afgelopen vijf jaar is dat op de vijfde dag van een landelijke Giro555-actie nooit eerder zo laag geweest", zegt actievoorzitter Suzanne Laszlo. De inzamelingsactie ging woensdag van start. De tussenstand geeft aan wat er tot en met vandaag is opgehaald.

Laszlo heeft een verklaring voor de relatief lage opbrengst: "Veel mensen in Nederland zitten zelf nog met een hoofd vol zorgen door de pandemie. Het kan daarom voelen als 'te veel' om ook te denken aan de situatie van mensen ver weg."

"Ook de omvang van de ramp en de hulp die nodig is kan overweldigend voelen. We voeren dit keer niet voor één land campagne, maar voor alle kwetsbare landen. Nederlanders staan bekend om hun solidariteit en vrijgevigheid. Dat geeft ons vertrouwen in een positief verloop van de rest van de actie." Laszlo zegt blij en dankbaar te zijn voor het geld dat tot nu toe is binnengekomen.

Wel of geen 'pauzeknop'?

Het demissionaire kabinet hakt vandaag een knoop door over de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen. Vorige week maakten premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid bekend dat op woensdag 19 mei stap 2 van het zogeheten openingsplan kan ingaan. Dat zou onder meer betekenen dat pretparken, dierentuinen en sportscholen weer open kunnen en dat terrassen hun openingstijden kunnen verruimen naar 06.00 tot 20.00 uur.

Het kabinet bouwde wel een "pauzeknop" in: de versoepelingen gaan alleen door als de instroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft dalen. Gisteren bleek dat de ziekenhuisbezetting op weekbasis met tientallen procenten afneemt. Het licht voor verdere versoepelingen vanaf 19 mei lijkt daarmee op groen te staan. Later vandaag neemt het kabinet daar dus een besluit over.

Britten mogen elkaar weer knuffelen

Vanaf vandaag gelden iets soepelere coronaregels in grote delen van het Verenigd Koninkrijk. Zo mogen cafés en restaurants weer klanten binnen toelaten en gaan bioscopen, musea en theaters weer open. Wel geldt een beperkt aantal toeschouwers.

Britten mogen thuis met maximaal zes personen of twee huishoudens samenkomen. Daarbij mogen familieleden en beste vrienden elkaar vanaf vandaag weer knuffelen. Maar, waarschuwde de Britse premier Johnson eerder deze maand: dat moet wel "voorzichtig en met gezond verstand". Hij wees onder meer op de Indiase variant van het coronavirus, die momenteel rondgaat in het Verenigd Koninkrijk. "We ondernemen snel actie als het aantal besmettingen toeneemt", zei Johnson. "Ik roep iedereen op om voorzichtig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen."

Volgens Johnson zijn de versoepelingen een "aanzienlijke stap terug naar het normale leven". Meer dan 36 miljoen Britten hebben inmiddels hun eerste vaccinatie gehad.

Welkom!

Goedemorgen en welkom in het coronablog van maandag 17 mei. Hier houden we je op de hoogte van het coronanieuws in binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.